Onze wereldreis: de route door Myanmar.

Van januari tot juli 2015 maakten we een geweldige wereldreis. Ik krijg regelmatig de vraag wat nu precies de route was van onze reis en daarom vandaag het eerste deel; onze route door Myanmar in vier weken .

 

Waar je rekening mee moet houden

De regels voor het visum veranderen regelmatig. Onze regering had al een tijd lang een negatief reisadvies* voor de grensovergangen met Thailand. Daarom hebben wij uiteindelijk besloten om van te voren retourtickets te boeken tussen Bangkok en Yangon. Zo konden we op het laatste moment geen problemen konden krijgen. Dit is direct het lastige punt van het reizen in en naar Myanmar. Dingen kunnen razendsnel en last minute veranderen. Het is altijd zaak om het nieuws in de gaten te houden, te luisteren naar de lokale bevolking en je plannen eventueel aan te passen. Doe je dit dan is er niet veel aan de hand en kun je prima zelfstandig door Myanmar reizen.

(* NB  Bij een negatief reisadvies van onze regering krijg je geen onkosten vergoed van je reisverzekering als er iets mocht gebeuren in dit gebied. Natuurlijk kun je beslissen om toch te gaan en het risico te nemen, maar wij doen dit niet)

 

Het visum en de vlucht

Tot een maand voor ons vertrek moest je voor het aanvragen van een visum  naar Brussel afreizen (zowel voor de aanvraag als voor het het ophalen), een duur visum bureau inschakelen of de aanvraag zelf bij de ambassade in Bangkok doen. Aangezien wij onze reis startten in Thailand kozen wij voor optie 3. We boekten de retourtickets naar Yangon. Een week voor wij vlogen kwamen er nieuwe mogelijkheden waardoor wij uiteindelijk vanuit onze luie stoel zelf een E-visum aan konden vragen. (Binnen is binnen)  Wil je meer weten over de visum aanvraag kijk dan hier! Het visum is maximaal 30 dagen geldig.

Vanuit Nederland zijn er op dit moment geen rechtstreekse vluchten naar Myanmar. Je zult altijd ergens een tussenlanding moeten maken. De meeste mensen doen dit in Bangkok, Hong Kong of Kuala Lumpur. Wij boekten onze vluchten tussen Bangkok en Yangon bij Air Asia, een goede budget maatschappij. Het is veelal goedkoper om deze tickets los te boeken van het wereldreis ticket.

Onze route door Myanmar, keuzes en aanpassingen.

Onze route door Myanmar was er één met een aantal aanpassingen en had hier en daar wat efficiënter gekund. Zo konden we bijvoorbeeld niet naar  de tempels van Mrauk U, wat ik erg graag had gedaan, omdat er gevechten waren tussen lokale stammen en de regering. Van daaruit hadden we dan langs de kust af willen zakken naar het strand van Ngwe Saung. Helaas was er een negatief reisadvies voor de hele Rakhine State en moesten we die plannen laten varen. Daardoor werd het iets meer zigzaggen dan een mooie rondrit.

Ook het feit dat we er voor kozen om met het openbaar vervoer te gaan en geen gebruik te maken van binnenlandse vluchten had impact op de route. We reisden met  trein, bus en boot. Een prima manier om het land te verkennen maar wel meer tijdrovend. Al met al was het  een prima reis waarin we veel mooie dingen van het land hebben kunnen zien en beleven. Wil je meer praktische informatie over Myanmar dan kun je dat vinden in de post alle cijfers en feiten op een rijtje.

route door Myanmar

Yangon

Yangon is de grootste en drukste stad van het land en het meest modern. Wij startten en eindigden onze route door Myanmar hier. De voormalige hoofdstad van het land staat vol koloniale panden. Het centrum is compact. Als je zoals wij van wandelen houdt kun je alles lopend doen. Kom je van het vliegveld dan kun je een taxi pakken en ook naar het in de buitenwijk gelegen busstation pakten wij een taxi. Wat wij zagen in Yangon:

  • De Schwedagon Pagode. Wat mij betreft het hoogtepunt in de stad en een must see. Helaas stond hij deels in de doeken toen wij er waren.
  • De Bogyoke Aung San Market (di-zon van 10 tot 5) met meer dan 2000 kramen.
  • De Sule Paya. Een kleine pagode
  • Veel koloniale panden tijdens onze wandelingen
  • Streetlife op de gezellige avond-bbq"schuif maar aan" grill stalletjes van de 19e straat.
  • We hoorden wat wisselende verhalen over de Yangon circle line die je in 3 uur rond de stad brengt. Wij stapten niet op.

route door Myanmar1

straatleven Yangon

 

Mandalay

Vanuit Yangon reden we met de bus naar Mandalay. De tweede stad op onze route door Myanmar. Direct bij het uitstappen voelde je de dorpse sfeer van deze stad. Geen hoogbouw, zand dat over de straten waait en het is een stuk rustiger.  Wat we zagen:

  • De smalle straatjes, tempels, de  levendige Aryawaddy rivier tijdens een fietstocht (uit de Lonely Planet).
  • Het uitzicht over de stad vanaf Mandalay Hill. (veel bezocht bij zonsondergang)
  • Streetlife, kleine markt langs het spoor
  • De fraaie Mahamuni Paya
  • De bijzondere en sfeervolle  Kuthodawpaya  met "the worlds biggest book" en de er naast gelegen Sandamuni Paya.

route door Myanmar2

rps20150207_212830

We reden een dag achterop een brommertaxi door de omgeving van Mandalay (blog in de maak)  en bezochten daar;

  • De oude stad Inwa (Ava) met veel mooie tempels en paardenkarren
  • Veel kleine ambachtswinkeltjes; beeldhouwwerk, goud, weven.
  • Sagaing en Saigang hill met wederom prachtige tempels en een fraai uitzicht over de omgeving
  • Amarapura met de Disney achtige Kyaw Aung San Tha tempel en we sloten af met de zonsondergang bij de Ubeinbridge.

 Saigang

Ubeinbridge

De bergen in bij Hsipaw

We vervolgden route door Myanmar met een rit door de bergen naar het noordelijk gelegen Hsipaw. Een bijzonder dorp langs een  brede rivier, met een geheel eigen sfeer en heerlijk rustig. Ik snap best dat mensen hier dagen kunnen blijven hangen! Wat we deden:

  • Vanuit Hsipaw maakten we een prachtige trekking de bergen in waarbij we sliepen bij een lokale Palaung familie.
  • Op de laatste ochtend bezochten we in alle vroegte de kleine ochtendmarkt waarbij de mensen uit de bergdorpjes hun verse producten aanbieden.
  • Onze uitvalsbasis was Mister Charles Guesthouse, echt een super plek waar je alles kunt regelen voor je trekking. Niet te duur, diverse soorten kamers en dormroom.

route door Myanmar5

route door Myanmar3

Een bijzondere treinrit

Vanuit Hsipaw reden we weer richting Mandalay met de trein. Een bijzondere treinrit die ons na een lange rit al wiebelend en slingerend door de bergen in Pyin Oo Lwin bracht, waar we één nacht sliepen. De volgende dag reden we per shared taxi door naar Mandalay. Wat we zagen:

  • De wereld in en vanuit de trein. Hoe die eruit zag zie je hier!
  • De botanische tuinen van Pyin Oo Lwin  en het dorpje per fiets. Veel paardenkarren

trein Hsipaw naar Mandalay

route door Myanmar6

Het tempelcomplex van Bagan

Vanuit Mandalay namen we de boot en zagen het leven langs de rivieroever aan ons voorbij glijden. We kwamen aan bij zonsondergang en zagen hoe grote zwermen vleermuizen uitvlogen. Wat we nog meer zagen:

rps20150222_215208

route door Myanmar7

 

Het Inle meer

Het Inle Lake is een groot meer in het oosten van Myanmar en één van de topbestemmingen van het land. Vanuit Bagan namen we de bus en streken een paar dagen neer in het dorpje Nyaung Shwe aan de noordkant van het meer. Wat we zagen:

  • Vissers en de beroemde beenroeiers die met hun benen de bootjes met vracht voort roeien
  • Eén van de grote markten aan de oevers. Elke dag is er een andere markt (na te vragen bij  hotels)
  • Het plattelandsleven rondom het meer tijdens een fietstocht
  • Het teakhouten klooster van Nga Phe Kyaung
  • Het bijzondere deels vervallen en deels gerestaureerde tempelcomplex van Indein, net ten zuiden van het meer

rps20150222_214137

rps20150222_214337

rps20150307_221541

Ngwe Saung Beach

Via Yangon reden we naar het badplaatsje Ngwe Saung Beach waar we de laatste dagen van onze route door Myanmar doorbrachten. Wat we zagen:

  • Het rustige strand (waar we helaas niet konden slapen) vanaf een ligbedje en vanachter diverse lekkere hapjes en drankjes
  • Lokale bewoners die gekleed te water gingen in het drukkere deel van het strand bij het dorp
  • Vissers die met grote netten een soort sardientjes vingen en op het strand lieten drogen
  • Veel bladzijdes van onze boeken
  • De straatjes achter de "hoofdstraat" van het dorp, dorpsleven

rps20150305_115925

rps20150305_115803

rps20150305_115955

De vier weken in Myanmar vlogen voorbij. We hebben lang niet alles gezien op onze route door Myanmar. Zo misten we  bijvoorbeeld het zuiden van het land dat een waar duikparadijs is. Op dit moment kun je alleen vanaf Thailand op deze kust duiken. We komen graag nog een keer terug in dit bijzondere land met haar vriendelijke bewoners en hun eeuwige glimlach en open houding.

Handig om te weten:

  • Het regelen van kaartjes voor de bus, boot en de trein kun je zelf doen maar je kunt het ook gerust aan het hotel over laten. Onze ervaring is dat je dan niet meer betaalt dan wanneer je zelf op pad gaat om te boeken. Boek kaartjes minstens 1 dag van te voren om teleurstelling te voorkomen.
  • Leuke hotels en hostels zitten snel vol. Als je weet wat je wilt raad ik ook hier aan om op tijd te boeken. Ga je zoals wij naar Ngwe Saung Beach op een nationaal vrij weekend dan moet je er vlot bij zijn voor het leukste plekje. Lokalen uit Yangon trekken dan massaal naar het strand. Wij konden geen hutje aan het strand meer krijgen en zaten in het dorpje in een hotel. (Goed te doen maar minder leuk)
  • Onze trekking bij Hsipaw boekten we ter plekke bij Mister Charles Guesthouse waar diverse gidsen uit het dorp zich verzamelen. De prijs van de trekking is afhankelijk van het aantal personen dat meegaat. Er zijn trekkings van een paar uur tot een aantal dagen te regelen.
  • Kijk ruim van te voren maar zeker ook ter plekke naar praktische zaken als visum, geldzaken en gebieden waar je wel en niet in kunt. Dit verandert zo snel dat het ons zelfs tijdens het reizen overkwam en we het programma om moesten gooien.
  • De beste reistijd om Myanmar te bezoeken is van november t/m januari als het droog is en nog niet echt heel heet. Vanaf februari wordt het steeds heter tot wel 37 graden in april/mei. In onze zomermaanden is er veel regen en zijn grote delen van het land overstroomd. Een handige route door Myanmar kan dus wisselen per seizoen!
  • Voor deze reis waren we per dag ongeveer €44 kwijt voor 2 personen. Vooral de hotelkosten hebben een grote impact op het budget gehad. Prijzen van hotels zijn flink gestegen en schijnen nog steeds flink door te stijgen (kwestie van vraag en aanbod).

Voor meer praktische informatie en tips verwijs ik je naar mijn blog: alle cijfers en feiten op een rijtje.Heb je nog vragen over deze route dan hoor ik het graag.

Heb je interesse in nog meer mooie roadtrips kijk dan op mijn roadtrips pagina.

Zou jij zelf ook graag een keer naar  Myanmar afreizen?

Geplaatst in Azie, Myanmar, Roadtrips.

6 reacties

    • Zijn dat de linkjes vanaf twitter Lotte? Ik heb het idee dat ik daar weet waar het van komt, maar ik moet het nog even extra controleren. Dank voor de tip! Myanmar is echt geweldig en is zeker aan te bevelen.

  1. Ik vlieg volgende week maandag vanuit Sri Lanka, super veel zin in! Fijn overzicht, goed om te weten dat eea plaatselijk te regelen (meeste heb ik wel al geboekt omdat het een drukke tijd schijnt te zijn)

    • Zoals wij het ervaren hebben is het best handig om je hotels al te boeken als je de route al weet. Leuk vooruitzicht. Ik wens je heel veel plezier in het bijzondere Myanmar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *