emigreren naar Ecuador

Emigreren naar Ecuador; het leven in Quito.

Wat begon als een passie voor reizen en om de wereld te ontdekken werd een heel nieuw verhaal. Jitske verloor haar hart aan Zuid-Amerika en wilde vanaf dat moment maar één ding. Wonen en werken op het continent dat zo veel indruk op haar had gemaakt. Na wat zoekwerk werd het Quito en besloot ze te emigreren naar Ecuador. Lees haar verhaal in het nieuwste deel van emigreren.

 

Ha!

Ik ben Jitske, opgegroeid in omgeving Apeldoorn en ondertussen 30 jaar (blijft nog even lastig om dat te hardop zeggen). Op m’n 18de besloot ik als au pair naar Florida, USA te gaan en heb daarna de reislust niet meer verloren. De drang om andere plekken te ontdekken en me onder te dompelen in andere culturen, talen en landen blijft me achtervolgen. Meestal combineer ik het reizen met ergens te werken, om zo meer te leren over het land en haar inwoners. Dit bevalt altijd erg goed. emigreren naar Ecuador Jitske

Mijn avontuur in Zuid-Amerika

Mijn laatste lange reis begon ik in 2016, na het afronden van mijn Master Onderwijskunde. Na in 14 maanden van Mexico naar Ecuador te hebben gereisd, ging ik terug naar Nederland voor de bruiloft van mijn beste vriendinnetje. Dit was geweldig maar de onrust bleef en ik besloot dat mijn Zuid-Amerika avontuur nog niet was afgerond. Ik opende mijn computer en ging op zoek naar een baan ergens in het grote Latijns Amerikaanse continent. Ik stond open voor alle mogelijkheden en alle landen.

Emigreren naar Ecuador.

Op een dag opende ik Facebook en zag ik dat een klein Nederlands reisbureau in Quito, Ecuador, personeel zocht. Een e-mail en telefonisch sollicitatiegesprek later, pakte ik mijn backpack en besloot te emigreren naar Ecuador. Helaas was deze baan niet echt een goede ervaring, maar dat uit elke situatie iets goeds kan voortkomen bleek later wel. Samen met een Belgische en twee Ecuadoraanse vrienden besloot ik  zelf iets op te starten. Na enig brainstorm werk waren we eruit en ontstond Takiri Travel.

emigreren naar Ecuador

Van een droom en gave plannen

Met Takiri Travel willen we een eerlijke organisatie zijn met als uitgangspunt reizen te creëren waarmee we locals kunnen ondersteunen. Zo willen we  toerisme combineren met sociale projecten. Daarnaast willen we zo ecologisch en zero waste mogelijk te werk gaan. Zo hebben we veel gave plannen waar we met heel ons hart kunnen achter staan. Binnenkort hopen we officieel open te gaan en dan kunnen we onze ideeën ook echt ten uitvoer brengen.

Doordat we twee lokalen in ons team hebben is het makkelijker om contacten te leggen met de locals. Dat alles hier veel trager gaat dan in Nederland vind ik soms moeilijk. Er is zoveel rompslomp om iets kleins te moeten regelen. Vooral bij het opzetten van Takiri Travel merken we dat nu.

Ik ben er zeker van dat met ons enthousiasme en onze ervaringen we enorm gave reizen met een andere insteek kunnen uitvoeren. We hebben al wat mooie reizen staan, die anders zijn en meer gevarieerd dan de meeste reisorganisaties hier uitvoeren. Spannend en zeker een uitdaging!

strand Ecuador

Dit is het strand van Canoa, maar mijn favorite strand is Olon

Mijn visum

Op dit moment heb ik een twee jarig visum en daarna kan ik voor *residentie" gaan en het emigreren naar Ecuador officieel. Het krijgen van een 2 jarig visum is een heel gedoe met papieren en kosten, maar als je een Master diploma hebt gehaald in Nederland maakt het de situatie een stuk makkelijker. Mijn visum heet een professionaliteits-visum, en deze is gebaseerd op je diploma's/kennis. Als je geen bachelor/master diploma hebt is het wel een stukje moeilijker om hier te blijven. Ik weet nog niet hoe het proces zal zijn over een jaar als ik voor mijn residentie wil gaan, want regels veranderen hier constant. Fingers crossed dat het tegen die tijd een een makkelijk proces zal zijn, maar voor nu zit ik hier even goed met mijn 2 jarig visum.

De diversiteit van Quito

In Quito wonen is een bijzondere ervaring. Quito is een grote stad met miljoenen inwoners en de bijhorende drukte. Door haar unieke ligging ben je zo buiten de stad en in de mooie en diverse natuur die Ecuador te bieden heeft.

In Quito zelf vind je verschillende leuke buurten. Zo is er het oude centrum, met zijn prachtige, gekleurde koloniale huizen en indrukwekkende kerken en historische gebouwen. Je voelt je in het echte Ecuador terwijl je met een goede koffie de lokale mensen wat bekijkt terwijl zij hun dagelijkse gangetje gaan.

Ik struin ook graag door de straatjes in La Floresta, een wat hippere buurt met graffiti en leuke cafeetjes. In het noorden van de stad, met zijn hoge gebouwen en drukke zakenleven lijkt het net of ik in de States rondloop.

Het zuiden van Quito is armer en volkser maar eerlijk gezegd kom ik daar niet al te vaak. Zo is Quito erg gevarieerd.

Quito, Ecuador

La Basilica

 

Mijn favoriete plek in de stad

Naast al die typische wijkjes zijn er in Quito enkele grote, groene parken waar je urenlang kunt wandelen. Een van mijn favoriete plekken is Café Mosaiko. Hier kun  je iets drinken met een prachtig uitzicht over het Panecillo, een heuvel vlak aan het oude centrum met een groot standbeeld van de Maagd Maria. Dat standbeeld is trouwens nóg groter dan het bekende standbeeld ( Cristo Redentor) in Rio de Janeiro.

Op de fiets

Ik zou natuurlijk geen echte Nederlandse zijn als ik mij hier niet het liefste op de fiets verplaats. Er is een uitgebreid openbaar vervoernetwerk maar de bussen zitten vaak overvol en ik geniet volop van het fietsen. Het is wel een stuk gevaarlijker dan in Nederland aangezien de auto’s zich totaal niet van fietsers bewust zijn, but it’s a risk I like to take 😉

Mijn tips voor reizigers in Ecuador.

Zoals ik eerder al vertelde kun je vanuit Quito makkelijk naar leuke plekken in Ecuador reizen. Binnen een paar uur ben je in het typische Andesstadje Otavalo. Hier vind je de traditionele markt met tal van artisanale waar, zoals hangmatten, hoeden, sjaals en dekens van alpaca wol etc.

Van daaruit kun je ook enkele mooie hikes doen, zoals die rond de geïmplodeerde kratervulkaan Cuicocha. De hike op de uitgedoofde Fuya Fuya vulkaan is zonder twijfel mijn favoriet. Op een half uurtje van de hoofdstad kun je een andere uitgedoofde vulkaan, de Ilalo  genaamd, opwandelen.

Let wel op je spullen als je deze kant uit komt want er wordt hier veel gestolen. En loop 's avonds liever niet alleen op straat.

emigreren naar Ecuador

Lago Mojando tijdens de Fuya Fuya hike

Even helemaal van de wereld

Wil je echt even van de wereld zijn, dan neem je een nachtbus naar de Amazone en verblijf je in een ecolodge gemaakt van bamboe. In de jungle doe je nachtwandelingen waarbij je allerlei exotische dieren en insecten tegenkomt. Je wordt wakker met het geluid van brullende apen in de verte. In sommige seizoenen kun je bijzondere dieren, zoals de roze rivierdolfijn spotten. Kortom, de Amazone is zo ongelooflijk verschillend van alles wat je kent, dat je die unieke ervaring nooit meer vergeet.

En zo kan ik nog wel even door blijven gaan!

Ondergewaardeerd

Ecuador is nog erg ondergewaardeerd bij reizigers. Veel mensen gaan van Peru naar Colombia en slaan Ecuador over. Of ze bezoeken enkel de Galapagos eilanden (die behoren tot Ecuador) en dat is het. Dat is zo ontzettend jammer. In Ecuador kun je zoveel verschillende geografische gebieden en culturen verkennen zonder dagen te moeten reizen zoals in Peru en Colombia. Sinds mijn emigreren naar Ecuador ontdek ik steeds meer mooie plekken in dit bijzondere land.

emigreren naar Ecuador

Op weg naar Otavalo, een zeldzame blik op de vulkaan Cayambe.

Mijn draai gevonden

Ik heb hier, in het verre Zuid-Amerika, mijn draai gevonden. Ik blijf mijn Spaans verbeteren en leer het land beter kennen. Ik heb een leuke groep vrienden en sinds kort een hondje - Fiep - die we in het park hebben gevonden. Met de vrienden doe ik veel tripjes in het weekend. Ik voel me steeds meer thuis in Ecuador.

emigreren naar Ecuador , wonen in Quito

 

emigreren naar Ecuador Fiep de hond

 

Wat ik mis van Nederland?

Natuurlijk zijn er dingen die ik als rasechte Nederlander mis sinds mijn emigreren naar Ecuador. Het eten en de speculaaskoekjes (vorig weekend voor het eerst zelf gebakken hier) en drop (vinden Ecuadoranen hier maar niets – lekker meer voor mij). Boven alles mis ik toch wel mijn familie. Mijn zus is nu zwanger van haar derde kindje en ik vind het best moeilijk er niet bij te kunnen zijn. Gelukkig bel ik vaak met het thuisfront en voel ik me zo toch betrokken.

 

Wat ik zeker niet mis is...

Mensen vragen altijd wat je mist aan Nederland, maar er zijn ook dingen die ik helemaal niet mis. Honderd regeltjes voor alles en nog wat, sociale druk om een bepaald leven te leiden die in de hokjes en vakjes past van het Nederlandse denkbeeld. Als dit afwijkt is dit voor velen wat moeilijker te begrijpen. Ik voel me in dat opzicht hier een stuk vrijer.

Heb je nog tips voor anderen die willen emigreren naar Ecuador?

Tips voor anderen die gaan emigreren naar Ecuador vind ik lastig aangezien ik mijn stap nooit zo heb gezet ziende als ‘emigreren’. Ik heb mijn backpack gepakt en ben weer terug gegaan naar het continent waar op dat moment mijn hart lag. Ik zou het wel zien. Als ik weer naar huis wilde of door wilde na een aantal maanden/jaren is het ook oké.

Ik denk als je jezelf niet teveel druk op legt dat je dingen ‘moet’ dan is de stap veel makkelijker. Je kunt altijd weer terug.

emigreren naar Ecuador Quito

 

Heb je nog vragen of ben je op zoek naar leuke tips?

Heeft mijn verhaal je geïnspireerd en kun je niet wachten ook naar Ecuador te emigreren of door het land te gaan reizen, dan kun je me altijd een berichtje sturen. Ook staan we je graag te hulp met www.Takiritravel.com voor het organiseren van een onvergetelijke reis. Zo reis je niet alleen om het reizen, maar geef je ook iets terug aan het land.

Las je het vorige deel van emigreren al? Daarin vertelt Sandra over haar droombaan tussen het wildlife in Zambia

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl! Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Geplaatst in Ecuador, emigreren, Zuid-Amerika.

14 reacties

 1. Wauw, wat een onwijs inspirerend artikel! Bijzonder dat je het avontuur bent aangegaan! Ik ben momenteel zelf werkzaam in het Spaanse Valencia en ik ben op zoek naar een volgende uitdaging. Ik kom net terug van drie maanden reizen door Colombia, Ecuador en Peru. Ik ben echt verliefd geworden op Ecuador en dan met name op de Galapagos Eilanden. Ik heb Toerisme Management gestudeerd en ik zou het leuk vinden om je Jitske in contact te komen!
  Groetjes, Lisanne

  • Ha Lisanne!

   Wat leuk!
   Je mag zeker contact met me opnemen. Zoek me even op op Facebook (Jitske Aben).
   Ik heb misschien zelfs nog wel iets van baanopties voor je:)

 2. Hola Jitske,

  Op 1 september 2019 kom ik op vakantie naar Otavalo.
  Op advies van een app vriend verblijf ik bij het hostel Aya Huma waar ik nederlands kan praten en advies kan vragen.
  Het doel van mijn reis is ook om mij te oriënteren op de mogelijkheden om ook te gaan emigreren.
  Heel graag zal ik het op prijs stellen als je met mij hierover in contact zou willen komen.
  Misschien kan jij mij verder helpen met een baan als bus chauffeur in de toeristen branch.
  Ik ben in het bezit van alle nederlandse rijbewijs categorieën behalve de motor.

  Groetjes Anja

  • Ha Anja,
   Stuur me even een prive berichtje op Facebook (Jitske Aben).
   Dat is denk ik het makkelijkst. Ik ken 1 transport bedrijf waar ze wellicht nog mensen zoeken, maar je zal ook je Ecuadoriaanse rijbewijs moeten behalen wil je officieel werkzaam kunnen zijn in Ecuador.

 3. Ha Anja,
  Stuur me even een prive berichtje op Facebook (Jitske Aben).
  Dat is denk ik het makkelijkst. Ik ken 1 transport bedrijf waar ze wellicht nog mensen zoeken, maar je zal ook je Ecuadoriaanse rijbewijs moeten behalen wil je officieel werkzaam kunnen zijn in Ecuador.

 4. Hallo Ivonne,
  Ik ben Barbara en ik kwam per toeval zojuist op je Blog terecht. Wow wat inspirerend. Vanaf mijn 12e heb ik een enorme passie voor Ecuador.
  Het begint sinds een week ontzettend te kriebelen om naar Ecuador te reizen. Ben er nog nooit geweest dus vroeg me af of je misschien de gelegenheid hebt om me enkele tips te geven wat een goede uitvalsbasis zal zijn om te reizen of backpacken.
  Dank je wel

  • Ha Barbara,

   Wat leuk om te horen! Ik vind het altijd leuk te helpen, dus stuur me vooral een mailtje of zoek me op op facebook en dan kan ik je meer informatie doorsturen:)

   Groetjes!
   Jitske

 5. Leuk verhaal . Maar ik ben zelf regelmatig in Ecuador .het ligt er een beetje hoe je van Quito naar otawalo gaat . Ikzelf reis van Quito naar cothacachi dat ligt een paar kilometer van otawalo . Ik weet dan ook niet wat je met een paar uurtjes.s bedoeld .

 6. Dag Jitske,

  Per toeval kwam ik op je site terecht. Ben nl. een webshop aan het maken voor het verkopen van Zuid-Amerikaanse producten en die komen met name uit Ecuador. 😉

  Als het allemaal een beetje gaat lopen dan is de volgende stap Ecuador bezoeken 😉
  Je hebt echt hele leuke wandeltips

  Zal je site blijven volgen! 😉 en lever de speculaasjes af als we in Ecuador zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *