wandelen Eifel kasteel Vianden

Kasteel Vianden; de perfecte uitvalsbasis voor Luxemburg en de Duitse Eifel

Kasteel Vianden is dé grote toeristische trekpleister van Luxemburg. Tijdens onze midweek in Vianden ontdekten we naast het kasteel nog veel meer leuke dingen die je in en om de stad kunt doen. Liefhebbers van historische steden, mooie natuur en lekker eten komen zeker aan hun trekken bij een bezoek aan deze gezellige regio. En het leuke is, Vianden ligt op nog geen 2 uur rijden van Nederland. Zo kun je in een paar dagen al enorm veel doen.

Verliefd op Vianden

Gelijk bij het binnenrijden was ik al verliefd op de klinkerstraatjes en gekleurde, historische binnenstad van Vianden. Het stadje is niet groot maar de ligging in de vallei aan de rivier de Our is echt fantastisch. Een betere uitvalsbasis om de mooie omgeving te verkennen kun je je niet bedenken. Vanuit Vianden wandel je zo de uitgestrekte natuur in en na een dagje buiten zijn er diverse gezellige terrasjes om even wat te drinken en goede restaurants om wat te eten. Ook motorrijders zijn gek op deze regio en nemen Vianden graag in hun tour op.

Straatbeeld Vianden Luxemburg

uitzicht kasteel Vianden vanaf de stad

Kasteel Vianden

Kasteel Vianden is het mooiste en best bewaard gebleven (gerestaureerde) kasteel van Luxemburg en is gebouwd op de resten van een Romeins castellum. Hoog op een heuvel gelegen steekt het boven de stad uit. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over het lager gelegen dorp en de vallei.

Kasteel Vianden doorstond verschillende dynastieën, natuurrampen en oorlogen en werd na jaren van verval weer gerestaureerd. Wandel door de oude keuken met meubels en apparaten van weleer. Bewonder de Byzantijnse galerij, de binnenplaats, kelder en ingerichte slaapkamer. Mijn persoonlijke favoriet is de kleurrijke kapel.

Je kunt kasteel Vianden op eigen gelegenheid bekijken of een luistertour kopen om meer over het kasteel te leren. Binnen zijn er diverse kleine tentoonstellingen en is er ook een geweldige 3D film waarin je ziet hoe het kasteel in de loop der jaren is veranderd. In de zomervakantie vindt het jaarlijkse Middeleeuws ridderfestival plaats waardoor alles nog meer gaat leven. Meer info over het kasteel Vianden, openingstijden en het festival vind je op de eigen site.

kapel van kasteel Vianden

Eindeloos wandelen in het NaturWanderPark delux.

Het NaturWanderPark delux is een gebied met oneindige wandelmogelijkheden, ontstaan uit een samenwerking tussen meerdere regio’s in de grensstreek van Duitsland en Luxemburg. In de regio vind je maar liefst 23 rondwandelingen waarvan er diverse grensoverschrijdend zijn.

Wandel tussen bijzondere rotsformaties, langs kabbelende rivieren, door bossen en tussen glooiende weiden en velden. Een pittige klim wordt standaard beloond met een geweldig uitzicht. Onderweg nodigen kastelen, kleine dorpjes en fijne picknickbankjes je uit om even te stoppen en een pauze in te lassen. Luister tijdens het wandelen naar het ritselen van bosmuisjes, het fluiten van de vogels of de roep van de rode wouw. Als je geluk hebt spot je net als wij een hazelworm en misschien ook wel een ree, das of otter!

Wij wandelden drie verschillende routes in het park ( Nat'Our Routes 1, 2 en 5) waarvan er één direct langs kasteel Vianden komt. Lees hier meer over onze ervaring op Nat'Our Route 5 - Vianden-Falkenstein.

NaturWanderPark delux routebord op route 1

NaturWanderPark delux beekje in het bos

wandelen Eifel uitzicht op kasteel Vianden

 

Bezoek de oude kopermijn in Stolzembourg

Op korte afstand van Vianden vind je het kleine Stolzembourg waar in de bossen een oude kopermijn te vinden is. Meer dan 500 jaar lang is hier onder barre omstandigheden koper gewonnen. Helaas was de mijn nooit echt winstgevend zodat er uiteindelijk een einde kwam aan de winning.

Tegenwoordig bezoek je de mijn met een rondleiding. Je start met een bezoek aan het museum waar je meer leert over de geologie van de regio Éislek en de geschiedenis van de mijn. Er zijn vitrines vol mooie stukken gesteente en oude werktuigen en je bekijkt een film met commentaar van voormalig mijnwerkers.

Daarna wandel je door het bos naar de ingang via een route met informatieborden. Gekleed in laarzen en een regenjas bekijk je onder begeleiding van een Nederlandstalige gids de bovenste gangen van de mijn. Wij vonden het enorm interessant om binnen te lopen en meer te leren over de geschiedenis van de mijn en zagen zelfs nog een zeldzame vuursalamander. Hoe tof is dat!

Het ondergrondse gangenstelsel is geopend van Pasen tot eind oktober. In de zomermaanden vindt er elke dag 14:00 uur een Nederlandstalige rondleiding plaats. Reserveren is niet nodig maar het kan wel druk zijn dus kom op tijd.  Klik hier om meer informatie te krijgen of een tour te boeken in de kopermijn.

oude kopermijn in Stolzembourg Luxemburg

De Éislek.

Kasteel Vianden ligt midden in de noordelijke regio Éislek. Een mooi stukje Luxemburg vol heuvels, groene valleien, stadjes, kastelen en cultureel erfgoed. In dit blog schrijf ik over mijn eigen ervaringen in deze regio. Voor meer inspiratie en tips klik je hier gelijk even door naar de pagina van Visit Éislek.

NaturWanderPark delux zonlicht gefilterd door beukenbomen

De waterkrachtcentrale van Vianden (SEO).

Tussen Vianden en Stolzembourg vind je de stuwdam en de pompkrachtcentrale van SEO. Deze centrale is, met een vermogen van 1100 megawatt, één van de grootste in Europa. Zelfs als je net als wij maar weinig tijd over hebt is het de moeite waard om even de (gratis) tentoonstelling te bekijken en een blik te werpen in de grote hal waar je de machines ziet draaien. Wil je nog meer zien boek dan een 2 uur durende  (betaalde) tour en krijg een kijkje achter de schermen. De ondergronds centrale is alle dagen open van 10.00 tot 16.00 uur en van Pasen tot september van 10.00 tot 20.00.

waterkrachtcentrale bij Vianden

Lekker eten in de buurt van kasteel Vianden

Ook lekkerbekken kunnen goed terecht in Vianden. Het is een kleine stad en alles is binnen loopafstand. Er is keus uit diverse restaurants en een overschot aan gezellige terrasjes. Wij aten in ons eigen hotel, Auberge Aal Veinen "Beim Hunn", en bij Restaurant Victor Hugo. Beiden kunnen we warm aanbevelen. Reserveren in de weekenden en tijdens de vakanties is aanbevolen. Op de laatste dag stopten we voor onze lunch bij Café du Pont maar dat viel ons erg tegen. 

Een goed hotel in Vianden

Wij sliepen in het bijzondere Restaurant-Hotel Auberge Aal Veinen Beim Hunn(9.2). Dit is een van de oudste gebouwen (1683) in Vianden en diende vroeger als smederij van het kasteel. Tegenwoordig is het een rustiek hotel-restaurant met 9 gerenoveerde kamers, voorzien van alle moderne gemakken maar met een Middeleeuwse touch. Het restaurant staat nummer 1 op tripadvisor en wij hebben er heerlijk gegeten. Vanaf het hotel wandel je binnen enkele minuten naar kasteel Vianden.

Let op, in de weekenden klan het hotel snel vol zitten dus boek op tijd! Mocht je toch misgrijpen dan zijn er nog diverse andere leuke hotels in en om Vianden.

Auberge Aal Veinen Beim Hunn Vianden

*Ik bezocht de regio op uitnodiging van het NaturWanderPark delux. In mijn blogs deel ik altijd mijn eigen mening.

En?

Heb ik je al kunnen overtuigen om een paar dagen richting Vianden te gaan?

Fijne reisgidsen voor je vakantie in Luxemburg:

Geplaatst in citytrip, Duitsland, Luxemburg, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *