Plitvice meren Kroatië

Plitvice meren National park; must see in Kroatië

Vanaf het moment dat er vaststond dat we naar Kroatië gingen stond er één ding in ieder geval op de agenda. Het Plitvice meren National Park was echt een must see op onze route en het stelde niet teleur. We hadden tot het laatst van de trip gewacht en sloten onze vakantie spetterend af! Wat een bijzonder gebied  is dit. Waarom je het Plitvice National Park zelf ook op je bucketlist moet zetten lees je hier!

 

Plitvice Meren National park, een blauwe sprookjes wereld

Het komt niet vaak voor dat er op één dag zo veel keer het woord wow uit mijn mond komt.  Frank wordt er bijna gek van, elke keer weer zeg ik "mooi hé" en verwacht vervolgens dat hij dat beaamt.  Woorden schieten tekort om deze bijzondere sprookjeswereld te omschrijven.  Plitvice Meren National Park overtreft alle verwachtingen die we hadden. Van te voren had ik er al zo veel over gelezen en zo veel foto's gezien. Ik was bang dat het me tegen zou vallen, maar niets is minder waar.

Het heldere, turquoise blauw gekleurde water, zit vol met vis (meer dan we in de zee gezien hebben), libellen en waterjuffers zoemen om onze oren en kikkers kwaken vanuit hun verstop plaatsjes tussen het riet en de waterplanten. Watervallen stromen dat het een lieve lust is en de wind ruist door de bladeren van de bomen.

Plitvice meren

 

Plitvice National Park

 

Als ik één minpunt kan bedenken; je kunt nergens zwemmen in het park. Prachtig als het gaat om de bescherming van dit bijzondere gebied, maar na een paar blikken op de meren wil je zó graag zelf even het water in. Als we wat brainstormen over dit dilemma oppert Frank dat er bij de uitgang wel een zwembad gemaakt kan worden. "Een uur gratis zwemmen na je parkbezoek". Dat is toch een idee mensen, of niet?

Hoe kom je bij de Plitvice meren?

Het is mogelijk om met het O.V. bij het park te komen. Vanuit het vliegveld van Zagreb pak je de bus naar het centrale busstation en van daar uit vertrekken ongeveer 10 bussen per dag. Omdat het bezoek voor ons onderdeel uitmaakte van een langere vakantie hadden wij onze eigen auto. Kom je met het vliegtuig of wil je liever niet zelf helemaal naar Kroatië rijden dan is het ook mogelijk om een auto te huren. Via Sunny Cars huur je in Kroatië al een auto vanaf €22 euro per dag all-in.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen voor het huren van een auto in Kroatië.

Ingang 1 of ingang 2?

Van te voren vond ik het best lastig om uit te vogelen vanaf welke plek je de Plitvice Meren het best kunt bezoeken, en vooral vanaf welke ingang. Uiteindelijk maakt het eigenlijk helemaal niet zo veel uit. Ingang 1 en 2 liggen relatief dicht bij elkaar en hebben allebei een goede parkeerplaats. Je start ergens anders, maar kunt precies hetzelfde zien. Wij hadden thuis bedacht om aan de noordkant te beginnen zodat we na het bezoek sneller richting Nederland konden rijden, voor ons werd het dus ingang 1.

Begin je bij ingang 1 dan daal je eerst af om het gedeelte van de Lower lakes te bekijken. Daarna loop je langzaam aan omhoog tot je ver boven de meren uitkomt.  Start je bij ingang 2 dan zit je bij de Upper Lakes.

Plitvice National Park

Plitvice National Park

Waar kun je overnachten bij de Plitvice meren?

In eerste instantie hadden we bedacht om de tent op te zetten en de grote camping Korana uitgezocht. Eenmaal in Kroatië ontdekte Frank Apartment Medeni , een leuk en ruim appartement dat we voor maar 35 Euro per nacht konden huren. Het gezellige appartement ligt op 14 kilometer afstand van het park in het dorp Rakovica en heeft een eigen parkeerplaats, een balkon en zitje in de tuin.

Zeker in het voorseizoen (wij waren er de 2e helft van juni)  zijn de prijzen heel goed te doen. De verlokking van een koelkast, eigen douche en gezellig plekje op een balkon tussen de weilanden lonkte. Na 2 weken op de camping  besloten we te switchen. De tent was al helemaal ingepakt en daardoor konden we op de dag van vertrek na het ontbijt zo instappen en wegrijden.

De hele omgeving van het Plitvice Meren National Park stikt trouwens van de leuke appartementen en hotels. Keuze genoeg wat betreft overnachtingsplekken. Onderweg kwamen we langs camping Korana en die zag er ook prima uit. Ruime plekken op een heel groot terrein (max 2500 gasten), en nog iets dichter bij het park.( ongeveer 7 kilometer). Ik zo er volgende keer zelf zo voor kiezen.

Zoek je nog meer leuke hotels, B&B's en appartementen bij Plitvice? Dit zijn mijn favorieten.

apartement Medeni Plitvice Kroatië

 

De beste route door het park

Vanaf beide ingangen kun je bij het binnengaan kiezen voor meerdere routes, afhankelijk van wat je aankunt en hoeveel tijd je hebt. Er zijn 4 routes, aangeduid via bordjes met 8 verschillende letters ( 4 voor ingang 1, 4 voor ingang 2). Bij iedere ingang kun je kiezen voor alle routes die allemaal makkelijk te volgen zijn. De kortste route brengt je in 2 a 3 uur langs de belangrijkste punten  en de langste route brengt je in 6-8 uur overal langs . Bij deze route wandel je het hele rondje en maak je één keer een korte boottocht.

Wij waren er op een hete dag in juni en kozen route C. Deze route brengt je via diverse stukken waar je wandelt, een boottochtje en een busrit in ongeveer 4-6 uur langs alle hoogtepunten van het park.  Wij klommen bij de grote waterval eerst nog naar boven. Een pittige klim op een hete dag, maar met een mooie beloning! Vanaf een 2-tal uitzichtpunten heb je een geweldig uitzicht over het lager gelegen deel van het gebied. We namen onze tijd en deden er, inclusief extra klim naar de top, 6 uur over. Het allerlaatste stuk loop je vanaf de bushalte langs het meer naar ingang 1. Onderweg geniet je van diverse mooie uitzichtpunten.

In de bossen rondom de meren kun je ook nog andere paden wandelen. Heb je nog tijd over dan is dit een mooi alternatief.

Plitvice

 

Plitvice National Park

 

Plitvice National Park

 

Plitvice National Park

 

 

Eten en drinken.

Op diverse plekken in Plitvice Meren National Park zijn er restaurantjes of kleine shops waar je wat te eten of drinken kunt krijgen. Je hoeft dus niets mee te nemen als je dat fijn vindt. In juli en augustus is het druk en kan het zijn dat je lang moet wachten voor je aan de beurt bent. Wij namen zelf een grote hoeveelheid water en wat te eten mee. Onderweg stopten we nog voor koffie met wat lekkers en een ijsje. Er zijn een aantal grotere weides met tafels en stoelen, en ook onderweg staat er af en toe een bankje. Genoeg plekken om even te stoppen en lekker om je heen te kijken terwijl je even wat eet of drinkt.

Plitvice meren

 

De beste tijd om het park te bezoeken.

Plitvice Meren National Park is het hele jaar door open. De beste tijd om het jaar te bezoeken vind ik persoonlijk het voorjaar, als de watervallen nog veel water bevatten en flink stromen. Bovendien is het dan nog niet zo druk. Ook de herfst is een mooie tijd van het jaar voor een bezoek. De bomen rondom de meren contrasteren met hun herfstkleuren en laten het turquoise van het water nog mooier uitkomen.

In de zomermaanden is het druk in het park en is de toegangsprijs hoger, bovendien kan het er flink warm zijn. Er zijn genoeg plekken om in de schaduw te zitten, maar je loopt ook vaak in de volle zon. Op de vlonders kan het filelopen zijn. Kun je niet anders dan in het drukke hoogseizoen het park bezoeken kom vroeg op de dag, of juist wat later, en ontloop zo de ergste drukte.

In de wintermaanden kan het heel mooi zijn in het park, maar het gebied is vaak lastig bereikbaar door de vele sneeuw. Volgens onze appartement eigenaars is er in de winter bijna niets te beleven en gaan veel dingen in de omgeving dicht.

Plitvice meren

 

Handig om te weten:

 • Entreeprijzen voor een dag in het park; 15 € voor volwassenen en in juli en augustus 25€ (prijzen 2017) voor kinderen, groepen en studenten zijn er afwijkende prijzen.
 • Voor de parkeerplaats bij ingang 1 betaal je 7 Kuna (ongeveer 1 Euro) per uur.
 • Alle vervoer in het park is bij de prijs inbegrepen. Je kaart wordt afgestempeld als je op de boot stapt.
 • Ingang 2 is iets rustiger dan ingang 1. Op een drukke dag kun je er voor kiezen om bij ingang 2 te starten.
 • Van 1 november tot 1 april rijden er geen bussen en varen er geen boten. Je kunt het park dan alleen te voet bezoeken.
 • Hoewel er meer te zien is dan het deel rond de meren beperk ik me in dit blog tot het centrale deel van het park. Ben je meerdere dagen in het gebied dan is er nog genoeg te ontdekken (info via onderstaande site)
 • De prijzen van eten en drinken in het park zijn niet goedkoop. Wil je wat op je budget letten neem dan zelf het e.e.a. mee het park in.
 • Wil je meer informatie over Plitvice Meren National Park? Klik dan even door naar de eigen site van het park.

Plitvice meren

 

 

Heb jij de Plitvice Meren al op je bucketlist staan?

Wil je nog meer zien van onze reis door Kroatië? Klik dan eens door naar dit fotoblog.

26 reacties

 1. Oh ik vind het daar zo prachtig! Wij waren er in de herfst en het was echt schitterend! Prima te doen de hele dag totdat we besloten om de boottocht te varen, hier zijn we allemaal verkleumd en het was erg moeilijk om daarna weer warm te worden. Verder was alles echt prachtig! Als je toch graag wilt zwemmen raad ik je aan om naar KRK te gaan, dit is ook een prachtig park met watervallen, en hier is de mogelijkheid om voor 1 van de watervallen te zwemmen. Echt heel tof!

  • Die dikke jas zou ik er wel voor over hebben in de herfst, het lijkt me geweldig om er dan te zijn. In Krka NP ontdekten we een super plek om te zwemmen Niet bij de waterval (veel te druk) maar verderop, op weg naar Roski Slap. Wij en 2 andere zwemmers!

  • Ik wil graag nog een keer terug in de herfst. Dat lijkt me zo mooi met die oranje en rode bladeren. Het is echt zo’n plek die je wel vaker kunt bezoeken.

 2. Ik zag je foto’s al op IG voorbijkomen en die vond ik al zo mooi, de kleuren zijn echt prachtig. Ik ben nog nooit die kant op geweest maar lijkt me beslist de moeite waard. Genieten van de natuur en heerlijk wandelen.

 3. Wauw dit is echt adembenemend mooi. Zag laatst bij een andere blogger dit ook voorbij komen en ik was verkocht. De wauw factor heb ik al ondanks dat ik er niet ben geweest.

 4. Oh, jouw foto’s brengen me weer terug naar mijn bezoek van 2 jaar geleden! Zo mooi daar. Wij waren er in de warme en drukke zomermaanden maar konden de drukte vermijden door bij openingstijd aan de ingang te staan. Ik zou ook wel voor dat zwembad te vinden zijn, topidee van Frank en jou! 😉

  • Er zijn echt nog wel rustige plekjes te vinden. Daarnaast waren wij er ook in juni, dat scheelt wel in de drukte ivm de zomermaanden. Als je een keer gaat kan ik een bezoek in het voorjaar echt.

 5. Jaaaaa, ze staan op mijn bucketlist! Ik was ooit in Kroatië, maar heb er toen weinig gezien. Nu wil ik Plitvice onwijs graag ontdekken. Dat wordt een roadtrip Kroatië dus 🙂

  • Ik kan het je echt aanbevelen. Neem dan ook zeker de tijd voor Paklenica en Krka NP. Rijd eens door het binnenland, een heel andere wereld met rustige natuur en half vervallen dorpjes met kogelgaten. Wij hadden geen tijd voor Split en Dubrovnik, echt jammer want dat ziet er ook altijd goed uit. Als je tijd hebt ook echt een paar eilanden meepikken.

 6. Op zoek naar informatie over het wandelen kwam ik jouw blog tegen. Ik wil al zo lang die kant uit en nu helemaal! Wat een prachtige natuur en dat water is zo mooi blauw. Geweldig.

 7. Vraagje. Wat is de beste tijd om het park te bezoeken? Ik hoor zo veel verhalen over drukte en filelopen dat ik een beetje huiverig ben om zelf te gaan. Maar het ziet er zo enorm mooi uit.

  • Hoi Irina. Wij waren er in juni en vonden het prima te doen. Ook de herfst is een goede tijd. Wil je echte rust dan is de winter aanbevolen, maar de boten varen dan niet. Echt vermijden? De zomermaanden want dan is het regelmatigfilelopen begrepen we. Mocht je er toch in de zomer zijn overnacht bij het park en ga vroeg op de dag om de drukte voor te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.