Eifelsteig afdaling Rother Kopf

Mooie etappe van de Eifelsteig: Hillesheim naar Gerolstein

Op het hoogtepunt van de herfst reden we naar Duitsland en liepen een mooie etappe van de Eifelsteig. We wandelden van Hillesheim naar Gerolstein en genoten van de spectaculaire kleuren en rotsformaties. Een mooie en gevarieerde route over het glooiende heuvellandschap dat zo typerend is voor de Eifel. Wandel je mee?

etappe van de Eifelsteig aanloop naar Gerolsteiner Dolomieten

De Eifelsteig

De wandelroute Eifelsteig, loopt dwars door de Eifel, en is één van de Top Trails of Germany. De route begint net over de grens in Duitsland bij Aken (Noordrijn-Westfalen) en eindigt bij Trier (Rijnland-Palts). De totale route is 313 kilometer lang en gaat door een zeer gevarieerd landschap, waaronder Nationale park de Hoge Venen. Onderweg geniet je van vergezichten, bossen, heidegebieden, vennen en rotsen. Een prachtige route die goed in etappes te lopen is en daardoor perfect voor een lang weekend in Duitsland.

Een moeizame start

We staan bij het busstation van Gerolstein en daar komen we erachter dat ik thuis niet goed gekeken heb. De bus die we wilden pakken naar Hillesheim blijkt op doordeweekse dagen anders te rijden dan in het weekend en gaat niet op dit tijdstip. Dan de trein, dat kan ook. We kopen een kaartje en wandelen nog even het centrum in voor een kop koffie.

Helaas zijn de goden ons niet gezind, want als we later terugkomen blijkt de trein steeds meer vertraging op te lopen zodat we de aansluitende bus niet meer kunnen pakken. Gelukkig kunnen we het kaartje teruggeven en zo pakken we, na nog een half uur wachten, de bus naar Hillesheim. Ruim anderhalf uur later dan gepland staan we aan het startpunt van onze etappe van de Eifelsteig.

Hillesheim

Het stadje Hillesheim is dé toeristische verzamelplek van de regio en op deze mooie dag vol met dagjesmensen. De belangrijkste bezienswaardigheid van Hillesheim is de imposante stadsmuur waar we even opklimmen om de omgeving te bekijken. Hillesheim is het startpunt van diverse uitgezette wandelroutes zoals de Eifel-Krimi-Wanderweg. Daarnaast vind je er veel historische panden waaronder Café Sherlock een druk en gezellig café en "krimi hotel". dat aan het startpunt van deze etappe van de Eifelsteig ligt.

etappe van de Eifelsteig Café Sherlock in Hillesheim

oude stadsmuur bij Hillesheim

 
Wildlife in de Eifel

Via de buitenwijken van Hillesheim wandelen we door een klein stuk bos en daarna komen we in een wat saaier stuk. Net als we bedenken dat we wel weer toe zijn aan iets anders komen we twee damherten tegen die rustig blijven staan en naar ons kijken. Daarna slingert de route langzaam aan de vallei uit, steken we een weg over en beginnen we aan de klim naar boven.

We wandelen door een beukenbos met af en toe kleine doorkijkjes op het omringende landschap. De sfeer is herfstig maar de temperatuur geweldig. Al snel kan de trui uit en de pijpen worden afgeritst. Dit is hoe we het graag hebben, het beste van twee werelden!

etappe van de Eifelsteig damherten bij Hillesheim

etappe van de Eifelsteig witte paddenstoelen

etappe van de Eifelsteig beukenbossen

Herfstkleuren op de Rother Kopf

Eenmaal boven wandelen we langs de akkers over een kleine hoogvlakte en daarna gaat de route weer het bos in. In het bos zijn diverse oude ijs- en maalsteengrotten te vinden. Je kunt er zelfs doorheen wandelen maar omdat we geen zaklantaarn bij ons hebben blijven we in de buurt van de ingang. Gek om te voelen hoe snel de temperatuur daalt als je in één van de grotten bent.

Na een korte klim staan we op de Rother Kopf en genieten van het uitzicht op de omringende velden en bossen. Het zonnetje schijnt volop en de herfstkleuren zijn spectaculair.

etappe van de Eifelsteig ijsgrotten bij Rother Kopf

e Eifelsteig uitzicht Rother Kopf

Eifelsteig herfstkleuren in de bossen

Eifelsteig afdaling Rother Kopf
Het beste uitzicht van de Eifelsteig

Langzaam aan wandelen we richting één van de hoogtepunten van deze etappe van de Eifelsteig; de Gerolsteiner Dolomieten. Dit kalkrif steekt hoog boven Gerolstein uit en domineert het stadsbeeld. Onderweg passeren we het prachtig gelegen vakantiepark Felsenhof, met het beste uitzicht op de Dolomieten, maar ook vanaf de route is de aanblik fantastisch. We beklimmen een grote rotsformatie en bewonderen het landschap, daarna dalen we weer af, steken een weg over en passeren enkele huizen om vervolgens de Dolomieten te bereiken. Hier beginnen we aan een lange klim naar boven via een wandelpad met veel bochten.

etappe van de Eifelsteig uitzicht op de Gerolsteiner Dolomieten

De Gerolsteiner Dolomieten

Eenmaal boven treffen we een wereld vol bos, kleine grotten, rotspartijen en doorsteekjes door de rotsen. Het is hier drukker dan op de rest van de route. De Eifelsteig loopt deels gelijk aan de populaire Gerolsteiner Dolomieten Acht. De uitzichten zijn wederom geweldig, maar nu kijken we uit over Gerolstein en het deel aan de overkant van de vallei van de Kyll. Helaas merken we nu dat we later aan onze route begonnen zijn, dus we moeten iets meer doorlopen dan we willen om voor het donker in het dorp aan te komen.

Na een laatste blik vanaf één van die typische wandelbankjes die de Eifel rijk is dalen we af naar beneden. Daarna stappen we weer in de auto en rijden voldaan terug. Wat een fijne dag in de Eifel, dat smaakt wederom naar meer!

etappe van de Eifelsteig Gerolsteiner Dolomieten

etappe van de Eifelsteig wandelen in de Gerolsteiner Dolomieten

etappe van de Eifelsteig volop herfst in de Eifel a

etappe van de Eifelsteig genieten van de avondzon op typisch bankje in de Eifel

etappe van de Eifelsteig beukenboom in herfsttooi

 

Onze uitvalsbasis voor de Eifelsteig

Wij waren een midweek in de Eifel en wandelden diverse tochten waaronder ook een etappe van de Eifelsteig. Onze uitvalsbasis was Ferienhaus Blue Wonung. Hier hadden we voor €40 per nacht een heerlijk appartement met alles erop en eraan. Zo konden we lekker zelf koken, relaxen na een lange dag wandelen en de auto stond voor de deur. De eigenaar was echt heel vriendelijk en had antwoord op al onze vragen(Ben je met meer mensen, er zijn 2 slaapkamers). Echt een aanrader!

Handig om te weten over deze etappe van de Eifelsteig

 • De totale afstand van deze etappe (nummer 9) is 20 kilometer.
 • Je kunt de route met het O.V. bereiken, maar plan goed want de schema's zijn wisselend.
 • Wil je net als wij de auto in Gerolstein parkeren dan kost je dat een paar Euro voor de hele dag op de grote parkeerplaats aan de Kyll.
 • Onderweg stijg en daal je regelmatig en goede wandelschoenen zijn aan te raden.
 • Wil je onderweg de grotten wat meer bekijken neem dan een zaklantaarn mee.
 • Horeca; genoeg in Hillesheim en Gerolstein. Onderweg in Dohm (was dicht toen wij er waren). Zorg voor je eigen drinken.
 • Meer informatie over de route vind je op de eigen pagina van de Eifelsteig

 

Burg Eltz vanaf de Eltzer Burgpanorama

Meer wandeltips voor de Eifel:

 

 

 

Geplaatst in Duitsland, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

  • Dat gedoe met het O.V. was inderdaad niet fijn, maar wel een wijze les om nog beter de schema’s te bekijken.
   We vonden het vooral jammer dat we daardoor onderweg, en met name op het laatste deel, minder tijd hadden om even te stoppen dan we wilden. Deze route is echt super voor de herfst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *