outdoor

De beste outdoor activiteiten van Australië, mijn tips.

Dat Australië meer is dan zon, rood zand en het Great Barrier Reef was voor mij jarenlang niet zo'n bekend feit. Zelfs nu lees ik nog vaak dat veel andere mensen eigenlijk ook niet zo veel van het Australische landschap weten. Twee keer ben ik voor een langere periode door het land getrokken. De eerste keer maakten Frank en ik een fantastische roadtrip die ons vanuit Sydney via de zuidkust naar Melbourne en Adelaide bracht, daarna stapten we op de trein naar  The Red Centre aan en maakten vervolgens per auto de lange rit van Perth naar Darwin.

Tijdens onze wereldreis van dit jaar stopten we wederom in Australië en maakten nu een roadtrip langs de oostkust van Sydney tot aan het Daintree National Park en Cape tribulation in het noorden. Af en toe gingen we een aantal dagen via een detour landinwaarts en op de terugweg reden we via de bijzondere Great Inland Way weer naar het zuiden terug.

Wat mij vooral heeft verbaasd is de grote variatie in landschap en klimaat in het land. Natuurlijk; het binnenland is woestijngebied met het bekende rode zand en de blauwe luchten, maar er is zoveel meer! Prachtige bergen, oerbossen, rivieren, koraalriffen, een grote variatie aan flora en fauna en bijzondere mensen die leven van het land en met de natuur. Ik kan hele boekwerken schrijven over alles wat we gezien en beleefd hebben maar voor deze keer houd ik het bij al die dingen die wij, als outdoorliefhebbers, zoal gedaan hebben tijdens onze twee reizen.

Snorkelen met walvishaaien, de outdoor activiteit bij uitstek, maar wel met een kostenplaatje

De naam walvishaai klinkt gevaarlijk, maar het zijn zachtaardige dieren die zich voeden met plankton, kril en kleine inktvissen. Als je zorgt dat je uit de buurt van de staart blijft is er niets aan de hand en kun je ze van dichtbij bekijken. Walvishaaien zie je slechts op een paar plekken ter wereld, waaronder het Ningaloo Reef aan de westkust van het land, en er is weinig over bekend. Ze worden tussen de 6 en 15 meter lang, echte kolossen dus! Wij hebben vanaf Exmouth een tocht gemaakt. Dit kan alleen in het seizoen, dat ongeveer tussen april en juli valt. Er wordt een spottersvliegtuigje ingezet dat de walvishaaien opspoort en vervolgens een seintje geeft aan een boot. Je zit met maximaal 20 man op de boot en er mogen 10 snorkelaars tegelijk het water in. Dan is het afwachten wat de dieren doen. Ze zijn nieuwsgierig en komen vaak bij de boot of de mensen kijken, maar als ze wat meer zwemmen moet je als klein mensje flink crawlen om ze bij te houden. Het is niet goedkoop (ongeveer 260 AUD/ 175 Euro p.p.) maar wat mij betreft een ervaring om niet te vergeten!

walvishaai_1

Wandelen in Australië

Als fervent wandelaars konden wij ons helemaal uitleven in Australië. Er is zoveel ruimte en er zijn  zo weinig mensen, echt genieten dus voor outdoor liefhebbers!

Het is natuurlijk onbegonnen werk om alle wandeltochten die we maakten hier op te schrijven, maar een paar bijzondere wil ik wel vermelden. Zo liepen we langs het prachtige kustpad in het Ben Boyd NP (ten zuiden van Sydney), met prachtige rode rotsen en verlaten strandjes.

benboyd3

Het Daintree NP met haar regenwoud, strandjes en mysterieuze cassowary was ook een hele gave plek om te wandelen. We hadden regen in de Carnavorn Gorge, maar zelfs toen was deze kloof nog één van de mooiste plekken waar we gelopen hebben. In The Red Centre liepen we door grote kloven met rode rotsen, rock wallabies en veel meer water dan je zou verwachten in het midden van Australië.

olgas

De bijzondere, op bijenkorven lijkende bergen, van de Bungle Bungles vormden de achtergrond van alweer zo'n mooie dag in de buitenlucht.

Kustwandelingen in Sydney

In Sydney liepen we een tweetal kustpaden langs delen van de grote baai, waarvan de Manly to Spit-bridge wandeling ons het meest verraste. Onderstaande foto laat een kleine glimp van deze route zien.

rps20150405_212827

Sandboarden in Australië

Sandboarden kun je op veel plaatsen in Australië doen. Wij deden het op Moreton Island, in de buurt van Brisbane. Ok, men noemde het hier boogee-boarden, en je lag op de plank in plaats van erop te staan, maar de pret was er niet minder om. Bovenop die hoge duin keek ik naar beneden en kreeg toen wel even kriebels in de buik, maar toen ik even later steeds harder naar beneden ging vond ik het fantastisch. Wat een adrenaline kick!

boogee-boarden

Snorkelen met zeeleeuwen

Vanuit de plaats Jurien Bay, aan de westkust, hebben we een geweldige tocht gemaakt om de lokale zeeleeuwen te zien. Vanwege het weer moesten we een paar dagen extra wachten om uit te kunnen varen omdat de zee te wild was. We kwamen langs een kustlijn en werden vanaf de kant al nieuwsgierig aangekeken door een hele groep zeeleeuwen. Australië heeft regels om de dieren te beschermen dus mochten we niet binnen een bepaalde afstand met de boot voor anker. Mijn aanvankelijke teleurstelling sloeg al snel om toen er een “lokeend” in de vorm van een dame de boot af dook en al spetteren en roepend richting de kust zwom. Binnen no time waren er een stuk of dertig nieuwsgierige exemplaren die achter haar aan zwommen. Niet veel later lagen we zelf tussen de beesten te spartelen. Samen opzwemmen, duiken en dartelen en ander waterplezier. We hebben zeker wel een uur gespeeld. Er is niets leuker dan die guitige kopjes om je heen te zien, te duiken en te draaien en dan te zien dat zij je volgen. Wat een positieve energie krijg je hiervan!

kiekeboe

Kanotocht met kamperen, een heel bijzondere outdoor- trip

Op de Ord River maakten wij een fantastische drie daagse kanotocht. Vanuit de plaats Kununurra werden we afgezet bij het startpunt van de tocht. We kregen een esky (grote koelbox), tent en kookgerei mee en peddelden de rivier af. Onderweg zagen we rood gekleurde rotswanden, (ongevaarlijke) zoetwaterkrokodillen, kleine watervalletjes, Aboriginal rotstekeningen en nog veel meer moois. We sliepen op campsites en vielen in slaap met niets anders dan natuurgeluiden om ons heen. Echt een ervaring met het ultieme Australië gevoel!

Ord rivier

De Sydney Harbour Bridge beklimmen

Voor het beste uitzicht op de baai en het Opera House moet je wel wat over hebben. Als je hoogtevrees hebt is het geen echte aanrader, hoewel je aan zo veel veiligheidsmaatregelen moet voldoen dat het eigenlijk niet eng kan zijn. In een speciaal pak en goed gezekerd ga je in kleine groepen de brug op terwijl onder je het verkeer over de brug raast . Je camera mag je helaas niet meenemen omdat hij eventueel kan vallen en veel schade aan kan richten. De klim is voor iedereen met een normale fitheid goed te doen. Ik vond het echt geweldig en zou het zeker iedereen kunnen aanraden om een keer zo'n hoge brug te beklimmen!

harbour bridge

Snorkelen en duiken

Dat je in Australië fantastisch kunt snorkelen en duiken is alom bekend.

Welke natuur- en waterliefhebber droomt er nu niet van het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier Reef  Gelegen bij Queensland aan de oostkust van Australië telt het rif meer dan 900 eilanden, bijna 3000 individuele riffen en beslaat zo'n 334.000 vierkante kilometer. Wie kent er niet de prachtige (lucht)opnames van azuurblauwe koraaleilandjes en grote onderwatertuinen met felgekleurde vis? Wij gingen op drie verschillende plekken het rif op en het was elke keer weer genieten. We kozen er bewust voor om naar het buitenste deel van het rif te gaan, omdat het dichter bij de kust helaas zo druk bezocht wordt dat het koraal er beschadigd is. Duiken of snorkelen op het buitenste rif is duur maar de moeite waard. Ons heeft het wel een beetje afgeremd in het aantal dagen dat we op het rif hebben gespendeerd, we bewaren gewoon wat voor een volgend bezoek 😉  .

rps20150506_211723

Minder bekend, maar zeker niet minder mooi, is het aan de westkust gelegen Ningaloo Reef.  Het rif is een kleine 300 kilometer lang en vanuit de plaatsen Exmouth of Coral Bay kun je prima tochten boeken. Wij hebben er diverse keren gedoken, maar ook gesnorkeld met grote manta roggen, heel bijzonder om te zien hoe deze majestueuze slagschepen door het water zweven. Aan het strand van Turquoise Bay konden we geweldige snorkelen, waarbij we ons mee lieten drijven in de lichte stroming. We zagen er o.a. een paar kleine haaitjes, veel mooie vis waaronder anemoonvissen en de exotisch gekleurde Chrismastree worms.

Verder zijn er nog veel meer mooie plekken om te water te gaan. Zo dook Frank en snorkelde ik vanuit Byron Bay op de Julian rocks en zagen een paar luipaardhaaien. Ik schrok er wel even van, maar ze zijn geheel onschuldig en prachtig om te zien.

Bij Moreton Island, aan de kust bij Brisbane hebben we gesnorkeld bij een aantal oude baggerschepen die men heeft laten afzinken. Na een aantal jaren is er een geheel eigen onderwater wereld ontstaan op de wrakken.

moreton

 

Zoals je ziet hebben wij onze dagen goed gevuld met al die fantastische outdoor activiteiten! De fantastische, ongerepte natuur en de rust maken van iedere outdoor activiteit een feestje!

Ben jij weleens in Australië geweest en zijn er nog leuke dingen die je toe kunt voegen aan dit actieve lijstje?

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje en lees mijn verhalen op mijn Australië pagina

Geplaatst in Australië, hotspots, Oceanie, snorkelen en duiken, Things to do.

4 reacties

  1. Hallo reiskriebelsss! Australië lijkt me echt geweldig, ik wil er al jaaaarenlang naartoe! Maar eigenlijk ook meteen 8 weken, en dus komt het er nog niet van. Maar ik moet het maar eens realistischer maken, want dit móet ik echt zien, beleven, ervaren! Van de categorie wandelen word ik erg enthousiast, de wandeling bij Ben Boyd NP ziet er onwijs gaaf uit! En ik wist niet dat er een trein rijd naar The Red Centre, klinkt ideaal! Wat is jouw grootste aanrader van dit magisch mooie land?

    • Oei, een aanrader echt zo moeilijk. Voor water, surfen, kanovaren, duiken en prachtig wandelen dan zou ik het oosten aanbevelen, niet alleen de kust maar ook af en toe landinwaarts gaan.The Red Centre was heel mooi, prachtige rotskloven met water in combinatie met de woestijn en ook goed te combineren met het oosten. Maarrrr…. de westkust/Northern Territory was ook prachtig, meer het “echte, ruige”Australië; zeker Kakadu NP, Litchfield NP en de Bungle Bungles. In het zuiden natuurlijk te beroemde Great Ocean Road, maar ook bijvoorbeeld Wilson Promontory NP en Kangaroo Island. Wij zijn er nu twee keer 3 maanden geweest en zijn nog steeds niet klaar. Bij ons staat een volgende keer zeker Tasmanië op het programma; ruig en met een duidelijk reisseizoen in onze wintermaanden. Wat je ook kiest, het is allemaal zo mooi, ik zou er ook zeker langer voor uittrekken!

    • Ja, excursies kunnen in Australië flink in de papieren lopen. Goed bekijken wat de moeite waard is en wat niet dus! De Kimberly regio vond ik super. Veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *