Wie er richting Duitsland gaat loopt er al snel tegenaan; de Milieusticker Duitsland. Ook wij konden er niet omheen toen we aan het kijken waren of we dit jaar een paar dagen naar Berlijn wilden rijden. Voor vrijwel alle grote Duitse steden en een aantal grotere regio's is er de laatste jaren een zogenoemde "Umweltzone" ingevoerd. Deze Umweltzones zijn milieuzones waarbij je alleen met een geldig vignet een bepaald gebied of stadscentrum in mag komen. Heb je plannen om met de eigen auto naar één van de Duitse steden te rijden dan kun je vaak niet zonder de milieusticker. Voorkom onaangename verrassingen en lees hier waar(om) je het vignet nodig hebt en hoe je er aan kunt komen.
Waarom de Umweltzones en de milieusticker Duitsland in Duitsland ingevoerd zijn.
De laatste jaren leren we steeds meer over de invloed van auto's en hun uitstoot, zeker in de drukkere gebieden. Fijnstof is een probleem van onze moderne wereld. Berlijn en Keulen waren in 2008 bij de eerste steden die een Umweltzone invoerden en inmiddels hebben al meer dan 70 steden een Umweltzone ingesteld. Op deze manier proberen ze de hoeveelheid fijnstof in de stad te beperken en de luchtkwaliteit voor de inwoners te verbeteren. Voertuigen die zwaar vervuilend zijn voor het milieu, mogen niet langer in het centrum van deze steden rijden. Een aantal steden in het Ruhrgebied en rondom de stad Stuttgart vallen samen onder één grote aaneengesloten Umweltzone. Hier heb je dus ook buiten het stadscentrum een vignet nodig.
Het vignet wordt ook wel aangeduid als Umweltplakette of Feinstaubplakette. De milieuzones worden met borden aangegeven.
Heeft iedereen de milieusticker Duitsland nodig?
Ja, de milieusticker Duitsland is nodig voor elke auto. Er zijn slechts enkele uitzonderingen op deze regel. (Denk aan eigenaars van een Europese gehandicaptenkaart en hulpverleners)
Er zijn op dit moment twee verschillende milieustickers, een groene en een gele. De groene sticker is voor de milieuvriendelijkste auto’s en de gele voor de iets minder milieuvriendelijke. Voor welk van deze stickers jouw voertuig in aanmerking komt hangt af van de leeftijd van het voertuig, het motortype en de voertuigcategorie.
In het algemeen geldt, dat dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 niet meer worden toegelaten in de milieuzones. De meeste mensen zullen een groene sticker krijgen. Rijd je zonder sticker in een Umweltzone dan staat daar een boete van €80 op.
Een stedentrip naar Berlijn en de milieusticker Berlijn.
Bij ons staat hij al jaren op de verlanglijst; een stedentrip naar Berlijn. Omdat we niet willen vliegen en de trein voor ons lastig en tijdrovend is zullen we waarschijnlijk met de auto gaan. De milieusticker Berlijn is grofweg nodig voor het gebied binnen de ringbaan. Sinds 2010 is de groene sticker het enige toegestane milieuvignet in Berlijn. Heb je een auto die daar niet voor in aanmerking komt of wat meer tijd dan kun je er voor kiezen om de auto buiten de stad te parkeren en verder te gaan met het openbaar vervoer. Wij willen graag ook wat meer natuur zien in combinatie met de stad, dus ook daarom gaan wij graag met de auto. Het vignet is voor ons dus een must.
Waar vraag je het vignet aan?
Het vignet is op meerdere plekken aan te vragen. Je kunt de sticker via het internet bij de stad zelf bestellen. Helaas las ik dat het opsturen daarvan wat langer kan duren en niet echt betrouwbaar is. Ook bij veel Duitse garages is het vignet te verkrijgen. Twee opties die voor ons waarschijnlijk afvallen.
In Nederland kun je langs een ANWB winkel gaan en hem daar bestellen waarna de sticker binnen 5 dagen wordt thuisgestuurd (lees goed wat je mee moet nemen voor de aanvraag!) Heb je geen ANWB in de buurt of bestel je de het vignet liever vanuit je luie stoel? Via deze link kun je de Milieusticker Berlijn binnen 1 minuut kopen door het bestelformulier in te vullen.
De kosten voor het online bestellen bedragen € 12,50 per vignet (prijs 2019). Als je hem op werkdagen voor 17:00 bestelt dan wordt hij de volgende dag algeleverd. Lekker makkelijk dus. Mocht je nog twijfelen waar je precies naartoe gaat, al over een paar dagen op pad gaan of net als wij vaak pas laat beslissen dan is dit de makkelijkste weg. Na ontvangst plak je de sticker aan de binnenkant van de voorruit van je auto en klaar is kees.
Eenmalige aanschaf van de milieusticker Duitsland
NB: het aanschaffen van de milieusticker Duitsland is éénmalig. In combinatie met je kenteken en voertuig blijft de milieusticker onbeperkt geldig en is hij in heel Duitsland te gebruiken!