Twaalf keer doen tijdens je citytrip Lissabon.

Een paar weken geleden vierden wij onze trouwdag met een stedentrip naar het gezellige Lissabon. Een stad die ik al lang zelf een keer wilde ontdekken. Ik schreef direct al een blog over al de gave Street Art die ik er ontdekte. Maar Lissabon heeft veel meer te bieden. In dit blog mijn leukste tips voor je citytrip Lissabon .

lissabon

Citytrip Lissabon, de leukste bezienswaardigheden en tips

Het Mosteiro dos Jerónimos

Het Mosteiro dos Jerónimos staat in de wijk Belém en is één van de indrukwekkendste gebouwen van Lissabon. Het klooster is gemaakt van kalksteen en uitbundig versierd. Zowel de binnen- als de buitenkant van het gebouw zien er geweldig mooi uit. Waarschijnlijk is het klooster gebouwd als dank voor de geslaagde Indiëreis van ontdekkingsreiziger Vasco Da Gama. Het klooster is in 1987 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Een toegangskaartje kost je 10 euro PP en is wat mij betreft de moeite waard. Als je in het bezit bent van een Lisboa Card dan kun je daarmee gratis naar binnen! De aan het klooster vastgelegen kerk Santa Maria is voor iedereen gratis te bezoeken. (De 2e verdieping alleen vanuit het klooster)

lissabon24

lissabon25

lissabon22

Street Art in Lissabon

Lissabon stikt werkelijk van de gave Street Art. Voordat we op pad gingen had ik via Instagram, mede reizigers en op Google al een aantal leuke plekken gevonden. Tijdens onze wandelingen werden we verrast door nóg veel meer Street Art. Wat wij zagen was nog lang niet alles. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je na het lezen van mijn Street Art blog niks nieuws meer zult zien. Als je het leuk vindt zijn er ook speciale Street Art tours in de stad te regelen. Als je op Google kijkt zie je diverse goed beoordeelde tours.

lissabon14

Eén van de supergave stukken van Bordalo II
Eet een pastéis de Belém in Lissabon

De Portugezen zijn gek op zoete gebakjes en toetjes. Dit ontdekte ik al tijdens mijn eerste trip naar de Alentejo waar we super verwend werden met lekkere hapjes. In Lissabon vind je overal van die leuke kleine bakkertjes. Eén van de lokale gebakjes waar je zeker niet omheen kunt is de Pastéis de Belém. Een super lekker gebakje dat volgens eeuwenoud recept gemaakt wordt. Dé plek om het gebakje te eten is bij de enige echte bakker, die je vlak bij het klooster in de wijk Bélem vindt. Als je er eenmaal één gegeten hebt is het super moeilijk om er niet gelijk nog een paar te bestellen. Mensen gaan met tassen vol lekkers naar huis. (Ze verkopen er ook broodjes) en de tent zit helemaal vol!

Pastéis de Belém Lissabon

portraits of the world; portugal

De oude trams van Lissabon

In Lissabon vind je 5 tramlijnen waar maar liefst 58 verschillende trams op rijden. Het systeem is al oud en er rijden al trams vanaf 1873! De meest bekende tram  van Lissabon is nummer 28 die een ronde rijdt langs de meest bekende plekken van de stad. Super leuk om te doen, maar ook super druk. Wij vermeden de wachtrijen in het centrum en stapten op de lijn 28 bij het Cemitério dos prazeres. Zo kun je de drukte vermijden en gelijk een heel andere wijk van de stad zien! Zitplaats gegarandeerd bij deze halte. Een (rond) ritje kost je een kleine 3 Euro, maar je kunt er ook op met de Lisboa Card of Via Viagem en Viva Aerobus (Meer info zie onderaan blog).

Tram 28 Lissabon

tram Lissabon

Goedkoop en lekker eten en drinken in Lissabon

Toen wij in het voorjaar in Porto waren viel het ons al op dat de prijzen er een stuk lager zijn dan in Nederlandse steden. Ook in Lissabon kun je weer genieten van een stuk betere prijzen. Een kopje goede koffie op een drukbezochte (toeristische) plek kost je bijvoorbeeld nog steeds maar ongeveer een Euro. Ook een hapje eten in een restaurant is goed te betalen. Op heel veel plekken zijn er kleine bakkertjes met lekkere taartjes of verse broodjes. Heerlijk voor een snellere lunch of koffie met.....

Door de zuidelijke ligging van Lissabon is is het al snel heerlijk weer om een terrasje te pakken. Iets wat de lokalen zelf ook graag doen!

Als je een gezonde snack zoekt wat dacht je dan van warme kastanjes! In de herfst en wintermaanden staan er door de hele stad heen kleine kraampjes die ze vers "bakken".

Als je een restaurant zoekt kan ik je het bijzonder goede (maar iets duurdere) Sala de Corte in de wijk Barrio Alto aanbevelen. We aten er een heerlijke biefstuk met friet en goede, verse groente. Voor €63 (samen) kregen we er ook nog een drankje bij, allebei een fantastisch toetje en koffie na. Stom genoeg heb ik geen foto's gemaakt, (blijkbaar had ik honger 😉 ). Kijk maar eens op de eigen site voor meer info! Reserveren is handig, of je moet net als wij al om 7 uur, als de tent opengaat, voor de deur staan.

lissabon3

Slenter over het Cemitério dos prazeres

Ik weet niet wat het is, maar ik heb iets met oude kerkhoven. Het grootste kerkhof van Lissabon is het Cemitério dos prazeres in het westen van de stad. Het kerkhof ontstond na een grote uitbraak van Cholera in 1833 en wordt nog steeds gebruikt. Je vind er grote familiegraven maar ook een deel waar urnen staan. Mensen worden er niet onder de grond begraven, maar in speciale, mooi versierde, "huisjes" die in lange rijen staan opgesteld. Als je de huisjes inkijkt zie je de kisten staan. Wel een bizar idee, maar ook heel indrukwekkend.

Je vind het kerkhof op de Praça São João Bosco.  Dit is tevens het startpunt van de tramlijn 28. Je kunt het kerkhof ook bereiken door de bus te pakken. Vanuit Alfama pakten wij bus 278 en daarna 25 E. Je stapt vlak bij de ingang van het kerkhof uit.

lissabon kerkhof

lissabon5

De Arco de Rua Augusta

De Arco de Rua Augusta is een mooi stenen gebouw in de vorm van een triomfboog op het Praça do Comércio plein. Vroeger stond er een groot paleis maar dat werd verwoest door een aardbeving. De ark werd vanaf 1755 gebouwd als herinnering aan de wederopbouw na die aardbeving. Aan de ene kant ligt het water, aan de andere kant begint een lange auto-vrije winkel zone.

lissabon36

Azulejos in Lissabon

In de binnenstad van Lissabon vind je op veel plaatsen de kleurrijke Azulejos. Ik ben er gek op, zeker in combinatie met van die leuke balkonnetjes of oude deuren. Wijken waar je veel Azulejos vindt zijn Barrio Alto en Alfama. Maar vergeet ook op andere plekken in de stad niet op te letten!

Voor wie er net als ik ook gek is op Azulejos kan ik het Museu Nacional do Azulejo aanbevelen ( ). In een mooi klooster vind je hier de geschiedenis van de Azulejo en natuurlijk heel veel mooie tegels. Gratis met de Lisboa kaart, anders €5 p.p..

azulejos Portugal

azulejos metro Lissabon

aulejos Lissabon

azulejos Lissabon

 

 De LX Factory, hippe hotspot in Lissabon

Rond het jaar 1846 ontstond het grootste industrie en fabrieksgebied in Lissabon onder de rook van de 25 de Abril Bridge. Er is slechts een klein deel van het 23.000 m2 grote gebied bewaard gebleven. Omgetoverd tot een hippe wijk vol met gezellige restaurants, kleine winkeltjes en vol met gave Street Art. Het is super om te zien hoe ze de oude charme van het gebied hebben weten te bewaren en er toch weer iets hips van hebben weten te maken. Meer dan genoeg reden om er tijdens je citytrip Lissabon een keer rond te slenteren of een lekker hapje te eten!

lissabon LX factory

lissabon12

lissabon13

Bekijk Lissabon van bovenaf

Lissabon is een stad met veel hoogteverschillen. Daardoor kun je op diverse plekken geweldig mooi over de stad en de zee uitkijken. Wij bezochten het mooie Castelo de S. Jorge waar je een geweldig uitzicht hebt naar alle kanten. Achteraf bekeken vonden we de toegangsprijs van €8,50 wel een beetje hoog. In de stad vind je op diverse plekken zogenoemde Miradors. Kleine parkjes met grasveldjes en zitbankjes en een fenomenaal uitzicht. Wij ontdekten er diversen, heerlijk om even te zitten en een kopje koffie te drinken of gewoon wat te mijmeren. Ook de inwoners van de stad maken goed gebruik van deze Miradors, dus het is er gezellig (maar niet te) druk. Echt iets wat je moet doen tijdens je citytrip Lissabon.

Castelo de S. Jorge Lissabon

mirador lissabon

Fiets door Belém

Ik schreef al eerder dat Lissabon veel hoogteverschillen kent. Best lastig om met je fiets te verkennen. Als je toch een keer op de fiets wilt stappen dan kun je dit perfect doen in de wijk Belém. Belém is één van de meest vlakke wijken van Lissabonen er is genoeg te zien en beleven. Je las al over het prachtige Mosteiro dos Jerónimos en Pastéis de Belém maar er is meer.

Ontdekkingsreizigers vertrokken vanaf deze plek en zwierven over de hele wereld. Het Padrão dos Descobrimentos monument herinnert nog aan deze tijd. (Helaas in de steigers toen wij er waren). Ook de bijzondere Torre de Belém , deel van het oude verdedigingssysteem, is de moeite van het bekijken waard. Aan de oever van de rivier is het trouwens ook goed schelpjes zoeken! In de wijk vind je verder nog botanische tuinen, diverse musea en een overvloed aan oude gebouwen.

lissabon18

Lissabon

portraits-of-the-world-portugal9

lissabon37

Zomaar wat wandelen tijdens je citytrip Lissabon

Als ik in een grote stad ben is er niets heerlijker dan gewoon wat rond te wandelen. Het maakt eigenlijk niet zo veel uit waar je bent. Lissabon heeft zo veel heerlijke kleine straatjes om door te dwalen. Als je tijdens je eerste bezoek in het centrum blijft kan het eigenlijk niet mislukken en kom je ogen te kort. Je weekend Lissabon vliegt voorbij!

Kijk ook goed om je heen naar alle details en drink een lekker kopje koffie op één van de terrasjes. Staar naar de stad vanaf één van de vele uitzichtpunten. Wij bleven maar leuke nieuwe hoekjes ontdekken tijdens onze wandelingen. Ik kan nog veel meer schrijven over deze gave stad en je nóg veel meer mooie dingen vertellen. Ik daag je uit om de stad zelf een keer te gaan verkennen en sluit af met een aantal foto's om je de sfeer van mijn citytrip Lissabon wat meer te laten proeven.

 

Lissabon

Lissabn

Lissabon

lissabon30

Lissabon

fontein in Lissabon

stedentrip Lissabon

Onze hotel tip voor Lissabon

Zoek je nog een fijne plek om te overnachten tijdens je stedentrip in Lissabon? Hola Lisbon Suites ligt in het hart van de stad zodat alles op loopafstand is. De moderne suites hebben allemaal een eigen keuken en je wordt super gastvrij ontvangen.

Een citytrip Lissabon praktisch

 • Als je een paar dagen in Lissabon bent kan de Lisboa Card al snel een goede keus zijn. Je krijgt met de kaart toegang tot diverse bezienswaardigheden maar mag ook gratis met het O.V. De kaart is te krijgen voor 24, 48 of 72 uur en gaat in op het moment dat je hem gebruikt. Klik hier voor meer info over de kaart.
 • Koop je liever  losse kaartjes voor het vervoer dan zijn er de Via Viagem of Viva Aerobus, een soort O.V. Chip kaarten. Deze koop je voor 50 cent bij de metrostations, op het vliegveld, treinstation en bij kleine kioskjes op diverse plekken in de stad. Daarna kun je er steeds losse kaartjes opzetten bij de automaten. Betalen doe je contant of met je pinpas. Een 24-uurs kaartje koop je voor rond de €6 en die gaat in op het moment dat je hem voor het eerst gebruikt. De kaart zelf blijft langer geldig, bewaar hem voor je volgende trip! (Dat scheelt wachttijden bij aankomst als het druk is)
 • Vanaf kleinere vliegvelden als Eindhoven kun je al redelijk goedkoop een ticket naar Lissabon scoren. Vanaf het vliegveld ben je binnen een minuut of 25 in het hart van de stad.

De omgeving van Lissabon

Lissabon  is een fijne stad maar ook in de omgeving van Lissabon is genoeg te zien en beleven. Als je tijd hebt is het de moeite waard wat meer van het achterland te verkennen. Met het openbaar vervoer zit je binnen redelijke tijd in sprookjesachtig Sintra op zoek naar kastelen en bos. Ben je een strand liefhebber? Het strand van Cascais is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Wil je nog meer van de kust en stranden zien? Maak dan met de auto een rit naar de vuurtoren bij Cabo da Roca en combineer dit met uitwaaien op het strand van Caicais en/of Estoril.

 

Ook leuk om te lezen:

Wat is jouw favoriete plek tijdens je citytrip Lissabon ?

Geplaatst in bucketlist, citytrip, Europa, Portugal, UNESCO Werelderfgoed.

24 reacties

  • Ik vond Lissabon een geweldig fotogenieke stad. De pasteitjes zijn echt een aanrader voor liefhebbers van zoetigheid. Ik ken alleen maar enthousiaste verhalen.Ik lust er nu ook wel één 😊

 1. Het kerkhof ziet er erg mooi uit. Wat een mooi gebaar om overleden mensen in kleine huisjes te plaatsen in plaats van onder de grond. Zelf loop ik nooit over kerkhoven, ik word er een beetje kriebelig van.

  Het Mosteiro dos Jerónimos ziet er overigens ook erg mooi uit! Wauw.

 2. Azulejos. Die zag je werkelijk overal. We waren ook naar een museum geweest dat je er alles over kon vertellen. De tram was ook leuk! Zelf waren we ook nog naar de Wereld Expo geweest. Een mooi aquarium en leuke architectuur. Mooie foto’s heb je er gemaakt! 🙂

 3. Ik wil al zó lang zo graag naar Lissabon! Dit artikel (en met name de foto’s) hebben mij alleen maar weer overtuigd om er echt eens naar toe te gaan! Wellicht is het een slim idee om dat dit voor jaar te gaan doen!

  Een kerkhof in het buitenland vind ik altijd ontzettend bijzonder!

 4. Mooie lijst – op dat kerkhof heb je ook een mooi zicht op de ponte 25 de abril. Indien je dan beslist om de wandeling te wagen naar de Taag, dan kom je onderweg een hoop verkortte woningen tegen. Minder leuk, maar het hoort ook bij een grootstad.

  • Vanaf het kerkhof hebben wij de brug inderdaad gezien. Het was helaas heel heiig toen wij er stonden, dus ik heb het niet meegenomen als tip. Ik vind die oude buurten persoonlijk wel wat hebben. Een leuke aanvulling, dank voor je tip!

 5. De street art is echt indrukwekkend in Lissabon. Had een hotel in de wijk Graça daar zie je het op elke straathoek. Hier vind je ook 2 van de mooiste uitzichtpunten Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen en Miradouro da Senhora Do Monte. Het is wel aanrader om beetje centraal hotel te boeken zodat je lekker kunt rondslenteren Misschien een leuke aanvulling deze tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *