Kanal Slovenië en mooie brug over de Soca rivier

Camper route Oost Europa en de Balkan, dag tot dag reisverslag

Een camper route Oost Europa en de Balkan. Het staat al lang op mijn verlanglijst en eindelijk gaat het er van komen. Vanuit Nederland gaan we met onze camper door meerdere landen reizen om uiteindelijk in Bulgarije en Roemenië terecht te komen. Tenminste....dat is het plan! Zoals altijd gaan we lekker op de bonnefooi reizen en proberen we campings en camperplaatsen af te wisselen met wildkamperen. Natuurlijk bezoeken we ook de mooiste bezienswaardigheden van oost Europa en de Balkan en gaan we regelmatig wandelen. In dit dag tot dag reisverslag neem ik je mee op onze reis en deel ik tips en ervaringen.

Camperroute Oost Europa en de Balkan, de voorbereidingen

Hoewel we inmiddels al meerdere mooie roadtrips met onze camper hebben gemaakt is deze anders. Niet alleen reizen we straks door een voor ons nog vrijwel onbekende regio daarnaast komen we in veel verschillende landen die niet allemaal in de Europese Unie liggen. De reisvoorbereidingen voor deze reis door de Balkan en Oost Europa zijn daardoor wat anders dan die van bijvoorbeeld onze lange reis door Denemarken, Noorwegen en Zweden om maar wat te noemen. Leuk, maar ook een beetje spannend vind ik zelf.

Onze camper route door Oost Europa en de Balkan

Niks moet alles mag....Natuurlijk hebben we plannen maar omdat we met de camper reizen zijn we flexibel. Alles zal afhangen van hoe leuk het in elk land is en waar we tegenaan lopen. Is het mooi dan blijven we langer, valt het tegen dan zijn we zo weer weg..... We hopen in ieder geval veel mooie bezienswaardigheden in Oost Europa te kunnen gaan zien en regelmatig te gaan wandelen. De bergen van de Balkan lonken. En voor de vlakke stukken nemen we de fietsen mee.

We beginnen onze camper route door oost Europa en de Balkan in Duitsland waar we via de Romantische Strasse en een stuk van de Deutsche Alpenstrasse doorheen rijden. Daarna zakken we af richting Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Montenegro, Albanië om daarna door te steken naar Bulgarije en Roemenië. Hoe we terugreizen hangt af van de tijd die we dan nog overhebben.

Op de kaart ziet onze route er ongeveer zo uit:

kaartje camper route Oost Europa en de Balkan

 

Eindelijk is het zover. De start van onze camper route naar het oosten van Europa is begonnen!

We zijn begonnen aan onze camper reis naar het oosten van Europa. Een paar weken later dan gepland. Mijn verstandskies moest getrokken worden en had een pijnlijke en lange nasleep en daarnaast moest het campertje ook nog even onverwacht naar de garage wat ook nog voor vertraging zorgde.

Onze start van onze route is anders dan gepland en er zijn direct al aanpassingen nodig. We hadden bedacht langzaam aan af te zakken via de Romantische Strasse en daarna de Deutsche Alpenstrasse te pakken maar helaas gooit het slechte weer inclusief vreselijke overstromingen in Beieren roet in het eten. Uiteindelijk rijden we de eerste dag naar Würzburg, het officiële startpunt van de Romantische Strasse waar het genieten is van de mooie Altstad en gezellige sfeer. En we zijn niet alleen, het lijkt wel of heel de regio op de brug een wijntje drinkt of lekker zit te kletsen op de kade.

brug Wurzburg Romantische Strasse

De brug van Würzburg doet me denken aan die van Praag

Door naar Oostenrijk; de Gosausee en Hallstatt

Omdat de kleine wegen nog veel problemen geven met wateroverlast en afsluitingen kiezen we daarna voor een rit over de grotere wegen naar Oostenrijk. Hier rijden we via een prachtige route over de B-wegen naar Gossau waar we een mooi wildkampeer plekje hebben gevonden. Een stuk meer kilometers dan we bedacht hadden in de eerste twee dagen maar het is goed zo, we zijn flexibel.
De volgende dag maken we een mooie rondwandeling rond de Gosausee en in de middag bezoeken we het dorpje Hallstatt dat aan een ander meer in de buurt ligt. We eten buiten voor ons campertje en de voorspelde onweersbuien komen uren later dan voorspeld was.....

Gosausee Oostenrijk weerspiegeling
Spiegeltje spiegeltje aan de wand......

Hallstatt Oostenrijk

Sfeervol Hallstatt. UNESCO werelderfgoed in Oostenrijk

Camper route Oost Europa en de Balkan, het eerste nieuwe land.

Na 2 nachten in de buurt van de Gosausee rijden we door naar Slovenië waar we aan de grens een 7-daags tolvignet kopen. Tijdens ons verblijf in Slovenië is het wisselvallig, regenachtig weer en daarom verkennen we voornamelijk het westen. We zullen vast nog weleens terugkomen in dit mooie Oost Europese land.
Onze tijd spenderen we voornamelijk in het Triglav National park en de Sloveense Alpen. Hier wandelen we vanuit onze camping via een prachtige kloof naar de Lower Martuljek waterval. De dag erop volgen we de azuurblauwe Soca rivier waar we wederom een aantal kortere wandelingen maken. Hierbij wandelen we ook deels over de Soca Trail. Deze lange wandelroute is populair en erg mooi.
Daarna rijden we door naar de Sloveense kust aan en dineren we in stijl met uitzicht op de haven van Izola. En onderweg spotten we het schattige dorpje Kanal dat pal aan de Soca ligt. Op onze laatste dag in Slovenië bezoeken we de grotten van Skocjan. Een mooie laatste bezienswaardigheid voor we richting Kroatië rijden.

Soca rivier Slovenië

Wandelen op de Soca Trail
Kanal Slovenië en mooie brug over de Soca rivier
Het sfeervolle dorpje Kanal ligt pál aan de Soca rivier

Op naar Kroatië! Wandelen in het Velebit gebergte.

Kroatië is alweer het vierde land dat we aandoen op onze camper route door Oost Europa en de Balkan. Het is het enige land van deze reis dat we al eerder bezochten. In 2017 combineerden we Istrië met mooie bezienswaardigheden als Plitvice en de Krka watervallen. Ook maakten we een wandeling in het Paklenica National Park, dat onderdeel uitmaakt van het Velebit gebergte.
Ik riep toen "als ik ooit terug kom in Kroatië wil ik zeker weer in Velebit wandelen" en eindelijk is het zover. Vanuit onze camping bij Starigrad rijden we (o.a.) over de oude Majstorska Cesta richting de 1120 meter hoge Tulove Grede. Deze oude weg, die nog deels onverhard is, verbindt noord met Zuid Kroatië en gaat langs de meest mooie grillige kalkstenen rotsen. Het bijzondere landschap vormde het decor voor de opnames van de Winnetou films in de jaren 60.

De wandeling naar de top van Tulove Grede begint redelijk makkelijk en het laatste deel is voor echte klimgeiten. Maar zelfs wie het niet helemaal tot het eind haalt wordt beloond met prachtige vergezichten op de Adriatische zee en het achterland van Zadar. Een prachtige, zonovergoten dag die eindigt met fikse onweersbuien.

Wandeling Tulove Grede bij Zadar
Vanaf Tulove Grede heb je een spectaculair uitzicht

We zijn in Bosnië Herzegovina!

Onze laatste dag in Kroatië begint regenachtig. Een mooie gelegenheid om een aantal uur te werken want dat loopt per slot van rekening voor mij ook gewoon door. Aan het eind van de ochtend rijden we richting het zuiden en lunchen op het strand. Niet lang daarna rijden we de grens met Bosnië en Herzegovina over,  de eerste stop buiten de EU op onze Camper route door Oost Europa en de Balkan. Bij het passeren van de grens is het gek om ineens je paspoorten te moeten laten zien..

Onze eerste stop is net over de grens op een kilometer of 50 van Mostar bij River Camp Bajta. Hier hebben we via Park4Night een prachtig plekje aan de rivier gevonden en worden we gastvrij worden ontvangen bij Baldo. Onder het genot van een drankje kletsen we een aantal uur met Baldo en zijn vriend. Gespreksstof genoeg en we leren veel over de cultuur van onze nieuwe reisbestemming.

We slapen heerlijk rustig, ontbijten in het ochtendzonnetje aan de rivier met vogelgeluiden en stilte om ons heen. Een mooie start van ons nieuwe avontuur.

River Camp Bajta

De eerste ochtendkoffie bij River Camp Bajta

De eerste kennismaking met Herzegovina

Het deel van Bosnië en Herzegovina waarin we ons nu bevinden is Herzegovina. Tijdens onze camper route blijven we wat meer in het zuiden van het land en we verkennen als eerste de mooiste plekjes rond Mostar.

Na een rustige nacht rukken we ons met moeite los van ons mooie plekje en nemen we pas rond half 12 afscheid van Baldo. Daarna bezoeken we de naastgelegen Kravica waterval  (€10 p.p., prijs 2024) waar we afkoelen in het ijskoude water. De watervallen lijken enorm op de grote watervallen van Krka waar je tegenwoordig niet meer kunt zwemmen. Tegen 1 uur wordt het behoorlijk druk en wandelen wij rustig aan naar de camper. Na de lunch bezoeken we het kleine stadje Počitelj waar je vanaf het (ruïne) fort een prachtig uitzicht hebt. We overnachten op een mooie wildkampeer plekje vlakbij Mostar aan de Neretva rivier waar je ook kunt zwemmen. Niet verkeerd!

Op zondag brengen we een bezoek aan Mostar en slenteren we door de met keien bedekte straatjes van Old Town dat kleiner is dan we denken. Natuurlijk bekijken we ook de Stari Most, of oude brug. In april 1992 brak in Bosnië en Herzegovina de Bosnische Oorlog uit. In de stad zie je diverse graven uit die periode en er is ook een oorlogsmuseum. De brug werd vernield en is in 2004 weer herbouwd. De oude binnenstad en Stari Most zijn in 2005 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Zwemmen bij Kravika Waterval

Lekker afkoelen bij de Kravica Waterval

Počitelj fortress Herzegovina

Het fort van Počitelj 

Stari Most brug in Mostar

De Stari Most brug in het centrum Mostar

 

De bergen in!

Na 2 nachtjes op het fijne Autocamp Blagaj (aanrader!) is het tijd om verder te rijden en de bergen op te zoeken. We hebben zin om de benen weer eens serieus aan het werk te zetten.

Het is al een paar dagen behoorlijk heet dus zoeken we een leuke plek om te picknicken en zwemmen langs de route richting Nationaal park Sutjeska.
In het park willen we gaan wandelen maar alles is zo slecht aangeduid dat we uiteindelijk besluiten door te rijden richting Montenegro om de bergen van de andere kant te gaan bekijken.

Via een scenic route langs een rivier rijden we de grens over. Een piepklein hokje aan de kant van Bosnië Herzegovina, een grotere aan de grens met Montenegro. We moeten onze autopapieren laten zien en krijgen een stempel in onze paspoorten.

En dan laat ineens onze nieuw gekochte simkaart het afweten. No more internet.... En om te weten wat er aan de hand is hebben we internet nodig, een kleine patstelling dus. Maar we komen een heel eind met Organic maps, die kunnen we offline gebruiken.

Via meerdere scenic routes rijden we richting en door Durmitor National Park. Onderweg passeren we piepkleine dorpjes en boerderijen zoals we ze in Nederland niet meer kennen.

Zwemmen langs de roadtrip

Zo fijn dat we altijd alles bij ons hebben in de camper!

Boerenleven in Bosnië en herzegovina

Traditionele hooibalen in Montenegro

Eén Simkaart voor de hele Balkan

Tijdens deze Camper route door Oost Europa en de Balkan komen we in meerdere landen waar we geen gebruik kunnen maken van ons eigen telefoon en internetbundel. Daarom kopen we in Bosnië en Herzegovina een lokale simkaart bij een kleine kiosk in een stadje in de buurt van Mostar.

Deze Ultra 2 Tourist card is van BH Mobile Internet en we kunnen er 30 dagen lang mee internetten (30 GB) en (beperkt) bellen en sms-en. Voor deze kaart betalen we net iets meer dan €20 (prijs 2024). We doen de simkaart in een oude telefoon en gebruiken hem als mobiele hotspot. De handleiding is duidelijk en we zijn zo online. De kaart werkt straks ook in de andere landen van de Balkan die we later aan willen doen. Ideaal.

NB: Onze telefoons zijn niet geschikt voor een E-sim. Dit is een tweede mogelijkheid voor bel- en internet tegoed in de Balkan.

Van Bosnië naar Montenegro

Als we de grens met Montenegro over rijden valt helaas gelijk ons internet weg. Op de eerste camping waar we wifi hebben zoekt Frank op forums hoe we dit probleem kunnen tackelen.  Uiteindelijk moeten we bellen met deze reeks: *106*3*4#. Nadat we dit gedaan hebben krijgen we een melding dat het tegoed nu ook geactiveerd is en hebben we weer internet. Fijn!

Nationaal Park Durmitor (Montenegro)

Durmitor Nationaal Park is gevormd door gletsjers en bestaat uit de bergen, bossen en meren van het Durmitormassief, het Komarnicaplateau en de kloof van de Tara-rivier.

In Durmitor maken we een prachtige maar behoorlijk stevige hike naar de Prutas (2393) met veel hoogteverschil. We vinden een prachtig plekje waar we wild kunnen kamperen en de dag erop zoeken we een camping (met wifi!). Daar vinden we online het probleem met onze simkaart en kan Frank een code intoetsen om hem ook in andere Balkan landen te laten werken.

Na onze stevige hike in Durmitor NP (Montenegro) maken we nog een wat minder stevige wandeling naar het Black Lake dat overigens prachtig blauw is en ons met de setting in de bergen wel wat aan Canada doet denken.
Daarna rijden we weer verder. Onderweg stoppen we nog voor een bakje koffie en zwem stop bij de Tara Canyon (nog net in Durmitor) om even af te koelen want dat is wel nodig met temperaturen boven de 30 graden.
→In dit blog lees je al onze tips voor Nationaal Park Durmitor.

Hike Durmitor national Park Brutas

We maken een stevige hike naar Prutas in Durmitor Nationaal Park

Wildkamperen in Durmitor National Park Montenegro

Wildkamperen in Nationaal Park Durmitor Montenegro

Tara Canyon Durmitor Montenegro

In Tara Canyon wordt veel geraft maar je kunt er ook zwemmen

Water lekker helder water. Zonder water gaat het allemaal mis.....

Het is behoorlijk warm geweest de afgelopen dagen en ook vandaag is het weer dik boven de 30 graden, een kleine hittegolf in de Balkan. Gelukkig vinden we ook nu weer diverse mooie plekjes om onderweg even af te koelen, te picknicken en te zwemmen. We kijken op Google en op Park4Night, de perfecte app bij camper reizen! Zo maken we een mooie stop bij de Nevidio Canyon en terwijl wij zwemmen komt er een groep terug van een canyoning avontuur. Montenegro is een super land voor outdoorliefhebbers die van water houden.

Via Park4Night vinden we een fantastisch wildkampeer plekje aan een meer bij Nikšić waar we vanuit de camper zo het water in kunnen plonzen, heerlijk dat dat kan. En zo komt er een eind aan onze tijd in Nationaal Park Durmitor. Een mooi berggebied in Montenegro dat we vast nog wel eens gaan bezoeken.

Zwemmen in de Nevidio Canyon Montenegro

Zwemmen in de de Nevidio Canyon

Wildkamperen in Montenegro

Wildkamperen in Montenegro, fijn dat dat kan.

Camper route Oost Europa en de Balkan, grensoverschrijdend reizen.

Tijdens deze camper route door Oost Europa en de Balkan passeren we menigmaal een grens. We reizen een voor ons zo fijn mogelijke route langs diverse bezienswaardigheden. Omdat we langer op pad zijn met de camper is dat vaak niet een rondje door één van de landen maar knopen we ze handig aan elkaar. Zo kan het soms zijn dat we meerdere grenzen passeren in relatief korte tijd. De ene keer zijn we de grens in enkele minuten gepasseerd, een andere keer is het wat drukker en de wachttijd wat langer. Maar altijd gaat het soepel ook al is niet elk land in de Balkan al bij de EU aangesloten.

Voor 1 dag terug in Bosnië en Herzegovina

Vandaag passeren we weer een grens, dit keer die tussen Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Hier moeten we wederom onze paspoorten en autopapieren laten zien en even controleren of de simkaart nog werkt.
We zijn op weg naar Kroatië en plannen stops in Trebinje waar we boodschappen doen, zwemmen en ook nog even een rondje door het oude centrum lopen.
Daarna bezoeken we het Duži klooster dat net buiten de stad ligt. Dit kleine klooster is een mooie bezienswaardigheid van Bosnië en Herzegovina. Hier opent een vriendelijke dame voor ons het kleine kerkje zodat we de mooie schilderingen kunnen bekijken. Overnachten doen we op een mooi plekje vlakbij de grens met Kroatië en we gooien de tank vol. Diesel is namelijk lekker goedkoop in Bosnië dus zonde om dat niet te doen.
Oude binnenstad Trebinje in Herzegovina
Oude binnenstad van Trebinje in Herzegovina
Duži klooster Bosnië
Het Duži klooster is een mooie Bosnië bezienswaardigheid

Naar Dubrovnik

Tijdens ons eerste bezoek aan Kroatië hadden we geen tijd meer voor een bezoek aan Dubrovnik maar op deze camper route door Oost Europa en de Balkan nemen we hem mee. Inmiddels is deze mooie stad dankzij Game Of Thrones heel wat bekender geworden maar nog steeds niet minder mooi.

Vanuit onze camping pakken we de watertaxi en eenmaal in de oude binnenstad van Dubrovnik kopen we een Dubrovnik City Pass voor 1 dag. Met deze pas kunnen we niet alleen over de muur wandelen maar ook het fort Lovrijenac en diverse musea bezoeken.

Daarna is het wandelen geblazen. We lopen vele kilometers door kleine steegjes, over eindeloos veel trappen, een rondje over de oude stadsmuur en naar een mooi fort met uitzicht over de oude stad. Onderweg stoppen we voor een bakkie en we lunchen aan het water. Aan het eind van de middag zijn we tevreden en verhit en gaan we terug naar de camping om af te koelen.

Tip: Ben je fan van Game of Thrones? Boek dan de ultieme Game of Thrones Tour die je langs alle bekende plekjes uit de film brengt.

Uitzicht over Old Town Dubrovnik

Vanaf fort Lovrijenac heb je een prachtig uitzicht over de oude stad en stadsmuur van Dubrovnik

De grens over met Montenegro en de simkaart doet het niet.

Na ons bezoek aan Dubrovnik rijden we wederom de grens met Montenegro over. Een vreemde constructie waardoor het lang wachten is en iedereen elkaar in de weg zit, maar ook dat hoort erbij op deze lange route door de Balkan.

Waar we enorm van balen is het feit dat onze simkaart uit Bosnië het niet doet in Montenegro en we hem niet meer aan de praat krijgen. Later lezen we dat er bij een tussenstop in Kroatië de provider soms de roaming uit zet op de simkaart. Nog 24 dagen en veel MB over maar we kunnen er niet meer bij, jammer. Omdat we slechts kort terug zijn in Montenegro besluiten we pas in Albanië een nieuwe kaart te kopen en niet hier in Montenegro.

De baai van Kotor, mooie bezienswaardigheid in Montenegro

We toeren rond het meer van Kotor waar je duidelijk kunt zien dat de zomervakantie begonnen is. En tel daar de cruiseschepen nog bij op, wat een drukte!
In de prachtige baai vind je meerdere steden waaronder het ommuurde Kotor dat één van de bekendste bezienswaardigheden van Montenegro is. Wij beginnen onze dag met een stop bij het kleine Herceg Novi, daarna rijden we naar Perast waar het zo druk is dat we niet eens kunnen parkeren. Gelijk weer verder dus..... Wat we zien is prachtig en we kunnen ons helemaal voorstellen dat je een vakantie boekt aan de baai van Kotor. Voor ons is het nu te druk maar buiten het hoogseizoen graag!

Herzeg Novi, mooi stadje aan de baai van Kotor

Herzeg Novi, mooi stadje aan de baai van Kotor

Een bezoek aan Kotor en Budva

De voormalig havenstad Kotor is één van de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Montenegro. Het oude stadsgedeelte is ommuurd en ligt prachtig tussen de bergen en de Adriatische zee ingeklemd. Een stad die niet mag ontbreken op onze camper route door Oost Europa en de Balkan. Bij de stad zelf is parkeren lastig maar we vinden een mooie kerkje (de St. Matthias) waar we ook nog eens kunnen parkeren én zwemmen. En vanaf het strandje loopt een fiets- en voetpad langs het meer naar Kotor, win win!

Terwijl wij lekker afkoelen tijdens een zwempartij zien we de cruiseschepen Kotor verlaten. Tijd om op de fiets te stappen en langs het water die kant uit te fietsen. Wat een prachtig stadje, zo veel gave panden en in een fantastische setting. Kotor is een sfeervolle stad met een wat rauwer randje dan Dubrovnik maar daar houden wij wel van.
We sluiten onze dag af met een lekkere gyrosschotel en uitzicht op de baai. Daarna rijden we door naar een fijn plekje waar we op een oud, verlaten sportveld (die zie je hier wel vaker) aan de voet van een kleine kapel overnachten.

De dag erop rijden we richting Budva. Ook hier volle drukte op de stranden en zelfs een ware file om het stadje door te komen. We parkeren op een kilometer van de oude stad en wandelen langs het water over de wandelboulevard richting het centrum. Het is een benauwde dag met wat regen en wolken maar gelukkig ook af en toe wat zon. Budva is onze laatste stop voordat we naar nog een andere mooie bezienswaardigheid van Montenegro rijden; het Skadar meer.

de St. Matthias kerk baai van Kotor

De roze St. Matthias kerk is een blikvanger in de baai van Kotor

Kotor mooie bezienswaardigheid Montenegro

Het historisch centrum van Kotor is een mooie Montenegro bezienswaardigheid

Het mooiste meer van Montenegro

Het Skadar meer is een groot meer op de grens van Montenegro en Albanië en onze laatste stop in Montenegro. We komen er met enigszins knikkende knietjes aan omdat de routeplanner ons over een onmogelijke route stuurde waar we ook niet meer konden keren. Gelukkig kwamen we er geen auto's tegen en konden de motoren die wel wel tegenkwamen ons nét passeren. Het uitzicht van bovenaf op de rivier en bergen is prachtig! Op de camping blijken wij niet de eerste te zijn die deze route rijden terwijl er wel een betere weg is maar die is íets langer....

We staan op een kleine camping (Autocamp Rijeka) aan de rivier, even verderop is een piepklein dorpje waar je een boottocht richting het meer kunt boeken. Op dag 2 maken we een boottocht naar het Skadarmeer waar we vanaf de camping zo naartoe varen. Helaas valt die boottocht aardig in het water en moeten we zelfs bijna een uur schuilen onder het afdak van een gesloten terras omdat het giet en onweert. Gelukkig is er tussen de buien door ook genoeg zon om van de omgeving te genieten want mooi is het er zeker!

Rivier richting het Skadar meer Montenegro

De rivier richting het Skadar meer vanaf het uitkijkpunt

Een nieuw land op de route door de Balkan: Albanië

Vandaag rijden we vanuit ons fijne plekje aan het Skadar meer de grens met Albanië over. De route gaat over kleine weggetjes langs mini dorpjes richting de Albanese Alpen. Onderweg treffen we diverse overstekende schaapherders met hun kudde.
Volgens velen is het bergachtige noorden van Albanië het mooiste deel van het land en kun je er prachtige bergwandelingen maken. Wij hebben er reuze zin in en rijden over de smalle weg naar Theth waar we een kilometer of 7 voor het dorp een mooi Park4Night plekje vinden. Helemaal verstopt van de weg en omringd door de mooiste bergtoppen. En 's avonds zijn er vuurvliegjes, hoe leuk is dat!
Het leuke van Albanië is dat je er officieel mag wildkamperen, anders dan in de meeste andere landen van de Balkan. Een land naar ons hart!
Wildkamperen in Albanië langs de weg naar Theth
Wildkamperen in Albanië vlakbij de weg naar Theth

Een nieuwe simkaart voor Albanië kopen

Omdat we langer in Albanië zijn kopen we deze keer wel een nieuwe simkaart. Hierbij kunnen we kiezen uit twee providers en uiteindelijk kiezen we voor een simkaart van Vodafone. Deze kun je net over de grens al kopen maar omdat ze daar erg opdringerig zijn rijden wij iets verderop het dorpje Koplik binnen.

In Albanië is het gebruikelijk om een simkaart met data te kopen en je kunt hem ook nog eens makkelijk verlengen. Hierdoor zijn er in praktisch ieder dorp winkels om een simkaart te kopen én te laten plaatsen. Wij kopen een kaart voor 15 dagen met 40 MB aan data. Genoeg voor internet en dergelijke tijdens onze vakantie in Albanië.

De weg naar Theth is verhard!

Toen ik onze route door Oost Europa en de Balkan aan het plannen was dacht ik dat de weg naar Theth nog steeds deels onverhard en lastig begaanbaar was. Niets is minder waar. In 2022 is het laatste deel van de weg naar Theth geasfalteerd waardoor je er nu makkelijker over kunt rijden. Het blijft een smalle weg met veel haarspeldbochten maar voor auto's en kleinere campers is deze weg naar Theth goed te doen. Met ons Opel Vivaro camperbusje van nog geen 6 meter rijden we in gestadig tempo naar Theth. Een prima uitvalsbasis om de Albanese Alpen te verkennen en een mooi alternatief voor de lange reis naar Valbonë.

Het mooiste deel van Albanië

Volgens velen is het noorden van Albanië het mooiste deel van het land. Je kunt er uitgebreid wandelen in de Albanese Alpen rond Valbonë en Theth. Voor ons dé reden om gelijk na het oversteken van de grens die kant uit te gaan.

Theth is een klein dorpje maar heeft wel diverse voorzieningen. Zo zijn er een kleine supermarkt, enkele restaurants (waaronder een super pizzatent in het centrum) en meerdere campings en B&B's.. Door de vallei stroomt een rivier waar je ook met de camper kunt wildkamperen op de grote grint parkeerplaats. Vanaf hier beginnen alle wandelroutes die ik bedacht heb dus wij twijfelen niet lang en slapen ook een nacht in het centrum aan de rivier. Na onze wandeling kunnen we ons heerlijk opfrissen in het koude water en voor boodschappen en een drankje hoeven we de weg maar over te steken. Ideaal!

Wandelen bij Theth, dag 1

Wij beginnen goed met een prachtige wandeling vanuit het kleine bergdorpje Theth. Hier lopen we via een brede vallei en langs de Grunas waterval naar Syri i Kaltër, of the Blue Eye waar we even opfrissen.  In het deel tussen de waterval en Blue Eye komen we weinig andere wandelaars tegen en genieten we echt van de stilte van de natuur en de helder blauwe rivier.
14 kilometer lang wandelen en genieten maar ook regelmatig klimmen en dalen in de warmte is genoeg. Daarom verwennen we onszelf met een taxi die ons vanaf de parkeerplaats van Blue Eye terug naar Theth brengt. We delen hem met 2 Tsjechische wandelaars en het kost ons p.p. €5. Nadat we zijn opgefrist gaan we even lekker zitten met een lekker verfrissend drankje. Het is zaterdagavond en gezellig druk in Theth.

NB: wil je alleen bij de Blue Eye wandelen? De weg naar de parkeerplaats in het begin van de kloof is nu ook verhard!

Wandelen van Theth naar Blue Eye

Een rustige wandeling van Theth naar de Blue Eye

Wandelen bij Theth, dag 2

Op dag 2 wandelen we naar de hoge Valbone pas en weer terug naar Theth. Omdat het een hete dag gaat worden en de hike zwaar is beginnen we rond half 9 met wandelen.
De zwaarte van de hike zit hem niet in de afstand maar vooral in het hoogteverschil (en de temperatuur van ruim 30 graden en weinig wind). In 7 kilometer tijd klimmen we ruim 1100 meter en die dalen we daarna natuurlijk ook weer af. De benen en longen kunnen goed aan het werk. Een mooie uitdaging met prachtige vergezichten, vooral op het tweede deel van de route. Onderweg is er ook genoeg bos en wat schaduw op deze etappe.

Deze hike is de helft van de Peaks of the Balkans Trail etappe tussen Theth en Valbonë. Je kunt hem helemaal wandelen maar daar komt nogal wat organisatie aan te pas en daarom is dit ook een veel gekozen optie om te wandelen vanuit Theth óf Valbone. In tegenstelling tot gisteren, waar we in de vallei bijna geen andere wandelaars troffen, is deze route goed belopen. Onderweg zijn er diverse kleine tentjes waar je wat kunt eten en drinken en af en toe moet je ook gewoon even wachten om iemand te laten passeren.

Na afloop is het des te hard genieten van de dip in het koude rivierwater in Theth en de pizza met cola en bier in het prima pizza tentje tegenover de parkeerplaats. We overnachten weer op hetzelfde plekje als de heenreis. Slechts één ander stel hier met een tentje, heerlijk rustig! Wat een geweldige ervaring. De Albanese Alpen zijn echt prachtig!

Valbona Pas hike Theth Valbona

De Valbonë pas is het hoogste punt van de hike Valbone-Theth 

Berat, Ottomaanse stad van de 1000 ramen

Na een dagje relaxen, wasje draaien en werken op een fijne kleine camping in Shkodër rijden we de dag erop in de regen richting Berat. Gelukkig klaart het 's avonds weer op zodat we gezellig door de oude stad kunnen flaneren. Het lijkt wel of iedereen er op uit gaat, een gezellige drukte. De volgende ochtend wandelen we nogmaals naar het oude centrum en klimmen we via een klein wandelpaadje naar het kasteel en een mooi uitkijkpunt. Zo kunnen we Berat van alle kanten bekijken.

Berat staat bekend als de stad met duizend ramen en om haar witgekalkte huizen en houten balkons. Een stad met een historie die het grootst was in de Ottomaanse tijd. In 2008 kreeg Berat de UNESCO Werelderfgoed status en is samen met Gjirokastër een mooi voorbeeld van de Ottomaanse bouwcultuur. Vlakbij de sfeervolle oude stad zijn er een brede wandelpromenade en meerdere parken waar het goed toeven is, ook voor de lokale bevolking. Er zijn koffie barretjes in overvloed en je groentes koop je bij één van de groenteboertjes of langs de weg. We lunchen met een traditionele Albanese snack. De Byrek, een broodje met vlees, kaas of groente die we kopen bij de lokale bakker is een prima lunch. Wij zijn fan van deze sfeervolle en relaxte stad en vinden het één van de mooie bezienswaardigheden in Albanië..

Berat stad met 1000 ramen

Berat staat bekend als stad met de 1000 ramen

Byrek met vlees, typisch Albanese snack

Byrek is een typisch Albanese hartige snack. Erg lekker als lunch.

De Osumi Canyon, mooie bezienswaardigheid bij Berat

Op een ruim uur rijden van Berat vind je één van de mooiste bezienswaardigheden van Albanië. De Osumi canyon is niet enorm groot maar wel heel erg mooi. Het eerste deel van de weg, tot aan het grootste uitkijkpunt en Ura e Vjeter en Zaberzanit, is met een gewone auto of camper goed te bereiken. Wil je nog verder rijden tot Përmet dan heb je zeker een 4wheeldrive nodig. We komen diverse mensen tegen die een 4wheel drive gehuurd hebben en vanuit Tirana een route rijden.

Onderweg genieten we van het mooie uitzicht en eenmaal ter plekke gaan de waterschoentjes aan en wandelen en zwemmen we de kloof verder in. En wat een plaatje is de Osumi kloof van onderaf, echt fantastisch! Op dit soort plekjes zou ik graag een onderwatercamera of GoPro bij me hebben. (Maar een grote spiegelreflex en telefoon zijn echt genoeg). Dus maken wij vele "Mental pictures" en genieten we volop. Met ons campertje slapen we ook op dit prachtige plekje en dat we hier niet alleen zijn snap je vast wel!

Tip: wil je meer zien van de mooie omgeving van Berat? Maak dan deze mooie tour vanuit Berat en combineer de Osumi Canyon met de Bogove waterval.

Overnachten bij de Osumi Canyon

Overnachten bij de Osumi Canyon

Camper route Oost Europa en de Balkan; de Albanese kust

Onze volgende stop is de Albanese kust, ook wel de Albanese Rivièra genoemd. Een kust vol met de mooiste goudgele zandstranden, eeuwige zon en kleine baaitjes met fijne badplaatsen. Helaas is dit geen geheim meer en is de Albanese kust druk. Badplaatsen als Ksamil, Vlorë en Dürres worden druk bezocht en zelfs als dat niet zo is staat het strand vol met ligbedjes. Op warme zomerdagen is het filerijden langs de kust.

Wanneer wij de kust van Albanië bezoeken is het zomervakantie én weekend. We zoeken de meest gunstige tijdstippen om vanuit Berat via de mooie kustweg naar het zuiden te rijden. Ksamil slaan we over, wel nemen we een kijkje in Himarë en Dürres. Conclusie? het is er prachtig maar veel te druk. In het voor of naseizoen lijkt het ons een prachtige bestemming maar nu even niet. Uiteindelijk vinden we twee kleine baaitjes in de buurt van Orikum en Himarë waar we met de camper kunnen komen én mogen overnachten.

Rustig strand aan de Albanese kust

Aan de zuidkant van Orikum vinden we een rustig strand aan de Albanese kust

Hoe goed zijn de wegen in Albanië?

Er wordt hard aan het Albanese wegennetwerk gewerkt en Google houdt het niet goed bij. Zo reden we eerder al op de totaal verharde weg naar Theth (heel fijn!), kwamen we in de buurt van Tirana ineens op een in wording zijnde tolweg terecht en bleek de bergweg met haarspeldbochten deels vervangen door een enorme tunnel door de berg. Allemaal prima maar iets om rekening mee te houden als je in Albanië rondrijdt en navigeert! Google is not your best friend hier......

Soms is de weg een stuk beter dan je had verwacht, een andere keer onmogelijk voor een gewone auto maar tóch navigeert Google je daar overheen. We werden er al voor gewaarschuwd op de camping in Berat; vertrouw niet blindelings op je navigatie maar vraag na of lees na. Blijf bewust van wat je doet om onaangename verrassingen te voorkomen.

Een gezellig druk Gjirokastër

Via Sarandë buigen we het binnenland in voor onze rit naar Gjirokastër. Gjirokastër is naast Berat het tweede stadje met Ottomaanse huizen en heeft een super toeristisch (maar mooi) oud centrum waar je heerlijke ijsjes (enz) kan eten. Zeker leuk om even door te wandelen, een hapje te eten of een souvenirtje te kopen.
We bezoeken ook het Zekate House, een Ottomaans huis dat ingericht is en waar je zelf rond kunt kijken. (Entree €2,50, contant betalen mag in Euro's). Er wordt uitleg gegeven aan de hand van Engelstalige infobordjes. Daarna is het heerlijk zitten op het terrasje van het Zekate House met prachtig uitzicht op de stad beneden ons. Naar het kasteel van Gjirokastër gaan we niet omdat deze niet is ingericht en we het ook wel goed vinden zo.
Met ruim 35 graden is het zinderend heet. Gelukkig kunnen we lekker afkoelen op ons schaduwrijke plekje op Camping Family Gjirokastër en waait er een stevige wind. De koele douche is aangenaam en met de wind is het goed uit te houden.
Mooiste kamer Zekate House Gjirokastër
De mooiste kamer van het Zekate House in Gjirokastër
Oude centrum Gjirokastër Albanië
Het is goed toeven in het oude centrum van Gjirokastër

Camper route oost Europa en de Balkan, richting Noord-Macedonië.

Langzaam aan rijden we richting de grens met Noord-Macedonië. We hebben besloten om via die kant door te steken naar Bulgarije en Griekenland voor een andere reis te bewaren. We rijden vast nog weleens een camper route door oost Europa en de Balkan, er is nog genoeg dat we niet gezien hebben. Vandaag slingeren we via de kleine maar nieuw geasfalteerde SH75 de bergen in. Onderweg stoppen we bij de thermale baden van Bënjës die een stuk drukker zijn dan we gedacht hadden maar nog steeds leuk voor een korte stop.

Het eerste deel van onze route volgt de loop van de rivier Aoos, die ook een stuk de grens met Griekenland vormt. Het water in de rivier is prachtige blauw. En op zo'n warme dag is het gewoon té aanlokkelijk om dan niet nog een keer een dip te nemen, deze keer zonder anderen. Het blijft bijzonder en heerlijk verfrissend zo midden in de natuur te kunnen zwemmen.

Na een korte stop voor wat boodschappen rijden we uiteindelijk verder naar een kruidig grasland waar we mogen overnachten, zomaar ergens langs de route. De kikkers kwaken, er vliegen veldleeuweriken, vlinders en andere kleine insecten en het ruikt heerlijk. Hoewel de camping in Gjirokaster prima was vinden we dit soort plekjes stiekem toch een beetje leuker.... Fijn om het af te kunnen wisselen tijdens deze reis. Buiten de camper is het aardedonker maar wij zitten knus binnen.

camper route Oost Europa en de Balkan, Aoos rivier Albanië

De turquoise blauwe Aoos rivier ligt op de grens van Griekenland en Albanië

Thermale baden Bënjës bij Permet Albanië

Prima toeven bij de thermale baden van Bënjës (Permet)

De grens over met Noord-Macedonië

Onze bergroute eindigt aan de kust bij het meer van Ohrid. Onderweg maken we een stop voor koffie en boodschappen in Korçë. Korçë is de 6e grootste plaats in Albanië en het voelt een beetje gek om zo'n drukke plek "in de middle of nowhere" aan te treffen. De stad heeft duidelijk een regionale functie en het stikt er van de winkels waar je werkelijk alles kunt kopen. (behalve koffiefilters, jammer want die zijn bijna op 😉 )

Bij het meer van Ohrid lunchen we aan een langgerekt strand. Het water ziet er prachtig uit maar er ligt veel afval (helaas typerend voor Albanië) en als ik terugkom drijft er ook een laagje olie op. Ik voel me er niet echt opgefrist van, eerder minder fris.

Iets verderop passeren we de grens met Noord-Macedonië. We laten de paspoorten en autopapieren zien en rijden verder. Over hoge heuvels boven- en een weg pal langs het meer van Ohrid. Langs de oevers van het meer vind je grasstrandjes en bomen en er groeit riet in het (schone) water. Heel anders dan in Albanië.

Korçë

Korçë leent zicht prima voor een stop voor koffie en boodschappen

Het meer van Ohrid

Het meer van Ohrid ligt deels in Albanië en deels in Noord-Macedonië. Waar we de Albanese zijde wat saai vinden voelt het in Noord-Macedonië een beetje als het Gardameer. Mooi, sfeervol maar ook druk in de zomer. De camping die we gevonden hadden is echt enorm volgepropt en we kunnen  ons er nog wel tussen proppen zegt de dame enthousiast. Daar hebben we geen trek in dus slapen we op de enige officiële (gratis) camper plaats een paar km verderop. Vanuit ons bedje wandelen we zo het heldere meer in, zalig.

Zwemmen in het meer van Ohrid Noord-Macedonië

Het is prima zwemmen in het meer van Ohrid in Noord-Macedonië!

UNESCO erfgoed in Ohrid

De dag erop fietsen we naar Ohrid dat een sfeervol oud centrum heeft met historische, overhangende huizen. Deze bijzondere huizen zijn één van de mooiste bezienswaardigheden in Ohrid. Daarnaast staan er in Ohrid meerdere kerken waaronder de mooie Church of Holy Mary Peryvleptos met fantastische muurschilderingen (entree tegen betaling) en een oud Romeins amfitheater. Via het amfitheater klimmen we naar boven waar we genieten van een mooi uitzicht op de oude stad en het meer. Daarna dalen we weer af en wandelen richting het water.

Voor badgasten zijn er een boardwalk én diverse kleine strandjes (met ligbedjes) aan het meer met heel veel restaurantjes en terrasjes. Het is er druk maar erg gezellig en het water heerlijk koel en verfrissend.

Centrum Ohrid in Noord-Macedonië

Uitzicht op de oude stad van Ohrid in Noord-Macedonië

Overhangende huizen in Ohrid Noord-Macedonië

De typische overhangende huizen in Ohrid Noord-Macedonië

Een E- tolvignet voor Bulgarije en geen internet

Na een lange reisdag komen we in een heet (39 graden) Bulgarije. De grensovergang tussen Noord-Macedonië en Bulgarije is een beetje vreemd. We worden kortaf te woord gestaan door de douanebeambte, moeten onze autopapieren laten zien en de camper wordt uitgebreid geïnspecteerd. Het douanegebouw aan Bulgaarse kant is zwart en lijkt wel vooroorlogs. Maar we klagen niet want het is erg rustig en we zijn binnen 5 minuten de grens gepasseerd. Welkom in Bulgarije!

Wat helemaal nergens staat en wat we ook even vergeten waren is dat je in Bulgarije op veel wegen tol moet betalen. Deze tol betaal je door een E-vignet te kopen en dat kan natuurlijk alleen wanneer je internet hebt. Helaas zijn we vergeten een tolvignet aan te schaffen en onze simkaart van Albanië die doet het (natuurlijk) niet meer in Bulgarije. Om onze roaming aan te zetten hebben we internet nodig, een kleine patstelling dus.

Op weg naar de camping kunnen we de tolwegen niet vermijden dus we besluiten maar door te rijden en straks met de camping wifi gelijk het E-vignet aan te schaffen. Balen, hopen dat we geen bekeuring aan onze broek hebben gekregen.....

NB: Het E-vignet voor Bulgarije koop je op de website van BGTOLL. Je hebt de keuze uit een week of maandvignet voor Bulgarije. Doe dit voor je Bulgarije binnenrijdt, je kunt de startdatum kiezen.

De piramides van Melnik en Rozhen

Onze eerste stop in Bulgarije is bij een gezellig Brits stel op Kamping Kromidovo in een groene tuin met klein zwembad. Je snapt vast wel wat ons lievelingsplekje is......

Vanuit de camping rijden we de tweede dag naar het nabijgelegen Melnik waar we een mooie route lopen langs de zandsteen piramides van Melnik én Rozhen. Het landschap doet ons wat denken aan dat van Bryce Canyon en zandsteenformaties die we in de Franse Pyreneeën zagen. Prachtig om doorheen te lopen en vanaf hoogte te bekijken. Als je van boven kijkt snap je ook wel waarom het piramides genoemd worden. Het doet me denken aan de piramides van de Maya's in Tikal en Mexico.
Aan het eind van deze kortere (8 km retour) route klim je naar het prachtige Rozhen klooster. Dit klooster is vol met mooie, originele fresco's (zeker binnen!) en heeft een mooie binnenplaats. Het klooster is gratis bezoeken én er is vers bronwater om je fles te vullen! Wat wil je nog meer?

Na het bezoek genieten we van een late lunch in Melnik en de rest van de dag zoeken we de schaduw op, nemen we regelmatige dips in het zwembad en werk ik wat. Een prima eerste kennismaking met Bulgarije. Ons 9e land van deze roadtrip met de camper door Oost Europa en de Balkan.

Wandelen piramides van Melnik Bulgarije

Wandelen tussen de piramides van Melnik

Wandelen in Nationaal Park Pirin

Van de hete laagvlakte rijden we naar de bergen van Nationaal Park Pirin. We overnachten op de gratis camping (tentveld en campers) Banderitsa. Deze ligt op 1800 meter hoogte en dat is heerlijk koel, we slapen zelfs onder het dekbed!

De volgende dag zetten we de wekker en rijden we vroeg in de ochtend naar het einde van de weg waar de laatste hut staat (Vihren Refuge). Hier starten namelijk de meeste wandelroutes. De parkeerplaats is vol en keren onmogelijk zodat we zelfs een stuk achteruit moeten tot we, net als veel anderen, langs de weg kunnen parkeren. Blij dat we een plek hebben waar we veilig staan.

We ontbijten in de camper en daarna maken we een mooie wandeling langs Lake Muratovo en Ribno Lake. Het is klimmen en dalen maar met de temperaturen die we hier hebben goed te doen. En wat een prachtig gebied, zo mag het elke zondag wel zijn!

Na de wandeling hebben we geluk want er rijdt iemand weg zodat we nu wel kunnen keren. Ik raak even in gesprek met de mensen en hoe klein is die wereld, de dochter van het gezin studeerde 3 jaar in Eindhoven en is net weer terug in Bulgarije.

Tip: ga je zelf naar Pirin de komende weken parkeer dan bij Banderitsa, daar is een stuk meer ruimte en ook een wandelpad naar boven. Achteraf bekeken hadden wij dat ook moeten doen.

Wandelen in Pirin National Park Bulgarije

Het is erg mooi wandelen in Pirin National Park Bulgarije

Het Rila klooster, mooie bezienswaardigheid in Bulgarije

Vanuit de bergen rijden we richting het Rila klooster. Dit fraaie klooster ligt op 1147 meter hoogte in het Rilagebergte en dateert al uit 946. In 1986 werd het opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Het Rila klooster is het op één na grootste klooster van de Balkan en telde op het hoogtepunt cellen voor 500 monniken en 1000 slaapkamers voor pelgrims.

De wanden van het Rila Klooster zijn versierd met meer dan 1000 religieuze fresco's en ook het interieur van de kerk is geweldig mooi. Wij kijken onze ogen uit! Ik snap wel dat het Rila klooster één van de bekendste bezienswaardigheden van Bulgarije is. Ben je in Bulgarije dan is dit een absolute aanrader en een bezoek aan het Rila klooster is nog gratis ook! (Voor liefhebbers is er een museum en daar betaal je wel voor.)

Na ons bezoek rijden we nog een stukje verder en slapen we wederom op hoogte in het Rila National Park vlakbij de kabelbaan naar de Rila 7 lakes.

Rila klooster Bulgarije

Het Rila klooster is van buiten al mooi

Fresco's in het Rila klooster Bulgarije

In het Rila klooster vind je meer dan 1000 Fresco's!

De Rila 7 Lakes Hike

De volgende dag maken we een stevige wandeling in het Rila National Park. De Rila 7 Lakes hike is een rondwandeling van 9 kilometer langs,je raadt het al, 7 mooie bergmeren. Een populaire wandeling die door iedereen met enige wandelconditie goed te belopen is.

Om het startpunt van de Rila 7 meren route te bereiken gaan we met de kabelbaan (cash mee, pin werkte bij ons niet) naar ruim 2000 meter. We zijn niet alleen, met deze warmte zoekt iedereen de kust of bergen op, maar de hoeveelheid andere wandelaars is niet storend.

De wandeling heeft 2 stevige klimmetjes. De eerste is gelijk aan het begin (over een braaf aangelegd pad) en later klim je nog een keer stevig naar een mooi uitkijkpunt. Onderweg passeer je diverse meren.

Na het uitkijkpunt zoeken we het nog wat hogerop en treffen we een kudde paarden met veulentje dat steeds achter mij aan loopt, zo cute! Daar houden we ook een picknick stop met het mooiste uitzicht over de meren en bergen voor we terug wandelen. We overnachten nogmaals op ons fijne plekje op een paar kilometer van de gondelbaan.

De dag erop rijden we door naar de 7 Lakes Camping. Een nieuwe camping waar we even bijtanken na 4 nachtjes wildkamperen. Alles is er fijn aan alleen is er nog niet echt veel schaduw onder de jonge boompjes. We doen een wasje, werken en nemen een dip in het naastgelegen zwembad. Ideaal!

Kidney Lake Rila 7 Lakes hike

Het Kidney Lake is één van de 7 Rila Lakes

Paarden Rila 7 Lakes Hike wandelroute

We ontmoeten paarden tijdens de Rila 7 Lakes Hike

Next stop: Sofia!

 

Een citytrip tijdens onze camperroute, Sofia bezoeken

Het is ongelooflijk warm en daarom bezoeken we Sofia in één dag. Onze camper staat veilig geparkeerd aan de rand van de stad en vlakbij metro lijn 4. Ideaal om na een lange dag weer neer te ploffen, te slapen en de volgende dag de naastgelegen Lidl in te stappen voor verse broodjes.
We beginnen onze stedentrip Sofia met een wandeling met Free Sofia Tour en leren meer over de historie van het land en de stad. Ook zien we gelijk al diverse van de mooiste bezienswaardigheden van Sofia. Daarna slenteren we zelf nog een aantal uur in en rond het centrum van Sofia waarbij we regelmatig stoppen voor een koel drankje, ijsje of klein hapje. We bezoeken de Alexander Nevski Kathedraal (gratis) en vinden ook nog een paar mooie stukken Street Art.

Ook kopen we Koffiefilters bij Zoya, een natuurwinkel. Er is geen enkel land in de Balkan of Oost Europa waar ze koffiefilters lijken te verkopen en nu vinden we ze toch. En met nog 3 filters in de voorraad is het precies op tijd! Happy filter koffie drinker hier.

Sofia is een gezellige stad die we zeker niet hadden willen missen maar we zijn wel erg moe na zo'n warme dag. Daarom besluiten we het bij 1 dag te houden en door te rijden naar het nabijgelegen Vratsa Balkan gebergte. We kregen het als tip van een local toen we in het Pirin gebergte waren. Het is nog niet zo ontdekt en daardoor rustiger dan andere berggebieden in Roemenië.

Alexander Nevski-kathedraal mooie bezienswaardigheid Sofia

De Alexander Nevski-kathedraal, mooie bezienswaardigheid in Sofia

Het Vratsa Balkan gebergte

Vanuit Sofia is het niet ver rijden naar het Vratsa Balkan gebergte. Dit berggebied ligt net ten noorden van Sofia, het is er een beetje koeler dan in de stad en er zijn genoeg schaduwrijke plekjes en water om even af te koelen op een warme dag. De route naar Vratsa is mooi en we rijden langs de mooiste bergen, eindeloze velden vol zonnebloemen en diverse schattige dorpjes. We maken een stop bij de Ritlite Rocks waar we picknicken en zwemmen. Daarna rijden we over de kleinere weg 16 door een kleine kloof en langs het water en daarna via Vratsa een stuk over de 1002.

We kamperen lekker onder de bomen en zwemmen nog een keer. Een stuk beter dan een hete dag in de stad!

Zonnebloemen veld bij Sofia Bulgarije

Lekker kleurrijk dit veld vol zonnebloemen vlakbij Sofia

Zwemmen bij de Ritlite Rocks Bulgarije

Het is prima zwemmen bij de Ritlite Rocks

De rotsen en het fort van Belogradchik.

We rijden weer een stukje noordelijker om het fort van Belogradchik en het gelijknamige dorpje te bekijken. Het wordt één van onze laatste stops in Bulgarije voor we doorrijden naar Roemenië. We wandelen naar het fort en tot mijn verrassing hebben ze in het dorp een hele route uitgezet via beschilderde elektriciteitskastjes, zo leuk!

Rond het fort van Belogradchik vind je mooie rotsformaties met daar tussenin groene weides en bossen. Een prachtig gebied waar we het voorrecht hebben om met ons campertje midden tussen de mooie rotsen te kunnen overnachten. Eind van de middag begint het te regenen en onweren. We zitten veilig binnen en genieten van het mooie uitzicht op de rotspartijen.
De volgende ochtend worden we rond zonsopkomst wakker omdat er in de weide naast ons een luchtballon opstijgt. Die hadden we even niet aan zien komen ;). Wanneer de ballon opgestegen is keert de rust weder en slapen we nog rustig even verder.

Belogradchik rocks, mooie rotsformaties Bulgarije

De mooie rotsformaties van Belogradchik rocks in noordwest Bulgarije

Camper route Oost Europa en de Balkan, de grens tussen Bulgarije en Roemenië

Roemenië is alweer het tiende land dat we aandoen op onze camper route door Oost Europa en de Balkan. Een land waar ik al een tijd nieuwsgierig naar ben, helemaal nadat ik op mijn blog het emigratie verhaal van Marjolein heb mogen plaatsen.

Roemenië ligt, net als Bulgarije, in de EU. Je zou dus denken dat wij, als Nederlanders uit een ander EU land, binnen no time de grens gepasseerd zijn. Niets is minder waar. Achteraf bekeken mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we de grensovergang tussen Vidin en Calafat op een zondag passeren want alles gaat tergend langzaam. Er staan slechts 6 auto's voor ons maar toch doen we er 45 minuten over. We moeten al onze papieren laten zien en de gegevens worden handmatig ingevoerd. Ook moet de camper weer open en wordt hij uitgebreid bekeken.

Als we er eindelijk door zijn kopen we direct na de Roemeense grens het E- tolvignet voor Roemenië bij het benzinestation. Snel geregeld hier, het kan ook online maar dit vinden we fijner .

Lange rijen bij de grens

Tijdens het rijden viel ons al op dat er kilometers lang prullenbakken langs de weg richting de grens staan. "Zou het hier normaal zo druk zijn"? Als we aan de andere kant staan zien dat dat inderdaad de reden is. Er staat een enorme file met vrachtwagens die allemaal vanuit Roemenië naar Bulgarije rijden. De chauffeurs staan te kletsen, er wordt gegeten.... We rijden langzaam aan de rij voorbij en tellen de kilometers file en het zijn er minstens 15. Wat een drama voor die chauffeurs. Personenauto's en campers banen zich een pad op onze weghelft om deze file te vermijden. Chaos alom en opletten geblazen. Dat hadden we niet verwacht.

Beren op de weg en de Transfăgărășan rijden.

Op onze tweede dag in Roemenië rijden we vanuit Curtea de Arges over de Transfăgărășan. Deze, inmiddels beroemde weg werd tussen 1970 en 1974 in opdracht van Nicolae Ceausescu gebouwd om een snelle militaire interventie door de bergen mogelijk maken in het geval dat de Sovjets het land zouden binnenvallen.

Tegenwoordig is de Transfăgărășan een attractie op zich en wordt hij regelmatig de mooiste weg ter wereld genoemd. Hoewel we het daar niet mee eens zijn (Want kijk bijvoorbeeld maar eens naar deze prachtige route door de Franse Alpen) is het zeker een fraaie doorsteek. Het bovenste deel van de route is het mooist en gaat door een alpien gebied en een serie haarspeldbochten. Omdat de route populair is om te rijden kun je er zomaar eens in een file terecht komen. Wij rijden er in de ochtend en dan is het rustiger maar veel parkeerplaatsen zijn vol en daardoor stoppen we minder dan we bedacht hadden.

Met wat geluk zie je ook bruine beren op de Transfăgărășan. Ze zijn op zoek naar eten en worden soms gevoerd dus een beetje gemengde gevoelens hier. Wij zien één bruine beer die langs de weg loopt en even naar ons kijkt en daarna weer doorloopt. Het blijft mooi om een beer in het wild te zien.

Bruine beer op Transfăgărășan Roemenië

Vanuit de camper spotten wij deze bruine beer op de Transfăgărășan

haarspeldbochten op de Transfăgărășan

Haarspeldbochten rijden op de Transfăgărășan

De fraaie binnenstad van Sibiu

Elk nadeel heeft een voordeel zeggen ze weleens. Omdat we vlot gereden hebben is er nog tijd om de historische binnenstad van Sibiu te bekijken. Sibiu zelf is een grote stad en als we er binnen rijden vraag ik me af wat ik me op de hals gehaald heb maar de binnenstad maakt het meer dan goed. Sibiu heeft een prachtige kathedraal en meerdere sfeervolle pleintjes met de mooiste panden waaronder een oude toren met stadspoort. Ook is het prima toeven op één van de terrasjes.

Voor het overnachten vinden we via Park4Night een prachtig plekje in een gezellig stadspark aan de zuidkant van Sibiu. We staan er in de schaduw tussen de lokalen die er komen recreëren. Overdag gezellig druk, 's avonds en 's nachts slechts enkele campers en heerlijk rustig.

Het kleine plein in Sibiu

Het sfeervolle kleine plein in Sibiu

Authentiek Roemenië, waar de tijd stil heeft gestaan

Vanuit Sibiu rijden we naar de provincie Maramures in het noordwesten van Roemenië. Een gebied vol historie waar de tijd heeft stilgestaan. Vanaf het moment dat we de grotere wegen achter ons laten en over de kleine weggetjes door het heuvelachtig landschap zoeven proef ik het Roemenië waar ik naar op zoek was.

We rijden langs kleinschalige boerderijen en landbouwgebieden met hooistapels en scharrelvee dat zomaar over kan steken. Dwars door kleine dorpjes met de mooiste houten huizen.
We bezoeken meerdere kloosters en ik word verliefd op de robuuste houten kerkjes met hun ingenieuze, golvende leistenen daken, prachtige, historische muurschilderingen en houten toegangspoorten met houtsnijwerk.

In Maramures wordt fruit en groente (ook) weer langs de weg te koop aangeboden, staan er heel veel kruizen in de tuinen, deel je de weg regelmatig met paardenkarren en dragen veel mannen een hoed en vrouwen een rok met schort en hoofddoek. En ze zijn allemaal reuze nieuwsgierig naar die twee lange Nederlanders 😉 Rust, ruimte in mijn hoofd...... genieten van deze bijzondere regio in Roemenië.

Maramures authentiek Roemenië

Maramures, authentiek Roemenië

houten kerkje in Maramures Roemenië

7 van de houten kerkjes in Maramures zijn UNESCO werelderfgoed

Wandelen in Muntii Rodney

Naast alle kloosters, kerkjes en fijne dorpjes telt Maramures ook meerdere berggebieden en nationale parken. En wie zijn wij om er niet minimaal één te verkennen.
We pakken de kabelbaan vlakbij de plaats Borsa en gaan een dag wandelen in het Parc National Muntii Rodnei. Een lekkere klim naar een hooggelegen bergzadel, een bergmeer en één van de hoogste watervallen van Roemenië, de Cascade Cailor. De laatste valt ons een beetje tegen want veel water komt er niet naar beneden maar de rest van de dag is het heerlijk én prachtig wandelweer.

We lunchen aan een mooi meer, wandelen tussen de koeien en paarden en raken aan de klets met een gezellige vader en zoon. Zoonlief studeert in Nederland en spreekt zelfs een beetje Nederlands.
Na de hike rijden we nog een stuk verder richting onze volgende stop en overnachten bij het kleine kerkje van Herina. Het ligt prachtig op een hoge heuvel en doet op dit moment geen dienst meer. Prachtig om zulke plekjes te kunnen vinden!

Muntii Rodney NP en de cascade Cailor

Op de bergkam van Muntii Rodney NP

Sighișoara, mooiste stad in Transsylvanië

We laten Maramures achter ons en zakken weer wat zuidelijker naar Sighișoara. Een prachtige, Middeleeuwse stad in het hart van Transsylvanië. Sighișoara wordt beschouwd als de best bewaarde Middeleeuwse stad van Europa en wordt nog steeds bewoond. Er is net een festival aan de gang en het is er behoorlijk druk. Parkeren is lastig maar de kleurrijke gebouwen van de oude binnenstad zijn er niet minder om.
Overnachten doen we in een naastgelegen natuurgebied Rezervația de Stejari Seculari waar af en toe beren worden gespot die tegen schemering op pad gaan. Met onze verrekijkers turen we de bosrand af maar we hebben geen geluk. Ook de volgende ochtend vroeg (we hebben de wekker gezet) geen beren. De plek zelf is wel weer erg mooi. Er staan eeuwenoude eiken en het gras is vol wilde bloemen, vlinders en insecten.
Sighișoara Roemenië
Kleurrijke entree bij de oude binnenstad van Sighișoara
Rezervația de Stejari Seculari Roemenië
Zou de beer stiekem naar ons kijken vanuit de bosrand?

De terugreis van onze camper route door Oost Europa en de Balkan

Vandaag rijden we naar de gefortificeerde kerk van Viscri waar we tot onze verrassing ook een heel mooie dorpje treffen. Met gekleurde huisjes, kleine boerderijen en klinkerstraatjes. De iets verder gelegen citadel burcht van Rupea kan ons niet echt bekoren. Misschien omdat het van binnen kaal is, dat vinden we altijd jammer. Het uitzicht van bovenaf is wel weer erg mooi.
De cirkel is rond. We overnachten op dezelfde plek als een ruime week geleden. Een prachtig park bij grote stad Sibiu. In gezelschap van 6 andere camperaars en diverse lokalen die hier komen relaxen.
Vanaf vandaag rijden we langzaam aan naar huis. We gaan proberen elke dag wat leuks te doen en ook wat km te maken. Stoppen waar we zin hebben, dat is het leuke van het camperleven!
Gefortificeerde kerk van Viscri Roemenië
Gefortificeerde kerk van Viscri Roemenië

Elke keer een stukje dichterbij Eersel.... elke dag wat leuks.

Tijdens onze laatste dagen in Roemenië bezoeken we het sprookjesachtige kasteel van Hunedoara, dat volgens zeggen is één van de grootste kastelen van Europa is. Daarna rijden we door naar studentenstad Timișoara. Op deze warme dag in de zomervakantie is het er 's middags heel rustig en 's avonds gezellig druk. We slenteren door de gezellige straatjes en over het grote plein met de kleurrijke panden. Daarna gaan we lekker zitten voor een lekker hapje in één van de restaurantjes in de binnenstad. En "natuurlijk" eten we een lekker schepijsje want dat hoort erbij in de zomer.
Overnachten  doen we op een mini-camping bij de Nieuw -Zeelandse Haley en Geoff van wie we weer veel nieuwe dingen leren over de Roemeense gewoontes en gebruiken.
Binnenplaat Castelul Corvinilor kasteel in Hunedoara
De binnenplaats van Castelul Corvinilor kasteel in Hunedoara
Timisoara Roemenië
Sfeervolle studentenstad Timișoara

De grensovergang tussen Roemenië en Hongarije

Ook bij de grensovergang tussen Roemenië en Hongarije staan er slechts enkele auto's voor ons maar toch doen we er weer een klein half uur over. Net als alle andere passanten moeten we alle papieren laten zien. Vervolgens worden die drie maal gecontroleerd en moeten we ook de camper laten inspecteren. Het blijft een raar gevoel om binnen de EU zo gecontroleerd te worden.
En dan moeten we ineens de klok weer terugzetten want in Hongarije zitten we weer op de Nederlandse tijd. Wel is het nu vroeger donker, dat vind ik dan wel weer jammer!

Een korte stop in een heet Hongarije

Het is weer erg warm in Hongarije en daarom maken we een stop bij een heerlijk zwemplas met ligweides bij de Donau. We kunnen er ook nog eens met ons campertje onder de oude bomen overnachten. We delen de plek met veel gezellige Hongaren die er komen zwemmen, picknicken en met vrienden en familie samenkomen. En laten ze er nu ook nog eens de beste douche hebben die we tijdens deze hele reis treffen. We genieten er volop van en blijven zelfs nog een extra dagje uithangen. Onderweg steekt er tot drie keer toe vlak voor ons een ree de weg over. Leuk om weer eens wat wildlife te zien!
Iets meer naar het westen en vlakbij de grens met Oostenrijk bezoeken we het sfeervolle centrum van Köszeg dat een beetje (te) verstopt is achter de vele kraampjes van de zoveelste zomerbraderie. Het is opnieuw duidelijk dat de zomervakantie nu echt is losgebarsten. Wat een drukte!
We kopen een tolvignet van 10 dagen bij de Mol benzinestation en niet lang daarna rijden we via de tolwegen Oostenrijk binnen.
Szabadstrand Hongarije
's Morgens is het nog heerlijk rustig bij het Szabadstrand

Stedentrip Wenen

Paraplu open, paraplu dicht en repeat....
Tijdens onze stedentrip in Wenen hebben we twee regenachtige dagen maar gelukkig zijn er ook regelmatig droge periodes. Genoeg om deze mooie stad met al haar grandeur te verkennen.

We kopen een 48-uurs pas voor de metro, stappen regelmatig uit en wandelen door de (binnen) stad. Als eerste lopen we langs langs het kleurrijke Hundertwasserhaus dat er vanonder de paraplu heel gezellig uitziet.  We bezoeken diverse mooie kerken waaronder de Sint-Petruskerk en de prachtige Stephansdom waar we even schuilen als het weer eens regent 😉.

Ik bekijk de prachtige bibliotheek (de Österreichische Nationalbibliothek), we ontdekken gave wanden vol streetart langs het Donau Kanaal en "natuurlijk" bezoeken we ook Schloss Schönbrunn en pretpark Prater waar je voor veel geld in de tofste kermisattracties kunt. Een mooie eerste kennismaking met de hoofdstad van Oostenrijk maar de natuur lonkt dus we rijden verder.

Interieur Bibliotheek Wenen

Het prachtige interieur van de Bibliotheek Wenen

Street Art vos lDonau Kanaal Wenen

Street Art vos langs het Donau Kanaal

Hundertwasserhaus Wenen

Wandelen bij de Wolfgangsee in Salzkammergut

Na onze dagen in Wenen willen we nog graag even de bergen in om te wandelen. Ik krijg een tip om de meren in Salzkammergut te bezoeken. Dit fraaie berggebied met turquoise blauwe meren ligt net ten oosten van Salzburg en is slechts een kleine omweg van onze route naar huis.
Helaas zijn alle campings stampvol in de zomervakantie (tegenvaller) maar gelukkig vinden we na diverse keren "nee, alles is vol", een parkeerplaats aan de Wolfgangsee waar we kunnen staan. Het is één van de weinige parkeerplaatsen zonder verbodsbord voor het overnachten. Of het écht mag weten we niet maar we denken dat ze in deze maand wat meer door de vingers zien. Er zijn meer mensen met campers en zelfs auto's die op dit soort plekjes slapen bij deze drukte. Gelukkig maar want anders hadden we gelijk al door moeten rijden en dat zou echt jammer zijn.

We zwemmen en pakken de dag erop de kabelbaan naar het uitkijkpunt bij de Zwölferhorn vanuit Sankt Gilgen. Eenmaal boven wandelen we een grote ronde van ruim 15 kilometer naar de Illingeralm. Vooral op het tweede deel treffen we bijna niemand en de panorama's op de omringende bergen en meren zijn fenomenaal. Na het wandelen nemen we nog een snelle dip voor dat het voorspelde onweer losbarst. Wat was het mooi! Een regio om zeker terug te komen maar dan in juni!

Wandelen Zwölferhorn Wolfgangsee Salzkammergut

Wandelen Zwölferhorn Wolfgangsee Salzkammergut

Kleurrijke vakantiehuisjes langs de Wolfgangsee Oostenrijk

Wat leuk die vakantiehuisjes langs de Wolfgangsee

De Romantische Strasse rijden

Ruim twee maanden geleden begonnen we aan onze camper route door het oosten van Europa en de Balkan. Het idee was om een paar dagen via de Romantische Strasse naar beneden af te zakken maar het natte weer in Beieren gooide roet in het eten waardoor we sneller door moesten rijden. Hoe leuk is het dan om een deel van deze route langs de mooiste vakwerkdorpjes dan toch nog te kunnen rijden op weg naar huis?!

We beginnen onze rit op de Romantische Strasse net boven Augsburg waar we direct in een wegomleiding rijden. Uiteindelijk rijden we daardoor via de grote weg naar Donauworth en maken we stops in het sfeervolle Harburg, Nördlingen en mijn favoriete stadje so far, Dinkelsbühl. We slapen op een officiële gratis camperplaats in Feuchtwangen, naast een fantastisch zwembad waar je na 5 uur voor €1 p.p. in mag. Water en elektriciteit tap je tegen een kleine prijs. Als een prins en prinses slapen we hier.....

De Romantische Strasse zelf is landschappelijk niet altijd even mooi in het noordelijke deel maar alle stadjes maken het meer dan goed. Want kijk maar eens, hoe mooi is dit?

Dinkelsbühl aan de Romantische Strasse

Dinkelsbühl is één van mijn favoriete stadjes aan de Romantische Strasse

Rothenburg ob der Tauber, het mooiste stadje aan de Romantische Strasse

Na onze stop in Feuchtwangen rijden we door naar Rothenburg Ob der Tauber, een stad die al jaren op mijn verlanglijst staat en waar ik heel nieuwsgierig naar ben. En niet alleen Rothenburg zelf is mooi, ook de omgeving is hier een stuk mooier dan op het eerste deel van onze rit over de Romantische Strasse. Er is zelfs een fietsroute tussen Rothenburg en Wúrzburg, waar de route start en die het dal van de Tauber volgt.

Al jaren op de bucketlist en éindelijk zelf van dichtbij kunnen bekijken. Een fraaie Middeleeuwse stad met maar liefst twee stadsmuren vol prachtige stadspoorten. We wandelen over de buitenste stadsmuur en slenteren via de binnenste stadsmuur naar het centrum. Aan de andere kant van de stad kom je bij een kloof met prachtig uitzicht. Verliefd op een mooi maar zaterdags/zomers druk Rothenburg ob der Tauber.

Vanuit Rothenburg volgen we de Romantische Strasse en nemen we nog een drankje bij het mooie stadhuis van Röttingen. Daarna vinden we een prachtig, officieel gratis kampeerplekje.Missie geslaagd!

Buitenste stadsmuur Rothenburg ob der Tauber

De buitenste stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber

Markusturm stadspoort en hotel Rothenburg ob der Tauber

Markusturm stadspoort en hotel Rothenburg ob der Tauber

De laatste dagen van onze camper route door Oost Europa en de Balkan

We beginnen nu echt af te tellen. Nog een laatste stuk over de Romantische Strasse waar we nog even genieten van mooie vakwerk stadjes als Lauda-Königshofen waar we via een oude stadspoort binnenrijden (2.70 meter hoog, past net). Ook erg mooi vinden we Bad Mergentheim en Tauberbischofsheim en Wettersheim waar we een laatste terrasje pakken en proosten op alweer een mooie reis met het campertje.

Op de laatste dag is het kilometers vreten en rijden we via de Duitse snelwegen en de immer voortdurende wegwerkzaamheden en stau naar huis. Wat was het fijn! Ruim 2 maanden op roadtrip door Oost Europa en de Balkan. Hebben we alles gezien? Nog láng niet maar een mooie indruk hebben we zeker. Er staan nog veel mooie plekjes in Oost Europa op onze bucketlist voor een volgende roadtrip.

Wertheim Duitsland Romantische Strasse

Proost Wertheim, op een mooie reis!

Ook mooi om te rijden met de auto of camper:

Geplaatst in Albanië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, camper, Duitsland, Europa, Kroatië, Montenegro, Noord-Macedonië, Oostenrijk, Roadtrips, Roemenië, Slovenië.

3 reacties

  1. Wat een fantastische reis hebben jullie gemaakt. Hier kan ik alleen maar van dromen want we hebben nog “gewoon” vakantie. Wat is je favoriete land in oost Europa om ons aan te bevelen voor 3 weken?

    • Hoi Maria, het was zeker een fijne reis. Een land voor 3 weken, oei best lastig want ze zijn allemaal mooi. Ik zou er misschien 2 combineren en dan bijvoorbeeld voor Albanië en Montenegro kiezen of voor Bulgarije en Roemenië. Beide routes hebben dan strand, cultuur en natuur met berggebieden en wildlife. Ik zeg doen 😉 !

  2. Hoi! Geweldige indrukken en mooie plaatjes. Hoe lang was je oost europa reis?
    Welke weg moest je nou wel nemen in Montenegro? Wij gaan daar ook heen. Groetjes Marieke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *