Willemstad Curacao

Wonen op Curaçao, emigreren naar de Nederlandse Antillen

Wonen op Curaçao. Sinds Frank en ik een aantal jaar geleden een mooie reis door Suriname en Curaçao maakten dromen we er regelmatig van en we zijn niet de enige mensen die dat doen! Evelyn verloor haart hart aan het Caribisch gebied. In dit deel van emigreren lees je haar persoonlijke ervaring over haar emigratie naar Curaçao, inclusief de leuke en minder leuke kanten en handige tips voor de mooiste bezienswaardigheden op dit tropische eiland.

Evelyn over wonen op Curaçao

Hoi, ik ben Evelyn. Ik ben 48 jaar, spontaan, eerlijk en authentiek. Gevormd door al wat er op mijn pad is gekomen, mooie maar helaas ook minder mooie momenten. De reden dat ik naar Curaçao ben vertrokken heeft hier dan ook alles mee te maken.

Evelyn en Orlando wonen op de Nederlandse Antillen

Evelyn en haar man Orlando

Een ernstige ziekte

27 jaar geleden heb ik door mijn werk bij de Koninklijke marine kennis mogen maken met onze mooie eilanden in het Caribisch gebied. Toen ik bijna twee in het gebied jaar gestationeerd was werd ik erg ziek door het eten van een barracuda tijdens een westreis met de HMS Willem van der Zaan. Deze vis was gevangen tijdens  in de wateren bij Sint Maarten en bevatte een toxine in die mijn gehele zenuwstelsel aantastte.

Ik werd steeds zieker en het duurde wel een half jaar voordat het gif uit mijn lichaam verdwenen was. Na twee maanden ziek zijn aan boord, 25 kilo lichter en niet in staat om zelf te lopen ben ik naar Nederland gevlogen. Daar heb ik maanden in het Centraal militair hospitaal te Utrecht gelegen. Na een maandenlange revalidatie in Doorn werd ik uiteindelijk afgekeurd voor de marine en ging een herscholingstraject in.

Van Nederland naar Curaçao

Helaas heeft de ziekte een hoop beschadigd en daar heb ik tot op de dag van vandaag nog veel hinder van. Volledig herstellen deed ik niet meer. Eenmaal terug in de burgermaatschappij ben ik weer gaan studeren en heb ik ook passend werk gevonden. In een notendop: getrouwd, gescheiden, slachtoffer geweest van een misdrijf en veel ziek zijn. Na langdurige therapie, mede door mijn al mindere gezondheid, heb ik besloten te emigreren naar daar waar ik me zo thuis heb gevoeld jaren daarvoor; het Caribisch gebied. Uiteindelijk werd het wonen op Curaçao.

Het avontuur tegemoet

Samen met Gommel, mijn oude kater van 11 jaar, ben ik op het vliegtuig naar Curaçao gestapt en het avontuur aangegaan. Gelijk de eerste week had ik al problemen met de huurbaas van het appartement dat ik huurde. Prijsafspraken en contracten hebben op Curaçao blijkbaar weinig waarde want hij vroeg voor de maanden na de eerste bijna het dubbele en zoveel geld had ik niet.

Gelukkig had ik net kennis gemaakt met de veteranenvereniging van Curaçao en heb daar lieve mensen ontmoet. Ik kon een kamer huren bij een oud marine man en verhuisde met Gommel naar een prachtige woning met zwembad. Hier hebben we negen maanden met plezier gewoond tot mijn emigratie rond was en mijn persoonlijke spullen uit Nederland waren aangekomen.

Gommel kat Evelyn Curacao

Gommel mijn inmiddels bejaarde kater

Emigreren naar Curaçao

Emigreren naar Curaçao is als Nederlander goed te doen al moet je wel aan bepaalde eisen voldoen. Je kunt je hele emigratie zelf regelen zoals ik het heb gedaan ( dat kost veel tijd en is nu in de Corona tijd haast onmogelijk daar er veel instanties gesloten zijn) of je huurt een bureau in die de papieren voor je regelt.

Van de drukke stad naar het platteland

Van de drukte van de stad ben ik verhuisd naar het rustige Banda Abou, daar waar Curaçao op haar mooist is. Hier vind je prachtige heuvels en heerlijke stranden. Inmiddels ben ik ook alweer drie keer verhuisd waarvan de vierde maal hopelijk de laatste is. In Lagun, waar ik nu woon, heb ik mijn huidige man leren kennen en inmiddels zijn we zijn een huis aan het verbouwen in Barber om daar ons leven samen te gaan leven.
Ik regel de bouw van onze nieuwe woning ( inkoop van bouwmaterialen etc...) en mijn man doet samen met zijn broer al het werk. Het is een meerjarenplan want veel geld hebben we niet.

huis bouwen op Curacao

Ons huis in aanbouw op de heuvel

zonsondergang strand Lagun Curacao

Zonsondergang op het strand van Lagun

Integreren en het dagelijks leven op Curaçao

Als Nederlandse woon en leef ik graag tussen yu Di Kòrsou ( kinderen van Curaçao) Ik voel me hier erg thuis al is het een totaal andere cultuur dan waar ik ben opgegroeid. Genieten van de vrijheid en de natuur, de vriendelijke bevolking met hun prachtige muziek, dansen bij de snek, samen eten en drinken en natuurlijk genieten van de mooie zee om het eiland heen. Ik spreek een beetje Papiamento en heb een mooie mix van Nederlandse en Curaçaoënaar in mijn kennis/vriendenkring.

Het scheelt zeker met integreren als je getrouwd bent met een geboren Curaçaoënaar. Het beste van twee werelden op Curaçao, we moeten met allemaal leven hier zegt Orlando altijd. Samen met hem, drie honden en ja mijn oude kater (inmiddels 15) heb ik een mooi leven.
Rijk zonder veel inkomsten

Een tijd lang gaf ik rondleidingen aan kinderen in de Bilbioteka Nashonal Kòrsau (de Nationale bibliotheek) maar dat is inmiddels afgerond. Op het moment ben ik ook niet meer werkzaam als vrijwilligster. De nieuwbouw, mijn honden en mijn gezondheid vragen genoeg energie. Ik lees veel en naast wandelen met mijn honden ga ik elke dag naar zee om gerichte oefeningen te doen om mijn lichaam gezond te houden. Inmiddels hebben we een klein vissersbootje gekocht en gaan graag samen chillen en vissen op de zee.

We zijn rijk zonder veel inkomen en dat is waar ik waarde aan hecht in dit leven. Het materiële is niet van belang, genieten van wat je kunt en hebt en het naar waarde inschatten Ik mis mijn vrienden en familie in Nederland maar mijn hart ligt hier dus de kans dat ik daar weer ga wonen is erg klein. Wel ben ik erg dankbaar voor mijn opvoeding en kansen die ik heb gehad, die liggen er in een land als Curaçao niet.

Wat maakt wonen op Curaçao zo bijzonder?

De temperatuur op Curaçao is altijd rond de 30 graden al hebben we hier ook verschillen en kan het hier hard regenen waar daarna de zon weer even krachtig gaat stralen Het eiland heeft veel te bieden, leven hier is geen vakantie al kun je er wel veel mini vakantie momentjes beleven. Mooie boottochtjes maken, snorkelen of duiken of gewoon zwemmen en zonnen. Op Curaçao hebben we echt goede restaurants en uiteten gaan op het eiland is een ware culinaire ontdekkingsreis.

→Tip: maak een stadswandeling door kleurrijk Otrobanda (Willemstad)

kleurrijke huizen Otrobanda Willemstad Curacao

Kleurrijk straatje in Otrobanda, Willemstad

De minder fijne kanten van het leven op Curaçao

Er is hier veel armoede en dat brengt ook problemen mee zoals criminaliteit, zwerfhonden, chollars ( zwervers met drugsverslaving). Je ogen hiervoor sluiten kun je niet, het is overal. Op sommige plekken kun je in het donker beter niet komen maar dat is denk ik in Nederland ook zo. De economie van het eiland is niet gezond maar gelukkig krijgen we op dit moment steun uit Nederland en komen er betere tijden.

Zien en doen op Curaçao; tips voor leuke bezienswaardigheden.

We verwelkomen graag toeristen op Curaçao en het is hier dan ook goed vakantie vieren. Er is voor ieder wat wils. Op Curaçao vind je de mooiste (luxe) hotels of appartementen, mooie stranden en goede restaurants. Op het eiland kun je zwemmen in kleine baaitjes en snorkelen met schildpadden en dolfijnen, wandelen langs mooie rotskusten, paardrijden of een boottrip maken en natuurlijk kun je er geweldig duiken.

Heb je tijd maak dan een boottrip naar klein Curaçao. Voor Orlando was deze boottocht een hele beleving en de eerste keer dat hij het eiland zag. Hij was verbaasd dat dit ook bij zijn geboorte eiland hoort. Op klein Curaçao vind je een prachtig strand en je kunt er goed snorkelen en duiken.

het strand van klein Curacao

Het strand van klein Curaçao

 

Wandelen op Curaçao

Wil je wandelen dan zijn er mogelijkheden genoeg op Curaçao. Ik ga zelf graag met mijn honden wandelen bij de rotskust van Wacawa, bij natuurpark en plantage Asencion of het strand bij Coral cliff.

Het Christoffelpark is is het bekendste en grootste nationale park van Curacao en je vind er meerdere wandelroutes. De Boka Grandi trail is een wandelroute langs de kust. Onderweg passeer je diverse kleine strandjes, een mooi uitkijkpunt en zie je de golven tegen de rotsen slaan. Wil je wat meer uitdaging wandel dan de mountain trail en klim naar de 378 meter hoge Christoffelberg.

Boka Grandi Christoffelpark Curacao

Boka Grandi in het Christoffelpark

wandelen rotskust Watamula Curacao

Wandelen bij de rotskust van Watamula

Uit eten gaan op Curaçao

Ben je op zoek naar een leuk restaurant om uit eten te gaan op Curaçao dan kan ik je cactuscafe in Soto op Banda Abou echt aanraden. Zelf kopen we graag een lokaal gerecht bij een plaatselijke snek, bijvoorbeeld galina smoor met funchi of een bakeljou met tutu. Lekker en een goede manier om de lokale cultuur beter te leren kennen.

Houd je van authentieke, lokale ervaringen? Bij Shelterrock Paradiso in Flip eet je de lekkerste krioyo (de traditionele keuken van Curaçao) en word je ontvangen alsof je een lid van de een familie bent.

Lunchen doe ik wel eens met vriendinnen, bij de boogjes in Punda of bij grazy mediteranee bij de rotonde van Janwe. Ook erg leuk én gezellig.

Ben je op zoek naar een leuk strandje om te zwemmen en barbecue-en? Wij gaan graag samen met vrienden naar Kleine knip of draaibooibaai. Of neem eten en drinken mee en kijk naar de zonsondergang op één van de stranden.

zonsondergang vissersbootjes Lagu

Zonsondergang  en vissersbootjes bij Lagun

Heb je tips voor anderen die ook naar Curaçao willen emigreren?

Happy hours zijn favoriet bij de meeste Nederlanders en een mooie manier om je kennissenkring te vergroten. Er wonen op Curaçao mensen uit meer dan 54 verschillende landen die soms met en soms langs elkaar wonen. Je mengt je makkelijk maar het hoeft niet, het is net waar jezelf voor kiest.
Curaçao is een eiland van komen en gaan en niet voor iedereen. De één komt zijn geluk hier beproeven en de ander gaat berooid weer weg. Het is altijd verstandig om gezond alert te zijn en te luisteren naar je gevoel.

Nog meer lezen over emigreren of wonen op Curaçao

Dank je wel voor je verhaal Evelyn. Wij vonden Curaçao een geweldig eiland en hebben ook weleens overwogen om te gaan wonen op Curaçao. Evelyn heeft een eigen Facebookpagina, "Chillen op de Antillen". Op deze pagina deelt ze handige tips, weetjes en leuke dingen over het leven op Curaçao.

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Fem over haar leven in Hamburg

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale emigreren pagina!

Hoe is het nu met Evelyn?

Jan. 2022:

"Ik woon nog steeds met veel plezier op Curaçao en sinds een paar weken is dat in ons eigen huis. Het is heerlijk in de heuvels van Banda Abou. Er is nog veel werk te doen maar daar hebben we de rest van ons leven voor. We doen het rustig aan hoor en in de tussentijd genieten we volop".

Geplaatst in Caribbean, Curacao, emigreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *