Reizen door Myanmar; de cijfers en feiten.

Waarom juist nu naar Myanmar?

Als fervent reizigers in Aziatische landen waren wij al een tijd nieuwsgierig naar Myanmar. Toen we de plannen aan het maken waren maken voor onze langere reis stond direct al vast dat Myanmar daar zeker onderdeel van uit zou gaan maken. Een belangrijke reden om juist nu te gaan was onze verwachting dat het grootschalige toerisme het land zal gaan veranderen en dat het minder puur wordt. Reizen door Myanmar is makkelijk en leuk.Dit zijn mijn tips om je reis goed voor te bereiden.

reizen in myanmar

reizen door Myanmar; veranderingen.

Op dit moment wordt het steeds gemakkelijker om Myanmar binnen te komen en er zelfstandig te reizen. Eind 2015 waren er verkiezingen en leken er betere tijden aan te breken. Helaas is het land later negatief in de publiciteit gekomen waardoor reizigers het minder bezoeken en dat is zo jammer! Myanmar is een land dat nog heel authentiek is met zeer vriendelijke mensen en dat was voor ons één van de grote charmes van deze reis.

rps20150222_220811

Juist omdat het land zo snel verandert wil ik mensen die nu die kant uit gaan reizen adviseren. Ik geef je een aantal actuele tips en prijzen  waarvan ik denk dat je er veel aan het tijdens het maken van je plannen. Alles wat je nodig hebt om het reizen in Myanmar makkelijker te maken.

Het visum.

Om Myanmar binnen te komen heb je een visum nodig. Al eerder schreef ik een blog met uitgebreide informatie over de mogelijkheden om op dit moment het visum aan te vragen. Via de officiële website in het blog kun je de actuele situatie controleren.

Is het wel veilig?

Jazeker, als je het maar een beetje in de gaten houdt. Een goede site om dit te doen is die van onze eigen rijksoverheid. Of die van onze Belgische zuiderburen.

Als je in het land reist wordt de situatie ook nauwlettend in de gaten gehouden door de mensen om je heen. Zo waren er tijdens onze trekking in het noorden gevechten gaande richting de Chinese grens. Onze gids wist haarfijn wat er wel en wat er niet veilig was.

Bepaalde gebieden mag je soms niet in. Dit kan iedere week anders zijn, maar wordt door onze overheden zo goed mogelijk bekeken en op bovengenoemde site goed bijgehouden.

NB: Als je toch reist in een gebied dat door onze overheid als te gevaarlijk wordt beschouwd en er gebeurd iets dan kun je problemen krijgen met je verzekering!

Geldzaken.

Er wordt meestal geschreven dat je US dollars mee moet nemen die nog in perfecte staat zijn.wij hadden naast dollars ook Euro's meegenomen die je tegenwoordig ook prima kunt wisselen. Hoe groter het biljet (groter dan 50 Euro of dollar) hoe meer kyats je er voor krijgt. De beste koers kregen we op het vliegveld van Yangon, in Mandalay en in Yangon. Iets minder gunstig was het in Bagan en bij het Inlemeer. In Ngwe Saung was geld wisselen erg ongunstig.

Pinnen kun je op steeds meer plaatsen. Wij hebben geld gepind op het vliegveld van Yangon, in Yangon stad en in Mandalay. In Bagan lukte het ons niet om geld uit de automaten te krijgen ( en anderen ook niet) . In Hsipaw en bij het Inlemeer zijn automaten maar die hebben wij zelf niet gebruikt. Ngwe Saung heeft geen bank of pinautomaat maar alleen een (zeer ongunstig) wisselkantoor.

Mijn ING pas kon ik niet gebruiken maar Frank had er één van de ABN die het prima deed.

Creditcards kun je bijvoorbeeld gebruiken bij hotels of duurdere aankopen, maar men rekent dan wel tussen de 5 en 10 % opslag. Wij hebben de kaart niet nodig gehad. Reizen door Myanmar zonder kaart kan. Ik neem hem mee voor noodgevallen.

Internet.

Als reiziger ben je tegenwoordig aardig verwend waar het gaat om het kunnen gebruiken van het internet. In Myanmar moet je echt een stapje terug doen. Het internet is vaak afwezig, valt geregeld weg of is van een dusdanig trage snelheid dat er lastig mee te werken is. Vaak kun je bij de receptie van het hotel op de vaste computer nog het best werken. Je email lezen gaat vaak prima, maar uitgebreid surfen of bloggen wordt lastig. Reizen door Myanmar kan lastiger worden als je graag dingen via het internet doet. (Denk aan hotels boeken)

Het overnachten.

Het boeken van een hotel/guesthouse/dormroom via het internet is best lastig gezien de trage internetverbinding. Ter plekke binnenlopen is soms iets lastiger omdat de hotels wat meer verspreid liggen dan in andere Aziatische landen. Voor Aziatische begrippen zijn de prijzen behoorlijk hoog en leuke kamers zijn snel volgeboekt. Reizen door Myanmar wordt op deze manier iets duurder dan je gewend bent in Azië. Er wordt volop bijgebouwd dus ik hoop dat dit probleem mettertijd opgelost zal worden. Vooralsnog krijg je in Myanmar nog niet echt waar voor je geld op welk niveau je ook een slaapplek zoekt. Dit geldt helemaal voor Yangon waar de prijzen extreem gestegen zijn.

Een indicatie van de prijzen:

  • dormroom; ongeveer 8 Euro per nacht
  • guesthouse met gedeelde badkamer 25 en met eigen badkamer 30 Euro
  • (lage) middenklasse hotelkamers tussen de 30 en 60 Euro.

Reizen door Myanmar; het vervoer.

Wij hebben ervoor gekozen om met het openbaar vervoer te reizen door Myanmar. De bussen rijden regelmatig en goed op tijd. Kaartjes voor de bus kun je het best één dag van te voren kopen bij de speciale kantoortjes van de busmaatschappijen of via je hotel/guesthouse. Meestal worden daar geen extra kosten voor gerekend. De kosten van de ritten die wij maakten waren zo rond de 10.000 Kyat, ongeveer 8 Euro. Er zijn diverse prima maatschappijen. Wij reisden elke keer met diegene die het best bij ons plan paste en hebben alleen maar goede ervaringen. Wij hadden elke keer een eigen (vaste) plek in de bus. Hoe later je het kaartje koopt hoe minder keuze er is. Eén keer was de bus volgeboekt en moesten we naar een ander tijdstip uitwijken. Tijdens de rit met de nachtbus van Inle naar Yangon gingen de muziek en het licht keurig om 11 uur uit en konden we prima slapen. In de bus staat altijd een flesje water klaar, indien nodig een deken en één keer kregen we zelfs koffie met wat lekkers. Grappig is ook het setje met de tandpasta, miniborstel en verfrissend doekje. Onderweg stop je altijd minstens een keer om te eten en naar het toilet te gaan.

rps20150323_223143

Met de trein

De treinritten zijn een belevenis op zich. Het gaat langzaam, zo'n 30 a 40 kilometer per uur, dus je moet het je het doen voor de ervaring. Reizen met de trein is het goedkoopst maar dus ook de minst snelle methode om ergens te komen.

Ik maak voor mijn reizen graag gebruik van de site "The man in seat 61" deze geeft betrouwbare en up to date informatie en heeft ons nog niet in de steek gelaten.

rps20150215_212142

 

Natuurlijk kun je ook een rondrit met een chauffeur en auto maken. Je kunt dit via een bureau doen of zelf regelen. Als je goed kunt onderhandelen kan dit voor ongeveer 50 Euro per dag ( zo heb ik gehoord).

 

Achterop bij een motortaxi is ook een goede manier om 1 of meer dagen rond te rijden. Wij deden dit een dag in de omgeving van Mandalay, twee motortaxi's voor ongeveer 24 Euro per dag. Je kunt zelf contact leggen met iemand die je ontmoet of je hotel om advies vragen. Wij regelden het zelf.

rps20150222_221023

 

Het is leuk om een keer de boot te pakken. Wij deden het relaxte dagje varen tussen Mandalay en Bagan. Een boottrip is niet goedkoop (35 Euro p.p.)  maar wel een keer heel lekker zo tussendoor.

Een eenvoudige fiets huur je per dag voor tussen de 1 en de 3 Euro en de elektrische fietsen in Bagan kostten ons zo'n 4 Euro 50 per dag.

Veel mensen pakken als alternatief voor lange trajecten het vliegtuig. De prijzen zijn goed te doen en tickets gemakkelijk te boeken als er tenminste geen speciale dagen zijn zoals bijvoorbeeld Chinees nieuwjaar. Dit heb ik gehoord van andere reizigers.

Het eten.

Het eten in Myanmar is eenvoudig maar goed. Wij hebben gegeten waar we zin in hadden. We aten zowel bij grotere als kleine tentjes en ook langs de straat en zijn geen enkele dag ziek geweest. Het heeft invloeden van zowel de Thaise, de Chinese als Indiase keuken. Zo kun je bijvoorbeeld lekkere curries eten waar diverse kleine hapjes, thee en rijst bij geserveerd worden.

rps20150215_212804

Ook heel leuk om te doen is aanschuiven aan een grote tafel op straat, zoals wij in Yangon deden. Daar  bestel je van een kar met allerlei sticks vol vlees, vis en groente die dan ter plekke op de bbq gelegd worden.Er wordt per gekozen product afgerekend. In Yangon vind je deze stalletjes elke avond tussen 5 en 11 uur in de 19e straat tussen Mahandaboola en Anawrata.

rps20150323_223326

Een ander fenomeen is het "beerstation", een eenvoudige tent waar je een goede, goedkope, hap kunt eten en goedkoop bier kunt drinken. Je vind ze bijna op iedere hoek van de straat en ze zijn altijd druk.

Thee is de nationale drank en waar je ook zit je krijgt altijd een kop groene thee aangeboden. Als je uit eten gaat komen er eerst altijd pinda's of andere nootjes op tafel. Daarna kun je rustig bekijken wat je vandaag weer zult gaan eten.

Hamburgers, snitzel of biefstuk....we hebben het allemaal geprobeerd maar het is niet zoals we het gewend zijn omdat men nog niet weet hoe het klaargemaakt moet worden.  Wij vonden elke keer het Aziatische eten een stuk lekkerder.

Het eten in Myanmar is spotgoedkoop. Een maaltijd in een lokaal, goed, restaurant kost je per persoon tussen de 1 en 5 Euro met alles erop en eraan. Dit is inclusief een drankje.

De gezondheidszorg

De gezondheidszorg in Myanmar staat nog op een laag pitje. Zorg dus dat je goed geïnformeerd bent over inentingen en malaria. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij de GGD of soms ook bij je huisarts. Doe dat enige tijd van te voren, zeker als je nog nooit naar de tropen bent geweest of het al langere tijd geleden is. Je kunt je zelf ook eerst oriënteren op de site van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigers (LCR). Zij geven de laatste up to date informatie per land. Voor kleine ongemakken kun je lokaal terecht. Mocht er echt wat gebeuren houd er dan rekening mee dat je voor betere medische zorg naar Bangkok moet. Bereid je dus goed voor als je gaat reizen door Myanmar!

Kleding

Mannen en vrouwen en Myanmar dragen meestal een Longyi, een wikkeldoek die tot op de enkels valt en op de buik wordt vastgeknoopt. Met uitzondering van Yangon is Myanmar nog redelijk conservatief als het gaat om wat je kunt dragen. Hoewel men er niets van zal zeggen en je ook niet lastig wordt gevallen raad ik je aan om een lange broek/rok en t-shirt of blouse te dragen. Aan het strand kun je gerust je bikini of badpak aan. Bereid je dan wel voor op diverse starende blikken. De Birmezen gaan zelf nog veelal gekleed te water. Op het strand van Ngwe Saung zagen we één meisje in zedelijk badpak.

Vragen over het reizen in Myanmar?

Ik heb geprobeerd dit overzicht zo volledig mogelijk te maken. Mocht je een onderwerp missen of je hebt nog vragen over het reizen door Myanmar dan hoor ik dat graag en dan zal ik proberen je zo goed mogelijk te helpen. Myanmar is een land dat je wat mij betreft zeker moet gaan zien.....en niet te lang wachten!

Wij hebben zelf ook heel veel gehad aan de Lonely Planet editie 2014, deze is goed up to date qua prijzen en mogelijkheden/tips. Qua hotels loop hij inmiddels alweer iets achter de feiten aan. Er wordt zoveel bijgebouwd dat dit ook niet te voorkomen is. Uiteindelijk maakt dit het reizen door Myanmar straks wel goedkoper en makkelijker.

Neem ook eens een kijkje op mijn Myanmar pagina, daar vind je al mijn verhalen bij elkaar!

Geplaatst in Azie, Myanmar.

2 reacties

  1. Wat fijn, concrete en up-to date informatie, en wat een mooie foto’s! Ik vertrek op 1 januari vanuit Bangkok naar Myanmar en kijk er enorm naar uit om dit prachtige land te gaan ontdekken. Wat betreft malaria: welke preventieve maatregelen hebben jullie genomen? Ik hoor van sommigen namelijk dat malariatabletten overbodig zijn, terwijl de GGD juist voor pleit. Better safe than sorry natuurlijk, maar als DEET en lange mouwen afdoende zijn slik ik liever geen troep. Ik hoor graag jullie ervaring!

    • Wij hadden malariatabletten mee voor een maand (GGD raadde voor heel Myanmar tabletten aan). We hebben ze een aantal dagen geslikt toen we in de buurt van Bagan en het Inlemeer waren. Uiteindelijk was het achteraf gezien niet echt nodig geweest omdat wij er in de droge tijd waren en er niet zo veel muggen zaten. Deet en lange mouwen kan dus voldoende zijn in de juiste tijd. Houd er wel rekening mee dat de medische zorg in Myanmar natuurlijk niet (zo) goed is, dus je wilt er liever niet echt ziek worden. Uitwijken naar Bangkok zou dan wel kunnen.
      Een hele fijne reis straks door Myanmar. Ga je alleen die kant uit of is het onderdeel van een langere reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *