Ponte Sante Angelo Rome on a budget

Citytrip; Rome on a budget

Een aantal jaar geleden was ik met Frank in Rome. Een prachtige stad vol historie, sfeervolle pleintjes en mooie gebouwen. Ben je voor het eerst in deze grote stad dan zijn er een aantal dingen die je zeker niet mag overslaan. En het leuke is dat je diverse plekken in de stad gewoon zelf kunt bekijken, zonder gids of tour. Rome on a budget is prima te doen met deze tips.

De Vaticaanse Musea

De Vaticaanse Musea mogen absoluut niet ontbreken bij een bezoek aan Rome. Wat een pracht en praal! Wij keken onze ogen uit in al die gangen en ruimtes vol kunst en beschilderde plafonds en muren. Het meest bijzondere stuk vonden wij de schildering in de Sixtijnse kapel.Je kunt de musea zelfstandig bekijken of een georganiseerde tour met gids boeken. Dit eventueel in combo met de Sint Pieterskerk zodat je korting krijgt. Mijn tip; ga vroeg op de dag en zorg dat je de drukte voor bent anders is het lang in de rij lopen voor je alles gezien hebt.

Tip: voorkom drukte en lang in de rij staan en koop je tickets voor de Vaticaanse musea van te voren!

Vaticaanse Musea Rome

Bekijk Rome vanaf de Sint Pieterskerk

De Sint Pieterskerk is één van de bekendste gebouwen van de stad en een must see bij je eerste bezoek aan Rome. Voor de kerk vind je een fraai plein met fontein en zuilen, binnen zijn de in de kelder gelegen graftombes de moeite waard. Het mooist vonden wij om helemaal naar boven te klimmen en Rome van bovenaf te bekijken.

stedentrip Rome Sint Pieterskerk

uitzicht vanaf de Sint Pieterskerk, Rome

Fijne reisgidsen voor je stedentrip naar Rome:

(Gooi een muntje in) de Trevi-fontein

Wie een muntje gooit in de Trevi-fontein zal zeker terugkeren in Rome wordt er gezegd. Persoonlijk ben ik niet zo van het muntjes gooien, maar er zijn genoeg mensen die het proberen. Deze prachtige, grote fontein is één van de bekendste fonteinen van de stad en dat merk je helaas ook aan de grote hoeveelheid mensen die er een kijkje komen nemen. Ook hier geldt weer kom vroeg in de ochtend of laat op de dag, dan heb je het meeste plezier.

Rome Trevi-Fontein

Het Colosseum en het Forum Romanum

Te midden van alle drukte van het stadsverkeer dat om je heen raast waan je je terug in de tijd van de gladiatoren. Alleen al een wandeling om dit bijzondere gebouw heen is geweldig. Voor de liefhebbers is er een rondleiding in het Colosseum te boeken waardoor je ook in/onder de arena kunt kijken en op de tribunes kunt lopen. Doe je Rome on a budget ga dan zonder een tour. Dan bekijk je de tribunes van een afstand en geniet je van het uitzicht over de stad en het nabijgelegen Forum Romanum, ook super.

Na een bezoek aan het Colosseum kun je doorlopen naar het Forum Romanum. Een groot gebied vol historie en opgravingen dat je gratis kunt bekijken vanaf diverse uitkijkpunten/panoramaterrassen. Meer zien en leren over dit gebied kan ook hier weer met een gids en tour. (Eventueel in combo met het Colosseum)

Rome Colosseum

Rome

Rome on a budget; ga wandelen!

Wil je echt het ultieme Rome on a budget gevoel ervaren ga dan wandelen. Het is niet alleen gratis, maar ook nog geweldig voor je gezondheid! Als ik een stad te voet verken ontdek ik altijd zo ontzettend veel leuke hoekjes en wijken, of dat ene koffietentje dat in een klein straatje achteraf ligt.....

Wandel over Via Appia Antica

Wil je even ontsnappen aan de drukte wandel dan eens over de Via Appia Antica, lang één van de oudste en belangrijkste wegen van de stad. De weg liep van de hoofdstad Rome, dicht bij de westkust van het Apennijns Schiereiland, tot aan Brindisi aan de zuidoostkust en speelde een belangrijke rol in de kerkelijke geschiedenis en in het vervoer van goederen en personen. Vanuit de stad begint de weg bij de Porta San Sebastiano. Je vind er grafmonumenten, een kerk en catacomben.

Rome Via Appia Antica

Slenter langs de vele pleintjes en fonteinen

Tijdens een wandeling door Rome kom je vanzelf langs diverse van de grote hoeveelheid pleinen. Veel ervan hebben een fraaie fontein in het midden en kleurrijke panden er omheen. Of een gezellige markt in het weekend!

Een paar van de mooiste pleinen zijn het Piazza Navona, Piazza Venezia, het Sint Pietersplein en het plein bij de Spaanse Trappen. Vanaf de Spaanse Trappen heb je trouwens ook weer een prachtig uitzicht over de stad. Het is even klimmen, maar dan heb je ook wat!

Rome

Het Monument van Victor Emanuel II

Het monument van Victor Emanuel II is een opvallend groot wit, marmeren, gebouw en ligt midden op één van de drukste pleinen in de binnenstad van Rome. Tijdens een wandeling door de stad zul je het zeker tegenkomen. Aan de voorkant van het monument zie je een grote rij zuilen en een brede trap. Ga je naar binnen dan kun je met een lift naar boven en heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over de vele bezienswaardigheden van de stad.

Rome Monument van Victor Emanuel II

 

De Ponte Sante Angelo

Het is niet de enige brug in de stad, maar wel één van de meest indrukwekkende. De Engelenbrug is een voetgangersbrug. Als je hem oversteekt zie je aan weerszijden van de brug tien engelen. Zij dragen voorwerpen die te maken hebben met de lijdensweg van Jezus. Ben je op weg naar het Castello Sant Angelo dan kun je hem niet missen. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de Tiber én een mooi zicht op het kasteel.

Ponte Sante Angelo Rome

Vergeet niet naar boven te kijken

Mijn laatste tip geldt eigenlijk voor de meeste grote Europese steden. Op de gevels van de panden en in de straatjes kun je zoveel moois zien als je maar goed om je heen kijkt. Rome in één groot openluchtmuseum. Vergeet terwijl je rondwandelt ook vooral niet naar boven te kijken!

Rome

Rome on a budget, de Roma Pas

Ben je van plan meerdere gebouwen van binnen te gaan bekijken denk dan eens aan deze pas. Hiermee krijg je gratis toegang tot de eerste twee uit een lijst van ruim 40 bezienswaardigheden en musea in Rome. Daarna krijg je bij de andere attracties en musea korting. Met de pas kun je bovendien gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in het centrum van Rome. Zo bespaar je al snel een stuk op je kosten. Er is een pas voor voor 48 uur of voor 3 dagen. Op deze site vind je meer info over de pas en kun je hem bestellen.

Meer van de omgeving zien?

Rome is een perfecte stad voor een stedentrip van een paar dagen. Diverse luchtvaartmaatschappijen, waaronder budgetmaatschappij Ryan Air, vliegen dagelijks één of meerdere keren die kant uit. Lijkt het je leuk om meer te zien van Italië dan kun je zelf die kant uit rijden en Rome mee pikken op je trip. Vind je dit te ver dan kun je in Rome trouwens ook prima een auto huren. Zo hoef je de afstand van en naar Nederland, die al snel zo'n 1600 kilometer is,  niet te overbruggen en heb je alle energie voor de omgeving.

Wat dacht je van;(zomaar een paar ideeën)

  • Een rit van Rome naar Napels en Pompei? Rijd daarna nog even door naar de Amalfikust (de Costiera Amalfitana) ten zuiden van Napels. Zo combineer je een paar dagen cultuur met historie en natuur.
  • Een ander prachtig gebied is het Nationaal Park Abruzzo ten oosten van de stad of het ten noorden gelegen meer van Bracciano. Deze combineer je makkelijk tot een mooie roadtrip.

Ook fijn om te lezen:

Ben je net als ik gek op een citytrip? Bekijk dan al mijn tips op deze speciale pagina.

Of klik even door naar de pagina met al mijn blogs over Italië.

Heb jij zelf Rome al eens bezocht nog tips om Rome on a budget te doen?

 

 

Geplaatst in citytrip, Europa, Italië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *