budget tips Australië

Budget tips voor de Australië reiziger.

Zoals menig Australië reiziger wel weet, of heeft ondervonden is het niet goedkoop om in dit deel van de wereld rond te reizen.  Ik heb zelf al menigmaal gehoord dat iemand naar huis ging, of terug naar Azië omdat het budget overschreden was. Toen wij begin april in Sydney aankwamen na 2 maanden Myanmar en Thailand was het voor ons ook weer even schrikken geblazen. Ik probeer altijd te bezuinigen waar het kan zodat er meer geld overblijft voor de leuke dingen. Eerder schreef ik al een blog met leuke, en voornamelijk gratis, dingen die je in Sydney kunt doen.

 

Mijn budgettips.

Tijdens onze reis hebben we een aantal dingen gevonden waardoor je het budget enigszins onder controle kunt houden.  Ik deel ze graag met je en hoop dat er dingen tussen zitten die je zelf kunt toepassen. Natuurlijk hoor ik ook altijd graag tips van jouw kant. Zo kan ik de lijst wellicht nog aan vullen!

Ga kamperen!

Toen wij de vorige keer in Australië reisden hadden wij een klein tentje mee om eventueel een keer een nacht te kunnen kamperen. Na een paar dagen hadden wij al door dat het voor ons financieel een stuk voordeliger was om de tent vaker op te zetten.Uiteindelijk bleek het kamperen zo leuk te zijn dat we toen alleen in de steden in hotels geslapen hebben. Deze keer hoefden we niet meer na te denken: KAMPEREN! Australiërs zijn graag buiten en campings zijn  goed ingericht.

Het grappige van de campings in Australië is dat het niet uitmaakt hoe groot ( of klein in ons geval) je tent, camper, caravan of ander slaapmiddel is. De campings zijn ruim opgezet. Je kiest voor een plek met- of zonder elektriciteit (powered of unpowered). Je betaalt voor een plek met auto en 2 personen. Ben je met meer personen dan kost het extra.Voor sites met elektriciteit betaal je gemiddeld 5 dollar per nacht meer. Wij staan altijd op unpowered sites.

De verschillende campsites.

Voor een nacht op de  "gewone camping" ben je tussen de 20 en 38 dollar per nacht kwijt. Voorzieningen zoals een camperskitchen, internet, warme douches, wasmachine en vaak een zwembad(je) zijn aanwezig. Dit is omgerekend tussen de 14 en 27 euro, waarbij de laatste prijs een echte uitzondering was. Hier bedoel ik mee voor ons dan want je kunt zeker nog luxer en duurder kamperen.

Voor een nacht op een campsite in een nationaal park (bushcamps) betaal je een stuk minder, maar er zijn ook minder voorzieningen. Zo is er vaak een  koude douche in de buitenlucht en 2 of 3 toiletten. Daarnaast vind je er een paar elektrische of gas bbq's. Het kan zeker nog meer basic; de toiletten zijn dan "dumptoilets" die je niet doorspoelt. In plaats daarvan is er onder het toilet een gat in de grond. Er is geen bbq of één waar je zelf hout in moet stoken. Soms ontbreekt ook de douche. Een kwestie van goed informeren dus en zelfvoorzienend zijn. (Gasstel, drinkwater, eten) Je slaapt dan wel in een park; rustig en natuurlijk.

Voor een aantal van deze campsites moet je reserveren, dit kan via de sites van de nationale parken en vaak ook via de vvv/informatie in de nabijgelegen plaats. Je betaalt ter plekke aan een ranger of d.m.v. het invullen van een briefje waarbij je geld achterlaat in de bijbehorende box.

Voor deze campings betaal je per persoon een bedrag tussen de 6 en 10 dollar per nacht. Omgerekend dus zo'n 8 a 14 Euro per nacht voor 2 personen, auto, tent.

 

De rustcampings langs de doorgaande route.

Deze campings vind je langs de doorgaande routes maar we zagen ze ook weleens aan het strand. Op kaarten en op borden langs de weg worden ze goed aangegeven onder de noemer "rest area". Deze tekst staat op een blauw bord met een plaatje van een tent en/of caravan erop. Deze campings zijn bedoeld voor 1 nacht (soms 2 of 3) om reizigers aan te sporen op tijd te stoppen met rijden en zijn  geheel  gratis! Niet alle sites zijn geschikt voor een tent maar met campers, busjes, de caravan enz. enz. kun je er goed terecht. Een fantastische uitvinding! Ook hier weer een paar toiletten, koude douche buiten en soms bbq's en bankjes.

Let op waar je benzine tankt!

Dit klinkt als een open deur maar de prijzen van de diverse tankstations zijn heel verschillend. Wij hebben voor onze benzine geregeld wel tot 15! cent per liter minder betaald dan ergens anders. Er zit een zekere willekeur in de prijzen. Heel vaak heb je vlak bij elkaar 2 stations die enorm in prijs verschillen. Je kunt dus veel besparen door goed om je heen te kijken. Kies er voor om te tanken als je nog even vooruit kunt met je benzine, wanneer je er nog voor kunt kiezen om iets verder te rijden.

Kijk goed op je kassabon.

Deze sluit aan bij de vorige tip. Bij supermarktketens als Woolworths en Coles krijg je geregeld een kassabon met een speciale barcode erop. Soms kun je dan voor 4 cent per liter goedkoper tanken bij tankstations waar zij connecties mee hebben (en die vaak toch al de goedkoopste blijken te zijn).  Andere keren krijg je bijvoorbeeld een aanbieding voor wijn of bier in hun, naast de winkels gelegen, bottleshops. Let op: de bonnen zijn vaak een maand na afgifte geldig.

Uit eten.

Wat wij hebben gemerkt is dat je op veel plaatsen een goede en goedkope warme lunch kunt krijgen. De porties zijn, hoewel iets minder dan 's avonds, prima en in plaats van bijvoorbeeld 17 dollar betaal je er nu 10. Voor ons was het ook lekker dat we dan 's avonds op de camping niet meer hoefden te koken en brood konden eten.

Ook lekker:fish and chips of hamburger en friet, vaak voor rond de 10 dollar p.p. en een ruime portie!

Fish and Chips in Australië

De picknick lunch.

Zoals al eerder gezegd zijn de Australiërs echte outdoor liefhebbers. In bijna ieder parkje, of het nu in het dorp is, langs de doorgaande weg of aan het strand, vind je gratis te gebruiken bbq's. Hele families lunchen er of sluiten de dag met elkaar af. Genietend van de zonsondergang met een koud drankje en een lekker stukje vlees van de bbq  kan het dan nog beter worden?

Of pak je picknickmand in en zoek een plek op één van de vele fantastische plaatsen waar je onderweg langskomt. Geniet van het uitzicht en de rust.

rps20150513_162105

Ga eens zwemmen in de beachpool.

Op een aantal plaatsen aan de oostkust van Queensland is het helaas niet altijd mogelijk om in de zee te zwemmen, denk hierbij bijvoorbeeld aan plaatsen waar je kwallen (stingers), haaien en krokodillen tegen kunt komen. Er is echter een perfecte oplossing voor gevonden in de vorm van speciaal aangelegde, permanente kunstmatig zwembaden, compleet met grasveldjes, wit zand en echte lifeguards. Er zijn zowel ondiepe gedeeltes als diepere delen waar je serieus kunt zwemmen.Mooie voorbeelden hiervan zagen we in Brisbane, Cairns en Airlie Beach. Ook dit is weer gratis!

rps20150430_105000

rps20150515_174339

"Last minute" groente.

Al geregeld gezien bij de Coles, meestal in de loop van de middag. Groentes met een houdbaarheidsdatum van 2 a 3 dagen die er met flinke kortingen uitgaan. Scheelt vaak tussen de 50 en 70 % met de originele prijs en alles ziet er nog perfect uit.

 

Dit zijn vooralsnog de budget tips die me te binnen zijn geschoten. Mocht ik er meer weten, of iets tegenkomen dan zal ik het zeker aanvullen.

Als jij nog budget tips hebt voor reizigers in Australië dan hoor ik het graag!

Als je dit handig vond dat vind je dit blog met de feiten en cijfers van onze reizen door Australië zeker ook interessant.

Ben jij ook zo nieuwsgierig naar wat Australië nog meer te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Australië pagina!

Geplaatst in Australië, budget, Oceanie.

25 reacties

    • Wij namen een paar dingen mee van huis (de lichtgewicht tent,slaapzakken en luchtbed) en kochten de rest daar. Daar kopen kan prima als je in een grotere plaats start. Winkels als Target en Big W verkopen kampeerspullen die niet zo duur zijn en lang genoeg meegaan voor een aardige tijd kamperen in Australië. Wij lieten de meeste spullen weer achter op de camping. Ik begrijp dat je vanaf Cairns reist. In Cairns zitten veel backpackers die blij zullen zijn met jouw spullen en er is vaak ook wel het e.e.a. over te nemen/te krijgen als je tweedehands niet erg vindt!

  1. Handige tips seg! Die ga ik onthouden. Ik wist helemaal niet af van die gratis rest area’s, handig om te weten. Heb je nog tips voor het huren van een auto of campervan? Een artikel daarover (tips, prijzen etc) mag je altijd schrijven als je wilt, je hebt met mij alleszins al zeker een enthousiaste lezer. 🙂

  2. Goede tips Ivonne! En inderdaad kamperen is dé manier om de kosten te drukken. En zeker als je je eigen tent meeneemt. Ik schreef er een tijd terug ook een blog over http://www.alcana.nl/kamperen-en-met-het-vliegtuig-onze-praktische-tips/ Het is één van de best gelezen blogs 😉 Onze daktent en een camper vind ik dan weer erg duur, maar die daktent vond ik zelf wel heel praktisch in de ‘outback’. Altijd je eigen water, elektriciteit en koelkast bij.

    • In The Red Center wilden we een camper of auto met tent op dak. Helaas was alles op dat moment al verhuurd en moesten we minstens een week wachten in Alice Springs. Je snapt dat we toen toch gewoon weer een auto en eigen tent kozen. Die tent op het dak lijkt me fantastisch, ik wil in Afrika weleens zoiets uitproberen!

  3. Leuke tips en kamperen is voor veel bestemmingen een goede budgettip en heerlijk om in de natuur te zijn. Ooit gingen we elk jaar wel een keer, maar onze tent ging stuk en is nog altijd niet vervangen… nodig tijd 🙂

    • Wij hebben er al één teruggekocht, dus volgend jaar kunnen we zo weer verder! In Australië geeft het kamperen je ook meer vrijheid en privacy dan de meeste hostels, voor ons ook wel een belangrijk punt.

  4. Goede tips! Tips ook die echt wel mij als reiziger passen. Wat primitiever en meer terug naar de basis, daar houd ik wel van.
    Mocht ik ooit naar Australië gaan, dan neem ik je tips zéker mee!

    Aan wat voor dagbudget moet je eigenlijk denken?

    • Het budget voor 3 maanden Australië: Autohuur €2500 (compact, de 1 na kleinste maat incl alle verzekeringen) hakte er flink in.
      Daarnaast zaten we 9 nachten in een appartement in Sydney (niet goedkoop maar wel heel erg fijn),hebben we 51 nachten gekampeerd en vanwege het koude/natte weer op een aantal plaatsen zaten we 25 nachten in een hotel/cabin op camping (meer dan we in verwacht hadden).
      Frank heeft een aantal keer gedoken en ik gesnorkeld op het buitenste rif van The Great Barrier (niet goedkoop maar wel een stuk mooier dan op het rif dichter bij de kust)
      Voor onze kampeertrip hebben we ter plekke nog een kleine 60 Euro besteed aan pannen, een brandertje en dat soort dingen.
      Naast enkele excursies (niet goedkoop in Australië) zijn we voornamelijk zelf op pad geweest ( veel wandelen in de nationale parken) en hebben vaak gekookt.
      De kosten per dag voor al deze dingen is ongeveer €75 voor ons samen.
      Dit kan nog goedkoper als je zou besluiten een auto te kopen en verkopen of te delen met anderen. Ook door het reizen met de bus kun je een heel stuk geld besparen, maar dan kom je niet of moeilijk op diverse plekken waar wij geweest zijn. Ik vind voor mijzelf de auto echt een must in Australië. Het kan natuurlijk ook nog heel veer duurder.
      Nog een kleine kanttekening; wij hadden pech en zaten precies in de tijd dat de Euro een paar zware maanden doormaakte en de Australische dollar deze reis een ongunstige koers had. Dit had ons nog een paar honderd Euro kunnen besparen.

  5. Goeie tips! Australie staat hoog op mijn bucket list om te bezoeken dus absoluut nuttig om te lezen. Dezelfde tips gelden trouwens voor Nieuw Zeeland, daar was ik afgelopen jaar 6 weken en dit is ook niet 1 van de goedkoopste landen om te reizen. Maar met deze tips hou je het nog enigzins betaalbaar:-)

    • De Australiërs zelf gaan voor hun vakanties geregeld naar Azië vanwege de prijs maar het land heeft te veel moois om nooit aan te doen (vind ik dan). Iedere tip helpt!

  6. Camper huren….kijk of ze een goedkopere huurversie hebben bv een oudere camper. Apollo heeft cheapa en hippie camper, iets oudere campers maar prima onderhouden en stukken goedkoper. In de outback is alles duurder dus van te voren goedkoop boodschappen doen in een grotere stad. Bier, vlees, water, blikken soep etc…sla zoveel mogelijk in. Ook benzine is daar duurder.
    Ben nu 6x geweest, telkens 5 a 6 weken…verschillende routes gereden dus genoeg gezien maar nog steeds niet uitgekeken.

    • Ja, dat is ook een hele goede om door te geven. Wij kochten ook eten voor we op pad gingen. In de outback, maar ook in het westen van Australië zijn veel winkels schaars bevoorraad en/of duur(zeker met vers spul als brood, fruit en groente). Wij hadden altijd wel wat blikken, vers eten maar ook dingen als noodles en rijst bij ons. Heerlijk land hè, ook ik ben nog lang niet uitgekeken! Wat is jouw favoriete deel?

  7. Misschien handig om te vermelden dat je allerlei campings van betaald tot gratis kunt vinden met de app wikicamps. Deze app geeft je een compleet overzicht. Zo vind je dus ook de rest areas.

  8. Ik heb nog een paar tips. Als je de outback in gaat, neem genoeg eten mee dat goed blijft, want daar als je een winkel vind is alles veel duurder, vanwege de hoge transport kosten.
    Dat is hetzelfde met brandstof kosten. Verder goede tips in dit artikel
    Nog een tip , als je verse sla , champignons ofzo koopt, koop ook een paar rollen keuken papier, wikkel de sla etc losjes met keukenpapier dan in een plastic zak ,blijft het langer goed,het papier neemt het vocht op! En scheelt het dat je het niet weg hoeft te gooien ! Trouwens keukenpapier erg handig om bij je te hebben, voor schoonmaken, handen drogen, als zakdoek gebruiken enz enz. Is goedkoper dan al die fancy schoonmaakdoekjes !😊

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *