Gele koolzaad velden in de buurt van Hillesheim Duitse Eifel

Wandelvakantie Duitse Eifel. Eifelsteig etappes 7,8,9 van Blankenheim naar Gerolstein.

Een (wandel)vakantie in de Duitse Eifel is altijd een goed plan. In deze prachtige regio vind je eindeloos veel wandelpaden waaronder die in Nationaal Park Eifel, Naturwanderpark delux en de Moezel. Zelf wandelden we al regelmatig in de Eifel en het blijft altijd een feestje. Meren, bergen, uitdagende klimmetjes en afdalingen, ruisende beekjes, kleurrijke bloemenweiden, dichte bossen met rotsformaties en eindeloze panorama’s. Met al dat natuurgeweld ben je er echt even helemaal tussenuit. En dat op slechts een paar uur rijden van Nederland.

Wandelen op de Eifelsteig

De Eifelsteig is één van de 14 "Top Trails of Germany" en één van de meest bekende wandelroutes in de Duitse Eifel. Deze 313 km lange wandelroute begint bij Aken en eindigt in Trier en is verdeeld in 15 dagetappes met een lengte tussen de 15 en 28 kilometer. Een heerlijk wandelroute over voornamelijk onverharde paden en langs sfeervolle dorpjes. Al wandelend passeer je de mooiste bezienswaardigheden in de Duitse Eifel. Je kunt de Eifelsteig in één keer wandelen maar hij is ook prima in kleine, hapklare brokjes in te delen.

Eerder wandelden we een paar etappes van de Eifelsteig vanuit Monschau. Een sfeervol stadje met gezellige pleintjes en mooie vakwerkhuizen. Deze keer wandelde ik samen met Frank etappes 7, 8 en 9 van de Eifelsteig met een wandelarrangement vanuit Blankenheim. In dit blog vind je mijn verslag met handige tips en (te) veel foto's. Gewoon, omdat het zo mooi is in de Duitse Eifel.....

Ons wandelarrangement in de Duitse Eifel

We gaan drie dagen wandelen op de Eifelsteig vanuit het gezellige Blankenheim. In totaal trekken we vijf dagen uit voor dit wandelarrangement. Zondags rijden we richting Blankenheim waar we inchecken in Hotel Schlossblick waar we twee nachten slapen. Vanuit onze kamer hebben we een prachtig uitzicht op het slot en Blankenheim.

Na een korte verkenning van Blankenheim is het tijd voor het echte werk en gaan we aan de wandel. Onze bagage wordt vervoerd dus we wandelen met een dagrugzak. Elke dag krijgen we een lunchpakket mee en, indien nodig, transport naar  het begin van de route. Wat een verwennerij! Op de laatste dag pakken we de bus die ons van Gerolstein weer terug naar Blankenheim voert.

Uitzicht kamer hotel Schlossblick op kasteel Blankenheim

Wie wil er niet wakker worden met dit uitzicht? (Hotel Schlossblick)

Is dit het kleinste huisje van Duitsland?

Is dit het kleinste huisje van Duitsland?

Dag 1, Blankenheim, verborgen parel van de Duitse Eifel

Het kleine Blankenheim is misschien wel het leukste stadje van de Duitse Eifel. In het centrum vind je mooie vakwerkhuizen, gezellige pleintjes met terrasjes en klinkerstraatjes. Het is niet verwonderlijk dat elk jaar veel toeristen Blankenheim weten te vinden voor hun vakantie in de Duitse Eifel. Hier combineer je een actieve dag in de buitenlucht met een hapje of drankje op één van de gezellige terrasjes die Blankenheim rijk is en een fijn hotel of vakantiehuis.

Blankenheim heeft diverse leuke bezienswaardigheden zoals het Eifelmuseum, het carnavalsmuseum, de Sint Maria Himmelfahrt Kirche en de burcht van Blankenheim. Maar Blankenheim staat vooral bekend als de plaats van de bron van de Ahr. Deze bevindt zich in de kelder van een vakwerkhuis uit 1726 in het centrum van de stad.

Een fijn restaurant in Blankenheim: Brasserie an der Ahr (reserveren aanbevolen). Voor koffie met gebak  en heerlijk ijs kun je terecht in Café Schlossblick (naast het hotel).

oude stadspoort Blankenheim

De oude stadsmuur en toren van Blankenheim

Rode camper en vakwerkhuizen in Blankenheim Duitsland

Vanuit Blankenheim kun je ook prima met de camper rondtoeren

Arhquelle Blankenheim Duitse Eifel

De Arhquelle ontspringt onder een vakwerkhuis in Blankenheim

Wandelen en fietsen rond Blankenheim

Blankenheim ligt in een prachtig natuurgebied en het is niet verbazingwekkend dat veel wandelroutes deze gezellige stad in de Duitse Eifel passeren. Blankenheim is het startpunt van diverse mooie wandelingen waaronder de 100 kilometer lange Ahrsteig en de Burgenroute (21 km). Fietsers ontdekken de regio via Der Ahr-Radweg.

*let op. Wegens de overstromingen van 2021 is de Ahr-Radweg nog niet volledig te fietsen. Op deze pagina vind je de meest recente informatie.

Eén van de meest bekende wandelroutes die door Blankenheim komt is de Eifelsteig. Liefhebbers van de Eifelsteig kunnen vanuit Blankenheim etappes 6 ( Klooster Steinfeild- Blankenheim) en 7 (Blankenheim- Mirbach) wandelen.

Daarnaast kun je vanuit Blankenheim ook diverse kortere wandelingen maken. Reken wel op aardig wat hoogteverschil tijdens het wandelen. Heb je zin in een meer ontspannen wandeling? Maak dan een rondwandeling bij het Schwanenweiher, een klein meertje aan de rand van Blankenheim.

Blankenheim Duitse Eifel

Dag 2, Eifelsteig etappe 7, Blankenheim - Mirbach (18 km)

Na een rustige nacht is het heerlijk wakker worden met een uitgebreid ontbijtbuffet. Daarna pakken we de wandelrugzak en stappen we in het busje van hotel Schlossblick. In overleg hebben we afgesproken dat we in Mirbach worden afgezet en naar Blankenheim terug wandelen. En zo beginnen we rond half 10 aan onze eerste wandeldag in de Duitse Eifel.

Vandaag wandelen we nét geen 18 kilometer. Lekker op ons eigen tempo. Het is nog wat bewolkt maar de temperatuur is prima. We beginnen met een bezoek aan de kleine Erlöserkapelle (1902) en bewonderen de mozaïeken. Daarna gaan we al snel het dorp uit richting het prachtige beekdal Lampertsdal. Wat een rust, wat een ruimte!

Erlöserkapelle Mirbach, Eifelsteig etappe 7

Eifelsteig etappe 7 start bij de Erlöserkapelle in Mirbach

Lampertstal Mirbach Eifelsteig etappe 7

Wandelen door het Lampertstal

Jeneverbessen en orchideeën

Nadat we op een bankje een broodje hebben gegeten wandelen we de 520 meter hoge Kalvariënberg op. Hier treffen we niet alleen veel jeneverbesbomen maar ook diverse vlindersoorten en orchideeën. Deze bloeien rond eind mei op de kalkrijke gronden van de Eifel. Wat een geluk, we wandelen hier precies op het juiste moment. Eenmaal boven genieten we van het uitzicht voor we aan de andere kant weer afdalen via een kruisweg. Hier vind nog elk jaar een processie plaats, een mooie traditie.

Orchideeën in de Duitse Eifel

Orchideeën genoeg in de Duitse Eifel rond eind mei

Calvariënberg kruisweg processie Duitse Eifel

Via het Broodpad naar Blankenheim

Bij het kleine Ripsdorf stoppen we nog een keer om wat te eten, mét uitzicht op de kerk. Daarna wandelen we via het in bloei staande akkerland en nog een fraai beekdal richting het bos.

De laatste kilometers van onze wandeling gaan over het historische broodpad. Hier werd vroeger het brood naar Blankenheim vervoerd. Nu brengt het ons richting het centrum van Blankenheim waar we even lekker een terrasje opzoeken. Daarna is het douchen, een hapje eten en kijken we terug op een prima eerste wandeldag op de Eifelsteig.

kerkje Ripsdorf Duitse Eifel Eifelsteig

bloeiende akkers, lente in de Duitse Eifel

De lente is een prachtige periode om te wandelen in de Duitse Eifel

Eifelsteig etappe 7 wandelen

Eifelsteig etappe 7 Blankenheim Mirbach

Dag 3, Eifelsteig etappe 8, Mirbach - Hillesheim (26 km)

Vandaag staat een lange etappe van de Eifelsteig op het programma. Na een gedegen ontbijt gooien we de dagrugzak weer om en worden we wederom bij de Erlöserkapelle in Mirbach worden afgezet. De rest van onze bagage staat al in de bus en wordt naar het Krimihotel in Hillesheim gebracht waar we vannacht slapen.

Er staat een stevige, frisse wind en het is nog geen 10 graden. De capuchons gaan op en handschoenen aan. Na een korte klim duiken we het bos in en tempert de wind, stukken beter. En als af en toe de zon er door komt piepen is het aangenaam wandelweer. Ideaal om lekker bij te kletsen.

Na een aantal kilometers laten we het bos achter ons en komen we in een meer open landschap. De vergezichten over het vulkanisch landschap van de Eifel zijn prachtig.

Wandelen op de Eifelsteig. Etappe 8 Mirbach Hillesheim

Vulkaan Eifel Eifelsteig etappe 8 Mirbach Hillesheim

Fraaie vergezichten genoeg op dit deel van de Eifelsteig

De Dreimühlen waterval bij Nohn

Na een wat saaier stuk langs een aantal groeves naderen we één van de mooiste delen van deze etappe. De natte regio rond de Dreimühlen waterval bij Nohn. Watervallen in de Vulkaan Eifel zijn iets bijzonders en dit is de bekendste waterval. Elke dag wordt er nog een beetje kalk afgezet en zo groeit de met mos begroeide waterval zo'n 10 centimeter per jaar het dal in.

Rond de waterval is het heerlijk wandelen door de (natte) beekdalen. Na de regen van afgelopen nacht is het glad, oppassen geblazen dus. Na het verlaten van het beekdal komen we pal langs restaurant Nohner Mühle waar we even een lekker bakje koffie drinken. Het gebakje laten we zitten, we hebben gisteren al een lekker stuk chocoladetaart gegeten.

Dreimühlen-waterval Nohn Duitse Eifel

restaurant Nohner Mühle bij de Dreimühlen-Wasserfall, etappe 8 Eifelsteig

Restaurant Nohner Mühle is een mooie pitstop halverwege etappe 8 van de Eifelsteig

Via klooster Niederehe naar burcht Kerpen en Krimi hoofdstad Hillesheim

Na deze pauze beginnen we aan de tweede helft van deze lange etappe. We passeren het klooster Niederehe waar we helaas niet in kunnen. Daarna wandelen we door het bos en langs de akkers naar Burcht Kerpen dat gerenoveerd wordt en straks een hotel gaat worden.

klooster Niederehe Eifelsteig etappe 8

Eifelsteig etappe 8 Mirbach Hillesheim

Eifelsteig etappe 8 bij Burcht Kerpen

Zicht op Burcht Kerpen

Zicht op Burcht Kerpen vanaf de Eifelsteig

Hillesheim, Krimi hoofdstad van de Duitse Eifel

Vandaag eindigen we in Hillesheim, de misdaad hoofdstad van de Duitse Eifel. Niet alleen zijn hier veel krimi schrijvers geboren, ook zijn er veel misdaadfilms in de regio opgenomen. De laatste kilometers gaan door de velden, langs bloeiende appelbomen, nieuwsgierige koeien en bloeiende orchideeën. Voor we het weten wandelen we Hillesheim binnen. De etappe was makkelijker dan we gedacht hadden.

Vannacht slapen we in het Krimi Hotel in de "Der name der Rose" kamer. In dit historische themahotel is elke kamer aan de misdaad gewijd, een leuke touch. Lekker douchen en een hapje eten en dan zit ook onze derde dag in de Duitse Eifel er alweer op.

appelbloesem in de Duitse Eifel

Eifelsteig bij Hillesheim

Der name der Rose kamer Krimi hotel Hillesheim

Dag 4, Eifelsteig etappe 9, Hillesheim - Gerolstein ( 20 km)

Na een prima nacht kunnen we alweer genieten van een lekker ontbijtbuffet. We vertrekken vandaag rond 10 uur. De tassen ingepakt, dagrugzak op de rug en gaan. Vandaag gaat onze wandeling naar Gerolstein. Een route die we al eens in de herfst wandelden en die erg mooi is. Het is zeker geen straf om hem in de lente nog eens te wandelen.

→Lees hier alles over het wandelen van de etappe Hillesheim - Gerolstein in de herfst.

Vanuit Hillesheim wandelen we via de oude stadsmuur naar het Bolsdorfer Tälchen met zijn meertje en kalksteenrotsen. Daarna wandelen we door de weides langs de kronkelige Hillesheimer Bach. Het is mooi om te zien hoe snel je in de Duitse Eifel vanuit de dorpen in de natuur bent. Het landschap opent zich en in de verte zien we de eerste heuvels van vandaag opdoemen.

Eifelsteig etappe 9 Hillesheim Gerolstein

Vanuit het dorp direct de natuur in.....

Eifelsteig bij Hillesheim wandelen

Geel en groen.....

Nadat we de Kyll zijn overgestoken gaat de route via een bospad omhoog. Afgelopen herfst zagen we hier nog diverse reeën en heel veel mooie paddenstoelen. Deze keer horen we de vogels fluiten en genieten we van het frisse groen, een heel ander gevoel.

Wanneer we boven zijn wordt het nog mooier. De velden op de open vlakte staan namelijk vol met fel geel koolzaad. Ik word er helemaal vrolijk van en kan me bijna niet losrukken van al dat moois. Nadat ik diverse foto's heb gemaakt moeten we toch echt verder want er wacht nog veel meer moois.

Over de Kyll bij Hillesheim, Eifelsteig etappe 9

Heerlijk vissen hier

Gele koolzaad velden in de buurt van Hillesheim Duitse Eifel

Wandelen tussen de koolzaad velden in de Duitse Eifel

Hier word je toch helemaal vrolijk van?

Molensteengrotten en de Rother Kopf

Vanuit het hooggelegen plateau met de akkers dalen we af naar het kleine Roth. Daarna gaat het opnieuw omhoog en wandelen we langzaam aan naar de vulkaan Rother Kopf. In het verleden werd deze vulkaan gebruikt om molenstenen te maken en dat resulteerde in diverse molensteengrotten. Via een trap dalen we de eerste donkere, koele grot in. Zullen hier vleermuizen zitten denk ik, het is er wel het plekje voor.

Na een korte klim staan we bovenop de Rother Kopf. Met 566 meter hoogte het hoogste punt van deze etappe van de Eifelsteig. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op een lavasteengroeve en het heuvelachtig landschap rond Gerolstein. Op de top staat zo'n heerlijk Eifel wandelbankje, uit de wind en in de zon. Met zulk uitzicht en die lekkere temperatuur hebben we vandaag een lange lunch en is het echt genieten!

Molensteen grot bij Roth in de Duitse Eifel

Wandelbankje op de Rother Kopf in de Duitse Eifel

Bovenop de Rother Kopf. Wat een geweldige plek voor een lunch!

Rother Kopf Eifelsteig etappe 9 Hillesheim Gerolstein

De Gerolsteiner Dolomieten

Het is niet ver meer naar Gerolstein maar wij maken nog een extra lus om de Gerolsteiner Dolomieten te gaan bekijken. Deze hoge rotsen zijn een voormalig koraalrif, wie had dat gedacht? Wanneer je goed kijkt kun je het nog wel wat terugzien in de structuur van de stenen. De route gaat gestadig aan omhoog en we merken nu wel dat we de nodige kilometers in de benen hebben. Maar het landschap en de vergezichten maken alles goed.

Wandeling bij de Gerolsteiner Dolomieten

wandelen bij de Gerolsteiner Dolomieten

Kruis met stenen in de Gerolsteiner Dolomieten

Grappig, vorige keer lagen hier een stuk minder stenen

Proost, op de Eifelsteig!

Het laatste deel van deze etappe gaat via een lange afdaling naar Gerolstein. Beneden wacht ons nog een omleiding die helaas de verkeerde kant uitgaat. Om bij Hotel Löwenstein te komen lopen we nu nog een kleine 3 kilometer extra en dan is het gedaan. Gek eigenlijk, zo ben je nog aan het wandelen, zo is het weer voorbij. Nog 1 nacht en dan gaan we weer naar huis, de tijd is omgevlogen

Nadat we ingecheckt zijn pakken we een lekker drankje op het terras van het hotel. Proost, op onze Eifelsteig! Een kleine 70 kilometer in de benen en een heerlijke wandelvakantie achter de rug.

Dag 5, afscheid van de Duitse Eifel

Op de laatste dag van het wandelarrangement is het tijd om weer te vertrekken.Vanuit onze kamer in Hotel Löwenstein genieten we nog één keer van het mooie uitzicht op de Gerolsteiner Dolomieten.

Na het ontbijt pakken we in en stappen op de bus richting Blankenheim waar de auto op de parkeerplaats van hotel Schlossblick staat. En dan is het tijd om afscheid te nemen van de Duitse Eifel. Moe maar voldaan beginnen we aan onze terugreis. Dag Eifel, tot de volgende keer!

NB: De bus (SEV) vanuit Gerolstein vertrekt diverse keren per dag en gaat via Blankenheim Wald waar je over moet stappen op een andere bus (770). Wegens werkzaamheden na een overstroming rijdt op dit moment (mei 2023) de trein niet. Meer informatie en exacte tijden van het openbaar vervoer  tussen Gerolstein en Blankenheim vind je op deze pagina.

Uitzicht hotel Löwenstein in Gerolstein op Gerolsteiner Dolomieten

Aan dit uitzicht kan ik wel wennen 🙂

Ben je enthousiast geworden over de Eifelsteig?

Ben je enthousiast geworden over deze etappes van de Eifelsteig? Wil je graag wandelen zonder al je bagage mee te hoeven sjouwen? Combineer je uitdagende wandelingen graag met een beetje luxe en verwennerij?

Wij hebben genoten van dit Eifelsteig wandelarrangement vanuit Blankenheim want het zit prima in elkaar. Bij je boeking krijg je ook de wandelgids van de Eifelsteig zodat je je vast kunt inlezen en verheugen op je wandelvakantie. Let op: de hotels waarin je overnacht worden afgewisseld. Het kan dus zijn dat je in een ander hotel overnacht dan wij deden maar natuurlijk wel in dezelfde stadjes.

Voor meer informatie en het boeken van dit (of een ander) arrangement kun je terecht op deze website van Eifel Tourismus. Welk deel van de Eifelsteig je kiest, een paar etappes of de hele route....het is altijd goed.

Ik wens je vast heel veel wandelplezier in de Duitse Eifel.

*Ik wandelde deze route in samenwerking met Eifel Tourismus GmbH. In mijn blogs deel ik altijd mijn eigen mening.

Geplaatst in Duitsland, Europa, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

4 reacties

    • Ik wandelde al meermaals op de Eifelsteig tijdens een weekend en het is altijd mooi. Deze keer liepen wij 3 etappes met een wandelarrangement dat was ook erg fijn. Het was leuk om eens een langer stuk van de Eifelsteig achter elkaar te lopen en met bagagevervoer en fijne hotels waren we er echt even uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *