mooie plekken in Duitsland Monschau

Monschau, gezellige uitvalsbasis voor een actief weekendje weg

Monschau is een populaire bestemming voor een weekendje weg in Duitsland. Vol gezellige pleintjes, klinkerstraatjes en mooie vakwerkhuizen. De perfecte uitvalsbasis voor het maken van mooie wandelingen, fietstochten of een dagje toeren met de motor. En na een dag in de mooie omgeving is het heerlijk zitten op één van de gezellige terrasjes. Wat wil een mens nog meer?

Monschau als uitvalsbasis

Als wandelaars hebben we Monschau uitgekozen om een paar dagen te gaan wandelen op de Eifelsteig. Deze lange afstands wandelroute komt dwars door het centrum van Monschau en zo slaan we twee vliegen in één klap. Gezelligheid voor en na het wandelen en natuur binnen loopafstand.

De Eifelsteig

De wandelroute Eifelsteig, loopt dwars door de Eifel, en is één van de Top Trails of Germany. De route begint net over de grens in Duitsland bij Aken (Noordrijn-Westfalen) en eindigt bij Trier (Rijnland-Palts). De totale route is 313 kilometer lang en gaat door een zeer gevarieerd landschap, waaronder Nationale park de Hoge Venen. Onderweg geniet je van vergezichten, bossen, heidegebieden, vennen en rotsen. Een prachtige route die goed in etappes te lopen is en daardoor perfect voor een lang weekend in Duitsland.

De Eifelsteig vanuit Monschau

Het fijnste hotel van Monschau

Voor ons wandelweekend in Monschau hebben we een leuk hotel gevonden voor een goede prijs. Herberg HIER & JETZT ligt midden in het stadje in een rustig straatje. De kamers hebben allemaal een zithoek met koffiezetapparaat en waterkoker en eigen badkamer. Je kunt kiezen om het ontbijt erbij te boeken of voor je eigen ontbijt te zorgen. De bakker en slager zijn op korte afstand. Precies wat je nodig hebt voor een actief weekend in de Duitse Eifel.

Klik hier voor meer info over deze fijne plek of om direct een kamer te boeken.

De Eifelsteig; etappe 3 van Monschau naar Einruhr.

Bij het bakkertje slaan we ’s morgens de spullen in voor een lunch onderweg. Ik hou enorm van het picknicken in de buitenlucht en we zullen vast wel weer een mooi plekje vinden om rustig te kunnen zitten.

Vanuit het centrum van Monschau is de route aangegeven door middel van duidelijke bordjes. Achter een klein kapelletje langs lopen we al snel omhoog het dal uit, één van de vele stijgingen in het ruim 24 kilometer lange traject van vandaag. De eerste kilometers lopen we door een gemêleerd bos met daarin grote rotsblokken.

De Eifelsteig

Genieten van de stilte rond Monschau

Daarna baant het pad zich een weg langs wat kleine dorpjes, enkele boerderijen, veel akkerland en weidegrond. Een eenzame trekker kruist ons pad en koeien kijken ons nieuwsgierig aan. We genieten van de prachtige vergezichten in het heuvelachtig landschap. Overal staan bankjes waar je alles rustig in je op kunt nemen. Wat vooral opvalt is de stilte om ons heen en de meegenomen broodjes en drankjes smaken ons prima.

eifelsteig bij Monschau

Wandelen bij Monschau Eifelsteig

Prachtige vergezichten

We klimmen en dalen nog een paar keer en passeren een rivier, bosgebiedjes en nog veel meer mooie uitzichtpunten. Tegen het eind van de route komen we langs een camping en op het terras laten we ons de koffie en taart van de dag goed smaken. Die hebben we wel verdiend!

Wandelen bij Monschau de Eifelsteig etappe 3

De laatste loodjes

Het laatste stuk van het pad valt ons iets zwaarder, het is al een tijdje geleden dat we zoveel hoogteverschil hebben overbrugd tijdens een wandeling, maar in prima stemming komen we uiteindelijk in Einruhr aan. De bus die ons naar Monschau terug brengt laat niet lang op zich wachten, dat is boffen. In een kleine 20 minuutjes staan we weer op de plek waar het vanochtend allemaal begon.

We besluiten nog een lekker drankje te pakken op één van de terrasjes en genieten van het zicht op de mooie vakwerkhuizen van Monschau. Een prima start van ons actieve weekend in Duitsland.

Nog een etappe vanuit Monschau

Naast de etappe vanuit Monschau hebben we nog een tweede etappe van de route van de Eifelsteig gelopen.  De wandeling van Daun naar Manderscheid (etappe 11). Ook deze is zeer aan te bevelen en loopt o.a. langs een paar prachtige maaren (vulkanische meren).

Gemundenmaar etappe 11 eifelsteig

Eifelsteig etappe 11 Daun naar Manderscheid

De Eifelsteig, Top Trails of Germany

Handig om te weten over de Eifelsteig vanuit Monschau:

  • Startpunt: Monschau (etappe 3, ruim 24 kilometer) en Daun (etappe 11, 23 kilometer)
  • Niveau: Gemiddeld. Veel stijgen en dalen. Middellange wandelingen van boven de 20 kilometer.
  • Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
  • Raadpleeg de website van de Eifelsteig voor meer informatie. Of loop binnen bij de VVV van Monschau.
  • Goede busverbindingen tussen het start en eindpunt, informatie te vinden op de bovengenoemde site.
  • Let op: Soms staat een bordje net iets na een kruising. Bij twijfel dus even goed opletten!
  • Lees hier nog meer ervaringen op de Eifelsteig: de etappe van Hillesheim naar Gerolstein.

Ben je op zoek naar nog meer mooie wandeltips. Neem dan een kijkje op mijn speciale wandelpagina!

Tip: fijne reisgidsen voor Monschau en de Duitse Eifel

 

Geplaatst in bergwandeling, Duitsland, Europa, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *