Onze aarde heeft het zwaar. De laatste jaren hoor je steeds meer berichten over het uitsterven van diersoorten, ontbossing voor landbouw en overstromingen als gevolg van die ontbossing, plastic soep in de zee en in onze vissen, het smelten van gletsjers en ijs op de polen, afschieten van dieren om hun hoorns en slagtanden of "gewoon, zo maar" en zo kun je nog wel even door gaan.
Als liefhebber van onze natuur wordt ik hier verdrietig van en ook wel een beetje bang. Gaan we het wel redden met die natuur of gaat het zo ver komen dat de mensheid de aarde definitief kapot heeft gemaakt. Doemscenario's van films waarin mensen leven onder grote glazen bollen in een geregeld klimaat en daarbuiten niets dan ellende schieten door mijn hoofd.... Tijd om met z'n allen het heft in eigen handen te nemen want we moeten het echt samen doen! Zet de aarde op 1!
Zet de aarde op 1....
Is de naam van de actie van het WNF die op woensdag 16 december in samenwerking met diverse artiesten en de NPO een speciale tv-show heeft georganiseerd. In de komende periode wordt er nogmaals extra aandacht gevestigd op alle problemen die we hebben en gaan we er hard tegenaan. Iedere reiziger heeft weleens van die bijzondere dingen gezien. Paradijsjes op aarde die echt niet mogen verdwijnen. De aarde moet helaas tegen de mensheid beschermd worden. Natuurlijk hoopt het WNF tijdens deze periode meer donateurs te krijgen. Je kunt je nu al via de site aanmelden en ook tijdens de tv-show zal er een speciaal team zitten om telefoons aan te nemen, waaronder yours truly. Hoe geinig zou dat zijn als je belt en je mij aan de telefoon krijgt! Ik heb altijd al eens aan zo'n actie mee willen doen dus dit is helemaal ideaal.
Als je denkt, ik ben niet zo van die goede doelen of ik steun er al een aantal dus dan houdt het op, nee! Je kunt zelf nog heel veel dingen doen, zowel in het dagelijks leven als op reis en ik deel er graag een paar met je:
Wat kan ik er zelf aan doen om de aarde te helpen beschermen?
Ik kan me best voorstellen dat je net als ik geregeld denkt wat maakt het uit wat ik doe? Wat is het verschil als één persoon iets wel of juist niet doet, maar niets is minder waar. Ik ben de eerste om toe te geven dat mijn leven verre van perfect is, maar ik probeer in mijn dagelijks leven zoveel mogelijk bewust te kiezen. Gelukkig zijn er heel veel kleine dingen die je kunt doen en die je helemaal geen moeite hoeven te kosten. Goed zijn voor onze prachtige natuur en de vele geweldige dieren die er op de aarde te vinden zijn is niet alleen een goede daad maar je kunt er ook nog gezonder door worden en geld mee besparen!
Een aantal dingen die je thuis kunt doen:
- Pak eens vaker de fiets of ga lopen, zeker voor afstanden binnen een aantal kilometers van je huis. Ik fiets zelf heel wat af binnen de regio en het houdt me fit!
- Drink kraanwater in plaats van water uit flesjes.
- Probeer zo min mogelijk plastic tasjes aan te nemen. Ik doe mijn boodschappen altijd op de fiets met een rugzak, geen plastic zakjes nodig!
- Helemaal verpakkingsvrij leven kan ook, maar het kost de nodige inzet. Een prachtig initiatief op dat gebied is de afvalvrije maand van Marijke en Jeroen (met vervolg, lees alles op het blog wanderersblues) en een paar dames die ook heel goed aan de weg timmeren zijn: De groene meisjes.
- Een nee nee sticker op de brievenbus bespaart veel onnodig papier.
- Maak notitiepapiertjes van oude prints, restjes van schrijfblokken van het werk enzovoorts. Ik koop al jaren geen notitieboekjes meer m.u.v. die ik voor mijn reizen gebruik.
- Is het echt nodig om ieder jaar een hele stapel nieuwe kleren aan te schaffen en mee te doen met de nieuwste mode? Wat mij betreft is het net zo leuk om jezelf af en toe verwennen met iets nieuws, ik waardeer dat meer dan wanneer ik uitpuilende kasten heb vol kleren en schoenen die ik niet of nauwelijks draag.
- Heb je al die papieren tijdschriften wel nodig? Ik lees er diverse digitaal tegenwoordig! Als je toch tijdschriften hebt deel ze dan met anderen als je ze niet meer leest.
- Eet eens een dag geen vlees. Bos wordt gekapt om soja te verbouwen voor de dieren. Bovendien zorgen die dieren door bijvoorbeeld hun mest voor meer uitstoot van CO2. Minder vlees eten draagt enorm bij aan het verbeteren van het milieu.
- Een houtkachel, vuurkorf of open haard? Heel mooi en romantisch maar het is zeer milieuvervuilend en bovendien slecht voor je longen (fijnstof/roet), liever niet dus.
- Gooi geen eten weg. Ik koop altijd de hoeveelheid groente die we nodig hebben en rijst, aardappelen en dergelijke weeg ik of meet met een maatbeker. Koop niet meer dan je nodig hebt. Wij gooien als stel nauwelijks eten weg.
- Van restjes kun je trouwens geweldige gerechten maken er Daisy schreef er zelfs een fantastisch kookboek over en op haar site vind je veel tips en gerechten!
Een aantal dingen die je tijdens je reis kunt doen:
- Ga niet naar shows waar dieren gebruikt worden, ga niet op de foto met dieren in gevangenschap en maak geen olifantenritjes.
- Koop op reis nooit producten van beschermde planten of dieren, dus ook niet dat mooie kettinkje van bloedkoraal of die bijzondere schelpen.
- Als je net als ik graag snorkelt ga nooit op het koraal staan. Klinkt cliché, maar ik zie het nog zó vaak gebeuren!
- Als je reist probeer dan geregeld het ov te nemen en niet de auto. Fietsend of wandelend een regio verkennen is ook geweldig!
- Denk na over de organisatie waar je mee op pad gaat als je een excursie/trip boekt. Het is geweldig mooi om heel dicht bij een dolfijn of walvis te komen maar als je ze najaagt kan dat (te) veel stress opleveren. Reis bewust!
-
"Take nothing but pictures. Leave nothing but footprints. Kill nothing but time"
Is dit ook een onderwerp waar jij over nadenkt? Heb jij ook nog tips om onze aarde te helpen en beschermen? Deel ze hieronder, motiveer zoveel mogelijk mensen en zet de aarde op 1!
Sympathieke actie en noodzakelijk doel.
Toch denk ik dat naast onze persoonlijke footprint een andere oorzaak van de klimmatcrisis ligt bij de producenten en bij de onwil van de politiek. Daar kan naar mijn mening een grote, snelle en noodzakelijke omslag plaatsvinden. Tijd voor een klimaatrevolutie.
Helemaal mee eens met dit standpunt. Wel zijn wij zijn als consument te graag bereid om naar de politiek te wijzen en zelf heerlijk door te consumeren, vandaar ook mijn verzoek aan de “kleine man”.
Ik lees nu verder je pagina en vraag mij af hoe groot jouw footprint is als reislustig mens?
In mijn tekst schreef ik dat ik niet perfect ben. Ik heb als het ware een tweedeling in mijn leven. De “thuis” Ivonne is zeer bewust bezig en laat een beperkte footprint na op onze aardkloot. De reiziger in mij niet, hoewel ik ook op reis probeer diverse principes van thuis na te leven, maar dat vliegen he! Een paar jaar geleden heb ik een test (van het WNF geloof ik) ingevuld en daar kwam uit dat ik als ik puur naar mijn gedrag thuis kijk ik een perfecte situatie heb en een goede groene footprint. Vanwege mijn reisgedrag behoor ik uiteindelijk tot een gemiddelde vervuiler en dat komt dus voornamelijk door die vluchten. Als ik in een land ben probeer ik zoveel mogelijk met het ov te reizen om die footprint te verkleinen. Het reizen laten wil ik niet, maar ik probeer de schade aan die kant te beperken. Het blijft natuurlijk lastig wat je wel en niet wilt doen en laten in je leven, dat blijft ieders eigen beslissing, maar iedereen kan op zijn eigen manierbijdragen aan een beter leven op aarde, dat is een gegeven.Bewustwording is een groot goed in dit geval en daar hoop ik aan bij te dragen met deze post.
Goed initiatief!! We morgen echt wat doen voor het te laat is.
Ik las ook de reactie hierboven. Ik ben thuis ook erg milieubewust….maar mijn reizen geef ik niet op 🙂
Best lastig als je het goed wilt doen. Ik worstel gevoelsmatig al jaren met het reizen versus het klimaat. Jij reist ook veel met het ov als je ergens bent, dat zijn dan van die dingen die je ter plekke kunt doen.
Eens! Goed verhaal Ivonne! Een beter milieu begint bij jezelf. Super cliché! Maar cliché’s zijn waar. Dus.
Zeker weten Daisy, samen staan we sterk!