brug in het Bodethal Harz

De Harzer Hexenstieg, meerdaagse wandelroute door de Duitse Harz

De Harzer Hexenstieg is een meerdaagse wandelroute van ruim 100 kilometer. Deze wandeling voert je dwars door de Duitse Harz en neemt je mee langs diverse hoogtepunten uit de regio. Wandel door dichte bossen en brede rivierdalen. Bedwing de Titan, de langste hangbrug van Duitsland, en de Brocken, met 1042 meter de hoogste top van Noord Duitsland. Een route vol variatie. Perfect voor een langere wandelvakantie maar die zich ook, dankzij het goede openbaar vervoer, prima leent voor het lopen van een losse etappe.

De Harzer Hexenstieg.

De Harzer Hexenstieg begint in het stadje Osterode in de Westharz en gaat via de Brocken tot aan Thale aan de oostrand van de Harz. De route is één van de Top Trails of Germany. Top Trails staan voor hoge kwaliteit, afwisseling, een goede bewegwijzering en professionaliteit. Niet alleen is elke route weer totaal anders dan alle anderen ook is er aan alles gedacht. Je kunt perfect overnachten langs de routes, advies krijgen, je bagage laten vervoeren of zelfs een heel arrangement boeken. Hierdoor is het mogelijk om de hele route in één keer te wandelen maar ook om, net als wij deden, een losse etappe van de Harzer Hexenstieg te wandelen. Voor ieder wat wils dus!

De Harzer Hexenstieg neemt je mee langs alle hoogtepunten van de veelzijdige Harzstreek. Wandel langs UNESCO werelderfgoed Oberharzer Wasserwirtschaft, dwars door het natuurgebied Nationalpark Harz, langs de Rubelander druipsteengrotten en door het Bodetal, ook wel "de Grand Canyon van Duitsland" genoemd.

De route gaat over de hoogste top van het noorden, de Brocken. Wie dit te inspannend vindt kan op dit deel kiezen voor de zuidelijke variant van de Harzer Hexenstieg, de Brockenumgehung. Deze vermijdt de beklimming van de Brocken maar is wel ongeveer 10 kilometer langer.

Liefhebbers kunnen onderweg een kleine d-tour maken en ook de langste hangbrug van Duitsland, de Titan (tegen betaling), in de route opnemen. Let op: in het weekend kan het hier erg druk zijn.

→Tip: wandel de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen.

Bodetal Harz Harzer Hexenstieg

De laatste etappe gaat door het indrukwekkende Bodetal

boven op de Brocken Harz Duitsland

Bovenop de Brocken

 

Routemarkering en beste tijd voor de Harzer Hexenstieg.

De Harzer Hexenstieg is uitstekend te volgen via bordjes met een witte heks met bezem op een groene achtergrond en verftekens op bomen. Voor wie het wil is een wandelkaart van de Harz of een boekje van de totale wandelroute een mooie aanvulling.

Het beste seizoen om de Harzer Hexenstieg te wandelen is van april t/m oktober. In de winter ligt er regelmatig sneeuw op de route en is het weer een hele nieuwe uitdaging. In het voorjaar is het Bodetal vol met water en op haar mooist, in oktober tooien de bladeren van de loofbossen hun prachtige herfstkleuren.

In de zomermaanden kan het druk zijn in de Harz, vooral in de weekenden. Wie er wil overnachten langs de wandelroute kan in de zomervakantie en tijdens weekenden beter van te voren navragen of reserveren nodig is.

Vervoer van en naar de route en parkeren.

De Harzer Hexenstieg begint in Osterode dat je vanuit Nederland makkelijk met de trein én de auto bereikt. Voor wie er de hele route wandelt is er de mogelijkheid om na afloop met de trein weer van Thale naar Osterode terug te reizen (reistijd ongeveer 3 uur). Vanuit Osterode reis je daarna weer met de trein of auto verder naar Nederland.

Zowel in Thale als in Osterode kun je gratis parkeren op enorme parkeerplaatsen aan het begin- en eindpunt van de wandeling. Ter plekke kun je de plaatsen langs de Harzer Hexenstieg bereiken met lokale bussen.
Van Treseburg naar Thale, dwars door het Bodetal, onze ervaring.

Op onze lange roadtrip door het noorden van Duitsland kwamen wij ook een aantal dagen in de Harz en wandelden een deel van de Harzer Hexenstieg. Wij kozen voor het laatste deel van de route. Vanuit Thale namen we de bus naar Treseburg (ongeveer 20 minuten) en wandelden via het Bodetal weer terug. Deze etappe brengt je dwars door de Grand Canyon van Duitsland en is een absolute aanrader als je slechts een paar dagen in de Harz bent.

In totaal wandel je zo 12 kilometer waarbij je diverse keren klimt en daalt. Hierdoor loop je het ene moment vlak langs de Bode en het volgende moment er weer een stuk boven. Het Bodetal is enorm indrukwekkend in de lente wanneer het water hoog staat maar ook in de zomer is het volop genieten. Van de dichte bossen tegen de steile wanden van de kloof. Van de prachtige vergezichten en de enorme rotsblokken en van het kletterende water. Neem de tijd en laat alles op je inwerken.

Let wel op dat de horeca in Treseburg pas in de middag open is. Als je net als wij in de ochtend start en eerst een lekker kopje koffie wilt drinken kan dit dus pas weer als je bijna in Thale bent.

Bodetal in de Harz

Harzer Hexenstieg etappe Treseburg Thale

brug in het Bodethal Harz

wandelen in de Harz het Bodetal bij Thale

Bodetal bij Thale Harzer Hexenstieg

 

Meer informatie over de Harzer Hexenstieg.

Ben je enthousiast geworden over de Harzer Hexenstieg? Wil je meer lezen over de route, de etappes, overnachten en andere handige tips? Je vindt alle informatie die je nodig hebt op deze pagina.

Tip: mooie reisgidsen voor de Harz

Ook leuk om te lezen:

Geplaatst in Duitsland, Europa, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

2 reacties

  1. Dat ziet er geweldig mooi uit. Hoe zwaar is die etappe die je omschrijft? Moeten we onze Nordic stokken gebruiken of kan het ook zonder? Dank je wel, Ria

    • Hoi Ria, wat jammer ik zie je reactie nu pas. Waarschijnlijk heb je de Hexenstieg al gelopen (mooi hé!) maar wellicht lees je dit antwoord nog. Wij wandelen zelf meestal zonder Nordic stokken daarom vind ik het best lastig om een advies te geven. Er zullen vast delen zijn waarop je de stokken goed kunt gebruiken maar op het deel dat wij liepen hadden we geen behoefte aan wandelstokken. Groetjes, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *