mooie plekken in Duitsland Monschau

De Eifelsteig, lange afstandsroute in Duitsland

Met haar vakwerkhuizen is Monschau echt een pareltje aan de start van de derde etappe van het lange afstands wandelpad “de Eifelsteig”. Door het centrum stroomt een klein riviertje en het is gezellig druk vandaag. We zitten op een klein terrasje uit te puffen na een lange dag wandelen. Om ons heen dagjesmensen, motorrijders die lekker aan het toeren zijn en wandelaars. Iedereen geniet met volle teugen van deze prachtige voorjaarsdag.

 

De Eifelsteig

De wandelroute Eifelsteig, loopt dwars door de Eifel, en is één van de Top Trails of Germany. De route begint net over de grens in Duitsland bij Aken (Noordrijn-Westfalen) en eindigt bij Trier (Rijnland-Palts). De totale route is 313 kilometer lang en gaat door een zeer gevarieerd landschap, waaronder Nationale park de Hoge Venen. Onderweg geniet je van vergezichten, bossen, heidegebieden, vennen en rotsen. Een prachtige route die goed in etappes te lopen is en daardoor perfect voor een lang weekend in Duitsland.

De Eifelsteig vanuit Monschau

 

Onze uitvalsbasis voor de Eifelsteig.

We hebben een leuk hotel gevonden van waaruit we een tweetal tochten van het pad gaan wandelen. Vandaag staat het traject Monschau- Einruhr op de agenda.

Bij het bakkertje slaan we ’s morgens de spullen in voor een lunch onderweg. Ik hou enorm van het picknicken in de buitenlucht en we zullen vast wel weer een mooi plekje vinden om rustig te kunnen zitten.

Vanuit het centrum is de route aangegeven door middel van duidelijke bordjes zodat je je volledig kunt overgeven aan het wandelen en genieten.  Achter een klein kapelletje langs lopen we al snel omhoog het dal uit, één van de vele stijgingen in het ruim 24 kilometer lange traject van vandaag. De eerste kilometers lopen we door een gemêleerd bos met daarin grote rotsblokken.

De Eifelsteig

Genieten van de stilte

Daarna baant het pad zich een weg langs wat kleine dorpjes, enkele boerderijen, veel akkerland en weidegrond. Een eenzame trekker kruist ons pad en koeien kijken ons nieuwsgierig aan. We genieten van de prachtige vergezichten in het heuvelachtig landschap. Overal staan bankjes waar je alles rustig in je op kunt nemen. Wat vooral opvalt is de stilte om ons heen en de meegenomen broodjes en drankjes smaken ons prima.

eifelsteig3

eifelsteig

 

We klimmen en dalen nog een paar keer en passeren een rivier, bosgebiedjes en nog veel meer mooie uitzichtpunten. Tegen het eind van de route komen we langs een camping en op het terras laten we ons de koffie en taart van de dag goed smaken. Die hebben we wel verdiend!

eiffelsteig3

 

Het laatste stuk van het pad valt ons iets zwaarder, het is al een tijdje geleden dat we zoveel hoogteverschil hebben overbrugd tijdens een wandeling, maar in prima stemming komen we uiteindelijk in Einruhr aan. De bus die ons naar Monschau terug brengt laat niet lang op zich wachten, dat is boffen, en in een kleine 20 minuutjes staan we weer op de plek waar het vanochtend allemaal begon.

 

Nog een etappe

Naast de etappe vanuit Monschau hebben we nog een tweede etappe van de route van de Eifelsteig gelopen.  De wandeling van Daun naar Manderscheid (etappe 11). Ook deze is zeer aan te bevelen en loopt o.a. langs een paar prachtige maaren (vulkanische meren).

Gemundenmaar etappe 11 eifelsteig

 

Eifelsteig etappe 11 Daun naar Manderscheid

De Eifelsteig, Top Trails of Germany

Handig om te weten over de Eifelsteig:

  • Startpunt: Monschau (etappe 3, ruim 24 kilometer) en Daun (etappe 11, 23 kilometer)
  • Niveau: Gemiddeld. Veel stijgen en dalen. Middellange wandelingen van boven de 20 kilometer.
  • Goede wandelschoenen zijn aan te bevelen.
  • Bijzonder: Een prima website waar veel informatie te vinden is.  Meer info bij de VVV ter plaatse of via de eigen site.
  • Goede busverbindingen tussen het start en eindpunt, informatie te vinden op de bovengenoemde site.
  • Let op: Soms staat een bordje net iets na een kruising. Bij twijfel dus even goed opletten!

Lees hier onze nieuwe ervaring op de Eifelsteig: de etappe van Hillesheim naar Gerolstein.

Ben je op zoek naar nog meer mooie wandeltips. Neem dan een kijkje op mijn speciale wandelpagina!

delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.