Mooiste steden Duitsland Cochem aan de Moezel

Ontdek de mooiste dorpen en kleine steden in Duitsland

Berlijn, Hamburg, München, Keulen, Dresden....Je hebt vast wel eens van deze mooie Duitse steden gehoord of ze al eens bezocht. Maar er zijn ook enorm veel mooie dorpen en leuke stadjes in Duitsland te vinden. Wij ontdekken ze regelmatig tijdens onze vakanties en ze blijven verrassen. Bijkomend voordeel is dat kleine steden in Duitsland vaak een minder toeristisch zijn en daardoor minder druk en met minder hoge prijzen. Tijd om het zelf eens te gaan ontdekken!

De mooiste kleine steden in Duitsland

Duitsland is groot en er zijn enorm veel mooie kleine dorpen en stadjes te ontdekken. In dit blog vind je een aantal van onze persoonlijke favorieten. Vol met kleurrijke vakwerkhuizen, kneuterige klinkerstraatjes en uitnodigende pleintjes. Al deze stadjes zijn een ideale plek voor een korte stop tijdens een mooie roadtrip, een stedentrip of als uitvalsbasis voor een actieve vakantie in Duitsland.

Welk van deze kleine steden in Duitsland heb jij al bezocht?

Bad Schandau (Saksen)

De kleine stad Bad Schandau ligt aan de Elbe, midden in het Nationaal Park Saksisch Zwitserland. In het centrum van de stad wandel je door smalle straatjes met kinderkopjes, langs gekleurde vakwerkhuizen, fonteinen en kleine pleintjes.

Een populair uitstapje vanuit Bad Schandau is een rit met de Kirnitzschtalbahn. Deze historische, gele tram brengt je door het dal van de Kirnitzsch naar de waterval van Lichtenhain. Ook leuk: een ritje met de Personenaufzug. Met deze lift ga je naar een hoger gedeelte van de stad voor het mooiste uitzicht.

Wij bezochten Bad Schandau tijdens onze wandelvakantie op de Malerweg, een prachtige meerdaagse route langs én over de imposante rotsformaties van het Elbsandsteingebirge.

Bad Schandau Sächsische Schweiz

Tegernsee (Beieren)

Tegernsee is één van de vele prachtige stadjes in de Duitse deelstaat Beieren in het zuiden van Duitsland. Twee van de mooiste bezienswaardigheden van het dorp zijn de Tegernsee en het Kasteel Tegernsee (Klooster Tegernsee).

Het dorp telt iets meer dan 3.500 inwoners telt en je proeft hier de typische Beierse cultuur en architectuur. Outdoorliefhebbers genieten van de talrijke wandel- en mountainbikeroutes. Liefhebbers van wellness kunnen in Tegernsee goed terecht bij één van de spa's en wellness centra.

Cochem (Rijnland-Palts)

Het kleine stadje Cochem telt slechts 5000 inwoners maar is al jaren één van de favoriete bestemmingen voor een stedentrip in Duitsland. Sterker nog, het staat zelfs in de top 3 van de mooiste kleine Duitse steden van 2023!

De grootste trekpleister van Cochem is de Reichsburch die je al van ver boven het landschap uit ziet steken. Een gebouw dat je zeker van binnen moet gaan bekijken. Maar ook het stadje zelf met de kleurrijke vakwerk huisjes en ligging aan de Moezel is een echte bezienswaardigheid. Vanaf hier wandel en fiets je mooie routes tussen de wijngaarden. Dit alles maakt Cochem voor mij één van de mooiste kleine steden in Duitsland

Mooiste steden Duitsland Cochem

Uitzicht Moezel van Reichsburg Cochem

Prachtig uitzicht op Cochem en de Moezel vanaf de hoog gelegen Reichsburg

Berchtesgaden (Beieren)

Berchtesgaden is één van de mooiste kleine steden in Duitsland en een populaire bestemming voor actieve vakantiegangers en outdoorliefhebbers. Deze kleine Duitse stad ligt namelijk midden in de prachtige natuur van het Nationaal Park Berchtesgaden en is omgeven door hoge bergen. Hier maak je eindeloze bergwandelingen langs de mooiste meren van Duitsland. Of wat dacht je van een boottocht op de populaire Königssee? Ook de mooiste route van Duitsland, de Deutsche Alpenstrasse, komt door Berchtesgaden.

Wil je iets bijzonders? Bezoek dan de mijn van Berchtesgaden. Deze zoutmijn is nog steeds in gebruik voor de zoutwinning maar je kunt er ook een bijzonder dagje uit van maken. Leerzaam én leuk voor het hele gezin.

Füssen (Beieren)

Wij zijn gek op Füssen en hebben inmiddels al meerdere keren deze gezellige kleine Duitse stad kunnen bezoeken. Naast de centrale ligging in het bergachtige Beieren bevind Füssen zich ook in het hart van twee mooie Duitse autoroutes, de Duitse Alpenroute en de Romantische Strasse.

Hoewel er alleen in Füssen zelf al genoeg te zien is voor een korte stedentrip is ook de omgeving prachtig. Zo kun je er bijvoorbeeld een mooie wandeling maken naar de Lechfall. Ook één van de bekendste bezienswaardigheden van Duitsland, Slot Neuschwanstein, is vanuit Füssen via een mooie wandeling (of met de auto) te bereiken. En na al die actie is het heerlijk toeven op één van de vele gezellige terrasjes in het centrum van de stad.

Füssen aan de Lech, mooie kleine steden Duitsland

Füssen aan de Lech is één van mijn favoriete kleine stadjes in Duitsland

Quedlinburg (Harz)

Quedlinburg is één van vele leuke stadjes in Duitsland. Het is iets groter dan de andere Duitse stadjes in dit blog maar als je in het historisch centrum bent merk je daar helemaal niets meer van. Quedlinburg staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en is een must see in de Duitse Harz.

In het oude centrum van deze middeleeuwse stad vind je meer dan 2000 vakwerkhuizen. Alleen hier kun je al gerust een paar uur slenteren over de kleine klinkerstraatjes en pleintjes. Zoek je het wat grootser? Bezoek dan het kasteel van Quedlinburg dat hoog op een heuvel aan de rand van de stad ligt.

Vanaf eind november verandert Quedlinburg 4 weken in een gezellige "adventstad" met  live muziek, een gezellige wintermarkt én een kerstmarkt rond het kasteel.

Mooiste stadjes Duitsland, klinkerstraat en vakwerkhuizen in Quedlinburg

Klinkerstraatjes, stokrozen en kleurrijke vakwerkhuizen in Quedlinburg

Geplaatst in citytrip, Duitsland, Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *