Wonen en werken in Portugal: wat moet je regelen?

Steeds meer mensen nemen de stap en verhuizen naar het prachtige Portugal. Zij genieten volop van het expatleven in Portugal. Van het warme klimaat, de goudgele stranden en de kleurrijke steden tot aan het heerlijke Portugese eten en de lage kosten van levensonderhoud. En tegelijkertijd doen zij waardevolle internationale werkervaring op bij een interessant bedrijf in Portugal. Dit zijn slechts een aantal van de vele redenen waarom werken en wonen in Portugal een levensverrijkende ervaring is!

Ben jij ook klaar voor een nieuw avontuur in Portugal? Ben jij benieuwd wat je nodig hebt en moet regelen om naar Portugal te verhuizen? En hoe jij jouw droombaan in Portugal vindt, zelfs als je nog geen Portugees spreekt? Lees dan verder!

Belangrijke zaken bij het verhuizen naar Portugal

Het eerste wat je eigenlijk zou moeten doen is controleren of je identiteitskaart of paspoort nog geldig is voor de aankomende jaren. Indien dit niet het geval is, is het verstandig om ruim voordat je gaat emigreren nog een nieuw identiteitsbewijs te regelen in Nederland of België. Je zult je Nederlandse/Belgische identiteitsbewijs in het begin namelijk nodig hebben om bepaalde bureaucratische zaken in Portugal te kunnen regelen.

Wil je langer dan 3 maanden wonen en werken in Portugal? Dan dien je je binnen 30 dagen na verloop van deze 3 maanden in te schrijven als inwoner van Portugal. Je kunt een verklaring van inschrijving (Certificado de Registro de Cidadão Europeu) aanvragen door een bezoekje te brengen aan de gemeente (Câmara Municipal) in jouw nieuwe woonplaats. Deze verklaring is 5 jaar geldig en kost €15 voor volwassenen, €7,50 voor kinderen onder 6 jaar. Zorg ervoor dat je een geldig identiteitsbewijs, je uitschrijfbewijs vanuit Nederland en je arbeidsovereenkomst meeneemt naar de afspraak.

Een Portugese bankrekening openen

Daarnaast is het ook verstandig om een Portugese bankrekening te openen, vooral als je gaat werken in Portugal. Voorbeelden van grote banken in Portugal zijn Banco BPI en Millennium BCP. Voor het openen van een Portugese bankrekening heb je een geldig identiteitsbewijs, arbeidsovereenkomst, huur/koopcontract en je NIF-nummer nodig.

Het NIF-nummer is een Portugees belastingnummer die je na je inschrijving kunt aanvragen bij je lokale Finanças-kantoor. Voor het aanvragen van een NIF-nummer heb je ook een geldig identiteitsbewijs en een huur/koopcontract nodig.

Een huis kopen in Portugal

Dan is het natuurlijk ook zaak om een fijne woning in Portugal te vinden waar jij je helemaal thuis voelt. Allereerst raden wij je aan om de hulp van een makelaar in te schakelen. Zij weten namelijk precies hoe alles in Portugal werkt en ze kunnen je gedurende het gehele proces bijstaan. Er zijn tal van Nederlandse makelaars in Portugal te vinden. Voornamelijk in de Algarve, waar veel Nederlanders een vakantiehuis kopen. Het is ook verstandig om naast een makelaar een goede Portugese advocaat in te schakelen die jou alles kan vertellen over de Portugese regelgeving op het gebied van onroerend goed.

In Portugal moet je heel goed op de wet van subrogatie letten. Dit is een wet die schulden aan een vastgoed geeft en niet aan een lener. Het is erg belangrijk dat je hier heel goed naar vraagt, voordat je daadwerkelijk tot koop overgaat. Het kan anders maar zo zijn dat iemand anders zijn schulden in jouw schoenen worden geschoven. Denk bijvoorbeeld aan een hypotheek, onbetaalde belastingen en zelfs persoonlijke schulden. Laat je Portugese advocaat daarom altijd achterhalen of er schulden aan het vastgoed verbonden zijn. Hij/zij kan dit gemakkelijk terugvinden in de certidāo de teor (het kadaster register).

Jouw droombaan in Portugal vinden

En last but not least: het vinden van jouw droombaan in Portugal. Voordat je naar Portugal emigreert wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat je ook daar iedere maand een vast inkomen hebt. Daarom raden wij je aan om van tevoren alvast op zoek te gaan naar een baan in het land.

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om een leuke en veelzijdige baan in Portugal te vinden als je vloeiend Nederlands/Vlaams en een woordje Engels spreekt. Veel multinationals (bijv. Bol.com en Netflix) hebben er namelijk voor gekozen om hun klantenservice in Portugese steden als Porto en Lissabon te vestigen. Deze bedrijven zijn eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe werknemers die diverse talen spreken, waaronder Engels en Nederlands/Vlaams. Meestal is het niet belangrijk of je wel of geen ervaring hebt, want je krijgt van tevoren een uitgebreide training (meestal in het Engels).

Werken in een internationale omgeving

Bovendien kom je in een internationale omgeving te werken waar je je Portugese en Engelse taalvaardigheden kunt verbeteren door te communiceren met je internationale collega’s. Het fijne is dat je je werkzaamheden gewoon lekker in het Nederlands/Vlaams kunt blijven uitvoeren en je zult ook tal van Nederlandse/Vlaamse collega’s hebben. Als dit geen fijne eerste stap in het Portugese leven is, weten wij het ook niet meer!

Neem eens een kijkje op de website van Anywork Anywhere. Hier kun je verschillende soorten Nederlandstalige vacatures in Portugal vinden. Van Content Moderator bij Pinterest of Travel Consultant in Lissabon tot aan een veelzijdige klantenservice baan bij Netflix!

Geplaatst in emigreren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *