Is Noorwegen duur? Budget tips voor je vakantie in Noorwegen

Is Noorwegen duur? Kosten en budget tips voor je vakantie in Noorwegen

Is Noorwegen duur? Jazeker. Noorwegen is, samen met Zwitserland en IJsland, één van de duurste landen van Europa. Moet je Noorwegen dan maar overslaan? Zeker niet! Als je het een beetje handig aanpakt kun je tijdens je vakantie in Noorwegen namelijk een heel stuk op je kosten besparen. In dit blog geef ik je bespaar tips voor je Noorwegen budget en krijg je inzage in de kosten van onze reis met de camper naar Noorwegen.

Is Noorwegen duur? Onze ervaring

Dat Noorwegen duur is heb je vast wel gehoord. Toen wij onze vakantie naar Noorwegen aan het plannen waren maakte ik me daarom wel wat zorgen om het budget, zeker omdat onze roadtrip door Noorwegen meerdere weken zou duren. Tijdens onze eerdere roadtrip door Zwitserland was het ook een mooie uitdaging om de kosten een beetje leuk te houden.

Kook je eigen maaltijden, heb je een camper ga dan wildkamperen, let op de boodschappen en de prijs van benzine en diesel. Een low budget vakantie wordt het natuurlijk niet maar met deze simpele tips kun je het leven in Noorwegen al een stuk goedkoper maken.

Ik werd lid van een Facebookgroep over Noorwegen en vond daar veel handige tips om op het budget te besparen. De rest vonden we ter plekke uit. Uiteindelijk reisden we ruim 6 weken door Noorwegen (en nog 2 door Denemarken en Zweden) en de kosten van deze reis vielen ons eigenlijk best wel mee. Naast het feit dat we veel konden wildkamperen met onze camper bespaarden we ook best veel op ons budget voor eten en diesel.

Tanken en benzineprijs Noorwegen, de kosten van diesel

De grootste kostenpost van onze reis door Noorwegen ( Denemarken en Zweden) was de diesel die we moesten tanken. In totaal reden we ruim 10.000 kilometer van huis tot de Noordkaap en weer terug en dit kostte ons 1145 Euro. Dit is een derde deel van ons totale budget voor Noorwegen!

De prijs van diesel en benzine in Noorwegen is op dit moment goedkoper dan in Nederland. Daarnaast valt op de kosten van brandstof zeker nog wat te besparen. Het verschil in prijs van diesel en benzine is per tankstation namelijk anders. Het grootste prijsverschil dat wij zagen was zelfs 65 cent per liter in Stavanger. Een aanzienlijk bedrag, zeker wanneer je bedenkt dat een volle tank voor ons camperbusje 70 liter is. Tel uit die winst.

Tijdig tanken kan een hoop schelen

Wij kozen ervoor om altijd ruim op tijd te tanken en dus niet te wachten tot de tank bijna leeg was. Zo hadden we de tijd om goed op te letten wat de benzine prijs was en tankstations te vergelijken. Het is de moeite waard om even een dorp door te rijden en alle tankstations te vergelijken.

Ik las ergens dat de prijs voor een tankbeurt per dag kan verschillen maar dat hebben wij zelf niet ondervonden.

Leestip: Noorwegen voor gevorderden

Boodschappen doen in Noorwegen

Hoewel de prijzen van boodschappen in Nederland behoorlijk zijn gestegen is boodschappen doen in Noorwegen nog steeds een stuk duurder dan in Nederland en België. Hierbij zijn het vooral de alcohol (bier en wijn), verse groentes en fruit en vlees en vis die je budget voor Noorwegen flink omhoog kunnen brengen.

Gemiddeld zijn de prijzen in Noorwegen ongeveer het dubbele van wat je in Nederland voor je boodschappen betaalt. Maar als je goed oplet kun je ook met je dagelijkse boodschappen zeker op je kosten besparen.

Goedkope supermarkten in Noorwegen

In Noorwegen kun je kiezen uit diverse supermarkten. Wij gingen voor onze boodschappen vaak naar de goedkopere ketens. Onze favoriet is de Kiwi dit is, samen met de REMA 1000, Een goede budget optie voor je dagelijkse boodschappen en te vergelijken met Lidl en Aldi. Ook de Rimi is een goedkope supermarkt in Noorwegen maar daar zijn wij zelf nooit geweest. Persoonlijk vonden wij de kwaliteit van de Kiwi beter dan die van de REMA en deze supermarkt heeft meer keuze.

Beide supermarkten hebben een goedkoop huismerk, de First Price die echt voordelig is. Wij hebben diverse producten van het huismerk uitgeprobeerd en vonden het een prima budgetoptie van goede kwaliteit. Voor het brood kochten wij vaak het Hyverdags of Kneippbrood. Dit eenvoudige, no nonsens brood ligt in elke supermarkt, is prima van smaak en kost je tussen de 80 cent en 1 Euro per brood.

Groente en fruit zijn duur in Noorwegen

Groente en fruit zijn duur in Noorwegen en toch kun je ook hier zeker op de kosten besparen.

Let goed op de aanbiedingen. Zo kocht ik bijvoorbeeld een ananas voor €1 in plaats van rond de 3 en mango's voor een budgetprijs. Bananen en mandarijnen zijn vaak een goede en goedkope keuze. Perfect voor tijdens het reizen en wandelen en vol vitamines en mineralen.

Ook kochten wij regelmatig diepvriesgroenten. Deze zijn een stuk voordeliger en worden ook door de Noren zelf vaak gekocht. Heb je een grotere diepvries dan kun je ook prima diepvries zalm voor een goede prijs kopen.

Alcohol in Noorwegen

Is Noorwegen duur? Als het op alcohol aankomt zeker wel. Noorwegen is, net als Zweden, zeer streng wanneer het alcohol betreft. Dit resulteert in beduidend hogere prijzen voor bijvoorbeeld bier en wijn. De prijs van een flesje bier in de winkel is gemakkelijk meer dan €3, een fles wijn koop je vanaf €10. Alcohol drinken op een terrasje of tijdens het uit eten gaan is nog een stuk duurder.

Drink je graag alcohol en reis je met de eigen auto of camper door Noorwegen dan raden wij je aan om je bier of wijn van huis mee te nemen. Let op: er zijn maximale aantallen (sterke) drank die je mee mag nemen. Wat je precies aan sterke drank, bier en wijn mag meenemen vind je terug op deze website.

Een aantal prijzen voor boodschappen:

In dit overzicht vind je een vergelijk van een aantal prijzen van de supermarkt in Noorwegen en Nederland (Prijs 2023, vergelijk Kiwi en Plus supermarkt)

Boodschappen In Noorwegen In Nederland
Vers bruin of wit brood €3,50, Hyverdagsbrood  €0,80 €2,80, budgetbrood €1,50
1 liter halfvolle melk €1,75 €1,10
Fles wijn Vanaf €10 Vanaf €3,50
12 eieren Vanaf €3,60 Vanaf €2,40
300 gram (half om half) gehakt 4,50 €2,69
1,5 liter Coca Cola €3,75 €2,50
pak 500 gram koffie, huismerk €5,60 €4,50
2 bananen (ca 300 gram) €0,80 €0,75
Zak gemengde diepvriesgroenten, 500 gram huismerk €1,90 €1,95

 

Uit eten in Noorwegen

Omdat wij vaak wat langer op reis zijn én een eigen camper hebben koken wij meestal zelf. Zo blijft uit eten gaan bijzonder en onze vakantie betaalbaar. In Noorwegen is uit eten gaan behoorlijk duur en mag je met 2 personen wel snel op minimaal een Euro of 100 rekenen. Ga je wel uit eten kies dan voor niet alcoholische drankjes. Een glaasje wijn kost je al snel rond de 9 Euro.

Wil je op je budget letten en toch iets bijzonders doen? Koop wat lekkers in de supermarkt of op een markt en ga picknicken. Wat is er nu beter dan een lekker hapje eten midden in de mooie natuur?

Veel supermarkten hebben een speciale saladebar. Hier schep je lekkere, niet al te dure, kant en klare producten op en combineert die tot een lekkere meeneem maaltijd. Groente, fruit maar ook (koude) vis. Mjammie.

picknick lunches budget tips voor Noorwegen

Ga lekker de natuur in

Als er één land is waar je zeker de natuur in moet trekken dan is het Noorwegen. Niet alleen is de natuur er overweldigend mooi maar je kunt er ook nog eens prachtig wandelen. Als wandelliefhebbers waren dit voor ons de belangrijkste redenen om naar Noorwegen te gaan. Wandelen kun je werkelijk overal in Noorwegen en wild (of vrij) kamperen gaat perfect op de vele wandelparkeerplaatsen. Zo wandel je niet alleen in de mooiste natuur maar je kunt er ook overnachten. En het kost je helemaal niets.

Soms moet je wel betalen voor een wandelparkeerplaats, zeker wanneer hij populair is zoals de Preikestolen of Trolltunga. Deze bedragen variëren van een paar Euro tot maar liefst 40 € maar de meeste wandelparkeerplaatsen zijn gratis.

Wildkamperen in Noorwegen bij de Alta Canyon

Wildkamperen in de buurt van Alta Canyon. Hoe gaaf is dat!

Overnachten in Noorwegen: campings, camperplaatsen en wildkamperen

Reis je met de camper door Noorwegen dan kun je heel veel op je budget besparen door te gaan wildkamperen. Met de camper mag je namelijk op heel veel plekken in Noorwegen vrij staan. Naast het feit dat het leuk en soms ook praktisch is is dus ook nog een reuze goedkoop! Van de 59 nachten stonden wij maar liefst 48 nachten vrij.

De prijs van campings vonden wij trouwens ook best wel meevallen, zeker wanneer je zelfvoorzienend bent en geen elektriciteit nodig hebt. Voor de elektra betaal je op veel campings namelijk al snel tussen de 5 en 8 Euro per dag. Soms is de elektra inbegrepen in de basisprijs.

Voor onze overnachtingen op de campings (zonder elektra) betaalden we tussen de €28 en €38 Euro per nacht voor 2 personen en een camper. De camperplaats bij de haven van Jörpeland (voor de Preikestolen) kostte ons €18, inclusief gebruik van douche,wc, wasmachine en droger.

Overnachten in Noorwegen: vakantiehuisjes (hytte) of in een hotel?

Heb je geen camper ter beschikking dan kun je op veel campings ook kleine vakantiehuisjes huren. Meestal hebben ze een eigen keuken, wc en douche daarnaast kun je gebruik kunt maken van alle faciliteiten van de camping. Deze hytte zijn een stuk voordeliger dan een overnachting in een hotel en daardoor een prima budget optie. De prijzen zijn, zeker in het voor en naseizoen, een stuk betaalbaarder. Daarnaast kun je in een huisje ook koken als je dat wilt. Zo bespaar je ook nog eens behoorlijk op de kosten van eten en drinken in Noorwegen.

Ook op je hotelovernachting kun je flink besparen. Dankzij websites als Booking.com kun je makkelijk de diverse overnachtingsmogelijkheden met elkaar vergelijken en direct boeken. Sorteren doe je o.a. op prijs, afstand van een bepaalde plek en beoordelingscijfer. Ideaal.

Met de camper naar Noorwegen

Onze camper is met 5,60 meter ruim kleiner dan 6 meter en weegt minder dan 3500 kilo en dat scheelt al gelijk een heel groot deel op het Noorwegen budget. De prijzen voor campers op veerboten zijn namelijk een heel stuk goedkoper voor kleinere campers. Zo kunnen de ferry kosten voor een camper die 6 meter of groter is tot wel 3 keer de prijs van een kleine camper oplopen.

Tolwegen en tol bruggen

Voor tolbruggen en dergelijke wordt er vaak gekeken naar het gewicht van je camper. Is dit meer dan 3500 kilo dan betaal je een hogere prijs die wel tot 4 keer zo hoog kan zijn! Zo bespaarden wij dus heel wat op onze kosten in Noorwegen.

Wij kozen ervoor om onze camper niet van te voren te registreren en gewoon door te rijden. Bij deze optie wordt je kenteken gescand en de rekening krijg je later thuis gestuurd. Een enkele keer moet je ter plekke betalen. Let op: bij gewoon doorrijden geldt het hoogste tarief. Reis je met een elektrische auto dan is het de moeite waard om je voor vertrek te registreren of een tolpas aan te schaffen.

Toltarieven in Noorwegen variëren vaak binnen en buiten de spitsuren. Het kan je behoorlijk wat besparen wanneer je in Noorwegen tijdens de daluren reist, zeker rond de steden.

Een camper huren

Ga je een camper huren voor je vakantie in Noorwegen? Dan is een kleine camper die minder weegt dan 3500 kilo dus een stuk voordeliger. Daarnaast begreep ik van andere camperaars dat je qua prijs beter een camper in Nederland kunt huren dan in Noorwegen. Mocht je tijd hebben en niet tegen een wat langere reis opzien dan is dit ook een goede manier om wat op je vakantie te besparen.

Is Noorwegen duur? Dit was ons budget

Is Noorwegen duur? Uiteindelijk zijn de kosten van onze vakantie in Noorwegen ons reuze meegevallen maar dan wel met gebruik van diverse budget tips.

Na een reis van 10.000 kilometer en een kleine 2 maanden heb ik alle kosten voor onze reis door Noorwegen opgeteld. Het eindbedrag van onze reis was 3050 Euro. Zoals je eerder las zit een groot deel van de kosten al in ons diesel verbruik.

Hierbij moet ik een kleine kanttekening maken over het eten. Wij namen vanuit Nederland en Duitsland wijn, bier, drop en wat basisproducten mee. Thuis eten we regelmatig vegetarisch en ook in Noorwegen kochten we weinig vlees en vis, dit drukt het kostenplaatje voor ons eten zeker.

Als fervent wandelaars was ons dagbudget natuurlijk ook een stuk kleiner dan wanneer je bijvoorbeeld veel steden bezoekt. Ook zijn we in Noorwegen slechts 1 keer en in Zweden 2 x uit eten geweest en maakten we weinig excursies. Voor onze whale watch tocht in Andenes betaalden we iets meer dan €250. Een flinke hap uit het budget maar enorm de moeite waard.

3 orka's bij Andenes Noorwegen

Zeker weer op reis naar Noorwegen

Wij gaan zeker weer terug naar Noorwegen want het is een prachtig land waar nog genoeg te ontdekken valt. Al onze tips en verhalen vind je terug op de speciale Noorwegen pagina.

Heb jij nog tips om de kosten van het budget voor Noorwegen te kunnen beperken? Laat ze achter onder dit blog en wie weet kunnen we elkaar een handje helpen!

Fijne reisgidsen voor je vakantie in Noorwegen:

Geplaatst in budget, Europa, Noorwegen.

4 reacties

  1. Prachtig om te lezen wij gaan met caravan 3 maanden dus we hopen dat alles goed zal gaan 1 e x en niet wetend wat we tegen komen. Bedankt voor de info

    • Wat een mooi vooruitzicht José om 3 maanden op pad te kunnen gaan in Noorwegen. Fijn dat ik je een beetje verder heb kunnen helpen met mijn tips en informatie en ik ben heel benieuwd naar jullie avonturen. Laat je nog eens horen hoe het jullie vergaan is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *