Schloss Móhren in Beieren

Emigreren naar Duitsland, over currywurst mit pommes en het leven als kasteelvrouwe in Beieren.

Sandra trok jarenlang de hele wereld over en droomde van een leven in het buitenland. Toen de kans zich voordeed om te emigreren naar Duitsland greep ze die met beide handen aan. Inmiddels woont ze al enige jaren met haar gezin op een prachtig kasteel in Beieren. "Een eenvoudige Currywurst mit Pommes en een biertje en live is good in Bayern" zegt ze zelf en dat kan ik volmondig beamen.

Emigreren naar Duitsland.

Mijn naam is Sandra de Greeff. Ik ben moeder van drie meisjes, vrouw van Ruud, baasje van hondje Jacky en sinds 2005 kasteelvrouwe van een echt Duits jachtslot in Zuid-Duitsland (Beieren). Waar ik verantwoordelijk ben voor de verhuur van de 4 vakantiehuizen op het kasteel. Een kasteeldame met een zwak voor lieve hondjes en een liefde voor bijzondere verhalen, mini tijdreizen, kasteel-, cultuur en wandelavonturen.

Sandra is kasteelvrouwe in Beieren op Schloss Mohren

Van wereldreiziger naar kasteelvrouwe.

Ik heb altijd al de wereld willen ontdekken. Van Thailand, Costa Rica, India tot de Annapurna Nepal beklimmen. En zelfs een half jaar vrijwilligerswerk in een weeshuis in Indonesië. Allemaal uit de tijd van voor de smartphone maar met backpack en Lonely Planet. En ik wist. Als er ooit een kans voorbij komt om in het buitenland te kunnen wonen dan pak ik deze.

Ik wilde de ‘wonen in het buitenland’ ervaring opdoen. Ik heb niet specifiek voor Duitsland gekozen. De mogelijkheid van het kasteel met landgoed kwam voorbij en toevallig stond het voormalig jachtslot in Beieren. Het voordeel was dat wij de taal al ‘redelijk’ spraken. En het landgoed biedt heel veel mogelijkheden. Dus toen de kwestie van de financiering rond was, was de keus uiteindelijk niet meer moeilijk.

Schloss Móhren in Beieren

 kasteel interieur emigreren naar Duitsland

Wat maakt Duitsland zo bijzonder?

Duitsland is een heel fijn land om te wonen. Alles is goed geregeld. De Duitser is vriendelijk en met haar Europese maatstaven wijkt het niet heel ver af van Nederland
Toch is het wel een grote omschakeling. Beieren is weer traditioneler en landelijker dan bijvoorbeeld Berlijn. Het leven is hier minder gehaast dan in Nederland. Sowieso is het leven op het land anders dan in de stad. Maar in ons dorp lijkt het wel of de tijd heeft stilgestaan. Eeuwenoude tradities en handwerk zijn hier nog springlevend.

Het relativeert enorm. Juist door de vertraging van het leven realiseer je je pas wat je echt belangrijk vindt. En doordat er minder afleiding en hypes zijn kan ik mij heel goed focussen op de dingen die ik belangrijk vind.

Leestip: PassePartout-reeks - Beieren Eigentijds authentiek (boek van Sandra!)

De gevarieerdheid van Duitsland.

Het leuke aan Duitsland is dat het zo centraal in Europa ligt. Het noorden is zo ontzettend anders dan het zuiden van Duitsland. Je kunt bruisende steden afwisselen met beeldschone natuur. En rust en ruimte met een echt traditioneel oogstfeest of bezoek aan een biergarten. Maar Duitsland is ook rijk aan cultuur en kastelen. Allemaal met een bijzonder verhaal.

Het kasteelleven

Het leven op het kasteel begint vroeg. Omdat onze kinderen voor school om 6.50 de deur uit moeten gaat de wekker om 5.40 uur! Ook onze meiden moeten aangekleed en met een ontbijt achter hun gepoetste kiezen de deur uit. Pas als alle drie onze dochter met de bus naar school zijn begint mijn rondje met het hondje. Ik vind het heerlijk om door de bossen en velden rond het landgoed te wandelen. Nergens sta je dichter bij de natuur en de seizoenen als met een wandeling.

Sandra over emigreren naar Duitsland

 

Het Duitse onderwijs

In Beieren eindigen de scholen om 13.00 uur. Daarmee is de schooldag helaas niet ten einde. In Duitsland wordt thuis studie verwacht en vanaf dag één op de basisschool hebben onze kinderen huiswerk. Als ze mazzel hebben alleen rekenen of taal. Maar vaak zijn het twee of drie werkbladen.

Onze dochters zijn volledig tweetalig en met twee extra talen (Engels en Frans) op school erbij spreken ze met 14 jaar al vier talen. Hoewel ik het niet heel goed kan vergelijken denk ik wel dat het Duitse onderwijs strenger en breder georiënteerd is. Zo hebben onze dochter thema weken over Mozart en de Franse revolutie. Is een bezoek aan Dachau een must en staat voor iedereen leerling Odysseus op de leeslijst .

Currywurst mit Pommes een een biertje!

Inmiddels weten wij het traditionele Beierse leven erg te waarderen. Het is hier doodnormaal dat je aan een lange biertafel aanschuift als er plek is. Zo gebeurt het dat er een dikke Duitser met Lederhose of Dirndl naast je komt zitten wat altijd zorgt voor een mooi gesprek. Een eenvoudige Currywurst mit Pommes een een biertje en live is good in Bayern.

Neerstrijken na een wandeling voor een biertje en een gesprek is een fijne afsluiting van de dag. Verschillende generaties komt daar ongedwongen samen. Zo zitten iedere woensdagmiddag de senior dames aan de eierlikeur met taart de laatste dorpsroddels door te nemen. Ze worden door hun kleinkinderen afgewisseld die met hun vrienden gezellig rondhangen. Moeders met kleine kinderen verzamelen zich dicht bij de speeltuin die iedere biergarten wel heeft en voor de hond staat er altijd een bak water klaar. Ideaal en DE plek om je te mengen in het echte Beierse landleven. Wij zitten er graag.

weisswurst in Biergarten Duitsland

 
Het Oktoberfest in Duitsland

Hoewel het Oktoberfest bij velen een bucketlist dingetje is vind ik het één groot toeristen circus. Het is absoluut niet het echte Duitsland maar eerder een samenkomst van luide Amerikanen, Italianen en Chinezen in een nep Dirndl en Lederhose. De stad wordt overgenomen door dronken toeristen en dagjesmensen. Je betaalt de hoofdprijs voor een Mass bier en staat uren in de rij voor een kermisattractie.

Mijn advies. Gewoon met een grote boog omheen en lekker neerstrijken in een locale Wirtschaft waar ze voor een vriendelijk prijsje de beste Schnitzel van heel Beieren serveren.

 

Wat mis je het meest aan Nederland?

Even langs bij mijn ouders. Hoe langer ik hier woon hoe moeilijker de afstand wordt. Niet meer even langs kunnen voor een praatje en een bakkie ‘Utrechtse’ koffie voelt als een gemis. Zeker nu mijn ouders ouder en soms hulpbehoevender worden.

Wat mis je juist helemaal niet aan Nederland?

De drukte. Kijkend vanaf een afstand naar Nederland zie je hoe hoog de sociale druk van presteren is. Je ziet hoe hun met gestyled leven en kleding, goeie baan, perfect gedecoreerd huis, hoogsensitieve en ADHD kinderen allemaal afstormen op een burn-out. Als ik nog in Nederland had gewoond weet ik zeker dat ik mij daardoor ook gevoelig was geweest.

Het traditionele leven, waar vanuit Nederland een beetje op wordt neergekeken, is zo gek nog niet. Hier leven wij sinds ons emigreren naar Duitsland met het ritme van de natuur. Een bewust leven van eenvoud en balans.

 

Denk je dat je ooit nog eens definitief terugkeert naar Nederland?

Ik geloof het niet dat wij ooit nog terugkeren naar Nederland. Onze kinderen zijn hier zo geworteld. Ik hou zo ontzettend van de rust, ruimte en de natuur. Dat ga ik nooit meer vinden in Nederland. STEL dat wij hier zouden vertrekken zou het eerder verderop in Europa zijn dan terug naar Nederland.

De familie van Sandra in Beieren emigreren naar Duitsland

Heb je nog tips voor anderen als ze gaan emigreren (naar Duitsland)?

Ik vond de start van het emigreren naar Duitsland een zware, moeilijke periode. Ik wil vooral zeggen. Het is geen rozengeur en maneschijn. En wil je voor je rust emigreren in combinatie met een B&B zou ik je zeker willen meegeven daar zorgvuldig over na te denken. Een ‘gewone loondienst’ baan wordt het zeker niet.

Is je wens groot. Dan gewoon doen. En hoe goed je je ook voorbereid het loopt nooit zoals je gedacht had. Bouw een beetje flexibiliteit in en probeer er vooral ook van te genieten.

 

Dank je wel voor je verhaal Sandra. Ik vond het leuk om zelf een te keer te mogen genieten van jullie mooie plekje en jouw kwaliteiten als kasteelvrouwe kan ik onderstrepen. Ik wens jou en je gezin nog veel geluk in het mooie Beieren.

In het blog dat ik eerder schreef lees je onze ervaring van een week in één van de kasteelwoningen van Schloss Möhren.

Wil je ook emigreren naar Duitsland, meer lezen over Sandra, haar gezin en het leven in Beieren of zelf een keer overnachten op deze bijzonder plek? Klik dan hier door naar deze pagina met vakantiehuizen in een kasteel in Duitsland.

elke dag vers brood op Schloss Möhren

Poorttoren Schloss Möhren Beieren emigreren naar Duitsland

 

Nog meer leuke tips voor een (wandel) vakantie in Beieren:

 

Hoe is het nu in Beieren? Een update

Wij wonen nog steeds heel graag op het kasteel in Zuid-Duitsland. Onze 3 meiden (of jonge dames eigenlijk), ons hondje en de twee 80-ers zijn er gelukkig allemaal nog. Iedereen is goed door de pandemie heen gerold.
Voor de verhuur van de vakantiehuizen veranderde er veel de afgelopen 2 jaar. Het eerste jaar konden wij onze verblijven slechts 4 maanden en het 2e jaar maar een half jaar verhuren. Hierdoor ging ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik schreef een Beieren reisgids voor de PassePartout reisserie en ontwikkelde een online B&B Instagram workshop! Wat nu leuke aanvullingen aan mijn business zijn. Ook ontvangen wij meer Duitse gasten waardoor de mix tussen Nederlanders en Duitsers op het kasteel nu 50/50 is.
Wij, en onze gasten, genieten nog enorm (of steeds meer eigenlijk) van de natuur in combinatie met actie en cultuur op het kasteel!

Nog meer verhalen over emigreren

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Marouschka over haar leven in Afrika.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Geplaatst in Duitsland, emigreren, Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *