routebordje Rothaarsteig

Wandelen bij Winterberg; de Rothaarsteig

Wandelen bij Winterberg is geweldig. Je kunt er losse wandelingen maken maar ook één of meer etappes van de Rothaarsteig wandelen. Deze meerdaagse wandelroute is 154 kilometer lang en loopt dwars door het Duitse Sauerland en Nordrfein-Westfalen. Winterberg ligt pal aan de route en is een ideale uitvalsbasis. Door het goede busnetwerk kun je makkelijk meerder etappes wandelen terwijl je toch op dezelfde plek overnacht. Ideaal!

Winterberg als uitvalsbasis voor wandelaars

Winterberg staat al jaren bekend onder liefhebbers van wintersport. Niet alleen ligt er in de winter regelmatig sneeuw ook kun je binnen ongeveer 3 uur al op de piste staan! Ideaal voor wie er slechts 1 of 2 dagen heeft en toch een keer op wintersport wil gaan. Skiën, langlaufen en sneeuw wandelen, het kan allemaal. En na een actieve dag is het heerlijk relaxen in één van de vele hotels of appartementen, keus genoeg.

De laatste jaren ontdekken ook steeds meer mensen het wandelen bij Winterberg. In de zomer is de regio namelijk één groot wandelparadijs. Perfect voor een korte wandelvakantie of weekendje weg vanuit Nederland. In Winterberg kun je kiezen uit diverse wandelroutes waaronder de Rothaarsteig. Etappes 2 en 3 beginnen of eindigen in Winterberg en met de bus reis je ook makkelijk richting het startpunt van de Rothaarsteig in het gezellige Brilon.

relaxen op de Rothaarsteig

Lekker relaxen tijdens het wandelen

Onze ervaring op de Rothaarsteig

We trekken met de camper door het noorden van Duitsland en hebben een leuke camperplaats gevonden in Willingen voor onze eerste stop. Omdat we maar een paar uur moeten rijden hebben we nog de hele middag. Zo wandelen we dezelfde dag nog een mooie route door de bossen en het heuvelachtige landschap en eten we 's avonds een hapje met uitzicht op de skipistes.

De volgende dagen wandelen we een deel van etappe 1 van de Rothaarsteig tussen Brilon en Willingen en etappe 2 van Willingen naar Winterberg. Een mooie eerste kennismaking met Nordrhein-Westfalen en het Sauerland.
De Rothaarsteig (Weg der Sinne) wandelen

 • Aantal kilometer: 154
 • Top Trail of Germany en van hoge kwaliteit
 • Wandelroute over de kammen van het Rothaargebirge
 • Middelzware route met af en toe flinke klimmetjes maar meestal glooiend
 • Hoogste punt:  Langenberg 843 m (Nordrhein-Westfalen)
 • Aantal etappes: 8, maar kan ook in 6 of 12 etappes
 • Mooiste etappe: Winterberg - Willingen
 • Overnachten: (wild) kamperen, hotels en appartementen
 • Beste tijd om te wandelen juni- juli-augustus
 • Bewegwijzering: rode bordjes met witte letters en tekst Rothaarsteig, ook te lopen met GPX bestand
 • Meer informatie over de wandelroute (in het Duits) lees je op deze pagina.

De Rothaarsteig wandelen, Brilon-Willingen (23 kilometer)

Het startpunt van de Rothaarsteig is het gezellige plein van Brilon. Nadat we een parkeerplaats hebben gevonden slenteren we wat door het centrum en bekijken de historische gebouwen. Ook tippen we het eerste deel van de Rothaarsteig aan. Na een tijd keren we om en halen de camper weer op. We parkeren nog wat verderop waar we een mooie route wandelen die ons over een deel van de Rothaarsteig zal brengen.

Onze wandeling gaat door de akkers en bossen en langs de Felstein, de enige begaanbare rots van de Bruchhauser Steine. Een hoogtepunt van de eerste etappe van de Rothaarsteig. Het is flink klimmen op dit deel van de route maar de uitzichten zijn geweldig. Na het passeren van de rotsformaties verlaten we de Rothaarsteig en dalen door het bos weer af naar de parkeerplaats. Als verrassing komen we nog langs de Schmala Stausee. In dit stuwmeer kun je zwemmen omringd door de mooiste natuur.

wandelen bij Winterberg startpunt Rothaarsteig Brilon

Startpunt van de Rothaarsteig is dit gezellige plein in Brilon

Rothaarsteig Sauerland etappe 1

Schmala Stausee wandelen bij Winterberg en Willingen

De Schmala Stausee, zwemmen in kristalhelder water

Wandelen bij Winterberg Rothaarsteig etappe 2: Willingen-Winterberg (22 kilometer)

Vandaag is het tijd voor een volle etappe van de Rothaarsteig, volgens zeggen de mooiste etappe van de wandelroute. Omdat de bus 's in de middag een tijd niet rijdt besluiten we eerst naar Willingen te rijden en vanaf daar terug te wandelen. Zo hebben we alle tijd en hoeven we niet op de klok te kijken. We beginnen met een lekker kopje koffie op een terras en daarna is het tijd voor het echte werk.

Al snel wandelen we Willingen uit. Het eerste deel gaat door een grote kloof waar we regelmatig ander wandelaars tegenkomen maar daarna wordt het steeds rustiger. We wandelen langs uitgestrekte akkers, stukken bos en over de Niedersfelder Hochheide. Onderweg klimmen we diverse keren naar hogere toppen waaronder de Clemensberg (839m) en de Langeberg (840).

Na een heerlijke dag wandelen is het nog een klein stukje extra naar de camperplaats en kunnen we uitpuffen en ons opmaken voor het vervolg van de reis. Op naar de Duitse Harz!

Tip: wie er nog meer wil wandelen bij Willingen kan ook etappe 3 van de Rothaarsteig lopen. Deze is een kleine 19 kilometer en gaat van Winterberg naar Schanze over de hoge Kahlen Asten.

Rothaarsteig Duitsland wandelen bij Winterberg

beboste hellingen bij Winterberg

Wandelen door glooiend boslandschap

wandelen bij Winterberg de Niedersfelder Hochheide

De Niedersfelder Hochheide, nu niet in bloei

Op zoek naar nog meer Duitsland inspiratie buiten wandelen bij Winterberg?

 

 

 

Geplaatst in Duitsland, Europa, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *