relaxen op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Wonen op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Het Zuidereiland van Nieuw Zeeland is al jaren het thuis van Anita. Zij vertrok naar Marlborough, waar de wereldberoemde Sauvignon Blanc wijn wordt gemaakt, haalde haar Bachelor in Oenology and Viticulture en begon een nieuwe carrière in de wijnindustrie.

Anita over wonen op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Hoi, ik ben Anita Overgaauw - geboren in Paramaribo maar geboren en getogen in Zwijndrecht. Vanwaar ik ben verhuisd naar Dordrecht, want mijn partner was een "schapenkop" (bijnaam van mensen uit Dordrecht). Toen ik 12 jaar oud was wilde ik al emigreren - naar Brazilië......wie weet ooit nog eens dacht ik toen.

Antita op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Regelmatig op reis

In mijn gehuwde leven heb ik veel gereisd waaronder een wereldreis van 1.5 jaar door Zuid- en Midden-Amerika, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuidoost Azië. We bereisden deze continenten als dertigers met een rugzak. Uiteindelijk was het Nieuw-Zeeland dat de grootste indruk maakte op met name mijn partner. Voor mij stonden ook nog steeds Argentinië, Suriname en Brazilië op mijn lijstje met mogelijke landen om te gaan emigreren. Mijn grootste doel was om uit de werk sleur te komen van een 9 - 5 baan. Hiervoor was het plan om samen uiteindelijk een B&B annex klein boerderijtje op te zetten.

Een nieuwe start op het Zuidereiland

Na twee jaar in Wellington, de hoofdstad, waar ik alweer gewoon een 9 - 5 baan had, heb ik mijn partner, huis en mijn baan achtergelaten en ben ik vertrokken naar Marlborough op het Zuidereiland. Dit is de regio waar de wereldberoemde Sauvignon Blanc wijn wordt gemaakt. Hier heb ik uiteindelijk mijn Bachelor in Oenology and Viticulture behaald en ben ik een carrière in de wijnindustrie begonnen. Het was fantastisch om op mijn bijna middelbare leeftijd gewoon nog een geheel nieuwe studie te doen - iets dat ik in Nederland waarschijnlijk nooit had kunnen bedenken of me zelfs had kunnen veroorloven. Het betekende wel dat ik bijna 4 jaar een kamer bij andere mensen in huis moest huren, omdat ik natuurlijk geen inkomsten/huis/partner meer had. Ik had slechts wat spullen in opslag.

wijngaarden op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Wonen en leven in Nieuw Zeeland

Nieuw-Zeeland vind ik met top het mooiste vakantieland ter wereld - er is echt voor ieder wat wils. Of je nu jong en avontuurlijk reist met beperkt budget, of je juist heel luxe wilt reizen en verblijven. Het is er allemaal en de natuur is heel overweldigend. Nog nooit heb ik een bezoeker gehoord die het land vond tegenvallen. Echter, zoals bekend is het reizen/vakantie vieren in een land een heel ander verhaal dan er te wonen en er je thuis te maken.

huis in Nieuw Zeeland

huis in Nieuw Zeeland

"Een houten huis ziet er mooi uit, maar is vooral handig bij aardbevingen...."

Biologische wijnmaker op het Zuidereiland

Op het moment ben ik cellar door host bij een biologische wijnmaker. Ik laat bezoekers de wijnen proeven en geef uitleg.  Dit doe ik sinds november. In maart en april ga ik weer voor een grote contract wijnmaker werken en dus wijn maken voor diverse klanten ook.

Ik woon inmiddels 6 jaar in mijn eigen huis - en heb daar momenteel ook een kamer verhuurd via AirBnB. Tijdens de oogsttijd verhuur ik de kamers aan wijnmakers die hier komen helpen bij het wijnmaken voor een paar maanden. Daardoor heb ik inmiddels heel veel contacten opgedaan. Tijdens mijn 3-maandse verblijf in Europa en Oeganda deze winter (NL zomer) heb ik een aantal wijnmaakvrienden bezocht.

Mijn sociale netwerk bestaat met name uit andere immigranten, hetgeen niet heel vreemd is omdat hier in de wijnindustrie heel veel immigranten werken. Ook is het eenvoudiger met de cultuur.

wijnmakerij Nieuw Zeeland

Rustig leven

Het leven gaat hier vele malen langzamer dan in Nederland en loopt op sommige gebieden ook wel een tiental jaren of meer achter. Dit is zowel een voor- als een nadeel. Ik heb veel in Rotterdam gewerkt waar gewoon hard gewerkt werd en wordt. Dat wordt hier niet altijd helemaal op waarde geschat echter, waardoor ik geregeld met mijn hoofd tegen betonnen muren ben opgelopen. Sinds mei heb ik geen normale baan meer gehad. Eindelijk ben ik, na het plan van 12 jaar geleden, uit de 9 tot 5 sleur aan het komen!

Ik heb hier geen strakke of vaste routine, mijn dag ziet er altijd anders uit. Zit hier niet in vaste patronen - en ben daarom dus ook erg 'los' van Nederland waar alles geregeld moet zijn en vast staat. Je kunt in NL nog geen afspraak maken als je dat niet weken van tevoren regelt. Hier is het meestal "Go With The Flow". Dat heb ik dus ook erg moeten leren, maar zeker gezien ik nu alleen ben, gaat mij dat toch wel goed af.

uitzicht en genieten; het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is een ervaring

Om Nieuw Zeeland te ervaren heb je niet veel nodig; een open blik - weinig plannen - heerlijk rondreizen en genieten. Je hebt wel minimaal twee weken voor het Noordereiland en 3 weken voor het Zuidereiland nodig indien je echt de meeste highlights wilt bezoeken. De lijst met bijzondere locaties is eindeloos lang.
Voor mij is de beste manier om het land te beleven nog steeds het huren van een campervan - klein of groot - zodat je veel vrijheid hebt en dus flexibel bent. Indien je ergens langer wilt verblijven kan dat eenvoudig, vooral als je niet in het hoogseizoen - vanaf kerstmis tot eind januari - reist. Vanaf februari begint het schooljaar weer in Nieuw-Zeeland. Februari kan echter nog wel erg druk zijn - deze maand en ook de maand maart zijn qua weer het meest stabiel en dus raad ik deze periode altijd aan om te reizen.

Nieuw Zeeland

Mijn tips voor het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Het gebied rondom de Pelorus rivier is prachtig en heerlijk om te wandelen en kajakken.

Op het Zuidereiland is de MCKenzie Country toch wel mijn favoriete omgeving.

Vooral Mount Cook en Lake Tekapo zijn absolute hoogtepunten van een bezoek aan het Zuidereiland.

Voor fietsers is het hier op het Zuidereiland ook prachtig. Voor mijzelf vind ik het de laatste tijd te gevaarlijk geworden en wandel ik liever. Ga eens een dag fietsen langs de wineries en daar wijn proeven en heerlijk lunchen tussen de wijnranken. Echt een aanrader.

Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld- er wordt hier ook nog veel gelift door meiden alleen. Ik denk niet dat ik het direct zou aanraden, maar als je een beetje lef hebt en een goed menselijk inzicht dan kun je het hier zeker doen.

fietsen op het Zuidereiland Nieuw Zeeland

Pelorus rivier Zuidereiland Nieuw Zeeland

Wat ik mis aan Nederland, en wat niet...

Behalve familie en vrienden mis ik met name de heerlijke ongeremde eerlijkheid van de Nederlanders. Ik vergeet hier nogal eens dat men daar hier niet aan gewend is, en daardoor zie ik wel eens verschrikte blikken.

De rest mis ik dus allemaal niet. Ik mis eigenlijk nauwelijks iets. Je leeft ergens anders en alle plekken ter wereld hebben de voor- en nadelen en daar pas je je op aan of niet.

Denk je dat je ooit nog eens definitief terugkeert naar Nederland?

Ik kan mij niet voorstellen dat ik ook nog terugkeer naar Nederland maar wel naar Europa. Europa mis ik meer dan Nederland - en dan met name de cultuur en ongeremde mogelijkheden om te reizen naar diverse steden en regio's. Deze (Nieuw Zeelandse) winter heb ik 3 maanden doorgebracht in Europa/Afrika en dat was echt een unieke belevenis en iets dat ik graag regelmatig zou willen doen. Barcelona, Franse marktjes, Europese wijnen, lekker tobben met andere talen, etc.etc.

Het idee van een B&B trekt mij nog steeds heel erg - maar aan de andere kant zou een leven verdeeld over NZ en Zuid-Europa voor mij ook een mooie uitkomst zijn. De vrijheid om nieuwe dingen te ontdekken is iets dat ik in Nieuw-Zeeland heb geleerd.

Heb je nog tips voor anderen als ze gaan emigreren?

Ik heb eigenlijk maar 1 tip : OPEN YOUR MIND!

boottocht Zuidereiland

 

Dank je wel voor je verhaal Anita. Nieuw Zeeland staat al jaren op mijn bucketlist en het Zuidereiland lijkt me zo geweldig mooi. We komen jouw mooie plekje van de wereld vast en zeker een keer zelf met de camper bekijken!

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Maud over haar leven in Nepal

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf een keer meedoen aan deze leuke rubriek? Stuur dan een mailtje naar ivonne@myfootprints.nl.

Geplaatst in emigreren, Nieuw-Zeeland, Oceanie.

3 reacties

  1. Leuk om te lezen!! Ik vind NZ ook zo’n geweldig land. Eind dit jaar gaan we er weer naar toe om er een paar maanden te backpacken. Nu met onze 2 kleine kinderen, voordat de oudste naar school moet. Ik zou er zelf niet willen wonen, omdat ik het net te geïsoleerd vind en ook van culturele steden houd. Maar het is absoluut één van mijn favo reislanden.

    • Wij zijn er zelf nog niet geweest maar Nieuw Zeeland staat hoog op mijn eigen lijstje van te bezoeken landen. De natuur en de ruimte lijken me geweldig. Ik zie alleen een beetje op tegen de egenkans.Ik kan me helemaal voorstellen dat je er regelmatig komt.

  2. Mooi verhaal en moedige beslissingen genomen Anita. Met het millennium ben ik 6 weken in nieuw Zeeland geweest zowel op het noorder en zuidereiland. Dit was n onvergetelijke ervaring waar ik nog steeds met plezier aan terugdenk. Nieuw-Zeeland heeft op mij een onuitwisbare indruk gemaakt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *