wildkamperen in Duitsland

Wildkamperen in Duitsland, hoe doe je dat?

Wildkamperen in Duitsland. Officieel is het niet toegestaan maar op veel plekken is het toch mogelijk je camper of caravan en soms ook de tent gratis neer te zetten en te overnachten. Duitsland telt veel camperaars en is enorm goed ingericht voor campers.Dit is onze ervaring met handige tips voor wie er graag een beetje van het gebaande pad gaat.

Wildkamperen in Duitsland, onze ervaring

In juni en juli trokken we 4 weken met de camperbus door het noorden van Duitsland. De eerste dagen van de vakantie stonden we op speciale camperplaatsen of campings met onze "wohnmobil". Naarmate we langer op pad waren ontdekten we steeds meer leuke plekken waar we onze camperbus gratis neer konden zetten.

Wildkamperen in Duitsland zonder daarvoor te betalen mag met toestemming van de eigenaar. Dat kan een particulier zijn maar ook een winkel, dorp of algemene parkeerplaats. Helemaal wild is het dus niet maar als je zelfvoorzienend bent is er niets leuker dan zomaar ergens te staan. Met slechts 1 of 2 anderen en regelmatig ook helemaal alleen. Als je eenmaal weet hoe en waar je moet zoeken vind je steeds meer plekken waar wildkamperen toegestaan is.

Ga je wildkamperen op een plek in de natuur besef dan dat dit officieel dus niet mag en je een boete kunt krijgen als je betrapt wordt. Wij staan alleen op plekken waarvan bekend is dat je er mag overnachten.

→Lees ook: Tips voor leuke kleinschalige campings en camperplaatsen in Nederland.

gratis overnachten in Duitsland parleerplaats Thale Harz

Aan de rand van de grote parkeerplaats in Thale, Duitse Harz.

Overnachten in Duitsland als je onderweg bent.

In Duitsland mag je op zogeheten rustplekken (Raststätten) langs de weg overnachten op de daarvoor aangewezen plekken. Dit mag voor een tijdsduur van maximaal 24 uur en is vooral handig als je met de camper op pad bent. Zo hoef je niet meer op zoek naar een camping of camperplaats in de buurt van de route. Echt sfeervol is het misschien niet, maar wel enorm handig.

Een handige kampeer app.

Wij ontdekten diverse van onze wild kampeer plekken via de app Park4night. Deze gratis app zet je op je telefoon en werkt alleen als je internet hebt. (Er is ook een eigen internetpagina als je dat fijner vindt). Op deze app kun je zowel op de kaart zoeken, handig voor als je onderweg bent en een plekje zoekt, als een specifieke plek intypen. Je vindt er diverse soorten overnachtingsmogelijkheden. Van campings en camperplaatsen tot plekken om wild te kamperen. Met reviews van andere gasten zodat je een beter idee krijgt.

In Duitsland gebruikten wij de site vaak om onderweg een plekje te zoeken. We keken dan steeds waar we ongeveer wilden staan, wat er te beleven was en lazen de reviews. Zo vonden wij o.a. een gratis plek op de grote parkeerplaats in Thale (de Duitse Harz), aan de Elbe in Niedersachsen, op weg naar Dresden aan een klein riviertje en op een gezellige parkeerplaats "in the middle of nowhere" maar vlakbij de Malerweg. Op een aantal van deze plekken stonden we alleen en op andere plekken waren er meerdere campers en soms ook caravans. We voelden ons altijd veilig en de camperaars zijn vriendelijk en rustig.

Tip: Als je een praatje maakt met mede camperaars is dat niet alleen gezellig maar zij kunnen je vaak ook leuke en handige tips geven. Win-win!
Voorzieningen op de gratis kampeer- en parkeerplaatsen.

Wat je aantreft op een gratis kampeer- of camperplaats is elke keer weer anders. Soms is er niets, soms een kleine prullenbak of een openbare wc. Op andere plekken kun je tegen betaling douchen, water tappen en elektra afnemen. Op de app Park4night staat alle info duidelijk omschreven en weet je wat je kunt verwachten als je ergens naartoe gaat. Als je ergens gestaan hebt is het ook leuk om je ervaring achter te laten, zo hebben anderen er ook weer wat aan.

Vaak sta je aan de rand van een dorpje met diverse voorzieningen als winkels en restaurants. Op plekken waar geen voorzieningen zijn deden wij vaak even boodschappen voor we de plek opzochten. Wel zo makkelijk.

gratis camperplaats aan de Elbe Duitsland

Wildkamperen bij de Elbe midden in de uiterwaarden.

Wildkamperen met de tent.

Voor wie er in Duitsland met de tent op pad gaat zijn er zogenoemde Biwakplätze (bivakplaatsen). Hier slaap je op het terrein van een particulier of organisatie, soms is dat gratis en soms tegen betaling. De plekken zijn elke keer weer anders maar vaak in een natuurlijke omgeving.

Hoewel wij zelf geen ervaring hebben wil ik je toch de site van 1nitetent.com onder de aandacht brengen. Hier neem je zelf contact op met de particulieren die zich aangemeld hebben. Deze site kreeg ik door van een Duits stel dat wij ontmoetten tijdens onze vakantie en ziet er goed uit!

Ga je wild kamperen in Duitsland? Volg dan deze ongeschreven regels.

Na 4 weken in Duitsland en diverse korte trips in Nederland kunnen we zeggen dat Camperaars over het algemeen plezierige, rustige mensen zijn. Wild kamperen in Duitsland is leuk en goedkoop en geeft een enorm gevoel van vrijheid. Toch zijn er wel enkele ongeschreven regels waar je je beter aan kunt houden.

  • Ruim je rommel op en laat niks achter.
  • Respecteer je omgeving, de natuur en wildlife.
  • Geen harde muziek of andere storende bezigheden.
  • Blijf niet te lang op één plek en controleer vooraf  goed wat regels van je bestemming zijn.

wildkamperen in de Saksische Schweiz Duitsland

Helemaal alleen en heerlijk rustig en vlakbij de mooiste natuur.

Zeg maar ja tegen wildkamperen in Duitsland.

Wildkamperen in Duitsland kunnen wij je enorm aanbevelen. Het is makkelijk, leuk, goedkoop en geeft je dat ultieme gevoel van vrijheid. En dat is precies waar wij de camper voor aangeschaft hebben.

 

Geplaatst in camper, Duitsland, Europa, kamperen.

2 reacties

  1. Je vind de mooiste plekjes als je gaat wildkamperen. Wij doen het ook vaak. Duitsland en ook Frankrijk is er een geschikt land voor. In Spanje wordt het steeds minder en in Portugal is bijna niet meer mogelijk, jammer.
    Geniet van de mooiste plekjes!!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *