Wandelen in Beieren de Jägersteig

Wandelvakantie Duitsland, de mooiste gebieden.

Duitsland heeft alles in huis voor de wandelaar. Van uitgestrekte bossen en brede rivieren tot glooiende hellingen en uitdagende bergen met alpenweides. Je kunt helemaal naar het zuiden gaan maar dat is niet persé nodig. Er is al enorm veel moois te zien op slechts een paar uur rijden van Nederland. Dit zijn mijn tips voor een wandelvakantie in Duitsland.

De Beierse Alpen van Chiemgau

In het meest zuidelijke deel van Beieren vind je de prachtige Beierse Alpen. Thuis van de hoogste bergen van Duitsland waaronder de 2962 meter hoge Zugspitze. De Beierse Alpen vormen een natuurlijke grens met Oostenrijk. Een gebied vol bergmeren, bossen, alpenweides met berghutten, uitdagende klimmetjes en spectaculaire vergezichten. Wandelen in deze regio staat garant voor een flinke inspanning maar één die ruimschoots wordt beloond. Wat mij betreft het ultieme gebied voor een wandelvakantie in Duitsland.

Wij brachten een aantal dagen door in de Chiemgau. Een gebied waar je kunt wandelen tot je er bij neervalt. Wil je het even wat rustiger aan doen? In de Chiemsee kun je heerlijk zwemmen en met een boot het water op. En wat dacht je van een bezoek aan het slot Herrenchiemsee. Vervelen doe je je zeker niet in deze regio!

wandelvakantie in Duitsland de bergwandeling naar Piesenhausener Hochalm

 

Wandelen in Chiemgau, onze ervaring

Wandelvakantie in Duitsland: de Eifel

Op slechts een paar uur rijden van de Nederlandse grens vind je de gevarieerde natuur van de Eifel. Dit Duitse middelgebergte leent zich prima voor een fijne fiets of wandelvakantie in Duitsland. Zowel natuur- als cultuurliefhebbers kunnen in de Eifel hun hart ophalen. Wat dacht je bijvoorbeeld van schattige plaatsjes als Monschau met haar vakwerkhuizen?

Wandel langs oude kraters, helderblauwe stuwmeren, rivieren, sfeervolle stadjes en uitgestrekte (beuken)bossen. In het gebied zijn meerdere lange afstand wandelpaden te vinden waaronder de Harzer Hexenstieg en de Eifelsteig, waarvan wij een aantal etappes liepen. Het Nationaal Park Eifel staat al jaren in de Top 100 van de populairste bestemmingen van heel Duitsland. Wij snappen wel waarom!

Wandelvakantie in Duitsland; de Eifelsteig, Gemundenmaar

 

Wandelen in de Eifel, onze ervaring

 Het Teutoburger Wald

Het Teutoburger Wald is een bergrug die van het laagste punt bij Bevergern in oostelijke en zuidoostelijke richting oploopt naar het hoogste punt bij Horn-Bad Meinberg. Doordat het gebied niet te ver van Nederland ligt is het een fijne bestemming voor een lang weekend of een korte wandelvakantie in Duitsland.

Wij liepen de eerste etappe van de Hermannsweg, of Hermannshöhen, die wordt gezien als één van de mooiste bergwandelingen van Duitsland. De totale route is 226 km lang en kent verschillende stijgingen en dalingen. Onderweg kun je regelmatig genieten van een weids uitzicht over het landschap. Eén van de bekendste plekken in het gebergte zijn de Dörenther Klippen die we aan het eind van onze wandeldag beklommen.

Hermannsweg klimmen op de Dörenther Klippen in het Teutoburger Wald

Wandelen in het Teutoburger Wald, onze ervaring

Het Altmühltal, centraal Beieren

Midden in Beieren, tussen Neurenberg en München, vind je de gevarieerde natuur van het Naturpark Altmühltal. Een heuvelachtig gebied, doorsneden door de stroom van de Ahltmühl. Met een oppervlakte van 3.000 km² is het één van de grootste natuurparken van het land. Het Altmühltal is makkelijk in één dag te bereiken vanuit Nederland. Perfect voor een wandelvakantie in Duitsland voor hen die liever niet de allerhoogste bergen beklimmen of té lang in de auto willen zitten.

In de uitgestrekte natuur kun je eindeloos fietsen, kanovaren en wandelen, vaak zonder al te veel mensen tegen te komen. Wandel door een landschap vol ruige rotsen, bossen,uitgestrekte akkers en heidevelden vol jeneverbessen. Of ga op zoek naar fossielen in één van de oude groeves en sluit je dag af in een gezellige biergarten.

Wandelvakantie in Duitsland, Zwölf Apostels Altmühltal Panoramaweg

 

Wandelen in het Altmühltal, onze ervaring

Het Duitse Reichswald

Nét over de grens bij Groesbeek vind je het glooiende bosgebied van het Duitse Reichswald. Het Reichswald is met haar circa 5100 hectare  het grootste natuurgebied in de regio Nederrijn. In het gebied kun je diverse soorten zoogdieren, tegenkomen waaronder edelherten, reeën, wilde zwijnen en dassen. Tijdens het wandelen van de Walk of Wisdom stak er net voor Frank een zwijn over dat snel van de ene naar de andere kant rende. Spannend voor beide partijen!

Tijdens de tweede wereldoorlog is er zwaar gestreden in het gebied. Door de grote verliezen die daarbij plaatsvonden, is in het bos het Reichswald Forest War Cemetery opgericht waar je voornamelijk graven van Britse soldaten vindt.

Walk of Wisdom via het Reichswald naar Groesbeek pad met grote varens

Wandelen in het Duitse Reichswald, onze ervaring:

 

Wandelvakantie Duitsland

Natuurlijk zijn er nog veel meer gebieden die geschikt zijn voor een mooie wandelvakantie in Duitsland. De komende jaren willen we regelmatig op pad bij onze oosterburen en ik ga er vanuit dat deze lijst uitgebreider wordt. Mocht je niet kunnen wachten om Duitsland zelf te gaan opzoeken lees dan zeker even het blog vol tips van mij én andere Duitsland liefhebbers over sfeervolle steden en bijzondere natuurgebieden.

Heb je zelf nog een tip voor een mooi wandelgebied in Duitsland? Laat dan een reactie achter onder het blog en wie weet gaan we een volgende keer die kant uit!

 

 

2 reacties

  1. wij wandelen graag de Teutoschleifen (teutoschleifen.de) wandelingen. Op korte afstand van Nederland , echte kuitenbijters maar her en der ook wat vlakkere, Duitse gastvrijheid. En last but not least perfect uitgezet met bordjes. Goed te volgen zonder beschrijving. (GPS is handig maar ook niet noodzakelijk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.