Bezienswaardigheden Ribe Denemarken

Bezoek kleurrijk Ribe, één van de mooiste stadjes van Denemarken

Ribe in Denemarken is de oudste stad van Scandinavië en één van de bekendste stadjes van Denemarken. Met haar klinkerstraatjes, kneuterige, scheve huisjes en Viking museum is Ribe Denemarken een must see bezienswaardigheid. Wij maakten een stop in Ribe op onze reis richting Noorwegen. In dit blog deel ik onze ervaring en tips met je.

Ribe Denemarken

Ribe ligt in het noordwesten van Denemarken in de regio Jutland. Het stadje werd in 710 na Christus gesticht als marktplaats en was tot de 16e eeuw een belangrijke handelsstad. Rond de 12e eeuw was het de grootste stad van Denemarken en ook in de tijd van de Vikingen was Ribe een belangrijke handelsstad.

Na de 17e eeuw nam het belang van de stad af. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel van het oude karakter in het centrum van Ribe bewaard is gebleven. Deze Middeleeuwse sfeer is de grootste trekpleister van Ribe.

Wandelen door de klinkerstraatjes van Ribe Denemarken

Lekker wandelen door de klinkerstraatjes in het hart van Ribe

Bezienswaardigheden Ribe Denemarken

Ribe is niet groot waardoor je de stad makkelijk in een dag kunt bekijken. De bekendste bezienswaardigheden van Ribe liggen vlak bij elkaar en zijn allemaal makkelijk te voet te bereiken. Ook de natuur ten westen van de stad en de ligging nabij het Waddengebied zijn belangrijke trekpleisters van Ribe.

Parkeren in Ribe doe je makkelijk op de P-Syd. Hier mag je, op speciaal aangewezen plekken, maximaal 48 uur met de camper staan en overnachten. Er zijn toiletten, een grijs- en toiletwater dump en je wandelt er zo de binnenstad in. Ideaal voor wie er een mooie roadtrip met de camper door Denemarken maakt.

Liever een hotel in Ribe Denemarken? Wij tippen B&B Hos Bea en Den Gamle Købmandsgaard Bed & Breakfast. Beiden liggen in de binnenstad, parkeren kan (o.a.) op P Syd.

# De historische binnenstad van Ribe

Het is heerlijk slenteren door de smalle klinkerstraatjes met kleurrijke huisjes in de autovrije binnenstad van Ribe. Hier vind je nog een schat aan historische gebouwen die goed bewaard zijn gebleven waaronder diverse vakwerkhuizen.

Voor de liefhebbers zijn er veel kleine winkeltjes met lokaal handwerk in het centrum te vinden. Langs de boulevard Ribe Vestera, de rivier die dwars door de stad stroomt, vind je gezellige terrasjes en restaurantjes.

Tip: sommige huizen hebben nog een kleine binnentuin of hofje. Staat een poort open? Dan mag je het achtergelegen hofje bezoeken!

Zomerse terrasjes in Ribe

Eind van de ochtend is het al gezellig druk op de terrasjes in Ribe

#De For Frue Kirke, domkerk van Ribe

Hartje centrum vind je midden in een groot plein de 12e eeuwse For Frue Kirke of Domkerk van Ribe. Van buiten is het gebouw al imposant maar loop ook zeker even naar binnen. Ik vond vooral de oude preekstoel en het orgel erg mooi.

Preekstoel in Domkerk Ribe

Prachtig toch die preekstoel in de Domkerk van Ribe

#Het oude raadhuis (Gamle Rådhus)

Het voormalig stadhuis van Ribe is één van de weinige Middeleeuwse gebouwen die bewaard zijn gebleven. Het stadhuis ligt vlakbij de domkerk en herbergt tegenwoordig een museum.

oude raadhuis of Gamle Rådhus Ribe Denemarken

#Het Viking museum

Wil je meer leren over het leven van de Vikingen dan kan dat bij uitstek in Ribe. In het Viking museum vind je een uitgebreide tentoonstelling met vondsten uit de tijd van de Vikingen en de Middeleeuwen. Het museum is ook leuk om met kinderen te bezoeken.

#Het Vikingecenter

In het openluchtmuseum Vikingecenter is een perfect uitje voor het hele gezin. In het nagebouwde dorp is van alles te beleven en leer je meer over het dagelijks leven van de Vikingen.

#De Deense waddenkust

Denemarken telt 5 Waddeneilanden. Ribe ligt niet ver van de Waddenkust waardoor je de stad prima met een strandvakantie kunt combineren. Wat dacht je van een bezoek aan één van de stranden op het sfeervolle eiland Waddeneiland Rømø of Nordby?

Op Rømø  heb je zelfs een speciaal autostrand waar je met de auto op het strand kunt rijden. Daarnaast vind je er diverse fijne vakantiehuisjes.

#Bekijk de vele prachtige deuren

In Ribe vind je nog veel prachtige, historische deuren. Het bijzondere van deze deuren is dat ze beschermd aangezicht zijn en in principe niet verbouwd mogen worden, slechts gerestaureerd. Ik kon er wel foto's van blijven maken!

Historische deur in Ribe

Historische deur in Ribe Denemarken

Fijne reisgids voor je reis door Denemarken:

Geplaatst in citytrip, Denemarken, Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *