Hoogtepunten van Death Valley National Park

Death Valley is het heetste, droogste en laagst gelegen nationaal park in de Verenigde Staten. In de zomermaanden zijn temperaturen boven de 50 graden heel normaal en wordt er aanbevolen om liters water mee te nemen als je het gebied in trekt.  Het landschap in Death Valley National Park is surreëel en kent een ongekende variatie. Een park dat mensen regelmatig overslaan op hun reis door het westen van Amerika en dat is zo enorm jammer. Na het zien van deze hoogtepunten van Death Valley National Park weet ik zeker dat je dit indrukwekkende gebied in je route door west Amerika op gaat nemen!

De bijzondere wereld van Death Valley

Ver boven de zinderende hitte van de laag gelegen vallei vind je koele bergtoppen. Death Valley National Park heeft één van de hoogste bergpieken van het land en in de winter zijn de toppen bedekt met een dikke laag sneeuw. Er zijn grillige rotsen in alle kleuren en grote zandduinen.

Maar er is ook water, iets wat ik persoonlijk niet verwacht had. Kleine visjes (over) leven in de stroompjes en vogels en groter wild zoeken er beschutting voor de extreme hitte. De droogte wordt af en toe verbroken door flinke onweersbuien. Niet lang daarna barst het park van de wilde bloemen, de cyclus van het leven in de woestijn. Eén van de vele hoogtepunten van Death Valley

 

Death Valley National Park

De Hoogtepunten van Death Valley per regio.

Met een oppervlakte van 1.4 miljoen hectare van woestijn en berglandschap is Death Valley het grootste aaneengesloten natuurgebied in de Verenigde Staten.  Meer oppervlakte dan je aankunt, zelfs al zou je een hele vakantie in dit ene park besteden. Als je in Death Valley bent moet je keuzes maken. Ik geef je mijn tips per regio. Zo haal je het meest uit je bezoek.

1- Het centrale deel van Death Valley: De Furnace Creek regio

Furnace Creek is één van de meest bezochte delen van Death Valley. Het is het thuis van de beroemde zoutvlaktes en het laagste punt in het park. Je vind er een bezoekerscentrum, een hotel en diverse campings. Veel van de bekende hoogtepunten van Death Valley vind je in dit deel van het park.

#Zabrinskie Point

In het midden van een netwerk van uitgesleten rotsen rotsen vind je Zabrinskie Point, één van de meest populaire plekken van Death Valley. De grillige vormen en diverse kleuren in de rotsen zijn een genot om naar te kijken. Zabrinskie Point is het mooist aan het begin en eind van de dag, wanneer het zachtere licht van de zon de kleuren laat leven.  Ga er lekker voor zitten en geniet van het schouwspel vanaf het speciale uitkijkpunt. Daarna kun je nog een mooie  (uitgezette) wandeling maken in de omgeving.

Zabrinski Point Death Valley National Park

#Devil's Golf Course

Vanaf Badwater Road rijd je via een onverharde weg naar de Devil's Golf Course. Een bijzondere vlakte met diverse versteende zoutpilaren. De pilaren zijn messcherp en je moet echt oppassen als je hier loopt. Zo ruig dat alleen de duivel hier golf kan spelen! Na regenbuien is het gebied vaak afgesloten.

#Artist's drive

Vanuit Badwater Road kun je de 9 Mile lange weg langs Artist's Palette rijden. De rotsen in dit deel van het park hebben enorm veel verschillende kleuren dankzij de oxidatie van verschillende metaalsoorten en als gevolg van vulkanische activiteiten. De rotsen zijn rood, roze, paars, oranje, felgroen, diep buin, net als een schilderspalet. De weg slingert zich door het landschap en op diverse plekken kun je uitstappen en een korte wandeling maken.

hoogtepunten van Death Valley National Park

#Badwater Basin Salt flats

Het laagste punt van het park vind je bij Badwater, dat ongeveer 86 meter onder de zeespiegel ligt. Vroeger lag hier een groot meer dat ingedroogd is en wat er overbleef is een enorme zoutvlakte. Het witte zout steekt af tegen de omringende bergen en strakblauwe lucht. Wandel over de knisperende zoutlaag en verwonder je over het surreële landschap. Bij extreme stortbuien komt de vallei opnieuw onder water te staan en bij het opdrogen ontstaat een nieuwe zoutlaag. Zo komt de bodem van de vallei langzaam aan hoger te liggen en loop je op een steeds dikker wordende zoutkorst. De zoutpannen zijn het mooist als het net geregend heeft en de laatste plassen water nog niet opgedroogd zijn. Een van mijn persoonlijke hoogtepunten van Death Valley

#Dante's View

Dante's View is het mooiste uitzichtspunt in het park waar je over de hele vallei uitkijkt. Vanaf deze hoge piek zie je zowel het laagste punt van het park (Badwater Basin)  als de hoogste piek  (Telescope Peak op 3368 meter hoogte). Een rit naar Dantes View staat garant voor prachtige vergezichten. In de hoger gelegen delen van het park heb je kans op het zien van Desert Bighorn Sheep, dus houd je ogen open. Wij zagen onderweg zelfs een schildpad oversteken, dat hadden we niet verwacht! Ben je boven dan is het een heel stuk frisser dan in de vallei. In de zomermaanden een heerlijke verademing, in de wintermaanden een frisse bedoeling. Bij Dante's View kun je nog een heel stuk verder wandelen en genieten van het geweldige uitzicht. Daarnaast bloeien er nog heel veel kleurrijke bloemen, iets dat je ook niet verwacht in deze droge omgeving.

hoogtepunten van Death Valley National Park

 2-Het minder bekende Death Valley: Scotty's Castle

#Scotty's Castle

Dit prachtige landhuis is in het begin van de jaren 1900 gebouwd door  Albert Johnson als vakantiehuis. "Death Valley Scotty",  die in het gebied naar goud zocht, was een goede vriend van Albert. Hij beweerde tegen iedereen dat het 25 kamers tellende huis van hem was, vandaar de naam Scotty's Castle. Tegenwoordig worden er tours in het ingerichte landhuis gegeven. NB: door overstromingen en beschadigingen in het gebied is Scotty's Castle tot eind 2018 gesloten voor het publiek.

#Ubehebe Crater

De Ubehebe krater is  ruim 300 jaar geleden ontstaan na een grote vulkanische uitbarsting.  In het gebied vind je nog diverse andere kraters, maar dit is de meest toegankelijke. Je kunt de krater vanaf de parkeerplaats bekijken maar ook te voet. Daarbij kun je kiezen om naar de bodem af te dalen om daarna de zware klim omhoog te maken. Een iets lichtere wandeling maak je op de rand van de krater. Deze ronde is ongeveer 2 1/2 kilometer lang, gaat over losser materiaal en langs diverse andere kleine kraters.

#The Racetrack

Op de Racetrack glijden honderden rotsen op mysterieuze wijze over de bodem en laten lange sporen achter. Bezoekers lopen in de sporen en verbazen zich over wat de rotsen doet bewegen. Om het afgelegen en ruige gebied in te kunnen heb je een "high clearance" auto en speciale banden nodig. Een echte uitdaging dus voor de avonturiers! De weg begint bij de Ubehebe krater en je parkeert de auto bij de Grandstand parkeerplaats waarna je te voet verder gaat.

#Eureka Dunes

De Eureka Sanddunes zijn de hoogste duinen van Californië. Ze zijn ongeveer 5 kilometer lang, anderhalve kilometer breed en 200 meter hoog.  De duinen liggen in de Eureka vallei en zijn  geïsoleerd van andere duinen in het land. Daardoor hebben zij een geheel eigen ecosysteem ontwikkeld.  Als je het gebied ingaat wordt er van je gevraagd dat je extra voorzichtig bent om vooral niets van het bijzondere ecosysteem te beschadigen.

3- De Stovepipe Wells regio, verrassend Death Valley

#Mesquite Flat Sand Dunes

Een grote serie van zandduinen midden in een kale vlakte. Wie verwacht dat als je aan Death Valley denkt? Voor ons was het een complete verrassing om deze prachtige regio aan te treffen. De verrassing uit de hoogtepunten van Death Valley. De witte zandduinen van Death Valley zijn in een continu proces van beweging. Regelmatig waait er een stevige wind over de vlakte die zorgt voor verplaatsing van het zand. Tussen de duinen vind je kleine bomen en struiken. De duinen zie je al vanaf de doorgaande weg, maar je kunt er ook in wandelen. Zet de auto neer op de Sand Dunes parkeerplaats aan Highway 190. Van daar kun je te voet alle kanten uit. Een wandeling naar de hoogst gelegen duinen, die helemaal aan het eind liggen, is ongeveer 2 Mile, ruim 3 kilometer.  De duinen zijn het mooist aan het begin en eind van de dag en ook bij volle maan zijn ze spectaculair. Kijk in de warme nachten wel uit voor slangen!

Death Valley National Park

#Mosaic Canyon

Uitgesleten marmeren wanden en bijzondere, kleurrijke, mozaïeken zijn de grote trekkers van deze kleine kloof. Het eerste deel van de kloof is smal en vraagt wat licht klim en klauterwerk. Daarna opent de kloof zich en is het een rustige wandeling over de bodem. Als je wilt kun je regelmatig ook wat hoger tegen de wand over kleine paadjes lopen.

#Salt Creek, water in Death Valley!

Tegen een achtergrond van bergtoppen slingert een stroom van zout water zich door het landschap. Het is de enige plek in het park waar je de bijzondere Pupfish kunt zien. De beste tijd om deze vis te zien is in het voorjaar wanneer er genoeg water is. In de zomer droogt de stroom langzaamaan op en zie je de vissen in de kleine poeltjes.  In de winter gaan de vissen in een winterslaap om bij de eerste regen weer tevoorschijn te komen. Eén van de verrassende hoogtepunten van Death Valley. Je verkent het kwetsbare gebied vanaf een houten vlonder. Deze boardwalk is voor iedereen goed te doen en laat je het gebied van dichtbij zien zonder dat je schade aanricht. In het gebied vind je ook diverse vogelsoorten.

Death Valley National Park Salt Creek

#Titus Canyon

Deze 43 kilometer lange kloof is één van de andere hoogtepunten van Death Valley en echt een bijzondere plek van deze regio.  Je vind er ruige bergen, gekleurde rotsen, muurschilderingen, wildlife en zelf een kleine ghost town! De weg is niet gemakkelijk te berijden en sluit regelmatig bij slechter weer. Een auto met "high clearance" wordt aanbevolen.  In de zomermaanden moet je jezelf goed voorbereiden want er is weinig toezicht in dit deel.

 

4- De Panamint Springs Area

#Darwin Falls

Een klein wonder in de woestijn noemen ze het zelf. Deze  waterval, die wordt gevoed met bronwater, is het hele jaar door te bekijken. In de lente zitten de wilgen rondom het water vol met vogels. Er is geen officiële wandeling. Om bij de waterval te komen moet je over rotsen klimmen en een paar stroompjes oversteken. De enkele afstand tot de waterval is ruim anderhalve kilometer.

#Father Crowley Vista

Net iets ten westen van Panamint Springs aan de highway 190 vind je een parkeerplaats. Daar is het nog een klein stukje omhoog wandelen over een onverhard pad voor het mooiste uitzicht op de Rainbow Canyon. Een landschap vol oude lavastromen en vulkanische gesteente

 

#Lee Flat Joshua Trees

Wij zagen de bijzondere Joshua Trees in het gelijknamig park. Je vind ze ook in Seqouia NP en KIngs Canyon maar dat ze ook in Death Valley te bewonderen zijn was ons onbekend! Vanaf de verharde Salina Valley Road neem je de onverharde weg die Lee Flat in gaat. De bomen staan aan weerskanten van de weg.

#Wildrose Charcoal Kilns

De Wildrose Kilns zijn kleine, bijvormige, ovens die gebruikt werden om brandstof te leveren bij het verwerken van zilver en lood.  Je vind ze in de Paramint bergen in de Upper Wildroseose Canyon. Als je in de buurt komt ruik je nog steeds de rooklucht van weleer.

#Aguereberry Point

Dit uitkijkpunt ligt in de Paramint Mountains en is een stuk hoger dan het eerder genoemde Dante's viewpoint. Je bekijkt de vallei hier vanaf het westen. Onderweg vind je nog de resten van een oude mijn en de resten van een mijnwerkers kamp. Het laatste deel van de route kan lastig zijn en niet voor iedere auto bereikbaar.

Dit waren mijn tips voor de hoogtepunten van Death Valley

Zoals je ziet heeft Death Valley enorm veel mooie dingen die je kunt bekijken. Het is echt een gebied dat je verrast, want er is véél meer variatie dan je van te voren denkt. De Stovepipe Wells en Furnace Creek  regio's zijn het best te bereiken. Ze liggen het meest centraal en zijn makkelijk per gewone auto te bereiken. Wil je meer van het gebaande pad gaan, bezoek dan één van de andere twee regio's.

Wat je ook onderneemt in Death Valley, informeer goed wat de huidige omstandigheden in het gebied zijn.  Zijn er wegen afgesloten? Wat zijn de weersvoorspellingen? (Gaat het regenen, of wordt het juist extreem droog en heet). Neem altijd meer dan genoeg water mee, zeker als het een warme dag is. Toen wij er waren was het 46 graden in de vallei en toen we bij de zoutvlaktes uit de auto stapten hadden we direct al dorst! Op de hoger gelegen delen van het park is het tijdens hete dagen goed toeven. Ook bij het bezoekerscentrum helpen ze je graag met de juiste informatie, kaarten van het gebied  tips voor activiteiten.

Verspreid over  Death Valley National Park vind je diverse kleinere ghost towns. Het is super leuk om er eens één van dichtbij te bekijken. Wij stopten een uurtje in Rhyolite, dat aan de oostkant van het park ligt, op weg naar Las Vegas.

hoogtepunten van Death Valley National Park

Ben jij weleens in Death Valley geweest en wat vond je ervan? Wat zijn jouw persoonlijke hoogtepunten van Death Valley?

Ik ben helemaal verliefd op dit park. Meer moois kun je zien in dit eerder geplaatste fotoblog.

Wil je meer zien van het bijzondere westen van Amerika? Neem dan eens een kijkje op mijn Amerika pagina!

Geplaatst in bucketlist, Noord-Amerika, Verenigde Staten.

8 reacties

  1. Prachtige post, ik herbeleef onze eigen reis weer helemaal opnieuw! Wij waren er enkel 1 nacht en enkel de duinen en de highlights die je vermeldt rond Furnace Creek gedaan, maar inderdaad overweldigend…zou zonde zijn indien je dit park niet in je reis verwerkt, echt de moeite, wij gaan ooit zeker nog een keertje terug!

    • Dank je wel, goed om te lezen. Wij waren er wat langer en zagen dus meer dan jij, maar het was nog niet lang genoeg. Ik heb begrepen dat je met de meeste campers het gebied niet in mag in de zomermaanden. Dat is een reden dwaarom veel mensen het park overslaan. Echt wel jammer vind ik persoonlijk!

  2. Mooi! Ik heb echt heel veel gemist afgelopen zomer, maar het was echt veel te heet om uitgebreid te gaan rondkijken (50+). Toch maar een keer terug als het ietsje koeler is, het is inderdaad een erg mooi park. Ik was in ieder geval erg onder de indruk van Zabriskie Point en Badwater Basin.

    • Ja, Death Valley kan heel heet zijn. Toen wij er waren was het 46 graden en dat was best puffen en heel veel drinken! Death Valley is echt een aanrader voor de maanden buiten de zomer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *