Citytrip Parijs, mijn tips voor je tweede bezoek, of je derde ;)

Parijs is een stad waar ik echt verliefd op ben en ik ben er al meerdere malen geweest. Toen Frank voor ons een leuk zolderappartementje via airbnb had gevonden kon ik niet wachten om mijn tas te pakken! Tot mijn verbazing zag ik dat het alweer bijna 10 jaar geleden was dat Frank en ik in Parijs waren...
Het was druk op dit zomerse, lange weekend in juli maar de stad heeft haar charme niet verloren! Deze keer hebben we naast de bekendere hoogtepunten van de stad juist ook eens wat andere dingen gezien en gedaan. Een hernieuwde kennismaking met de "City of Light".
Mijn tips voor een tweede (of derde, of...) keer Parijs.

De wijk Défense.

Deze relatief nieuwe wijk in het noordwesten van Parijs stond al een tijd op mijn bucketlist. Ik was benieuwd naar de combinatie van het nieuwe met de Franse touch. Het is de grootste kantorenwijk van Europa, maar tot mijn verbazing wonen er ook veel mensen. De gebouwen hebben een heerlijke strakke, maar toch speelse uitstraling. Er is veel gebruik gemaakt van kleur, maar toch blijft alles subtiel. Diverse grote kunstenaars als Miró, Moretti, Calder en César hebben kustwerken gemaakt die in de buitenruimtes te vinden zijn. Er is een grote shoppingmall ( die ik hier dus ook niet verwachtte) waarin je veel winkels van het midden segment vindt maar ook wat meer specialistische als bijvoorbeeld Fnac en  Desigual.

parijs10

Het allerbeste vond ik de manier waarop er nagedacht is over de opzet van de wijk. Alles is er met een reden. Zo kun je bijvoorbeeld vanaf de centrale straat diverse grote trekpleisters zoals de Eiffeltoren, Tour Montparnasse en Arc de Triomphe zien liggen, terwijl onder je het verkeer gewoon door raast. Zelfs op zondag, als de kantoorpanden gesloten zijn is er genoeg te zien en te beleven.

La Défense Parijs

La Défense Parijs

Summertime=festivaltime!

Tot nu toe was ik vaak in Parijs tijdens het voorjaar maar ook in de zomermaanden is er in de stad veel te beleven. Tijdens ons weekend (half juli) waren er meerdere tentoonstellingen, activiteiten en een aantal grotere festivals. Zo stonden we op zaterdag tussen de jongeren bij L'Hôtel de Ville op het gratis Festival Fnac (pop, Afrikaans, rap), en de dag erop lagen we in het Parc Florall met ons picknickmandje te luisteren naar de funky jazz muziek van de Nils Landgren Func Unit.  (6€ entree) Zeker in de zomermaanden, wanneer de temperatuur goed is en de avonden zwoel, is er niets beters dan leuke dingen doen in de buitenlucht!

parijs13

Leuke wijken om doorheen te slenteren in Parijs.

Zoals iedere grote stad heeft Parijs diverse leuke wijken om doorheen te slenteren. Wij lopen vaak uren in een stad en komen juist dan de meest leuke plekjes tegen. Na een tip bezochten we deze keer de wijk Marais, in het 3e en 4e arrondisement van de stad. Prachtige oude gebouwen, gezellige terrasjes,hippe galleries, kleine "funky" winkeltjes in de smalle straatjes, en veel groene plekjes.  Dat was zeker een goede tip!

parijs3

parijs4

parijs5

 

Ook de wijk rondom ons appartement op de Rue des Pyrénées, in het 20e arrondisement, vonden we heerlijk. Prachtige oude bomen en statige gebouwen markeren de straten. Sfeervolle restaurantjes vertegenwoordigen een gevarieerd aanbod aan internationale keukens waaronder de Afrikaanse, Marokkaanse, Indiase, Ethiopische en natuurlijk de Franse. In het weekend een grote vlooienmarkt en zondags een groeten- en fruitmarkt waar het de hele dag een gezellige drukte is. Onze airbnb gastvrouw Luce vertelde "I love my area" en daar kunnen we ons volmondig bij aansluiten. Sfeer, sfeer, sfeer!

parijs27

parijs29

uit eten Parijs

La Promenade Plantée, het groene hart van Parijs.

Deze groene weg volgt een oud, overbodig geworden spoortraject en is het eerste traject dat op deze manier gemaakt is, nog voor het wat beroemdere zusje The High Line in Manhattan. Het startpunt is achter de Opéra Bastille en eindigt een kleine 5 kilometer later aan de oostkant van de binnenstad bij het Bois de Vincennes.

Het eerste deel ligt 10 meter boven de grond en gaat over het zogenoemde Viaduc des Arts. Onder je liggen drukke straten en winkels en je kijkt vanaf deze hoogte prachtig uit over de stad. Dit deel is ook mooi aangeplant met rozentuinen, bomen, haagjes en waterpartijen. Het tweede deel van de route gaat op straatniveau verder, waarbij je af en toe een brug over gaat. Mocht je nog niet uitgewandeld zijn dan kun je in het Bois de Vincennes of Parc Floral nog even doorlopen, of anders nagenieten op één van de vele terrasjes.

La Promenade Plantée Parijs

La Promenade Plantée Parijs

La Promenade Plantée Parijs

La Promenade Plantée Parijs

Het kerkhof van Père Lachaise.

Sommigen van jullie zullen het misschien een beetje luguber vinden maar ik houd ervan om een kerkhof te bezoeken, zeker als het om zo'n bijzondere gaat!

Père Lachaise is het grootste kerkhof van Parijs, zo groot zelfs dat het opgedeeld is in een aantal "wijken". Tussen de graven door lopen straatjes met klinkertjes en er is veel groen aangeplant. Het kerkhof straalt rust uit en je voelt de bijzondere sfeer van de plek. Wat ik persoonlijk ook heel mooi vind is de aandacht die er besteed is aan de graven. De meest bijzondere gebouwtjes markeren de straatjes, soms zelfs tot aan het extravagante toe. Beeldhouwwerken, grote gebouwen, niets is te veel om de doden te eren. Daarnaast is er nog een groot crematorium met bijbehorende urnenwand, ook weer helemaal in de bijzondere sfeer gemaakt. Diverse beroemde mensen hebben er een laatste rustplaats gekregen, waaronder bijvoorbeeld Jim Morrison, Oscar Wilde, Édith Piaf en Fryderyk Chopin.

kerkhof Père Lachaise Parijs

kerkhof Père Lachaise Parijs

kerkhof Père Lachaise Parijs

Bezoek één van de vele markten van de stad.

Slenteren over de markt is één van de leukste bezigheden in Parijs. De markten zijn dé plek om de Parijzenaar in zijn natuurlijke habitat te kunnen zien. Er wordt druk gehandeld, de laatste nieuwtjes worden uitgewisseld en er zijn veel lekkere, verse hapjes om uit te proberen. Zeker als het weekend is zijn er op veel plaatsen grote markten. Of het nu gaat om etenswaren, tweedehandsspullen/antiek, bloemen, boeken, kunst of postzegels, overal is wel een markt voor te vinden.  Hoe leuk is het om je eigen verse spullen te komen en mee te nemen naar één van de vele kleine parkjes voor die zomerse picknick lunch?

parijs9

parijs1

parijs33

De beroemde highlights.

Natuurlijk is een bezoek aan Parijs niet compleet zonder een blik of wat op één van de grotere highlights van de stad. Ze blijven allemaal even mooi, hoewel we deze keer blij waren dat we niet naar binnen wilden. De Eiffeltoren, het Louvre en de Notre Dame hadden allemaal lange rijen staan van zomers enthousiaste toeristen die in het brandende zonnetje geduldig hun beurt afwachten. De bezoekjes kun je beter in de wat rustigere maanden van het jaar doen. Parijs is mooi in ieder jaargetijde en dan zijn de rijen heel wat kleiner of niet bestaand!

parijs7

parijs8

parijs

Natuurlijk is het niet zomaar dat Parijs de stad van de liefde genoemd wordt. Ik heb er in ieder geval zelf menig uur met vlinders in de buik rondgelopen en dan heb ik het niet alleen over de leuke man aan mijn zijde. Welke stad leent zich nu beter voor een romantische trouwreportage?

parijs6

Zwoele avonden en solden!

De zomer is een heerlijke tijd met lange, zwoele avonden op een terras, picknicks in het park, zomerfruit en SOLDEN! Van deze dingen wordt toch iedereen blij?

parijs11

 

Parijs is een stad die je in elke tijd van het jaar kunt bezoeken en er is altijd weer wat anders dat het leuk maakt. Persoonlijk ben ik niet zo'n wintermeisje en veel regen vind ik ook niet leuk. Ik heb Parijs tot nu toe alleen in het voorjaar en de zomer bezocht, maar er zijn vast veel dingen die ik dan mis.

Wat is jouw favoriete tijd om Parijs te bezoeken en wat kun je me aanbevelen om te gaan doen?

Wil je meer tips voor  leuke stedentrips? Klik dan eens door naar deze pagina!

 

Geplaatst in citytrip, Europa, Frankrijk, UNESCO Werelderfgoed.

10 reacties

  1. Ik ben pas vorig jaar voor het eerst in Parijs geweest en 1 dagje maar. Als ik dit zo zie en lees, krijg ik meteen zin om weer terug te gaan en dan langer de stad te gaan ontdekken!

  2. Zijn 2 keer in Parijs geweest: veel herkenbaars. De wijk Marais ken ik niet, ziet er erg leuk uit! Dus als we nog eens gaan, gaan
    we daar zeker heen!

  3. Parijs is zo’n fijne stad! Ik denk dat ik er een keer of acht ben geweest, maar het is nu al een eeuwigheid geleden… Ik probeer me te herinneren wanneer maar geen idee. Haha… Ik vind de sfeer heerlijk. Ik ga het liefste ergens op een terrasje zitten, door een fijne wijk slenteren en een beetje van het Franse leven genieten. En nu wil ik weer naar Parijs!

    • Dat is ook de bedoeling. Het verbaasde mij ook hoe lang geleden het alweer was dat wij er waren. De wereld is zo groot en de tijd vliegt. Mijn verlanglijstje wordt alleen maar groter in plaats van kleiner 🙂

  4. In wat voor een bevoorrechte situatie bevinden wij ons toch. Op slechts enkele uurtjes rijden van één van de mooiste steden van Europa. Perfect te doen met de wagen of de trein.

    Gewoon lekker rondslenteren door bekende en minder bekende straten is hetgeen wij altijd doen. In Parijs is dit zeker een must do … de schoonheid van de stad is nauwelijks te vatten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *