Verhuizen naar het buitenland: wat moet je regelen?

Verhuizen naar het buitenland. Wij deden het toen Frank een opdracht kreeg in Amerika en er komt heel wat bij kijken. In dit blog geef ik je een overzicht van de belangrijkste dingen die je moet regelen wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland.

Verhuizen naar Amerika

Daar stonden we dan. We warren net een half jaar samen toen Frank de vraag kreeg of hij 3 jaar in Amerika wilde wonen en werken. Hij was enthousiast en had de knoop al bijna doorgehakt. Of ik misschien met hem mee wilde? Een vraag waar ik niet lang over na hoefde te denken. Nog geen maand later zaten we samen in het vliegtuig voor een eerste kennismaking. Wat een avontuur!

→Meer ervaringen lezen van geëmigreerde vrouwen? Je vindt alle verhalen op deze pagina.

Verhuizen naar het buitenland, 

Zelf hadden we het geluk dat we veel hulp kregen van de werkgever van Frank. Terwijl wij in Amerika waren werd er achter de schermen hard gewerkt aan het visum en potentiële huisvesting. Na 6 weken vlogen we weer terug en vanaf dat moment hadden we een paar weken om alles te regelen. Hierdoor kwamen we in een rollercoaster van afspraken en regelwerk terecht.

Mijn huurwoning werd opgezegd en we maakten afspraken om Frank's huis te gaan verhuren. Ik verkocht mijn auto en een groot deel van mijn inboedel en de rest ging in de opslag. Met mijn werkgever sprak ik af dat ik een jaar met onbetaald verlof ging met de mogelijkheid om daarna terug te komen als ik dat wilde. Tussen al het regelwerk door brachten we iedereen op de hoogte van ons avontuur.

Tip: als je tijd hebt probeer dan van zoveel mogelijk mensen persoonlijk afscheid te nemen!

Adreswijzigingen, post en dergelijke

Begin op tijd met het doorgeven van je adreswijzigingen. Zeg ruim van te voren alle abonnementen op waar je geen interesse meer in hebt. Denk ook aan verzekeringen die je niet meer gebruikt, gas en electra en dergelijke. Vaak is het geen probleem om op te zeggen als je gaat verhuizen naar het buitenland en je uitschrijft bij de gemeente. Meestal kan het snel, regelmatig telefonisch maar soms zit er wel een opzegtermijn op.

  • Voor post die toch nog binnenkomt kun je een (tijdelijk) postadres doorgeven. Zo kwam een deel van mijn post bij mijn vader en moeder.
  • Maak een lijst van alle dingen die je tegenkomt en nog moet opzeggen, streep af wanneer het gedaan is.

Moet ik mijzelf uitschrijven bij de gemeente?

Wie langere tijd buiten Nederland verblijft krijgt te maken met andere regels. Officieel moet je jezelf uitschrijven bij de gemeente waar je woont als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Meer informatie over de regels vind je hier. Houd er rekening mee dat als je emigreert je natuurlijk wel het e.e.a. moet regelen. Zo krijg je bijvoorbeeld te maken met een andere verzekering voor je ziektekosten. Ook bouw je bij emigratie geen AOW meer op. Dit kun je eventueel ook zelf bijverzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank.

Wij zijn uiteindelijk, na het verkrijgen van het visum, officieel geëmigreerd naar Amerika. Uitschrijven bij de gemeente doe je vanaf 5 dagen voor vertrek. Vraag bij het uitschrijven een bewijs van uitschrijving mee, sommige landen vragen erom.

Controleren en vernieuwen van paspoort en rijbewijzen

Als je langere tijd naar het buitenland gaat is het zaak om even serieus al je reisdocumenten en rijbewijs te controleren op hun geldigheidsdatum. Verlengen bij de gemeente in Nederland is zo gepiept, in het buitenland kan het een heel gedoe zijn dus dat wil je liever niet. Ook kan het zijn dat je paspoort nog een bepaalde tijd geldig moet zijn voor het aanvragen van een visum of verblijfsvergunning.

Moet ik een DigiD aanvragen voor een verhuizing naar het buitenland?

Het DigiD heb je tegenwoordig voor steeds meer zaken nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dingen die je moet regelen met je pensioenfonds, onderwijs of andere overheidsinstellingen. Vraag dus voor je vertrek naar het buitenland je DigiD aan en zet ook de DigiD app op je telefoon. Kleine moeite, groot plezier.

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Als je naar het buitenland vertrekt zijn er diverse verzekeringen die je niet meer gaat gebruiken. Denk aan je aansprakelijkheidsverzekering, inboedelverzekering, opstalverzekering en rechtsbijstandverzekering. Al deze verzekeringen zijn uitsluitend geldig zolang je huis in Nederland staat en/of de verzekerde persoon in Nederland ingeschreven is. Ook je Nederlandse ziektekostenverzekering is niet meer toereikend en kun je opzeggen als je emigreert. Bekijk dan wel goed welke verzekeringen je in je nieuwe thuisland weer nodig hebt en begin op tijd met regelen.

Ga je je huis verhuren bekijk dan goed of je huidige verzekeringsmaatschappij dit dekt en vraag toestemming aan je hypotheekverstrekker.

Trouwen voor je gaat emigreren

Het klinkt misschien gek maar er zijn landen waarvoor het een stuk fijner en praktischer is als je getrouwd bent voor je gaat emigreren. In sommige landen mag je bijvoorbeeld alleen maar werken wanneer je gehuwd bent of krijg je als echtgenoot/echtgenote sneller een visum als je partner een baan heeft. Deze regels zijn voor elk land anders dus informeer goed wat voor het land van jullie keuze de beste beslissing is.

Verhuizen naar het buitenland; het legaliseren van documenten

Voor wie er naar het buitenland vertrekt kan het soms nodig zijn om officiële documenten geschikt te maken voor het buitenland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schooldiploma's, trouw- en geboorteaktes en andere juridische documenten.  Dit verschilt per land en per situatie.

Op de pagina van de Nederland Wereldwijd vind je meer informatie over het legaliseren van Nederlandse documenten voor je verhuizing naar het buitenland.

Je eigen woning en verhuizen naar het buitenland.

Voor wie in Nederland een eigen huis bezit zijn er meerdere opties. Je kunt je huis natuurlijk verkopen maar ook behouden na je emigratie. Ga je, zoals wij, voor een kortere periode in het buitenland wonen dan is het wellicht een goed idee om je woning tijdelijk te verhuren.

In het geval je de woning aanhoudt terwijl jij niet meer ingeschreven staat krijg je met de belastingdienst te maken. Na emigratie worden de woning en eventuele hypotheekschuld opgenomen in box 3. De hypotheekrente is in dat geval niet meer aftrekbaar, maar daar staat tegenover dat de huuropbrengsten onbelast zijn.

Je inboedel mee verhuizen naar het buitenland

Wanneer je gaat emigreren is het zaak om goed te bedenken welke spullen je wel, en welke je niet mee neemt naar het buitenland. Zo kozen wij ervoor om een deel van de spullen te verkopen, een ander deel op te slaan in Nederland en de rest mee te verhuizen.

Heb je eenmaal beslist wat je met je spullen gaat doen dan is het zaak om een goed Internationaal verhuisbedrijf te vinden. Zij kunnen je helpen met alle rompslomp als het inpakken, transporteren en opslaan van je spullen en het benodigde papierwerk.

Transport van je spullen naar het buitenland

Voor het transport van je spullen naar het buitenland zijn er meerdere mogelijkheden. Zo heb je de keuze uit het verschepen via een eigen zeecontainer, een gezamenlijke container (groupage) en luchtvracht. Luchtvracht is de snelste maar duurste optie. Bij groupage deel je een zeecontainer met anderen en kan het vervoer aanzienlijk langer duren. Een fijne optie als je niet zo veel inboedel hebt die je wilt laten verschepen en tijd genoeg hebt.

Een eigen container

Toen wij gingen verhuizen naar Amerika werden onze spullen in een eigen container vervoerd. Nadat alles bij ons thuis was opgehaald hadden we er geen omkijken meer naar. In het contract met de vervoerder hadden we precies vastgelegd wat er mee ging naar Amerika en wat er in Nederland opgeslagen zou worden. Al onze spullen waren via dit contract verzekerd vanaf het moment dat ze ons huis verlieten totdat ze in Amerika weer uitgepakt waren. Bij terugkeer in Nederland was het ook zo geregeld en dat gaf een veilig gevoel.

Omdat wij aan de oostkust van Amerika gingen wonen duurde het bijna 6 weken voor we het bericht kregen dat alles veilig was aangekomen. Daarna werd alles officieel ingevoerd en kon de verhuizer onze spullen weer komen afleveren. Heerlijk om na al die tijd je eigen spullen weer om je heen te hebben!

verhuizen naar Amerika

Veilig afgeleverd tot in de kamer van ons appartement

De taal leren en integreren

Als je binnenkort gaat verhuizen naar het buitenland vertrekt heb ik nog een laatste tip voor je. Probeer de taal te leren en je vast in te lezen in de gewoontes en gebruiken van het land waar je naartoe gaat. Wij vertrokken naar Amerika, maar zelfs dit westers, Engelssprekend land waren er nog diverse dingen die wij in Nederland anders doen. Soms was dat fijn een andere keer lastig maar dat is ook juist wel weer het leuke van emigreren.

Voor ons was de emigratie een ervaring die ons leven verrijkt heeft en die we iedereen kunnen aanbevelen. Ik hoop dat ik je met deze tips weer een stuk op weg geholpen heb en wens je vast veel succes én plezier met de verhuizing en emigratie!

Geplaatst in emigreren.

3 reacties

  1. Mijn man en ik hopen komend jaar naar het buitenland te verhuizen. Het is fijn om te weten dat internationale verhuizers voor het verhuizen van alle inboedel kunnen zorgen. Daarnaast is het een fijne gedachte dat alle spullen verzekerd zijn tijdens de verhuizing. Hier ga ik me verder in verdiepen, aangezien we het grootste deel van onze inboedel graag mee willen nemen.

  2. Dank voor dit artikel, aangezien wij ook op korte termijn plannen hebben voor emigratie en jij ook een onbetaald verlof met terugkeergarantie aanbod hebt gehad, was ik benieuwd of jij weet of dit consequenties heeft belasting technisch. Ik kan hierover geen informatie vinden op internet. Alvast dank voor je reactie.

    • Hoi Maryanne,

      Ik heb onbetaald verlof gehad en mocht na afloop terugkomen bij mijn werkgever. Dit hebben we onderling geregeld en had voor mij geen consequenties voor de belasting. Voor hen ben ik officieel geëmigreerd en daarna weer geremigreerd. Na thuiskomst ben ik weer gaan werken. In Amerika deed ik vrijwilligerswerk, onbetaald. (Ik had er nog geen werkvergunning, dit duurde bijna een jaar)
      Of dit voor jou zo gaat werken? Kun je het niet kortsluiten met je werkgever? Ik neem aan dat die wel meer van dit soort zaken af weet.

      Succes met de voorbereidingen.

      Groetjes, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *