Mono Lake

Mono Lake in tien foto’s

Tijdens onze lange roadtrip door het westen van Amerika stond ook een bezoek aan Mono Lake in de planning. Dit bijzondere zoutmeer is meer dan 750.000 jaar geleden gevormd. Het Mono Lake ligt vlakbij de plaats Lee Vining in het oosten van Californië. Wij reden er naartoe via de Tioga Pass vanuit Yosemite National Park. Een prachtige route met een bijzondere eindbestemming.

Mono Lake in het kort

Mono Lake staat bekend om de grillig gevormde pilaren bij de zuidwestelijke oever. De zogenoemde Tufas. Het zoutgehalte van het meer is ruim 2 keer zo groot als dat van de zee. Mono Lake is een bijzonder en productief ecosysteem en vormt een belangrijke plek voor de vele vogelsoorten uit de regio. Door jarenlange winning van drinkwater voor Los Angeles kwam het meer zwaar in de problemen. De waterstand daalde en steeds grotere delen van het gebied kwamen permanent droog te staan. Gelukkig kwam men er op tijd achter hoe belangrijk het gebied was.

Na een aantal jaren van gezond beheer is Mono Lake gered van de ondergang. Iets om heel blij mee te zijn. Het zou zonde zijn als zo'n bijzondere plek verloren zou gaan. Ik neem je mee op een wandeling langs een aantal van de mooiste plekken aan de zuidwestelijke kant van het meer.  Aan het eind van de dag sluiten we af met een fraaie zonsondergang bij South Tufa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mono Lake praktisch

 • Mono Lake ligt net iets ten oosten van Yosemite National park bij het plaatsje Lee Vining.
 • In het dorp zijn enkele hotels en B&B's waar je kunt overnachten.
 • Wil je liever kamperen dan kan dat op meerdere campsites.  Wij sliepen op de Aspen Grove Campsite. Een prima camping aan de Lee Vining Creek met beschutting onder de dennebomen. Geschikt voor campers en tenten met eenvoudige voorzieningen. Let op; "first-come, first-served"!
 • Als je van vissen houdt dan kun je in het seizoen vissen op forellen.  (vanaf  juni)
 • In Lee Vining is een kleine supermarkt. Genoeg voor de basisvoorzieningen als je zelfvoorzienend bent.
 • Het is super om via de Tioga Pass vanuit Yosemite terug te rijden naar Las Vegas of Los Angeles.  Je komt dan vanzelf langs het Mono Lake. Dit kan alleen in het zomer seizoen, als de pas sneeuwvrij is. (grofweg tussen eind mei en begin oktober).
 • In Lee Vining is een kleine VVV. (het Mono Basin Scenic Area Visitor Cente) Hier kun je info krijgen over het meer. Ook zijn er (in de zomer) kanotochten over het meer te boeken en gratis wandelingen voor vogelaars.
 • De zonsondergang is vaak het mooist bij de South Tufa Area. Deze ligt in het zuiden van het meer.
 • Voor South Tufa is een entreeprijs verschuldigd.
 • Leuk om te weten voor Pink Floyd fans. Een van de foto's van het Pink Floyd-album Wish You Were Here is hier genomen

 

Het Mono Lake ligt vlak bij twee van mijn andere favorieten in Californië en is makkelijk te combineren met;

-Wandelen in het geweldige Yosemite National Park

-Een bezoek aan één van de grootste spooksteden van Amerika; Bodie.

Beiden zijn echte aanraders die je niet moet missen als je in de regio bent!

Wil je zien wat we nog meer zagen op onze trip door het westen? Klik dan eens door naar mijn Amerika pagina!

 

Heb jij dit bijzondere meer zelf al eens bezocht?

 

Geplaatst in bucketlist, fotoblogs, Noord-Amerika, Verenigde Staten.

23 reacties

 1. Wat een bijzondere plek! Gelukkig zijn er maatregelen genomen om dit meer te redden, het zou eeuwig zonde zijn als dit soort natuurwonderen verdwijnen. Leuke foto van die drie vogels op een rij!

  • Het Mono Lake is super om vogels te spotten. Ik ben zelf geen echte kenner maar het trekt veel vogelaars. De vogel op het plaatje is een Amerikaanse kluut. Ik vond ze wel leuk zo op een rijtje.

 2. Wat prachtig! Echt een bizar landschap, daar houd ik van.

  Stiekem ben ik een beetje bang dat Trump de visumregels gaat aanpassen voor Nederlands die in Iran zijn geweest. Ik durf even geen ticket die kant op te boeken…

  • Jammer (maar begrijpelijk want er is zo veel moois te zien). Ik zou iedereen aanbevelen er te overnachten en een zonsondergang of zonsopkomst mee te maken. Of met de kano het meer op in de zomer. Dat lijkt me ook super.

 3. Wat een bijzonder park en een prachtige foto’s die je hebt gemaakt! Ik heb ook een rondreis door het zuidwesten van de Verenigde Staten gemaakt, maar ben toen niet bij Mono Lake geweest. Best jammer als ik dit zo zie 😉 Een volgende keer dan maar.

  • Ik vond Mono Lake een bijzondere plek. Als je in het juiste seizoen komt kun je er ook een kanotocht maken. Wij waren daar helaas nog net iets te vroeg voor in juni.

 4. Mijn complimenten voor je fotografie. Je was er al wat later op de middag zo te zien.

  Mono Lake hebben we meermalen bezocht. Voor het eerst in september 1992. Het was een voor ons geheel onbekende parel. Een oase van rust na de files van Yosemite. Het water stond toen al laag, maar nog niet zo laag dat het ecosysteem daar al op zijn kop gezet werd. Er waren nog massa’s alkalifly’s en seagulls die er hun geopende snavel mee vol schepten.

  In 2007 was de waterstand al weer behoorlijk aan het stijgen. Zodanig dat we het meer niet terug kenden van onze herinneringen. Het kan ook zijn omdat het toen eind maart was. De waterstand is dacht ik nog steeds een item. Er valt relatief weinig regen. De waterstand in Lake Crowley (t.b.v. Los Angeles) staat ook al permanent lager.

  Het is overigens niet echt een zoutmeer (NaCl) maar een sodameer (NAHCO3). Juist dit carbonaat zorgt er voor dat het opgeloste kalk uit zoetwaterbronnen onder de waterspiegel direct neerslaat in de vorm van z.g. meteogene travertijn. Wat dan die tufa’s doet groeien.

 5. Wij zijn er ook geweest in 2010. Kwam het toevallig tegen in Google Maps en we hebben genoten van het prachtige meer en overnacht in een prachtige Inn in Lee Vining. Een rustig slaperig plekje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *