Mont Saint Michel Normandië

Bezoek Mont Saint-Michel: het hoogtepunt van Normandië.

Mont Saint-Michel is één van de mooiste bezienswaardigheden van Normandië, Frankrijk. Midden in een grote baai vind je dit kleine rotseiland vol middeleeuwse straatjes en een enorme abdij die je al van grote afstand boven het landschap uit ziet steken. Een indrukwekkend plaatje dat je echt met eigen ogen moet bekijken. Ik wist dat Mont Saint-Michel mooi was, maar was meer onder de indruk dan ik had verwacht.

In de herfst maakten we een roadtrip naar Portugal en waren op zoek naar mooie stops en bezienswaardigheden voor onderweg. We begonnen onze reis aan de kust van Normandië. Een bezoek aan Mont Saint-Michel stond al jaren op mijn verlanglijst dus die was snel toegevoegd. Omdat het de laatste jaren erg druk is op het eiland hoopten we dat het in oktober mee zou vallen. En onze gok pakte prima uit. In het naseizoen is het een stuk rustiger op Mont Saint-Michel dan in de zomermaanden.

Wanneer je in Normandië (of Bretagne) bent breng dan zeker een bezoek aan de Mont Saint-Michel. In dit blog lees je onze tips zodat je het meest uit je bezoek kunt halen.

Tip: bezoek ook de indrukwekkende krijtrotsen van Etretat!

Mont Saint-Michel vroeger en nu

De geschiedenis van de abdij van Mont Saint-Michel gaat terug tot in het jaar 708 toen bisschop Aubert een kleine kapel op het eiland bouwde. In 966 vestigde zich een groep Benedictijner monniken op het eiland en kwam er een klooster. Al snel werd Mont Saint-Michel één van de grote plaatsen voor christelijke pelgrimages. In de loop der jaren is het diverse keren veroverd en weer heroverd en werd er steeds meer bijgebouwd.

Tegenwoordig is Mont Saint-Michel één van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk en is het eigenlijk niet leuk meer in de drukke maanden. Als je kunt bezoek het eiland dan buiten de schoolvakanties, want dan is het er een stuk rustiger. In het kleine middeleeuwse dorp zijn een paar straatjes vol prachtige panden waar zich tegenwoordig restaurantjes en souvenirwinkels in bevinden. Loop je meer naar boven dan zijn er enkele hotels en helemaal bovenop staat de enorme abdij.

bezienswaardigheden Normandië

Binnenzijde abij van Mont Saint Michel

Mont Saint-Michel is een getijdeneiland

Eén van de dingen die Mont Saint-Michel zo bijzonder maakt is dat het op een getijdeneiland gebouwd is en de baai een behoorlijke eb en vloed kent. Voorheen was het alleen bij laag water mogelijk om het eiland te bereiken en parkeerde je de auto voor de deur. In 2015 is er een voetgangersbrug aangelegd waardoor je nu permanent over kunt steken. De auto parkeer je iets verderop waarna je verder wandelt of een shuttlebus pakt. Soms is de baai leeg, een andere keer staat hij vol water.

Een ander verhaal wordt het als er springtij is. Een bijzonder fenomeen dat in Normandië het hele jaar door rond volle maan te beleven is. In dit geval staat het water zo hoog dat zelfs de voetgangersbrug naar Mont Saint-Michel onder water komt te staan. Controleer voor je bezoek de getijdentabel om verrassingen te voorkomen. Op deze site lees je alles over Springtij in Normandië.

wandelen naar Mont Saint Michel

Wadlopen bij Mont Saint-Michel.

Wie er iets bijzonders wil doen kan gaan wadlopen in de baai van Mont Saint-Michel. Zeker in de zomermaanden, als het lekker weer is, is dit erg leuk om te doen en in die periode vertrekken er dagelijks tours afhankelijk van het getij. Toen wij er waren was het een stuk kouder en regende het veel dus wij hebben het overwogen, maar overgeslagen.

Op eigen houtje wadlopen is niet verboden maar doe het niet want het is levensgevaarlijk. De baai zit vol geulen met snelstromend water en drijfzand en ook het opkomend tij kan je verrassen.

Ons bezoek aan Mont Saint-Michel

In het voor en najaar moet je een beetje geluk hebben met het weer. Tijdens onze tijd in Normandië was het de ene dag droog en zonnig en daarna weer regenachtig en grijs. Nadat we een paar uur in de regen langs de kust hadden gereden trok het open en bezochten we Saint-Malo (ook een aanrader!) In eerste instantie hadden we bedacht om Mont Saint-Michel de dag erop te bezoeken maar er werd weer enorm veel regen voorspeld. Daarom besloten we direct door te rijden en kwamen tegen een uur of 1 bij de parkeerplaats aan.

Eind oktober wordt het redelijk snel donker en daarom reden we direct met de shuttlebus naar het eiland. Nadat we het eiland van onderaf hadden bekeken en ik de nodige foto's had gemaakt wandelden we door de stadspoort naar binnen. Als eerste bezochten we de abdij van Mont Saint-Michel. Hier was het rustig, de meeste mensen nog aan het lunchen, en konden we snel naar binnen.

Na ons bezoek aan de abdij wandelden we een tijd door de straatjes om daarna terug te lopen naar de parkeerplaats. Tijdens de wandeling bleven we maar omkijken want het zicht op Mont Saint-Michel vanuit de baai is prachtig. Als je kunt zou ik je aanraden om eerst te wandelen en terug de bus te pakken (of weer te lopen).

Wij hebben totaal niet opgelet of en wanneer er hoog of laag tij was tijdens ons bezoek aan Mont Saint-Michel. Gelukkig konden we het eiland gewoon bekijken. Het water stond laag en daardoor kon ik ook heel voorzichtig een klein stukje over de klei lopen en Mont Saint Michel vanaf de baai op de foto zetten.

wadlopen Mont Saint Michel

Tips voor je bezoek aan Mont Saint-Michel

 • Controleer voor je gaat de getijden om verrassingen te voorkomen.
 • Probeer Mont Saint-Michel in het voor of naseizoen te bezoeken dan is het een stuk rustiger en voorkom je filelopen. Ben je er in het hoogseizoen plan je bezoek dan aan het begin of eind van de dag.
 • Wandel van de parkeerplaats richting het eiland voor het mooiste zicht of ga lekker zitten op één van de bankjes.
 • Tussen 19:00 en 02:00 uur kun je gratis parkeren en in de avond is de abdij prachtig verlicht. Heb je tijd of ben je in de buurt dan is het zeker de moeite waard om (nog) eens langs te gaan.
 • Voorkom hoge kosten en neem zelf wat te eten en drinken mee. De horeca op het eiland is niet goedkoop en er is geen serieuze winkel.
 • In juli en augustus kun je de abdij ook na zonsondergang bezoeken. Er worden dan speciale avonden georganiseerd en het is weer een heel andere beleving dan bij daglicht.
 • Tijdens springtij worden er speciale activiteiten georganiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld surfen op de Mascaret (de getijdengolf) of kajakken in de baai rond Mont Saint-Michel.
 • In de maand december en tijdens de kerstvakantie staat de oude stad in het teken van de feestdagen en is tot middernacht extra sfeervol verlicht.

abdij van Mont Saint Michel

Mont Saint-Michel bezoeken praktisch:

Bereikbaarheid

Je kunt zowel met de auto als met het openbaar vervoer naar Mont Saint-Michel gaan. Het verbaasde me om te lezen dat veel mensen Mont Saint-Michel  met een dagtrip vanuit Parijs bezoeken. Vanaf Parijs kun je een trein pakken naar Rennes of Pontorson om van daar verder te gaan met een shuttlebus. Dit kost je ongeveer 2,5 uur. Of leg het hele traject met de bus af. Dan kun je lekker blijven zitten. Reistijd ruim 4 uur.

Parkeren bij Mont Saint-Michel

Kom je met de auto dan zoek je op de navigatie de grote parkeerplaats op (betaald parkeren). Eenmaal in de buurt wijzen borden je naar je juiste plek. Vanaf hier kun je naar het eiland lopen of op de gratis shuttlebus stappen die aan het eind van de parkeerplaats staat en je vlak voor de deur afzet. Klik hier voor informatie en rijdtijden van de Shuttlebus.

Kosten voor het parkeren zijn €9 in het laagseizoen en €14 in het hoogseizoen voor 24 uur. Tussen 19:00 en 02:00 uur kun je hier gratis parkeren of parkeer je bij je hotel.

Overnachten

Wil je overnachten bij Mont Saint-Michel dan zijn er meerdere mogelijkheden.

Overnachten op Mont Saint-Michel.

Een overnachting in de oude stad is natuurlijk heel erg sfeervol maar niet goedkoop. Voor je kamer betaal je al snel meer dan €100 Euro en je bagage moet je zelf meenemen op de shuttlebus én omhoog sjouwen door de nauwe straatjes.

Eén van de toppers is Auberge Saint Pierre dat in een middeleeuws vakwerkhuis is gevestigd (of in een dependance in een ander historisch pand). Je geniet van een lekker ontbijtbuffet, de kamers zijn helemaal in stijl en midden in het dorp.

Overnachten op de dijk in de hotelzone

Optie twee is minder romantisch, maar een stuk goedkoper en makkelijker. In de hotelzone vind je diverse hotels (ook ketens), overnacht je een stuk voordeliger en parkeer je voor de deur. Hotel Mercure  staat garant voor goede bedden, een goede service en een heerlijk ontbijt.

Natuurlijk kun je net als wij ook wat verder weg slapen en met de auto naar de grote parkeerplaats rijden.

Openingstijden

Mont Saint-Michel is vrij toegankelijk en altijd open. Wil je de abdij bezoeken dan kan dat gedurende speciale openingstijden:

 • Van 2 mei tot 31 augustus tussen 09:00 en 19:00 (laatste entree 18:00)
 • Van 1 september tot 30 april tussen 09:30 en 17:00 (laatste entree 16:00)
 • De abdij is gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.

De kosten van een bezoek aan Mont Saint-Michel

Het eiland zelf is gratis te bezoeken maar voor het parkeren en een bezoek aan de abdij moet je wel betalen (tot 18 jaar gratis entree). Eenmaal in de abdij kun je vrij rondlopen en ben je niet aan een tijdsduur gebonden. Persoonlijk vonden wij de abdij van buiten indrukwekkender dan van binnen maar wij zijn al aardig verwend wat dat betreft.

Tip: Ben je jonger dan 26? Neem je paspoort mee, want dan mag je gratis naar binnen! Dit geldt voor alle inwoners van de EU of zij die een geldig visum hebben.

Met de (gratis) shuttlebus

Vanaf de parkeerplaats is het een kleine 2 kilometer tot aan Mont Saint-Michel. Wij waren er rond lunchtijd en gingen heen met de bus en op de terugweg lopen. Zo zie je het eiland steeds kleiner worden en de baai er omheen is ook prachtig. Voor fotografen is de wandeling een must en persoonlijk zou ik het je dan aanraden om naar het eiland toe te lopen zodat je alles op je af ziet komen.

Mont Saint Michel Normandië Frankrijk

 

bezienswaardigheden Normandië

Meer bezienswaardigheden in Normandië.

Voor ons was het de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat we in Normandië waren. Het is een perfecte bestemming voor een korte vakantie, of stop naar het zuiden. Een volgende keer gaan we zeker de stranden van D-day bezoeken of langs de kust wandelen.

Tip: fijne reisgidsen voor Normandië:

 

Geplaatst in bucketlist, Europa, Frankrijk, UNESCO Werelderfgoed.

10 reacties

 1. Wat ontzettend gave foto’s! Ik kende deze plek nog helemaal niet maar hij is vanaf nu toegevoegd aan mijn lijstje. Zo bijzonder dat het op een getijdeneiland is gebouwd. Dat wadlopen lijkt me super, al zou ik er inderdaad voor kiezen om in het voor- of najaar te gaan.

 2. Wat een mooie foto’s. Deze plek heb ik al een paar jaar in mijn vierzier om te bezoeken. Had vorig jaar bijna een roodtrip richting dit stukje Frankrijk geboekt. Op het laatste moment besloten we toch voor Schotland te gaan wat achter af een perfect keuze was. Ik vind het vooral heel bijzonder hoe het kasteel ligt in het water en dat je soms idd over een wad kunt lopen.

  • Ik ben blij dat ik er eindelijk geweest ben en dat we gekozen hadden voor een rustig tijdstip van het jaar. Dan is het toch wat meer genieten, hoewel wadlopen me ook wel gaaf had geleken maar daar was het te koud voor.

 3. Jaaa…wil ik ook heel graag naar toe. Lijkt me een hele bijzondere plek. Ik heb sowieso amper iets van Frankrijk gezien dus toch maar eens een keer Frankrijk kiezen.

 4. Ik ben de afgelopen dagen bij Le Mont St Michel geweest. Erg mooi, maar nega druk. Op mijn reis door Normandie. Heel wat mooie plekjes tegengekomen langs de kust. Morgenochtend weer terug naar Harderwijk. In die 18 dagen, heel wat kilometers gemaakt en ontzettend genoten samen met mijn 2 Labradoodles. Ik kijk uit naar mijn volgende reis. Erg leuk om jou informatie te lezen. Ik beeen beginnende campernaar en heb nu 1 jaar mijn camperbusje.

  • Hoi Yvon, dank voor je complimenten. Je gaat vast veel plezier beleven van/met je camperbusje. Wij hebben de onze ruim 3 jaar en zijn er heel gelukkig mee. Op mijn website vind je trouwens nog veel meer tips en routes voor camper reizen mocht je nog wat inspiratie kunnen gebruiken 🙂

   Ik kan me voorstellen dat het in de buurt van Mont Saint-Michel in augustus erg druk is.Dat merkten wij ook toen we in Bretagne zaten. Op 1 augustus stroomden er een eindeloze rij auto’s met caravan het gebied in en wij reden er uit :). De Fransen trekken al jaren in de zomermaanden naar de kust en augustus is het piek drukte.
   Zelf bezochten we Mont Saint-Michel in het naseizoen, ideaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *