Weekend in Athene, fietstour met gids

Fietsen in Athene, een perfecte kennismaking

Als je voor het eerst in een stad bent, of je hebt niet zo veel tijd dan is een leuke tour met een gids een perfecte start. Tijdens ons bezoek aan het vasteland van Griekenland wilden we meer zien dan alleen de kloosters en bergen van Meteora. We gingen een ochtend fietsen in Athene en kregen een prima eerste indruk. Fiets je mee?

 

Waar boek ik een tour voor fietsen in Athene?

Als je georganiseerd wilt fietsen in Athene kun je kiezen uit meerdere organisaties die je met een beetje zoeken al snel kunt vinden. Ze zien er allemaal leuk uit en hebben diverse tours om uit te kiezen. Wij gingen op pad met Athens By Bike en kozen voor de tour "Good morning Athens". Deze tour is perfect voor een eerste korte kennismaking met de stad. Nadat we geboekt hadden kregen we een keurige bevestiging en de dag voor de tour nog een reminder. Wel zo handig. 

 

"Sight seeing tempo".

Om kwart voor tien 's morgens melden we ons bij het kantoor van Athens by bike. Vandaag gaan we op pad met Dimos en ons gezelschap bestaat uit 9 personen van verschillende nationaliteiten. Er wordt voor iedereen een passende fiets uitgezocht en nadat we even hebben proefgereden gaan we op pad. We starten met fietsen in de toeristische wijk Plaka. Dimos vertelt ons dat we dat aan het begin van de tour doen omdat het er later te druk zal zijn om nog te fietsen.

Het tempo ligt laag en we stoppen regelmatig om even te kijken, te luisteren naar wat informatie of om een foto te maken. Dimos kent Athene op zijn duimpje en heeft een schat aan informatie voor ons. Ik vraag hem of er op deze tour mooie Street Art te vinden is. Helaas is dat niet het geval, dus dat wordt een leuke missie voor morgen!

Fietsen in Athene Athens by bike

 

Handige tips

Terwijl we fietsen passeren we diverse mooie bezienswaardigheden. We gaan nergens naar binnen, maar dat wisten we van te voren. Dimos geeft ons alvast wat tips voor het bezoeken van de Acropolis en het speciale museum. "Bezoek na de lunch eerst het museum om de site beter te kunnen begrijpen. Het heeft airconditioning dus dat is ook handig om de ergste hitte van de dag op een leuke manier te ontwijken. Als het dan iets minder heet is klim je naar boven en sluit de dag af met een mooie zonsondergang bovenop de heuvel"

Binnen anderhalf uur hebben we al een aardig idee gekregen van de binnenstad en historie van Athene en wordt het tijd voor een kleine pauze.

Fietsen in Athene Gazi

 

Fietsen in Athene

 

Fietsen in Athene

 

terrasje Athene

 

Freddo Cappuccino

We strijken neer onder de parasols van een gezellig terras "Of zitten jullie liever in de zon, dat kan ook hoor" en maken kennis met één van de meest gedronken Griekse drankjes; de ijskoffie. Freddo cappuccino of de Espresso variant voor de mensen die het nog wat sterker willen. Bij het bestellen wordt er gevraagd of we er een beetje of veel suiker in willen en daarna duurt het even voor de bestelling komt. Onze dorst lessen we in de tussentijd met het water uit de grote kan die op tafel gezet wordt. Een heel goede gewoonte vind ik zelf, dat zouden ze in Nederland ook moeten doen!

Terwijl we zitten kletsen we over van alles en nog wat. De Grieken zelf doen dit vaak uren achter elkaar. Genieten van goed gezelschap én van een heerlijk bakkie, alle tijd in de wereld. De Freddo cappuccino is heerlijk. Lekker pittig en fris. Die gaan we de komende dagen zeker meer drinken! 

Freddo cappuccino Athene

Ons nieuwe favoriete drankje.

 

Iets meer tempo

In het tweede deel van de tocht voeren we het tempo ietsje op, maar moeten we ook af en toe even met de fiets aan de hand lopen. Zoals door de straatjes van de markt bij het Monastiraki waar de mensen al volop aan het winkelen zijn. Onze rit brengt ons door de rustige National Garden en langs de typische bewakers met hun witte pak en koddige schoenen. In dit deel zit ook de enige drukke straat die we over moeten steken, verder is het een redelijk rustige route

We eindigen onze ochtend fietsen in Athene bij het gebouw van het Zappeion en daarna is het een kwestie van terugrijden. Bij aankomst geeft Dimos ons nog een paar leuke adresjes voor de lunch en wordt er een email gestuurd met nog meer persoonlijke tips. Zo komen we de rest van de tijd wel door!

Fietsen in Athene

 

Fietsen in Athene Monastiraki

 

Fietsen in Athene

 

Fietsen in Athene

 

Fietsen in Athene

 

Fietsen in Athene National Garden

 

Fietsen in Athene

 

Streetfood

We besluiten te gaan eten bij een tentje dat om de hoek van Athens by bike ligt en dat volgens Dimos dé tent is om street food te eten. Terwijl we buiten genieten van ons eten kijken we terug op een prima eerste kennismaking met de stad. Klaar om zelf de rest te gaan ontdekken!

Street food Athene

 

Handig om te weten over fietsen in Athene

 • De afstand van onze fietstour is ongeveer 9 kilometer en duurt een uur of drie. 
 • Je fietst voornamelijk over rustigere wegen en over de stoep en de route is redelijk vlak.
 • De groep telt maximaal 12 personen, er is geen minimum aantal deelnemers, en vertrekt elke dag.
 • De prijs van deze tour is €32 voor volwassenen en €20 voor kinderen (2017). Hiervoor krijg je een goede fiets, prima gids en een drankje tijdens het fietsen. 
 • Wil je liever zelf fietsen in Athene? Er zijn ook fietsen te huur voor €15 per dag. Ook handig als je wat meer kilometers wilt afleggen dan wij deden!
 • Indien gewenst kun je bij Athens By bike een kant en klare route krijgen die je via de telefoon kunt beluisteren.
 • Het is ook mogelijk om een privé tour te maken. Hierbij kun je afspraken maken over de lengte en doel van de tocht.
 • Naast informatie tijdens het fietsen krijg je na afloop van de tour nog een mail met aanvullende tips.

Wil je meer weten over deze en andere tours of er zelf één boeken? Klik dan even door naar de eigen site van Athens by Bike voor meer informatie.

 

Ben je gek op Street Art? Ga dan samen met ons op zoek naar de mooiste Street Art van Athene.

Geplaatst in citytrip, Europa, fietsen, Griekenland.

4 reacties

 1. He, het uiterlijk van je site is helemaal veranderd! Leuk! (Ik heb echt al te lang niets meer gelezen, sorry.) Leuk om over Athene te lezen. Ik vind het altijd leuk om een stad met de fiets te verkennen, zeker met zo’n lokale gids die je allerlei bijzonderheden kan vertellen. En die Freddo Cappucino, lekker!

  • Dat klopt, de site is al een behoorlijke tijd anders….nog niet helemaal wat ik wil, maar al een stuk beter dan wat het ervoor was. Ik vind fietsen in een stad ook altijd super en deed het al diverse keren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *