hotspots in Maastricht Filmhuis Lumiere Maastricht

Hotspots in Maastricht; waar oud en nieuw samenkomen

In het voorjaar was ik een weekend in Maastricht. Een stad die altijd in beweging is en waar bij ieder bezoek weer wat nieuws valt te ontdekken. Deze keer bezocht ik de sfeervolle wijken het Sphinxkwartier en het Jekerkwartier in het centrum. Waar verlaten panden en voormalig fabrieken worden bewaard en omgetoverd tot mooie nieuwe hotspots in Maastricht. Al wandelend ontdek je in een dag met gemak alle leuke plekjes. 

Het Townhouse hotel

Ik slaap in het Townhouse Hotel, dat niet ver van het centraal station af ligt. De lobby van dit kleine boutique hotel is sfeervol ingericht. Er staan diverse uitnodigende zitjes met gezellige boeken en tijdschriften om te lezen. Voor de liefhebbers staat er bij aankomst een kop huisgemaakte soep klaar en er is een vis die je op aanvraag mee kunt nemen naar je kamer, gekker moet het toch niet worden.

Wil je zelf overnachten in het Townhouse hotel? Vanaf €54 heb je al een prima basiskamer (zonder ontbijt, dat kun je er bij boeken). Heb je (lekkere) trek dan kun je terecht in het eigen restaurant. Op de balie naast de receptie staan elke dag verse Limburgse vlaaien! Lekker voor bij de koffie....

hotspots in Maastricht Townhouse hotel Maastricht

hotspots in Maastricht Townhouse hotel Maastricht

Wandelen door het Sphinxkwartier

Het Sphinxkwartier is een voormalig industrieterrein in het centrum van Maastricht. Verlaten panden en voormalig fabrieken werden er bewaard en omgetoverd tot mooie hotspots in Maastricht. Binnen het Sphinxkwartier worden op verschillende plekken nieuwe woningen en appartementen gebouwd. Daarnaast wonen er ook veel studenten in dit deel van de stad. Zo ontstaat er een cultureel en creatieve wijk waar het aangenaam toeven is, of je er nu woont of slechts op bezoek bent.

hotspots in Maastricht Spinhx

The Student Hotel Maastricht

Zelfs wanneer je niet in het hotel slaapt is het zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen in The Student Hotel Maastricht. De oude fabrieksgebouwen van het Eiffelgebouw zijn met veel liefde omgebouwd tot een hip en sfeervol hotel. Het design van het hotel is echt super. Waar anders kun van de ene verdieping naar de ander via een glijbaan, een potje biljarten of al liggend in een groot net t.v. kijken, om maar eens wat te noemen.

Voor wie er slaapt; er zijn diverse werkplekken in de centrale ruimtes en een eigen restaurant. Je boekt al een tweepersoonskamer vanaf ongeveer €70.

hotspots in Maastricht The Student Hotel Maastricht

hotspots in Maastricht The Student Hotel Maastricht

Proef de geschiedenis in de Sphinx passage

Aan de voorkant van The Student Hotel vindt je één van die bijzondere hotspots in Maastricht: de Sphinx passage. Deze 120 meter lange overdekte gang is met maar liefst 30.000 tegeltjes gedecoreerd. Hier staat de geschiedenis van de Maastrichtse keramiekindustrie en Sphinx omschreven en uitgebeeld in portretten, servies, oude reclame-uitingen en toiletpotten.  Vergeet zeker niet je fotocamera mee te nemen! Elke dag kun je vanaf 8 uur gratis in dit kleine "museum" terecht.

hotspots in Maastricht sphinx passage

Filmtheater Lumière

Niet veel verder ligt Filmtheater Lumière. Sinds 2016 is deze bioscoop te vinden in een gedeelte van de oude Timmerfabriek, aan het bassin. Een bijzondere plek met bootjes en diverse, aan het water gelegen, nieuwbouwwoningen. Eenmaal binnen wordt je verrast door de vele oude elementen die in dit rijksmonument bewaard zijn gebleven. Naast de bioscoop is er ook een sfeervol restaurant met een open en fris design met een knipoog naar de filmwereld.hotspots in Maastricht Filmhuis Lumiere Maastricht

Lokaal ondernemerschap in het Jekerkwartier

Het Jekerkwartier is één van de oudere wijken in het centrum van Maastricht. Je vindt er een oude stadsmuur, authentieke woningen, kunstgaleries en speciaalzaken. Een uniek stukje van de binnenstad bomvol karakter. De lokale ondernemers zijn vol passie en als je op zoek bent naar bijzondere winkels is dit een goede plek om eens wat rond te snuffelen.

hotspots in Maastricht Jekerkwartier Maastricht

Adriaan de Smaakmaker

Eén van die kleine lokale ondernemers is Angeliek. Zij is samen met haar man James eigenaar van Adriaan de Smaakmaker. Hier vind je ambachtelijk geproduceerde mosterd, jams, chutney’s, dressings, azijnen, mayonaise en meer. Alles zelfgemaakt, van lokale producten en natuurlijke ingrediënten. Ik proef een paar chutneys en ze zijn allemaal even lekker.

hotspots in Maastricht Annemiek van Adriaan de Smaakmaker

hotspots in Maastricht Adriaan de Smaakmaker

Japonais

De eigenaresse van Japonais is gek op Japan en alles wat er mee te maken heeft. Al meer dan 30 jaar spaart en verkoopt zij unieke Japanse artikelen en reist nog steeds regelmatig die kant uit op zoek naar mooie artikelen voor haar winkel. Van meubelen en schilderijen tot kimono's en porselein. Je waant je even in Japan als je door de winkel loopt. Zoek je een apart cadeau, dan is dit de plek om het te vinden.

hotspots in Maastricht Japonais

Lunchtime!

Onze stadswandeling eindigt met een lekkere lunch. Maastrichtenaren staan bekend als levensgenieters en er zijn meer dan genoeg fijne plekken om even te gaan zitten en je over te geven aan het bourgondische leven. Dit zijn twee van de nieuwe hotspots in Maastricht die ik je kan aanbevelen voor een lekkere lunch.

The Broth Bar

In het stadsdeel Wijck vindt je The Broth Bar. Een hippe lunchplek waar je kunt genieten van Slow Food en de lekkerste bouillons kunt drinken. Voedingsdeskundigen Charlotte en Tanja maken heerlijke gerechten die ook nog eens enorm gezond zijn. Biologisch, gemaakt van streekproducten en boordevol vitamines en mineralen. Net wat je nodig hebt na een paar uur slenteren.

hotspots in Maastricht Bouillon bij The Borth Bar

De Brandweerkantine

De brandweerkantine aan de Capucijnerstraat is één van die fijne voorbeelden hoe je een ouder gebouw nieuw leven in blaast. In de voormalig brandweerkazerne vind je een hip restaurant dat ingericht is met spullen uit de tijd waarin de kazerne gebouwd is. Stap binnen voor een kopje koffie of thee met wat lekkers, smoothies en sapjes of een lekkere lunch. Ga zitten aan één van de tafels in de kantine terwijl je kinderen zich vermaken in het jaren 60 hoekje.

hotspots in Maastricht de brandweerkantine

Geplaatst in citytrip, Limburg, Nederland, stadswandeling.

8 reacties

  1. Het is lang geleden dat ik in Maastricht was. Ik moet er ook maar weer eens naartoe.
    The Student Hotel ken ik uit Rotterdam, dat is leuk inderdaad. En ik zou idd wel even door het Jekerkwartier willen wandelen.

    • Maastricht blijft me elke keer verrassen met nieuwe leuke plekjes. Bij het hotel had ik me heel iets anders voorgesteld. Het is lekker levendig en speels van opzet en geeft een heel vrij gevoel, alsof je thuis bent.

  2. Wij wilden in de kerstvakantie met het gezin naar Maastricht, maar er is geen hotel met familiekamer meer te vinden. Ik vind het zo’n leuke stad en dat bewijzen jouw tips maar weer. Volgende keer als we gaan lees ik je blog even terug 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *