De bijzondere tempels van Angkor in Cambodja.

Er zijn van die plaatsen waar je jaren van kunt dromen en die je maar niet uit je hoofd kunt krijgen, zelfs niet als je er eenmaal geweest bent en ze met eigen ogen hebt kunnen aanschouwen. Zo is dat voor mij met Angkor, de oude stad uit het Khmer tijdperk. Op slechts een paar kilometer afstand van de plaats Siem Reap en het Tonle Sap meer is het één van de meest bezochte plekken in Zuidoost-Azië. Ik heb het geluk gehad er zelf inmiddels al twee keer te zijn geweest en ik zou er zo weer naartoe gaan, zonder twijfel. Wat een bijzondere plek, wat een sfeer, wat een prachtige tempels.

Unesco Werelderfgoed Angkor

Angkor betekent in het Khmer “heilige stad” en is sinds 1992 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van Unesco. In het complex vind je meer dan 1000 Boeddhistische en Hindoeïstische tempels. Ze variëren van een hoopje stenen tot prachtige en grootse gebouwen. De oorspronkelijke stad is tussen de 9e en de 14e eeuw steeds uitgebreid met nieuwe delen en is zo’n 40 km2 groot. Op haar hoogtepunt telde ze ruim een miljoen inwoners. Grote waterreservoirs en een uitgebreid kanalenstelsel zorgden niet alleen voor de watertoevoer maar werden ook als transportsysteem gebruikt.

Vervallen en opnieuw ontdekt

Na een periode van droogte en een aantal veroveringen en plunderingen door het Thaise rijk in de 15e eeuw besloten de Cambodjaanse koningen het gebied leeg te ruimen. Het gebied raakte vervallen en tempels werden overwoekerd door de jungle. Pas in het beging van de 20e eeuw werd het gebied weer herontdekt door de Fransman Henri Mouhout. Dat lijkt me toch heel bijzonder en hoe graag had ik bij die ontdekking willen zijn!

angkor2

Wat kun je allemaal zien in het grote Angkor complex?

Banteay Srei

De verder gelegen tempels bezoek ik met een tuktuk. Zo is er het kleine, maar prachtige, Banteay Srei. Op weg naar de tempel rijden we tussen de groene rijstvelden door. Ik had nooit beseft hoe groot het gebied is. Hoe verder je uit het centrum van het gebied komt hoe rustiger het wordt. Er staan nog enkele huizen op de karakteristieke palen verspreid in het landschap. Zo af en toe komt ons een tegenligger tegemoet maar over het algemeen is het hier erg rustig. Ik kom helemaal tot rust als ik, al hobbelend in mijn tuktukje het landschap in me opneem.

Banteay Srei wordt omringd door een, inmiddels lege, gracht. Als ik over de brug het centrale deel in loop word ik gelijk getroffen door de details van alle afbeeldingen. De zogenoemde vrouwentempel doet haar naam eer aan, prachtig. De tempel is niet groot maar toch is er veel te zien.

Bantey Srei Angkor Cambodja

angkor8

Kbal Spean

De bijzondere rivier tempel Kbal Spean dat een aantal kilometers verderop ligt. “A river of 1000 lingas” wordt ze genoemd, met haar uitgehouwen stenen in een rivierbedding. De sfeer is wat het hier bijzonder maakt. Je vraagt je af hoe ze dit soort plekken ooit gevonden hebben. Je moet vanaf de parkeerplaats nog een kleine drie kwartier door de jungle en tegen een steile helling op lopen.

angkor1

Met de fiets door Angkor

Na het bekijken van de verder gelegen tempels per tuktuk ga ik op de tweede dag met de fiets op pad. Angkor ligt niet ver van de stad Siem Reap en is vrij vlak. Je kunt heerlijk je eigen gang gaan en stoppen waar je wilt. Zwervend door het centrum van Angkor kom ik nog veel meer moois tegen. Ik moet het delen met diverse andere toeristen en apen maar ben ook vaak nagenoeg alleen. Een kwestie van “de juiste tijd op de juiste plaats”. Vooral het prachtige Angkor Wat, Ta Prohm en het ommuurde deel Angkor Thom stelen de show.

De “tempel of faces” of Bayon

In Angkor Thom word ik verliefd op detempel of faces” ofwel de Bayon. De grote stenen gezichten op de tempels zijn echt geweldig mooi. Er wordt gezegd dat ieder van de gezichten anders is, maar dat vind ik zelf moeilijk om te zien. In ieder geval vind ik ze heel indrukwekkend en kan er uren naar kijken. Op de toegangspoorten van de stadsmuren vind je dezelfde grote hoofden terug. Ik vind het heel bijzonder om door zo'n mooie entree het middenterrein op te rijden.

poort Angkor Thom

Ta Prohm 

Het Ta Prohm vind ik helemaal indrukwekkend. Van oorsprong is het een klooster en dat zie je nog goed terug in de vele gangenstelsels en open ruimtes ertussen.

Wat het voor mij helemaal gaaf maakt is het feit dat er nog veel kapok en vijgenbomen op het terrein staan die tussen de stenen doorgroeien. Hier krijg je het beste idee hoe de stad ooit helemaal overwoekerd was door de jungle. Het gevecht steen- boom is hier nipt gewonnen door de steen.

Het is niet verwonderlijk dat er in dit deel van Angkor diverse films geschoten zijn.  Pas als je het met eigen ogen ziet proef je de bijzondere sfeer die er hangt. Ik zou zeggen, kom het zelf eens bekijken!

Ta Prohm Angkor Cambodja

angkor3

De beste plek om te overnachten in Siem Reap; het Bou Savey Guesthouse ( 8.4)

De tempels van Angkor verken je het makkelijkst vanuit Siem Reap. Wij sliepen er in het Bou Savey Guesthouse. Dit Gusthouyse ligt in een rustige wijk net buiten het centrum en heeft ruime kamers, goed personeel, lekker ontbijt, wifi en een goede prijs. Wij boekten kort van te voren een kamer en ter plekke konden we hem gemakkelijk verlengen. Ze verhuren ook fietsen en hebben een paar prima mannetjes die je met een tuktuk kunnen rondrijden. Na een dagje tussen de tempels kun je heerlijk relaxen bij het zwembad. Je boekt al een kamer in Bou Sayey met 2 aparte bedden, fan en ontbijt vanaf €14.

Handige tips voor je bezoek aan Angkor.

  • Ik kan het aanbevelen om meer dan 1 dag in Angkor rond te kijken. Toegangspasjes kun je kopen bij het kantoor op de weg tussen het vliegveld en Angkor Wat. Entree voor 1 dag is 20 USD, 3 dagen 40USD en voor het pasje heb je een pasfoto nodig. Daarna kun je op diverse plekken het complex in en uit rijden.
  • NB vanaf februari 2017 gaat er het e.e.a. veranderen aan de toegangsprijzen. Toegang tot de tempels wordt bijna 2 keer zo duur. Klik voor meer informatie door naar deze post.
  • De wat verder gelegen delen kun je prima per tuktuk bekijken. Overal in het dorp zijn er mannetjes die je een dag mee op pad willen nemen maar ook hotels en guesthouses kunnen vaak iemand aanbevelen. Vraag een paar keer rond om een goede prijs te bepalen en spreek goed af wat je wilt bekijken.
  • Als je graag een fiets huurt kan ik je zeker aanbevelen om nog een dag buiten het dorp zelf op pad te gaan. Ik heb een middag rondgefietst en het is een prima manier om het leven van alledag gade te slaan. Ik ging niet richting het Angkor complex, maar aan de andere kant de stad uit. De mensen onderweg zijn nieuwsgierig, vriendelijk en behulpzaam.

angkor5

platteland bij Siem Reap en Angkor Cambodja

familie Angkor

Wil je nog meer gave tempels in Zuidoost Azië bekijken? Lees dan eens mijn bericht over de mooiste tempels van Zuidoost Azië.

Geplaatst in Azie, backpacken, Cambodja, tempels, UNESCO Werelderfgoed.

4 reacties

  1. Hoi Ivonne, wat een topblog over Angkor! Wij zijn er toevallig vorig jaar ook geweest en ik vond Ta Phrom ook het meest indrukwekkend. Het is zo bijzonder daar en het stond ook al heel erg lang op ons lijstje. Mooie foto’s heb je ook, nog veel reisplezier groetjes Yvonne de Bondt (columbus magazine).

    • Angkor is zo’n bijzondere plek. Leuk dat Ta Phrom op jou ook zo’n indruk heeft gemaakt. Mij mag je ieder moment weer neerzetten in Angkor (en Siem Reap)!

    • Super! Ik was al geregeld in Azië, zeker in ZO Azië/ Heerlijke landen om doorheen te reizen. De combo Laos, Cambodja en Thailand deden wij ook en dan met Vietnam er als vierde land bij. We hadden toen wel 3 maanden de tijd, dus dan kan het ook makkelijk. Geweldige reis! Wat ga je in Indonesië doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *