windmills of Kinderdijk

Kinderdijk bezoeken; zet maar op je bucketlist!

Jarenlang twijfelde ik over een bezoek aan de molens van Kinderdijk. Ik zag er mooie foto's van voorbij komen, maar hoorde ook verhalen over enorme toeristenmassa's. De afgelopen dagen was ik met Frank mee naar Delft en op een prachtige dag waagde ik mijn kans. Met de fiets reed ik een aantal uur rond en was enorm onder de indruk. Kinderdijk is echt een plek die je op je bucketlist moet zetten, lees en zie hier waarom dat zo is.

Kinderdijk

*would you rather like to read this post in English? Click here to go to the English post.

Wat is Kinderdijk?

Kinderdijk is een klein dorp aan de rivier de Lek in Zuid-Holland. De grootste trekpleister zijn de molens en waterpomp die net buiten het dorp liggen. Samen zorgen zij er al meer dan 1000 jaar voor dat de waterstand in de regio onder controle blijft en de grond onder onze voeten droog is waar wij dat willen. Kinderdijk ligt, zoals veel gebieden in Nederland, beneden het zeeniveau en zou zonder deze regulatie onder water staan.

Sinds 1997 staat Kinderdijk op de UNESCO World Herritage lijst vanwege de bijzondere mix van natuur en technologie. Op dit moment staan er 19 molens, waarvan er 2 zijn ingericht als museum (tegen betaling te bezoeken).  Het waterrijke gebied is een walhalla voor vogelaars.

Klik op de foto's om ze groter te kunnen zien!

Kinderdijk

Kinderdijk

Kinderdijk

De beste tijd voor een bezoek aan Kinderdijk

De molens van Kinderdijk zijn al jaren één van de grootste toeristische trekpleisters van Nederland. Toen ik thuis keek wanneer ik het gebied het best kon bezoeken zag ik enorm veel reviews. Iedereen was enthousiast, maar er werd ook gezegd dat het er druk was, zelfs in oktober nog. Ik bezocht Kinderdijk zelf begin november en was aangenaam verrast over het lage aantal bezoekers en dat terwijl het er een ideale dag voor was. Blauwe luchten met prachtige wolken, een beetje fris maar heerlijk in het zonnetje. Een bezoek in de late herfst en wintermaanden is volgens mij het meest ideale tijdstip, tenzij je van foto's vol selfies makende buitenlanders houdt natuurlijk 😉

Kinderdijk

Kinderdijk

Kinderdijk

Kinderdijk
 

Kinderdijk met de fiets

Het hele gebied van Kinderdijk beslaat een kleine oppervlakte die je makkelijk te voet kunt verkennen. Wil je wat minder lopen dan is er de mogelijkheid je met een hop on- hop off boot  op diverse plekken te laten afzetten. Ik besloot het gebied te verkennen met de fiets en dat bleek een prima keuze. Zo kon ik snel en makkelijk in mijn eigen tempo het terrein over rijden, stoppen waar ik wilde en na de koffie nóg een rondje via de andere kant maken.

Als je een fiets hebt dan is het ook heel erg leuk om de regio rondom Kinderdijk zelf een keer met de fiets te verkennen. Er zijn diverse mooie routes uitgezet en in de buurt kun je gebruik maken van fietsknooppunten. Voor mij als fotograaf was er voor de eerste keer genoeg te beleven maar als ik een keer terugga ga ik zeker langer fietsen. Een zonsondergang staat ook nog op mijn agenda, daarvoor was er deze keer geen tijd.

Kinderdijk

 

Kinderdijk

 

Kinderdijk

Handig om te weten voor je bezoek aan Kinderdijk

 • Een bezoek aan Kinderdijk is in principe gratis. Het grote terrein is openbaar toegankelijk.
 • Wil je een molen in Kinderdijk bezoeken koop dan een kaartje. Hiermee heb je toegang tot de molens Blokweer en Nederwaard en de grote pomp. Openingstijden wisselen per seizoen, dus informeer van te voren.
 • Kaartjes kun je ter plekke kopen bij de ingang in Kinderdijk, of met korting via de eigen site.
 • Er zijn nog meer activiteiten te boeken, kijk daarvoor even op de eigen site van Kinderdijk (in het Engels). Link onderaan dit stuk.
 • Aan het begin van het terrein is een parkeerplaats, kosten van het parkeren zijn €5
 • Vanaf Utrecht, Rotterdam en Dordrecht gaat er een bus die voor de deur stopt. Er is ook de mogelijkheid om vanuit Dordrecht of Rotterdam met een speciale waterboot te gaan.
 • Ik parkeerde mijn auto in Krimpen aan de Lek en stak met de fiets over met het veerpontje. (  € 1,60 retour ) Ook een leuke optie!

Alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek vind je op de eigen site.

Kinderdijk

Kinderdijk

Kinderdijk

Kinderdijk

Kinderdijk

 

Ik was echt aangenaam verrast tijdens mijn bezoek aan Kinderdijk. Heb jij het gebied al eens bezocht?

 

Een bezoek aan Kinderdijk doe je makkelijk vanuit Delft. Lees alles over deze leuke stad in mijn uitgebreide blog vol insiders tips!

*would you rather like to read this post in English? Click here to go to the English post.

 

 

 

 

Geplaatst in bucketlist, Europa, hotspots, Nederland, Things to do.

25 reacties

 1. Het staat wel al een paar jaar op mijn lijstje maar net als jij ben ik wat huiverig voor de enorme drukte daar en vraag ik mij altijd of ik er dan wel lol aan beleef als ik alleen maar foto’s heb met tig Japanners erop. Misschien inderdaad volgend jaar zo in november eens inplannen, misschien heb ik dan geluk dat ik net zulke mooie foto’s als jou kan maken!

  • Precies mijn reden om het lang uit te stellen, maar als je het goede tijdstip uitkiest is het heel mooi én bijzonder fotogeniek.En dan zeker ook blijven voor een zonsondergang, dat kan makkelijk in november want dat is het niet te laat op de dag.

 2. Ik heb inderdaad ook het beeld van toeristenmassa’s en selfiesticks bij Kinderdijk en dacht dat dit het hele jaar aan de orde was. Leuk om te lezen dat het er ook rustig kan zijn! Als we er een keer in de buurt zijn wil ik er wel eens heen om wat foto’s te maken 😀

  • Ik gokte dat het minder druk was. Kinderdijk is echt een hele fotogenieke plek. Probeer dan ook de zonsopgang of zonsondergang mee te pikken. Mij lukte het niet omdat ik af had gesproken met mijn werkende man en dat vond ik best jammer. Volgende keer ….

 3. Jazeker ben ik hier geweest, rij er zelfs elke dag langs onderweg naar mijn werk! Is wel echt een mooi gebied, toch? Het is inderdaad vaak wel erg druk, vooral tussend 12 en 3 als de Chinese toeristenbussen komen aanzetten haha.

 4. Ik ben hier helaas nog nooit geweest, net als andere Nederlandse attracties als de Keukenhof en Volendam bijvoorbeeld. Niet bewust, maar het komt er door het vele reizen vaak gewoon niet van. Jouw foto’s laten echter wel weer zien dat Nederland een prachtig land is, vooral als de zon schijnt 😉

  • Ik heb ook nog lang niet alles gezien en gedaan in eigen land hoor. Frank en ik maken er weleens grapjes over dat we diverse andere landen beter kennen dan ons eigen kikkerlandje. Het afgelopen jaar ging ik veel in eigen land op pad en nu is het weer tijd om verder weg te gaan 😉

 5. Tot vorig jaar was ik hier nog nooit geweest. Wij gingen afgelopen jaar een weekendje weg naar Rotterdam en toen wilde ik toch wel echt een uitstapje maken naar Kinderdijk. Heerlijk Hollands plekje!

  • Ik vond het zo veel leuker dan ik had verwacht. Had verwacht dat het echt een hype was met veel te veel roersiten. Ik bezocht het natuurlijk wel in het laagseizoen dus het was super rustig maar Kinderdijk verraste me in elk opzicht.

  • Leuk Jorien. Kinderdijk is een bijzondere plek en nu lekker rustig zonder de massa’s toeristen die er normaal gesproken in de zomer zijn. Ik was er in november en vond het super. Veel plezier!

  • Volgens mij zijn de molens van Kinderdijk altijd wel mooi. Het is een bijzondere plek die je echt zelf een keer bezocht moet hebben. En het leuke is dat het ook mogelijk is om Kinderdijk gratis te bezoeken. Zo kun je er makkelijk even overheen wandelen of fietsen zonder dat het je direct geld kost.Mooie stop voor wie er op weg is naar Rotterdam bijvoorbeeld. Of lekker met de boot vanuit Dordrecht, lijkt me ook geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *