Praia de Camilo Lagos Portugal

Fishermen’s Trail wandelen Lagos – Luz: wandel blog etappe 13

De Fishermen's trail wandelen van Lagos naar Luz. In dit wandelblog lees je mijn ervaring op de laatste etappe van de Fishermen's Trail, de 11 kilometer lange wandeling vanuit Lagos. Wandel mee over indrukwekkende kliffen en langs mooie rotsstranden als Praia de Camilo en Ponta da Piedade.

De Fishermen's Trail in Portugal wandelen

De Fishermen's Trail (Trilho dos Pescadores) is een voormalig visserspad en langeafstandswandeling in het zuidwesten van Portugal. Deze 226 kilometer lange wandelroute volgt de kust van São Torpes in de Alentejo naar Lagos in de Algarve. De trail wordt gezien als één van de mooiste kustwandelingen ter wereld en kan soms zwaar zijn door wind, hoogteverschil en mul zand.

De Fishermen's Trail is onderdeel van de Rota Vicentina en opgedeeld in 13 verschillende etappes van tussen de 10 en 23 kilometer.

Na meerdaagse wandelingen op de Dutch Mountain Trail en de W-Trek in Torres del Paine (Chili) was het tijd voor een nieuwe wandeluitdaging. In dit wandelverslag lees je mijn ervaring op de laatste etappe van de Fishermen's Trail. Wandelen van Lagos naar Praia da Luz.

Fishermen's Trail wandelen: Lagos naar Luz

De 13e en laatste etappe van Fishermen's Trail is een makkelijke wandelroute bij Lagos in de Portugese Algarve. Onderweg wandel je langs meerdere prachtige rotsstrandjes waaronder de beroemde Ponta da Piedade (zeker even afdalen!) en Praia de Camilo waar je kunt zwemmen. Ook passeer je meerdere uitkijkpunten die soms net even van de wandelroute af liggen en een prachtig uitzicht bieden op de rotskust rond Lagos.

Deze laatste etappe van de Fishermen's Trail is los te wandelen vanuit Lagos. Hierbij maak je gebruik van de bus of wandel je vanuit Luz weer terug naar Lagos.

  • Aantal kilometers: 11.
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk.
  • Horeca: In Lagos en Luz en halverwege bij Praia de Porto Mós.
  • Overnachten: Club House CVL (Luz) en Baluarte da Vila Apartments of Suites Inn Lagos (Lagos).
  • Bus: nr 4 indien je deze etappe los wandelt. Stopt op diverse plekken, kaartje koop je in de bus.
  • Wandelen met GPS, wandelboekje of te volgen via blauw/groene markering

Bestel hier je wandelgids van de Rota Vicentina:

Een zonnige start in Lagos

Het is een heerlijke dag. De lucht is strakblauw en het gaat warm worden. Ik slaap een paar nachten in het sfeervolle centrum van Lagos. Eigenlijk wilde ik deze 13e etappe helemaal aan het eind van mijn Fishermen's Trail wandelen maar de weersvoorspellingen zijn niet echt gunstig. Daarom heb ik besloten vandaag de etappe van Lagos naar Luz te gaan lopen. Het is niet zo'n lange etappe zodat ik nog genoeg tijd overhoud om nog even lekker naar het strand te gaan.

De Fishermen's Trail eindigt officieel op het treinstation van Lagos en ik wandel deze eerste etappe dus in de omgekeerde volgorde. Via de kleine haven en over de kade wandel ik langs de oude stadspoort en het fort van Lagos. Het is nog rustig, deels omdat het voorseizoen is maar ook omdat het nog vroeg is. Prima voor mij, de reuring komt later wel.

De haven van Lagos langs de Fishermen's Trail Luz Lagos etappe 13

boulevard bij haven Lagos Portugal

Fishermen's Trail Luz Lagos Forte da Ponta da Bandeira

 De boulevard van Lagos gaat over in strand bij  Forte da Ponta da Bandeira

Wandelen langs de imposante rotskust van Lagos

Niet ver van het fort verlaat ik de verharde route en wandel via een pad de eerste klif op. De Fishermen's Trail blijft op deze etappe vanuit Lagos voornamelijk op de kliffen maar ik daal regelmatig af. De stranden rond Lagos zijn namelijk prachtig en omzoomd met rotsen. Die wil je van onder én van bovenaf bekijken! En natuurlijk is het ook heerlijk om er even te gaan liggen of te gaan zwemmen.

Gisteren lag ik al een paar uurtjes op het strand van Praia da Camilo daarom wandel ik vandaag direct door.

bewegwijzering Fishermen's Trail wandelen Lagos

De wandelroute is te volgen via de blauw groene markering

Strand met rotsen bij Lagos langs etappe 13 Fishermen's Trail Luz Lagos

Praia de Camilo Lagos Portugal

Praia de Camilo in Lagos Portugal van boven én van onderaf 🙂

 
Ponta da Piedade en de vuurtoren van Lagos

Lagos blijkt groter dan ik dacht. Nadat ik meerdere strandjes ben gepasseerd gaat de route door de laatste buitenwijken van Lagos richting de vuurtoren. Een langere, rechte weg die wat van de kust af loopt. Ik weet van mijn eerdere bezoek aan Lagos dat veel terrein tussen de weg privé bezit is en er wordt ook op een aantal plekken gebouwd. Jammer, want pal langs de kust wandelen is natuurlijk een stuk leuker.

Eenmaal bij de vuurtoren aangekomen laat ik het restaurant voor wat het is. Wel ga ik even snel plassen want een openbare wc die open is wil in de winter nog weleens zoeken zijn. Iets voorbij de vuurtoren begint één van de hotspots van Lagos, de Ponta da Piedade. Deze grillige rotsformatie bekijk je via een afdaling op een lange trap, van bovenaf of, ook leuk, met een kano of boottocht. (In de haven van Lagos en op de boulevard te boeken).

Street Art Flamingo langs de Fishermen's Trail Portugal

Leuke Street Art langs de Fishermen's Trail

De lange trap naar Ponta da Piedade

De lange trap naar Ponta da Piedade

Spectaculaire vergezichten

Nadat ik de vuurtoren gepasseerd ben wandel ik verder over kleine wandelpaadjes en soms wijk ik even van de route af. Genietend van de vergezichten vanaf het pad en diverse miradouro (uitkijkpunten), de één nog mooier dan de ander. Dit is precies waarom ik zo graag wandel aan de kust van de Portugese Algarve.

Na een kort stuk langs een drukke golfbaan doemt alweer een nieuw vergezicht op. Het strand van Praia de Porto Mós is het eerste strand waar de wandeling tussen Lagos en Luz echt overheen gaat. Ik daal af, een surfer tuigt zijn plank op en een warme zeebries zorgt ervoor dat het heerlijk wandelen is. Tijd om even te relaxen en de zeelucht op te snuiven!

vergezicht op kustwandelpad Portugese Algarve

Rotskust Fisherman's Trail bij Lagos

Praia de Porto Mós

Stijgen en dalen

Na het verlaten van het strand gaat de Fishermen's Trail gelijk weer naar boven. In eerste instantie via een heel klein paadje maar iets verderop wordt het pad een stuk breder. Op deze zonnige zijn er diverse wandelaars die vandaag de wandeling van Lagos naar Luz, of andersom, lopen. Ik raak aan de klets met een Nederlandse moeder en dochter die de hele Fishermen's Trail gelopen hebben. Zij hoeven nog maar een paar kilometer tot eindbestemming Lagos. "Een geweldig mooi pad" aldus moeder. "Hier wat toeristischer en het westelijk deel ruiger en rustiger."

zicht op Praia de Porto Mós

Zicht op Praia de Porto Mós

Vergezicht op Fishermen's Trail Portugal

Fishermen's Trail wandelen Lagos naar Luz

vogel langs Fishermen's Trail Portugal

Wandelen richting Praia da Luz en terug naar Lagos

Al snel komt de eindbestemming van vandaag in zicht, het strand bij Luz. Net als veel andere stranden ligt ook Praia da Luz prachtig tussen de rotsen verstopt.

Na een laatste afdaling  zoek ik een gezellig terras op om een kopje koffie te drinken. Daarna wandel ik nog even over het strand en ga zitten om mijn brood te eten. Via de boulevard slenter ik tevreden naar de bushalte. Lang wachten hoef ik niet want de bus van Luz naar Lagos rijdt vandaag elk half uur.

Rond 2 uur ben ik weer in Lagos en daar wandel ik gelijk door naar het strand. Een perfecte eerste wandeldag op de Fishermen's Trail.

Praia da Luz vanaf de Fishermen's Trail Lagos Luz

De eerste blik op Praia da Luz vanaf de Fishermen's Trail

Afdalen naar het strand van Praia da Luz

De laatste afdaling van vandaag

Praia da Luz mooi strand Portugese Algarve

De gezellige boulevard van Praia da Luz

Wandelen over de gezellige boulevard van Praia da Luz

Geel wit kerkje in Praia da Luz

En langs het kerkje

Praktische informatie over de laatste etappe van de Fishermen's Trail

Etappe 13 van de Fisherman's Trail is 11 km lang en wordt geclassificeerd als makkelijk. Je wandelt deze etappe in ongeveer 4 uur. De beste wandeltijd is september t/m juni. In de zomermaanden kan het erg heet worden en er is weinig schaduw langs de route. Wel kun je onderweg prima zwemmen!

Tussen Luz en Lagos rijdt bus 4 waardoor je deze wandelroute bij Lagos in 2 richtingen kunt wandelen. Houd er rekening mee dat er in het weekend minder bussen rijden. De route wordt gemarkeerd met blauw groene strepen op palen, stenen en dergelijke maar is ook te lopen via GPS of KML op je telefoon.

Zelf de Fishermen's trail wandelen bij Lagos?

De 13e etappe van de Fishermen's trail wandelen is één van de favoriete activiteiten vanuit Lagos. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Heen en weer terug wandelen, of de bus erbij pakken alles kan. Ik kwam tijdens het wandelen ook mensen tegen die nog verder wandelden naar Burgau wat ook een heel gezellig dorpje (met busverbinding naar Lagos!) is.

De route is echt prima te doen voor iedereen, ook voor gezinnen met (oudere) kinderen. Naast prachtige vergezichten zijn er ook de meest fantastische strandjes op deze etappe, dus neem je zwemspullen mee! Alle info over deze etappe van de Fishermen's Trail en de gps van de etappe Lagos naar Luz vind je op deze pagina.

Heb ik jou al kunnen inspireren om de Fishermen's Trail te gaan wandelen? Je vind al mijn wandelverslagen en handige tips op deze overzichtspagina van de Rota Vicentina.

Geplaatst in Europa, kustwandeling, meerdaagse wandelroute, Portugal, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *