emigreren naar Londen

Emigreren; wonen in Londen met insider tips!

Yvonne vertrok samen met haar lief en dochtertje naar Engeland om te gaan wonen in Londen. Een multiculturele stad waar het prettig leven is en waar áltijd wel wat te beleven is.  Lees alles over het bruisende stadsleven,  en waarom Yvonne er nog lang niet is uitgekeken.

Yvonne over wonen in Londen

Hallo ik ben Yvonne Dam, eigenaar van Amaze Yourself. Ik ben een life en loopbaancoach die mensen helpt te focussen op wat er echt toe doet, zodat ze meer tijd krijgen om van het leven te kunnen genieten. Ik ben 45 jaar, getrouwd met mijn lief en moeder van Nua (6), wat staat voor de liefste, maar we noemen haar ook wel boefie. Ik woon in Londen, United Kingdom, nu bijna 2 jaar.

wonen in Londen, Yvonne

De buitenlandse droom

In september 5 jaar geleden ben ik getrouwd op Bali, Indonesië. Ons trouwfeest vierden we in Zandvoort en dit werd ook ons afscheidsfeest omdat we daarna verhuisden naar Durban, Zuid-Afrika. De reden was de baan van mijn lief, die hij via een headhunter had aangeboden gekregen. De gelegenheid deed zich voor en ik had altijd al eens in het buitenland willen wonen, dus we hebben de kans gegrepen. Ik ben daar aan de slag gegaan voor een voormalige werkgever om een vestiging op te zetten in consultancy. Na 3 jaar kwam er een nieuwe kans voorbij, dit keer in Londen. Mijn lief werd wederom gevraagd en dit was een hele mooie uitdaging. Hoewel mijn droom om voor mezelf te beginnen erg lokte, besloot ik eerst een netwerk op te bouwen en heb ik ook een baan gezocht.

Wonen in Londen

Londen is een wereldstad, er wonen 8.8 miljoen mensen. Dat is meer dan in New York City en het is twee keer zo groot als Singapore. Wat ontzettend leuk is aan Londen is dat er ontzettend veel gebeurt, veel te doen is en veel te zien. Het is ook een hele groene stad met veel parken, zelfs in het centrum zijn er veel bomen. Omdat ik zelf erg van natuur houd ben ik daar blij mee.

Er zijn ontzettend veel lekkere restaurantjes, en een hele internationale keuken. Er is een grote musical scene met gave en bijzondere musicals. Veel muziek komt uit Londen en er is altijd wel een artiest om te gaan zien, de live scene is bruisend. Kortom er is altijd wel iets te doen en zeker hartje centrum. Ook met kinderen is er genoeg te beleven, en er zijn hele leuke musea.

Bijzonder is de ‘pub’ cultuur in Engeland, veel zaken worden in de pub gedaan en na het werk duik je nog even met je collega’s de kroeg in. Ook in het weekend zijn veel mensen daar te vinden en het is ook zeer gebruikelijk om je kinderen mee te nemen. De pubs zijn daarop ingesteld. Zelf gaan wij vaak op zaterdag lunchen in een gastronomische pub, omdat we dat verdient hebben na de zwemles van onze dochter in een super hete zwembadhal ;)!

Handig om te weten.

Londen is een grote stad, dus zoals elke grote stad kun je bepaalde dingen beter niet doen. Rondlopen met veel geld, onveilige wijken in gaan. Persoonlijk zou ik als bezoeker niet de metro nemen in de spits ;). Misschien is het goed om te weten dat de kroegen vergeleken met Nederland vroeg sluiten.

Wonen tussen de Engelsen

Tussen de Engelsen wonen in Londen bevalt goed. Je hebt snel contact of dat nu via werk is, waar mensen het erg leuk vinden om samen na het werk samen de dag door te nemen in de pub, of via de school van je kinderen. Ik voel me wel thuis via de Engelsen hoewel de cultuur erg anders is. Engelsen zijn erg beleefd en soms wat terughoudend. Wij als Nederlanders kunnen dan al snel te direct en bot overkomen, dat is dus wel een punt van aandacht. Mijn ervaring is dat dit bij sommigen direct goed gaat, en bij anderen werkt dat wat beter na verloop van tijd

Engeland is zo multicultureel dat er heel veel nationaliteiten wonen. Ik ken heel veel expats die hier wonen en met wie we goed contact hebben. Sommige wonen er al jaren en zijn getrouwd met een Engelsman, dat komt heel veel voor. Zo heb ik een Zweedse vriendin en een Italiaanse, naast mijn Engelse vrienden. Ik vind die mix erg leuk.

Het woon-werk verkeer

Ik woon in een buitenwijk van Londen en het kost een uur om naar het centrum te komen. Openbaar vervoer is goed geregeld (autorijden doe je niet in het centrum) maar kost tijd. In de spits is het minder. Ik had altijd een plaatje in mijn hoofd dat Engelsen erg beleefd zijn en netjes in een rij wachten. Zodra je om 8 uur op London Bridge probeert om in een metro te stappen, stel je dat beeld snel bij.

Toen ik in loondienst werkte had ik dus een commute van 2 uur per dag. En hoe zeer ik ook nuttig gebruik maakte van die tijd, ik vond het een verschrikking. Het was een van de dingen die het heel lastig maakte om beiden te werken, de juiste uren te ‘draaien’, en er ook te zijn voor mijn dochtertje. Hierdoor vond ik wonen in Londen in het begin steeds minder leuk. Nadat ik mijn baan had opgezegd, kreeg ik meer energie en zag ik ook weer hoe leuk Londen is.

metro Londen

Wat maakt wonen in Londen zo bijzonder?

Londen is echt een stad met veel diversiteit. Er wonen mensen met zo veel verschillende culturele achtergronden en er worden zo veel verschillende talen gesproken, toch leven de meeste mensen –over het algemeen- vreedzaam naast elkaar. Ik vind dat een verademing en dit maakt me echt blij.

Verder is het bijzonder dat er zoveel verschillende wijken zijn. Het ene moment denk je dat je zo een achterbuurt in wandelt, dan sla je de hoek om en sta je tussen prachtige villa’s. Het is heel divers in alle opzichten.

Er is altijd wat te doen in de stad, maar als je liever buiten de stad bent zijn er veel goede treinverbindingen naar minder stedelijk gebied. Als je moet wachten op het station is er een champagne bar met een bel, druk die in en het volgende glas wordt gebracht. Need I say more?

Wat moet je echt zien/ervaren als je in Londen bent?

Pfoe heb je even? Ik vind het volgende erg leuk: wandelen in de buurt van London Bridge, langs de Thames. Neem de watertaxi naar het Tate museum, vanuit het restaurant daar heb je mooi uitzicht op de StPauls en de sunset is geweldig (lekker met de hummus dips die daar worden geserveerd).

Van het Waterloo station is het leuk om naar Embankment te lopen, je komt dan langs South Bank en het is een leuke manier om het centrum in te gaan.

Ook al woon ik hier 2 jaar, ik kan nog steeds genieten van een dubbel dekker ritje.

Wijken die ik persoonlijk erg leuk vind: China Town (lekker eten en betaalbare souvenirs), Camden Town (’s avonds voor de muziek, overdag voor the lock, lopend te bereiken vanuit Hyde Park), Nothing Hill (markten en leuk gekleurde huizen), Knightbridge (Natural History Museum en Harrods)

En om de buurt waar ik woon eer aan te doen: het Horniman Museum en park.

Londen met kinderen

Bovenstaande attracties zijn bijna allemaal leuk  om te doen met kinderen. Mijn dochter geniet vooral van het volgende:

Watertaxi, Natural History en Horniman museum, South Bank met o.a. de Shrek experience en China Town. Denk ook aan Duck Tours (amfibie tour bus die de Theems in rijdt), Kidzania en Hamleys (een speelgoedwinkel met 5 verdiepingen). Er zijn ook meerdere theatervoorstellingen special voor kinderen, die jij als ouder ook vast leuk vindt.
Wat mis je het meest aan Nederland?

Vooral vrienden en familie. Verder niet zo heel veel. Ik vind drop erg lekker, maar dat kun je ook in Londen kopen (er zijn zelfs meerdere Hema vestigingen).

Wat ik helemaal niet mis aan Nederland.....

In Nederland is alles super goed georganiseerd, echt alles klopt en alles werkt. Dat is aan de ene kant prettig, en aan de andere kant kan dat ook belemmerend werken. Het betekent namelijk ook dat alles op een bepaalde gestructureerde manier moet gebeuren, dat er veel regels zijn waaraan je je dient te houden.

Denk je dat je ooit nog eens definitief terugkeert naar Nederland?

Zeg nooit, nooit, maar op dit moment verwacht ik niet dat een verhuizing naar Nederland op de korte termijn in het verschiet ligt. Wonen in Londen bevalt me prima.

Londen

Mijn tips voor anderen die ook willen gaan emigreren.

Ik heb er ook meerdere blogs over geschreven, die ik graag deel. Maar  dit zijn een paar algemene:

• Bereid je goed voor maar blijf openstaan voor het onverwachte (en vermijd de meeste expat forums).
• Verdiep je in de cultuur en respecteer die als je daar bent.
• Zorg dat je de lokale taal spreekt, al is het maar een paar woordjes. Zelfs al spreek je goed Engels, dat is vaak in een internationale werkomgeving toch onvoldoende. Zorg dat je daarop voorbereid bent en neem actie.
• Hou contact met je vrienden en familie, zeker als je ergens net aankomt is het super fijn om alle nieuwe ervaringen met iemand te kunnen delen. En ook als je ergens langer woont, blijft dat fijn.
• Blijf lachen en besef dat alles in het begin nieuw is. Geef het wat tijd.

Dank je wel voor je verhaal Yvonne. Het is leuk om zo door jouw ogen een kijkje te nemen in het leven en wonen in Londen. Ik heb weer een paar leuke tips opgedaan voor als we weer een keer die kant uitkomen.

Wil je meer tips van Yvonne over loopbaancoaching kijk dan eens op haar eigen site; Amaze Yourself.

Ook kun je Yvonne vinden op:

Facebook https://www.facebook.com/AmazeYourselfCoaching/

LinkedIn - https://www.linkedin.com/company-beta/11172509/

Hoe is het nu met Yvonne? Een update

Febr. 2022:

Op dit moment woon ik weer in Nederland. Wij zijn van Zuid-Afrika naar Londen verhuisd en na ruim 7 jaar buitenland wonen we nu aan de kust in Scheveningen. Heerlijk. En we gaan in de zomer verhuizen naar Spanje en Barcelona. Ook zalig.

Mijn eigen bedrijf loopt goed en is locatie onafhankelijk. Ik help drukke ondernemers die hun bedrijf naar het volgende niveau willen tillen zonder meer te werken. Heerlijk om te doen en zo gaaf om mensen het meest waardevolle terug te geven: tijd. 

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Heb je het vorige deel van Emigreren al gelezen? Hierin vertelt Meta alles over het leven in Ivoorkust.

Ben je nieuwsgierig naar de andere delen van de serie? Klik dan hier even door naar de speciale pagina met alle verhalen. Enjoy!

Ben je net als ik gek op wandelen? Klik dan even door naar het bericht over mijn weekend aan de Engelse zuidwestkust en het South West Coast Path.

Zelf een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl!

Geplaatst in citytrip, emigreren, Engeland, Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *