Kanal Slovenië en mooie brug over de Soca rivier

Camper route Oost Europa en de Balkan, dag tot dag reisverslag

Een camper route Oost Europa en de Balkan. Het staat al lang op mijn verlanglijst en eindelijk gaat het er van komen. Vanuit Nederland gaan we met onze camper door meerdere landen reizen om uiteindelijk in Bulgarije en Roemenië terecht te komen. Tenminste....dat is het plan! Zoals altijd gaan we lekker op de bonnefooi reizen en proberen we campings en camperplaatsen af te wisselen met wildkamperen. Natuurlijk bezoeken we ook de mooiste bezienswaardigheden van oost Europa en de Balkan en gaan we regelmatig wandelen. In dit dag tot dag reisverslag neem ik je mee op onze reis en deel ik tips en ervaringen.

Camperroute Oost Europa en de Balkan, de voorbereidingen

Hoewel we inmiddels al meerdere mooie roadtrips met onze camper hebben gemaakt is deze anders. Niet alleen reizen we straks door een voor ons nog vrijwel onbekende regio daarnaast komen we in veel verschillende landen die niet allemaal in de Europese Unie liggen. De reisvoorbereidingen voor deze reis door de Balkan en Oost Europa zijn daardoor wat anders dan die van bijvoorbeeld onze lange reis door Denemarken, Noorwegen en Zweden om maar wat te noemen. Leuk, maar ook een beetje spannend vind ik zelf.

Onze camper route door Oost Europa en de Balkan

Niks moet alles mag....Natuurlijk hebben we plannen maar omdat we met de camper reizen zijn we flexibel. Alles zal afhangen van hoe leuk het in elk land is en waar we tegenaan lopen. Is het mooi dan blijven we langer, valt het tegen dan zijn we zo weer weg..... We hopen in ieder geval veel mooie bezienswaardigheden in Oost Europa te kunnen gaan zien en regelmatig te gaan wandelen. De bergen van de Balkan lonken. En voor de vlakke stukken nemen we de fietsen mee.

We beginnen onze camper route door oost Europa en de Balkan in Duitsland waar we via de Romantische Strasse en een stuk van de Deutsche Alpenstrasse doorheen rijden. Daarna zakken we af richting Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië om daarna door te steken naar Bulgarije en Roemenië. Hoe we terugreizen hangt af van de tijd die we dan nog overhebben.

Op de kaart ziet onze route er ongeveer zo uit:

kaartje camper route Oost Europa en de Balkan

 

Eindelijk is het zover. De start van onze camper route naar het oosten van Europa is begonnen!

We zijn begonnen aan onze camper reis naar het oosten van Europa. Een paar weken later dan gepland. Mijn verstandskies moest getrokken worden en had een pijnlijke en lange nasleep en daarnaast moest het campertje ook nog even onverwacht naar de garage wat ook nog voor vertraging zorgde.

Onze start van onze route is anders dan gepland en er zijn direct al aanpassingen nodig. We hadden bedacht langzaam aan af te zakken via de Romantische Strasse en daarna de Deutsche Alpenstrasse te pakken maar helaas gooit het slechte weer inclusief vreselijke overstromingen in Beieren roet in het eten. Uiteindelijk rijden we de eerste dag naar Würzburg, het officiële startpunt van de Romantische Strasse waar het genieten is van de mooie Altstad en gezellige sfeer. En we zijn niet alleen, het lijkt wel of heel de regio op de brug een wijntje drinkt of lekker zit te kletsen op de kade.

brug Wurzburg Romantische Strasse

De brug van Würzburg doet me denken aan die van Praag

Door naar Oostenrijk; de Gosausee en Hallstatt

Omdat de kleine wegen nog veel problemen geven met wateroverlast en afsluitingen kiezen we daarna voor een rit over de grotere wegen naar Oostenrijk. Hier rijden we via een prachtige route over de B-wegen naar Gossau waar we een mooi wildkampeer plekje hebben gevonden. Een stuk meer kilometers dan we bedacht hadden in de eerste twee dagen maar het is goed zo, we zijn flexibel.
De volgende dag maken we een mooie rondwandeling rond de Gosausee en in de middag bezoeken we het dorpje Hallstatt dat aan een ander meer in de buurt ligt. We eten buiten voor ons campertje en de voorspelde onweersbuien komen uren later dan voorspeld was.....

Gosausee Oostenrijk weerspiegeling
Spiegeltje spiegeltje aan de wand......

Hallstatt Oostenrijk

Sfeervol Hallstatt. UNESCO werelderfgoed in Oostenrijk

Camper route Oost Europa en de Balkan, het eerste nieuwe land.

Na 2 nachten in de buurt van de Gosausee rijden we door naar Slovenië waar we aan de grens een 7-daags tolvignet kopen. Tijdens ons verblijf in Slovenië is het wisselvallig, regenachtig weer en daarom verkennen we voornamelijk het westen. We zullen vast nog weleens terugkomen in dit mooie Oost Europese land.
Onze tijd spenderen we voornamelijk in het Triglav National park en de Sloveense Alpen. Hier wandelen we vanuit onze camping via een prachtige kloof naar de Lower Martuljek waterval. De dag erop volgen we de azuurblauwe Soca rivier waar we wederom een aantal kortere wandelingen maken. Hierbij wandelen we ook deels over de Soca Trail. Deze lange wandelroute is populair en erg mooi.
Daarna rijden we door naar de Sloveense kust aan en dineren we in stijl met uitzicht op de haven van Izola. En onderweg spotten we het schattige dorpje Kanal dat pal aan de Soca ligt. Op onze laatste dag in Slovenië bezoeken we de grotten van Skocjan. Een mooie laatste bezienswaardigheid voor we richting Kroatië rijden.

Soca rivier Slovenië

Wandelen op de Soca Trail
Kanal Slovenië en mooie brug over de Soca rivier
Het sfeervolle dorpje Kanal ligt pál aan de Soca rivier

Op naar Kroatië! Wandelen in het Velebit gebergte.

Kroatië is alweer het vierde land dat we aandoen op onze camper route door Oost Europa en de Balkan. Het is het enige land van deze reis dat we al eerder bezochten. In 2017 combineerden we Istrië met mooie bezienswaardigheden als Plitvice en de Krka watervallen. Ook maakten we een wandeling in het Paklenica National Park, dat onderdeel uitmaakt van het Velebit gebergte.
Ik riep toen "als ik ooit terug kom in Kroatië wil ik zeker weer in Velebit wandelen" en eindelijk is het zover. Vanuit onze camping bij Starigrad rijden we (o.a.) over de oude Majstorska Cesta richting de 1120 meter hoge Tulove Grede. Deze oude weg, die nog deels onverhard is, verbindt noord met Zuid Kroatië en gaat langs de meest mooie grillige kalkstenen rotsen. Het bijzondere landschap vormde het decor voor de opnames van de Winnetou films in de jaren 60.

De wandeling naar de top van Tulove Grede begint redelijk makkelijk en het laatste deel is voor echte klimgeiten. Maar zelfs wie het niet helemaal tot het eind haalt wordt beloond met prachtige vergezichten op de Adriatische zee en het achterland van Zadar. Een prachtige, zonovergoten dag die eindigt met fikse onweersbuien.

Wandeling Tulove Grede bij Zadar
Vanaf Tulove Grede heb je een spectaculair uitzicht

We zijn in Bosnië Herzegovina!

Onze laatste dag in Kroatië begint regenachtig. Een mooie gelegenheid om een aantal uur te werken want dat loopt per slot van rekening voor mij ook gewoon door. Aan het eind van de ochtend rijden we richting het zuiden en lunchen op het strand. Niet lang daarna rijden we de grens met Bosnië en Herzegovina over,  de eerste stop buiten de EU op onze Camper route door Oost Europa en de Balkan. Bij het passeren van de grens is het gek om ineens je paspoorten te moeten laten zien..

Onze eerste stop is net over de grens op een kilometer of 50 van Mostar bij River Camp Bajta. Hier hebben we via Park4Night een prachtig plekje aan de rivier gevonden en worden we gastvrij worden ontvangen bij Baldo. Onder het genot van een drankje kletsen we een aantal uur met Baldo en zijn vriend. Gespreksstof genoeg en we leren veel over de cultuur van onze nieuwe reisbestemming.

We slapen heerlijk rustig, ontbijten in het ochtendzonnetje aan de rivier met vogelgeluiden en stilte om ons heen. Een mooie start van ons nieuwe avontuur.

River Camp Bajta

De eerste ochtendkoffie bij River Camp Bajta

De eerste kennismaking met Herzegovina

Het deel van Bosnië en Herzegovina waarin we ons nu bevinden is Herzegovina. Tijdens onze camper route blijven we wat meer in het zuiden van het land en we verkennen als eerste de mooiste plekjes rond Mostar.

Na een rustige nacht rukken we ons met moeite los van ons mooie plekje en nemen we pas rond half 12 afscheid van Baldo. Daarna bezoeken we de naastgelegen Kravica waterval  (€10 p.p., prijs 2024) waar we afkoelen in het ijskoude water. De watervallen lijken enorm op de grote watervallen van Krka waar je tegenwoordig niet meer kunt zwemmen. Tegen 1 uur wordt het behoorlijk druk en wandelen wij rustig aan naar de camper. Na de lunch bezoeken we het kleine stadje Počitelj waar je vanaf het (ruïne) fort een prachtig uitzicht hebt. We overnachten op een mooie wildkampeer plekje vlakbij Mostar aan de Neretva rivier waar je ook kunt zwemmen. Niet verkeerd!

Op zondag brengen we een bezoek aan Mostar en slenteren we door de met keien bedekte straatjes van Old Town dat kleiner is dan we denken. Natuurlijk bekijken we ook de Stari Most, of oude brug. In april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit. In de stad zie je diverse graven uit die periode en er is ook een oorlogsmuseum. De brug werd vernield en is in 2004 weer herbouwd. De oude binnenstad en Stari Most zijn in 2005 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Zwemmen bij Kravika Waterval

Lekker afkoelen bij de Kravica Waterval

Počitelj fortress Herzegovina

Het fort van Počitelj 

Stari Most brug in Mostar

De Stari Most brug in het centrum Mostar

 

De bergen in!

Na 2 nachtjes op het fijne Autocamp Blagaj (aanrader!) is het tijd om verder te rijden en de bergen op te zoeken. We hebben zin om de benen weer eens serieus aan het werk te zetten.

Het is al een paar dagen behoorlijk heet dus zoeken we een leuke plek om te picknicken en zwemmen langs de route richting Nationaal park Sutjeska.
In het park willen we gaan wandelen maar alles is zo slecht aangeduid dat we uiteindelijk besluiten door te rijden richting Montenegro om de bergen van de andere kant te gaan bekijken.

Via een scenic route langs een rivier rijden we de grens over. Een piepklein hokje aan de kant van Bosnië Herzegovina, een grotere aan de grens met Montenegro. We moeten onze autopapieren laten zien en krijgen een stempel in onze paspoorten.

En dan laat ineens onze nieuw gekochte simkaart het afweten. No more internet.... En om te weten wat er aan de hand is hebben we internet nodig, een kleine patstelling dus. Maar we komen een heel eind met Organic maps, die kunnen we offline gebruiken.

Via meerdere scenic routes rijden we richting en door Durmitor National Park. Onderweg passeren we piepkleine dorpjes en boerderijen zoals we ze in Nederland niet meer kennen.

Zwemmen langs de roadtrip

Zo fijn dat we altijd alles bij ons hebben in de camper!

Boerenleven in Bosnië en herzegovina

Traditionele hooibalen in Montenegro

Eén Simkaart voor de hele Balkan

Tijdens deze Camper route door Oost Europa en de Balkan komen we in meerdere landen waar we geen gebruik kunnen maken van ons eigen telefoon en internetbundel. Daarom kopen we in Bosnië en Herzegovina een lokale simkaart bij een kleine kiosk in een stadje in de buurt van Mostar.

Deze Ultra 2 Tourist card is van BH Mobile Internet en we kunnen er 30 dagen lang mee internetten (30 GB) en (beperkt) bellen en sms-en. Voor deze kaart betalen we net iets meer dan €20 (prijs 2024). We doen de simkaart in een oude telefoon en gebruiken hem als mobiele hotspot. De handleiding is duidelijk en we zijn zo online. De kaart werkt straks ook in de andere landen van de Balkan die we later aan willen doen. Ideaal.

NB: Onze telefoons zijn niet geschikt voor een E-sim. Dit is een tweede mogelijkheid voor bel- en internet tegoed in de Balkan.

Van Bosnië naar Montenegro

Als we de grens met Montenegro over rijden valt helaas gelijk ons internet weg. Op de eerste camping waar we wifi hebben zoekt Frank op forums hoe we dit probleem kunnen tackelen.  Uiteindelijk moeten we bellen met deze reeks: *106*3*4#. Nadat we dit gedaan hebben krijgen we een melding dat het tegoed nu ook geactiveerd is en hebben we weer internet. Fijn!

Durmitor National Park (Montenegro)

Durmitor National Park is gevormd door gletsjers en bestaat uit de bergen, bossen en meren van het Durmitormassief, het Komarnicaplateau en de kloof van de Tara-rivier.

In Durmitor maken we een prachtige maar behoorlijk stevige hike naar de Prutas (2393) met veel hoogteverschil. We vinden een prachtig plekje waar we wild kunnen kamperen en de dag erop zoeken we een camping (met wifi!). Daar vinden we online het probleem met onze simkaart en kan Frank een code intoetsen om hem ook in andere Balkan landen te laten werken.

Na onze stevige hike in Durmitor NP (Montenegro) maken we nog een wat minder stevige wandeling naar het Black Lake dat overigens prachtig blauw is en ons met de setting in de bergen wel wat aan Canada doet denken.
Daarna rijden we weer verder. Onderweg stoppen we nog voor een bakje koffie en zwem stop bij de Tara Canyon (nog net in Durmitor) om even af te koelen want dat is wel nodig met temperaturen boven de 30 graden.

Hike Durmitor national Park Brutas

We maken een stevige hike naar Prutas in Durmitor National Park

Wildkamperen in Durmitor National Park Montenegro

Wildkamperen in Durmitor National Park Montenegro

Tara Canyon Durmitor Montenegro

In Tara Canyon wordt veel geraft maar je kunt er ook zwemmen

Water lekker helder water. Zonder water gaat het allemaal mis.....

Het is behoorlijk warm geweest de afgelopen dagen en ook vandaag is het weer dik boven de 30 graden, een kleine hittegolf in de Balkan. Gelukkig vinden we ook nu weer diverse mooie plekjes om onderweg even af te koelen, te picknicken en te zwemmen. We kijken op Google en op Park4Night, de perfecte app bij camper reizen! Zo maken we een mooie stop bij de Nevidio Canyon en terwijl wij zwemmen komt er een groep terug van een canyoning avontuur. Montenegro is een super land voor outdoorliefhebbers die van water houden.

Via Park4Night vinden we een fantastisch wildkampeer plekje aan een meer bij Nikšić waar we vanuit de camper zo het water in kunnen plonzen, heerlijk dat dat kan. En zo komt er een eind aan onze tijd in Nationaal Park Durmitor. Een mooi berggebied in Montenegro dat we vast nog wel eens gaan bezoeken.

Zwemmen in de Nevidio Canyon Montenegro

Zwemmen in de de Nevidio Canyon

Wildkamperen in Montenegro

Wildkamperen in Montenegro, fijn dat dat kan.

Camper route Oost Europa en de Balkan, grensoverschrijdend reizen.

Tijdens deze camper route door Oost Europa en de Balkan passeren we menigmaal een grens. We reizen een voor ons zo fijn mogelijke route langs diverse bezienswaardigheden. Omdat we langer op pad zijn met de camper is dat vaak niet een rondje door één van de landen maar knopen we ze handig aan elkaar. Zo kan het soms zijn dat we meerdere grenzen passeren in relatief korte tijd. De ene keer zijn we de grens in enkele minuten gepasseerd, een andere keer is het wat drukker en de wachttijd wat langer. Maar altijd gaat het soepel ook al is niet elk land in de Balkan al bij de EU aangesloten.

Voor 1 dag terug in Bosnië en Herzegovina

Vandaag passeren we weer een grens, dit keer die tussen Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Hier moeten we wederom onze paspoorten en autopapieren laten zien en even controleren of de simkaart nog werkt.
We zijn op weg naar Kroatië en plannen stops in Trebinje waar we boodschappen doen, zwemmen en ook nog even een rondje door het oude centrum lopen.
Daarna bezoeken we het Duži klooster dat net buiten de stad ligt. Dit kleine klooster is een mooie bezienswaardigheid van Bosnië en Herzegovina. Hier opent een vriendelijke dame voor ons het kleine kerkje zodat we de mooie schilderingen kunnen bekijken. Overnachten doen we op een mooi plekje vlakbij de grens met Kroatië en we gooien de tank vol. Diesel is namelijk lekker goedkoop in Bosnië dus zonde om dat niet te doen.
Oude binnenstad Trebinje in Herzegovina
Oude binnenstad van Trebinje in Herzegovina
Duži klooster Bosnië
Het Duži klooster is een mooie Bosnië bezienswaardigheid

Naar Dubrovnik

Tijdens ons eerste bezoek aan Kroatië hadden we geen tijd meer voor een bezoek aan Dubrovnik maar op deze camper route door Oost Europa en de Balkan nemen we hem mee. Inmiddels is deze mooie stad dankzij Game Of Thrones heel wat bekender geworden maar nog steeds niet minder mooi.

Vanuit onze camping pakken we de watertaxi en eenmaal in de oude binnenstad van Dubrovnik kopen we een Dubrovnik City Pass voor 1 dag. Met deze pas kunnen we niet alleen over de muur wandelen maar ook het fort Lovrijenac en diverse musea bezoeken.

Daarna is het wandelen geblazen. We lopen vele kilometers door kleine steegjes, over eindeloos veel trappen, een rondje over de oude stadsmuur en naar een mooi fort met uitzicht over de oude stad. Onderweg stoppen we voor een bakkie en we lunchen aan het water. Aan het eind van de middag zijn we tevreden en verhit en gaan we terug naar de camping om af te koelen.

Tip: Ben je fan van Game of Thrones? Boek dan de ultieme Game of Thrones Tour die je langs alle bekende plekjes uit de film brengt.

Uitzicht over Old Town Dubrovnik

Vanaf fort Lovrijenac heb je een prachtig uitzicht over de oude stad en stadsmuur van Dubrovnik

De grens over met Montenegro en de simkaart doet het niet.

Na ons bezoek aan Dubrovnik rijden we wederom de grens met Montenegro over. Een vreemde constructie waardoor het lang wachten is en iedereen elkaar in de weg zit, maar ook dat hoort erbij op deze lange route door de Balkan.

Waar we enorm van balen is het feit dat onze simkaart uit Bosnië het niet doet in Montenegro en we hem niet meer aan de praat krijgen. Later lezen we dat er bij een tussenstop in Kroatië de provider soms de roaming uit zet op de simkaart. Nog 24 dagen en veel MB over maar we kunnen er niet meer bij, jammer. Omdat we slechts kort terug zijn in Montenegro besluiten we pas in Albanië een nieuwe kaart te kopen en niet hier in Montenegro.

De baai van Kotor, mooie bezienswaardigheid in Montenegro

We toeren rond het meer van Kotor waar je duidelijk kunt zien dat de zomervakantie begonnen is. En tel daar de cruiseschepen nog bij op, wat een drukte!
In de prachtige baai vind je meerdere steden waaronder het ommuurde Kotor dat één van de bekendste bezienswaardigheden van Montenegro is. Wij beginnen onze dag met een stop bij het kleine Herceg Novi, daarna rijden we naar Perast waar het zo druk is dat we niet eens kunnen parkeren. Gelijk weer verder dus..... Wat we zien is prachtig en we kunnen ons helemaal voorstellen dat je een vakantie boekt aan de baai van Kotor. Voor ons is het nu te druk maar buiten het hoogseizoen graag!

Herzeg Novi, mooi stadje aan de baai van Kotor

Herzeg Novi, mooi stadje aan de baai van Kotor

Een bezoek aan Kotor en Budva

De voormalig havenstad Kotor is één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Montenegro. Het oude stadsgedeelte is ommuurd en ligt prachtig tussen de bergen en de Adriatische zee ingeklemd. Een stad die niet mag ontbreken op onze camper route door Oost Europa en de Balkan. Bij de stad zelf is parkeren lastig maar we vinden een mooie kerkje (de St. Matthias) waar we ook nog eens kunnen parkeren én zwemmen. En vanaf het strandje loopt een fiets- en voetpad langs het meer naar Kotor, win win!

Terwijl wij lekker afkoelen tijdens een zwempartij zien we de cruiseschepen Kotor verlaten. Tijd om op de fiets te stappen en langs het water die kant uit te fietsen. Wat een prachtig stadje, zo veel gave panden en in een fantastische setting. Kotor is een sfeervolle stad met een wat rauwer randje dan Dubrovnik maar daar houden wij wel van.
We sluiten onze dag af met een lekkere gyrosschotel en uitzicht op de baai. Daarna rijden we door naar een fijn plekje waar we op een oud, verlaten sportveld (die zie je hier wel vaker) aan de voet van een kleine kapel overnachten.

De dag erop rijden we richting Budva. Ook hier volle drukte op de stranden en zelfs een ware file om het stadje door te komen. We parkeren op een kilometer van de oude stad en wandelen langs het water over de wandelboulevard richting het centrum. Het is een benauwde dag met wat regen en wolken maar gelukkig ook af en toe wat zon. Budva is onze laatste stop voordat we naar nog een andere mooie bezienswaardigheid van Montenegro rijden; het Skadar meer.

de St. Matthias kerk baai van Kotor

De roze St. Matthias kerk is een blikvanger in de baai van Kotor

Kotor mooie bezienswaardigheid Montenegro

Het historisch centrum van Kotor is een mooie Montenegro bezienswaardigheid

Het mooiste meer van Montenegro

Het Skadar meer is een groot meer op de grens van Montenegro en Albanië en onze laatste stop in Montenegro. We komen er met enigszins knikkende knietjes aan omdat de routeplanner ons over een onmogelijke route stuurde waar we ook niet meer konden keren. Gelukkig kwamen we er geen auto's tegen en konden de motoren die wel wel tegenkwamen ons nét passeren. Het uitzicht van bovenaf op de rivier en bergen is prachtig! Op de camping blijken wij niet de eerste te zijn die deze route rijden terwijl er wel een betere weg is maar die is íets langer....

We staan op een kleine camping (Autocamp Rijeka) aan de rivier, even verderop is een piepklein dorpje waar je een boottocht richting het meer kunt boeken. Op dag 2 maken we een boottocht naar het Skadarmeer waar we vanaf de camping zo naartoe varen. Helaas valt die boottocht aardig in het water en moeten we zelfs bijna een uur schuilen onder het afdak van een gesloten terras omdat het giet en onweert. Gelukkig is er tussen de buien door ook genoeg zon om van de omgeving te genieten want mooi is het er zeker!

Rivier richting het Skadar meer Montenegro

De rivier richting het Skadar meer vanaf het uitkijkpunt

Een nieuw land op de route door de Balkan: Albanië

Vandaag rijden we vanuit ons fijne plekje aan het Skadar meer de grens met Albanië over. De route gaat over kleine weggetjes langs mini dorpjes richting de Albanese Alpen. Onderweg treffen we diverse overstekende schaapherders met hun kudde.
Volgens velen is het bergachtige noorden van Albanië het mooiste deel van het land en kun je er prachtige bergwandelingen maken. Wij hebben er reuze zin in en rijden over de smalle weg naar Theth waar we een kilometer of 7 voor het dorp een mooi Park4Night plekje vinden. Helemaal verstopt van de weg en omringd door de mooiste bergtoppen. En 's avonds zijn er vuurvliegjes, hoe leuk is dat!
Het leuke van Albanië is dat je er officieel mag wildkamperen, anders dan in de meeste andere landen van de Balkan. Een land naar ons hart!
Wildkamperen in Albanië langs de weg naar Theth
Wildkamperen in Albanië vlakbij de weg naar Theth

Een nieuwe simkaart voor Albanië kopen

Omdat we langer in Albanië zijn kopen we deze keer wel een nieuwe simkaart. Hierbij kunnen we kiezen uit twee providers en uiteindelijk kiezen we voor een simkaart van Vodafone. Deze kun je net over de grens al kopen maar omdat ze daar erg opdringerig zijn rijden wij iets verderop het dorpje Koplik binnen.

In Albanië is het gebruikelijk om een simkaart met data te kopen en je kunt hem ook nog eens makkelijk verlengen. Hierdoor zijn er in praktisch ieder dorp winkels om een simkaart te kopen én te laten plaatsen. Wij kopen een kaart voor 15 dagen met 40 MB aan data. Genoeg voor internet en dergelijke tijdens onze vakantie in Albanië.

De weg naar Theth is verhard!

Toen ik onze route door Oost Europa en de Balkan aan het plannen was dacht ik dat de weg naar Theth nog steeds deels onverhard en lastig begaanbaar was. Niets is minder waar. In 2022 is het laatste deel van de weg naar Theth geasfalteerd waardoor je er nu makkelijker over kunt rijden. Het blijft een smalle weg met veel haarspeldbochten maar voor auto's en kleinere campers is deze weg naar Theth goed te doen. Met ons Opel Vivaro camperbusje van nog geen 6 meter rijden we in gestadig tempo naar Theth. Een prima uitvalsbasis om de Albanese Alpen te verkennen en een mooi alternatief voor de lange reis naar Valbonë.

Het mooiste deel van Albanië

Volgens velen is het noorden van Albanië het mooiste deel van het land. Je kunt er uitgebreid wandelen in de Albanese Alpen rond Valbonë en Theth. Voor ons dé reden om gelijk na het oversteken van de grens die kant uit te gaan.

Theth is een klein dorpje maar heeft wel diverse voorzieningen. Zo zijn er een kleine supermarkt, enkele restaurants (waaronder een super pizzatent in het centrum) en meerdere campings en B&B's.. Door de vallei stroomt een rivier waar je ook met de camper kunt wildkamperen op de grote grint parkeerplaats. Vanaf hier beginnen alle wandelroutes die ik bedacht heb dus wij twijfelen niet lang en slapen ook een nacht in het centrum aan de rivier. Na onze wandeling kunnen we ons heerlijk opfrissen in het koude water en voor boodschappen en een drankje hoeven we de weg maar over te steken. Ideaal!

Wandelen bij Theth, dag 1

Wij beginnen goed met een prachtige wandeling vanuit het kleine bergdorpje Theth. Hier lopen we via een brede vallei en langs de Grunas waterval naar Syri i Kaltër, of the Blue Eye waar we even opfrissen.  In het deel tussen de waterval en Blue Eye komen we weinig andere wandelaars tegen en genieten we echt van de stilte van de natuur en de helder blauwe rivier.
14 kilometer lang wandelen en genieten maar ook regelmatig klimmen en dalen in de warmte is genoeg. Daarom verwennen we onszelf met een taxi die ons vanaf de parkeerplaats van Blue Eye terug naar Theth brengt. We delen hem met 2 Tsjechische wandelaars en het kost ons p.p. €5. Nadat we zijn opgefrist gaan we even lekker zitten met een lekker verfrissend drankje. Het is zaterdagavond en gezellig druk in Theth.

NB: wil je alleen bij de Blue Eye wandelen? De weg naar de parkeerplaats in het begin van de kloof is nu ook verhard!

Wandelen van Theth naar Blue Eye

Een rustige wandeling van Theth naar de Blue Eye

Wandelen bij Theth, dag 2

Op dag 2 wandelen we naar de hoge Valbone pas en weer terug naar Theth. Omdat het een hete dag gaat worden en de hike zwaar is beginnen we rond half 9 met wandelen.
De zwaarte van de hike zit hem niet in de afstand maar vooral in het hoogteverschil (en de temperatuur van ruim 30 graden en weinig wind). In 7 kilometer tijd klimmen we ruim 1100 meter en die dalen we daarna natuurlijk ook weer af. De benen en longen kunnen goed aan het werk. Een mooie uitdaging met prachtige vergezichten, vooral op het tweede deel van de route. Onderweg is er ook genoeg bos en wat schaduw op deze etappe.

Deze hike is de helft van de Peaks of the Balkans Trail etappe tussen Theth en Valbonë. Je kunt hem helemaal wandelen maar daar komt nogal wat organisatie aan te pas en daarom is dit ook een veel gekozen optie om te wandelen vanuit Theth óf Valbone. In tegenstelling tot gisteren, waar we in de vallei bijna geen andere wandelaars troffen, is deze route goed belopen. Onderweg zijn er diverse kleine tentjes waar je wat kunt eten en drinken en af en toe moet je ook gewoon even wachten om iemand te laten passeren.

Na afloop is het des te hard genieten van de dip in het koude rivierwater in Theth en de pizza met cola en bier in het prima pizza tentje tegenover de parkeerplaats. We overnachten weer op hetzelfde plekje als de heenreis. Slechts één ander stel hier met een tentje, heerlijk rustig! Wat een geweldige ervaring. De Albanese Alpen zijn echt prachtig!

Valbona Pas hike Theth Valbona

De Valbonë pas is het hoogste punt van de hike Valbone-Theth 

Berat, Ottomaanse stad van de 1000 ramen

Na een dagje relaxen, wasje draaien en werken op een fijne kleine camping in Shkodër rijden we de dag erop in de regen richting Berat. Gelukkig klaart het 's avonds weer op zodat we gezellig door de oude stad kunnen flaneren. Het lijkt wel of iedereen er op uit gaat, een gezellige drukte. De volgende ochtend wandelen we nogmaals naar het oude centrum en klimmen we via een klein wandelpaadje naar het kasteel en een mooi uitkijkpunt. Zo kunnen we Berat van alle kanten bekijken.

Berat staat bekend als de stad met duizend ramen en om haar witgekalkte huizen en houten balkons. Een stad met een historie die het grootst was in de Ottomaanse tijd. In 2008 kreeg Berat de UNESCO Werelderfgoed status en is samen met Gjirokastër een mooi voorbeeld van de Ottomaanse bouwcultuur. Vlakbij de sfeervolle oude stad zijn er een brede wandelpromenade en meerdere parken waar het goed toeven is, ook voor de lokale bevolking. Er zijn koffie barretjes in overvloed en je groentes koop je bij één van de groenteboertjes of langs de weg. We lunchen met een traditionele Albanese snack. De Byrek, een broodje met vlees, kaas of groente die we kopen bij de lokale bakker is een prima lunch. Wij zijn fan van deze sfeervolle en relaxte stad en vinden het één van de mooie bezienswaardigheden in Albanië..

Berat stad met 1000 ramen

Berat staat bekend als stad met de 1000 ramen

Byrek met vlees, typisch Albanese snack

Byrek is een typisch Albanese hartige snack. Erg lekker als lunch.

De Osumi Canyon, mooie bezienswaardigheid bij Berat

Op een ruim uur rijden van Berat vind je één van de mooiste bezienswaardigheden van Albanië. De Osumi canyon is niet enorm groot maar wel heel erg mooi. Het eerste deel van de weg, tot aan het grootste uitkijkpunt en Ura e Vjeter en Zaberzanit, is met een gewone auto of camper goed te bereiken. Wil je nog verder rijden tot Përmet dan heb je zeker een 4wheeldrive nodig. We komen diverse mensen tegen die een 4wheel drive gehuurd hebben en vanuit Tirana een route rijden.

Onderweg genieten we van het mooie uitzicht en eenmaal ter plekke gaan de waterschoentjes aan en wandelen en zwemmen we de kloof verder in. En wat een plaatje is de Osumi kloof van onderaf, echt fantastisch! Op dit soort plekjes zou ik graag een onderwatercamera of GoPro bij me hebben. (Maar een grote spiegelreflex en telefoon zijn echt genoeg). Dus maken wij vele "Mental pictures" en genieten we volop. Met ons campertje slapen we ook op dit prachtige plekje en dat we hier niet alleen zijn snap je vast wel!

Tip: wil je meer zien van de mooie omgeving van Berat? Maak dan deze mooie tour vanuit Berat en combineer de Osumi Canyon met de Bogove waterval.

Overnachten bij de Osumi Canyon

Overnachten bij de Osumi Canyon

Camper route Oost Europa en de Balkan; de Albanese kust

Onze volgende stop is de Albanese kust, ook wel de Albanese Rivièra genoemd. Een kust vol met de mooiste goudgele zandstranden, eeuwige zon en kleine baaitjes met fijne badplaatsen. Helaas is dit geen geheim meer en is de Albanese kust druk. Badplaatsen als Ksamil, Vlorë en Dürres worden druk bezocht en zelfs als dat niet zo is staat het strand vol met ligbedjes. Op warme zomerdagen is het filerijden langs de kust.

Wanneer wij de kust van Albanië bezoeken is het zomervakantie én weekend. We zoeken de meest gunstige tijdstippen om vanuit Berat via de mooie kustweg naar het zuiden te rijden. Ksamil slaan we over, wel nemen we een kijkje in Himarë en Dürres. Conclusie? het is er prachtig maar veel te druk. In het voor of naseizoen lijkt het ons een prachtige bestemming maar nu even niet. Uiteindelijk vinden we twee kleine baaitjes in de buurt van Orikum en Himarë waar we met de camper kunnen komen én mogen overnachten.

Rustig strand aan de Albanese kust

Aan de zuidkant van Orikum vinden we een rustig strand aan de Albanese kust

Hoe goed zijn de wegen in Albanië?

Er wordt hard aan het Albanese wegennetwerk gewerkt en Google houdt het niet goed bij. Zo reden we eerder al op de totaal verharde weg naar Theth (heel fijn!), kwamen we in de buurt van Tirana ineens op een in wording zijnde tolweg terecht en bleek de bergweg met haarspeldbochten deels vervangen door een enorme tunnel door de berg. Allemaal prima maar iets om rekening mee te houden als je in Albanië rondrijdt en navigeert! Google is not your best friend hier......

Soms is de weg een stuk beter dan je had verwacht, een andere keer onmogelijk voor een gewone auto maar tóch navigeert Google je daar overheen. We werden er al voor gewaarschuwd op de camping in Berat; vertrouw niet blindelings op je navigatie maar vraag na of lees na. Blijf bewust van wat je doet om onaangename verrassingen te voorkomen.

Een gezellig druk Gjirokastër

Via Sarandë buigen we het binnenland in voor onze rit naar Gjirokastër. Gjirokastër is naast Berat het tweede stadje met Ottomaanse huizen en heeft een super toeristisch (maar mooi) oud centrum waar je heerlijke ijsjes (enz) kan eten. Zeker leuk om even door te wandelen, een hapje te eten of een souvenirtje te kopen.
We bezoeken ook het Zekate House, een Ottomaans huis dat ingericht is en waar je zelf rond kunt kijken. (Entree €2,50, contant betalen mag in Euro's). Er wordt uitleg gegeven aan de hand van Engelstalige infobordjes. Daarna is het heerlijk zitten op het terrasje van het Zekate House met prachtig uitzicht op de stad beneden ons. Naar het kasteel van Gjirokastër gaan we niet omdat deze niet is ingericht en we het ook wel goed vinden zo.
Met ruim 35 graden is het zinderend heet. Gelukkig kunnen we lekker afkoelen op ons schaduwrijke plekje op Camping Family Gjirokastër en waait er een stevige wind. De koele douche is aangenaam en met de wind is het goed uit te houden.
Mooiste kamer Zekate House Gjirokastër
De mooiste kamer van het Zekate House in Gjirokastër
Oude centrum Gjirokastër Albanië
Het is goed toeven in het oude centrum van Gjirokastër

Camper route oost Europa en de Balkan, richting Noord-Macedonië.

Langzaam aan rijden we richting de grens met Noord-Macedonië. We hebben besloten om via die kant door te steken naar Bulgarije en Griekenland voor een andere reis te bewaren. We rijden vast nog weleens een camper route door oost Europa en de Balkan, er is nog genoeg dat we niet gezien hebben. Vandaag slingeren we via de kleine maar nieuw geasfalteerde SH75 de bergen in. Onderweg stoppen we bij de thermale baden van Bënjës die een stuk drukker zijn dan we gedacht hadden maar nog steeds leuk voor een korte stop.

Het eerste deel van onze route volgt de loop van de rivier Aoos, die ook een stuk de grens met Griekenland vormt. Het water in de rivier is prachtige blauw. En op zo'n warme dag is het gewoon té aanlokkelijk om dan niet nog een keer een dip te nemen, deze keer zonder anderen. Het blijft bijzonder en heerlijk verfrissend zo midden in de natuur te kunnen zwemmen.

Na een korte stop voor wat boodschappen rijden we uiteindelijk verder naar een kruidig grasland waar we mogen overnachten, zomaar ergens langs de route. De kikkers kwaken, er vliegen veldleeuweriken, vlinders en andere kleine insecten en het ruikt heerlijk. Hoewel de camping in Gjirokaster prima was vinden we dit soort plekjes stiekem toch een beetje leuker.... Fijn om het af te kunnen wisselen tijdens deze reis. Buiten de camper is het aardedonker maar wij zitten knus binnen.

camper route Oost Europa en de Balkan, Aoos rivier Albanië

De turquoise blauwe Aoos rivier ligt op de grens van Griekenland en Albanië

Thermale baden Bënjës bij Permet Albanië

Prima toeven bij de thermale baden van Bënjës (Permet)

De grens over met Noord-Macedonië

Onze bergroute eindigt aan de kust bij het meer van Ohrid. Onderweg maken we een stop voor koffie en boodschappen in Korçë. Korçë is de 6e grootste plaats in Albanië en het voelt een beetje gek om zo'n drukke plek "in de middle of nowhere" aan te treffen. De stad heeft duidelijk een regionale functie en het stikt er van de winkels waar je werkelijk alles kunt kopen. (behalve koffiefilters, jammer want die zijn bijna op 😉 )

Bij het meer van Ohrid lunchen we aan een langgerekt strand. Het water ziet er prachtig uit maar er ligt veel afval (helaas typerend voor Albanië) en als ik terugkom drijft er ook een laagje olie op. Ik voel me er niet echt opgefrist van, eerder minder fris.

Iets verderop passeren we de grens met Noord-Macedonië. We laten de paspoorten en autopapieren zien en rijden verder. Over hoge heuvels boven- en een weg pal langs het meer van Ohrid. Langs de oevers van het meer vind je grasstrandjes en bomen en er groeit riet in het (schone) water. Heel anders dan in Albanië.

Korçë

Korçë leent zicht prima voor een stop voor koffie en boodschappen

Het meer van Ohrid

Het meer van Ohrid ligt deels in Albanië en deels in Noord-Macedonië. Waar we de Albanese zijde wat saai vinden voelt het in Noord-Macedonië een beetje als het Gardameer. Mooi, sfeervol maar ook druk in de zomer. De camping die we gevonden hadden is echt enorm volgepropt en we kunnen  ons er nog wel tussen proppen zegt de dame enthousiast. Daar hebben we geen trek in dus slapen we op de enige officiële (gratis) camper plaats een paar km verderop. Vanuit ons bedje wandelen we zo het heldere meer in, zalig.

Zwemmen in het meer van Ohrid Noord-Macedonië

Het is prima zwemmen in het meer van Ohrid in Noord-Macedonië!

UNESCO erfgoed in Ohrid

De dag erop fietsen we naar Ohrid dat een sfeervol oud centrum heeft met historische, overhangende huizen. Deze bijzondere huizen zijn één van de mooiste bezienswaardigheden in Ohrid. Daarnaast staan er in Ohrid meerdere kerken waaronder de mooie Church of Holy Mary Peryvleptos met fantastische muurschilderingen (entree tegen betaling) en een oud Romeins amfitheater. Via het amfitheater klimmen we naar boven waar we genieten van een mooi uitzicht op de oude stad en het meer. Daarna dalen we weer af en wandelen richting het water.

Voor badgasten zijn er een boardwalk én diverse kleine strandjes (met ligbedjes) aan het meer met heel veel restaurantjes en terrasjes. Het is er druk maar erg gezellig en het water heerlijk koel en verfrissend.

Centrum Ohrid in Noord-Macedonië

Uitzicht op de oude stad van Ohrid in Noord-Macedonië

Overhangende huizen in Ohrid Noord-Macedonië

De typische overhangende huizen in Ohrid Noord-Macedonië

Een E- tolvignet voor Bulgarije en geen internet

Na een lange reisdag komen we in een heet (39 graden) Bulgarije. De grensovergang tussen Noord-Macedonië en Bulgarije is een beetje vreemd. We worden kortaf te woord gestaan door de douanebeambte, moeten onze autopapieren laten zien en de camper wordt uitgebreid geïnspecteerd. Het douanegebouw aan Bulgaarse kant is zwart en lijkt wel vooroorlogs. Maar we klagen niet want het is erg rustig en we zijn binnen 5 minuten de grens gepasseerd. Welkom in Bulgarije!

Wat helemaal nergens staat en wat we ook even vergeten waren is dat je in Bulgarije op veel wegen tol moet betalen. Deze tol betaal je door een E-vignet te kopen en dat kan natuurlijk alleen wanneer je internet hebt. Helaas zijn we vergeten een tolvignet aan te schaffen en onze simkaart van Albanië die doet het (natuurlijk) niet meer in Bulgarije. Om onze roaming aan te zetten hebben we internet nodig, een kleine patstelling dus.

Op weg naar de camping kunnen we de tolwegen niet vermijden dus we besluiten maar door te rijden en straks met de camping wifi gelijk het E-vignet aan te schaffen. Balen, hopen dat we geen bekeuring aan onze broek hebben gekregen.....

NB: Het E-vignet voor Bulgarije koop je op de website van BGTOLL. Je hebt de keuze uit een week of maandvignet voor Bulgarije. Doe dit voor je Bulgarije binnenrijdt, je kunt de startdatum kiezen.

De piramides van Melnik en Rozhen

Onze eerste stop in Bulgarije is bij een gezellig Brits stel op Kamping Kromidovo in een groene tuin met klein zwembad. Je snapt vast wel wat ons lievelingsplekje is......

Vanuit de camping rijden we de tweede dag naar het nabijgelegen Melnik waar we een mooie route lopen langs de zandsteen piramides van Melnik én Rozhen. Het landschap doet ons wat denken aan dat van Bryce Canyon en zandsteenformaties die we in de Franse Pyreneeën zagen. Prachtig om doorheen te lopen en vanaf hoogte te bekijken. Als je van boven kijkt snap je ook wel waarom het piramides genoemd worden. Het doet me denken aan de piramides van de Maya's in Tikal en Mexico.
Aan het eind van deze kortere (8 km retour) route klim je naar het prachtige Rozhen klooster. Dit klooster is vol met mooie, originele fresco's (zeker binnen!) en heeft een mooie binnenplaats. Het klooster is gratis bezoeken én er is vers bronwater om je fles te vullen! Wat wil je nog meer?

Na het bezoek genieten we van een late lunch in Melnik en de rest van de dag zoeken we de schaduw op, nemen we regelmatige dips in het zwembad en werk ik wat. Een prima eerste kennismaking met Bulgarije. Ons 9e land van deze roadtrip met de camper door Oost Europa en de Balkan.

Wandelen piramides van Melnik Bulgarije

Wandelen tussen de piramides van Melnik

Wandelen in Nationaal Park Pirin

Van de hete laagvlakte rijden we naar de bergen van Nationaal Park Pirin. We overnachten op de gratis camping (tentveld en campers) Banderitsa. Deze ligt op 1800 meter hoogte en dat is heerlijk koel, we slapen zelfs onder het dekbed!

De volgende dag zetten we de wekker en rijden we vroeg in de ochtend naar het einde van de weg waar de laatste hut staat (Vihren Refuge). Hier starten namelijk de meeste wandelroutes. De parkeerplaats is vol en keren onmogelijk zodat we zelfs een stuk achteruit moeten tot we, net als veel anderen, langs de weg kunnen parkeren. Blij dat we een plek hebben waar we veilig staan.

We ontbijten in de camper en daarna maken we een mooie wandeling langs Lake Muratovo en Ribno Lake. Het is klimmen en dalen maar met de temperaturen die we hier hebben goed te doen. En wat een prachtig gebied, zo mag het elke zondag wel zijn!

Na de wandeling hebben we geluk want er rijdt iemand weg zodat we nu wel kunnen keren. Ik raak even in gesprek met de mensen en hoe klein is die wereld, de dochter van het gezin studeerde 3 jaar in Eindhoven en is net weer terug in Bulgarije.

Tip: ga je zelf naar Pirin uit de komende weken parkeer dan bij Banderitsa, daar is een stuk meer ruimte en ook een wandelpad naar boven. Achteraf bekeken hadden wij dat ook moeten doen.

Wandelen in Pirin National Park Bulgarije

Het is erg mooi wandelen in Pirin National Park Bulgarije

Het Rila klooster, mooie bezienswaardigheid in Bulgarije

Vanuit de bergen rijden we richting het Rila klooster. Dit fraaie klooster ligt op 1147 meter hoogte in het Rilagebergte en dateert al uit 946. In 1986 werd het opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het Rila klooster is het op één na grootste klooster van de Balkan en telde op het hoogtepunt cellen voor 500 monniken en 1000 slaapkamers voor pelgrims.

De wanden van het Rila Klooster zijn versierd met meer dan 1000 religieuze fresco's en ook het interieur van de kerk is geweldig mooi. Wij kijken onze ogen uit! Ik snap wel dat het Rila klooster één van de bekendste bezienswaardigheden van Bulgarije is. Ben je in Bulgarije dan is dit een absolute aanrader en een bezoek aan het Rila klooster is nog gratis ook! (Voor liefhebbers is er een museum en daar betaal je wel voor.)

Na ons bezoek rijden we nog een stukje verder en slapen we wederom op hoogte in het Rila National Park vlakbij de kabelbaan naar de Rila 7 lakes.

Rila klooster Bulgarije

Het Rila klooster is van buiten al mooi

Fresco's in het Rila klooster Bulgarije

In het Rila klooster vind je meer dan 1000 Fresco's!

De Rila 7 Lakes Hike

De volgende dag maken we een stevige wandeling in het Rila National Park. De Rila 7 Lakes hike is een rondwandeling van 9 kilometer langs,je raadt het al, 7 mooie bergmeren. Een populaire wandeling die door iedereen met enige wandelconditie goed te belopen is.

Om het startpunt van de Rila 7 meren route te bereiken gaan we met de kabelbaan (cash mee, pin werkte bij ons niet) naar ruim 2000 meter. We zijn niet alleen, met deze warmte zoekt iedereen de kust of bergen op, maar de hoeveelheid andere wandelaars is niet storend.

De wandeling heeft 2 stevige klimmetjes. De eerste is gelijk aan het begin (over een braaf aangelegd pad) en later klim je nog een keer stevig naar een mooi uitkijkpunt. Onderweg passeer je diverse meren.

Na het uitkijkpunt zoeken we het nog wat hogerop en treffen we een kudde paarden met veulentje dat steeds achter mij aan loopt, zo cute! Daar houden we ook een picknick stop met het mooiste uitzicht over de meren en bergen voor we terug wandelen. We overnachten nogmaals op ons fijne plekje op een paar kilometer van de gondelbaan.

De dag erop rijden we door naar de 7 Lakes Camping. Een nieuwe camping waar we even bijtanken na 4 nachtjes wildkamperen. Alles is er fijn aan alleen is er nog niet echt veel schaduw onder de jonge boompjes. We doen een wasje, werken en nemen een dip in het naastgelegen zwembad. Ideaal!

Kidney Lake Rila 7 Lakes hike

Het Kidney Lake is één van de 7 Rila Lakes

Paarden Rila 7 Lakes Hike wandelroute

We ontmoeten paarden tijdens de Rila 7 Lakes Hike

Next stop: Sofia!

 

Een citytrip tijdens onze camperroute, Sofia bezoeken

Geplaatst in Albanië, Bosnië en Herzegovina, camper, Duitsland, Europa, Kroatië, Montenegro, Oostenrijk, Roadtrips, Slovenië.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *