Grotwoningen in Guadix, bijzonder overnachten in Andalusië

Onze 3-weekse rondreis door Andalusië in het voorjaar is nog steeds één van de meest bijzondere Europese roadtrips die we maakten. We pakten het vliegtuig naar Malaga. Daarna reden een rondje langs de mooiste wandelgebieden, sfeervolle dorpjes en lekkere strandjes. Andalusië is een heel veelzijdige regio met veel bijzondere dingen zoals de grotwoningen in Guadix. Ik had er over gelezen en was er erg nieuwsgierig naar geworden. Nieuwsgierig genoeg voor een stop mét overnachting in een grot!

grotwoningen in Guadix

Een nacht in Guadix

Omdat we op onze reis al genoeg leuke stadjes (Granada, Sevilla, Córdoba en Malaga) in het programma hebben zitten laten we Guadix zelf voor wat het is. We richten ons puur op de grotwoningen die je net iets buiten het centrum vindt. Na een reisdag komen we aan het eind van de middag aan, checken in en gooien de spullen af bij ons bijzondere appartement in een oude grotwoning. Daarna maken we een korte rit met de auto in de omgeving en koken een hapje in onze eigen keuken. Het appartement is klein, maar van alle gemakken voorzien en zo zo schattig.

Wandelen tussen de bijzondere grotwoningen

Onze slaapkamer ligt achterin de grotwoning en wanneer we in bed liggen valt het ons op hoe stil het binnen is. De dikke muren dempen de geluiden en we slapen als rozen. Knus, veilig en ver van alle hectiek van de wereld.

Na een ontbijt in het zonnetje voor onze eigen grotwoning staat er de volgende dag een wandeling rondom het hotel op de planning. We lopen door de Barrio de Santiago of Barrio de las quevas. Wat een bijzondere plek om te wandelen, je voelt de geschiedenis. Na onze overnachting is het natuurlijk extra leuk om te weten hoe de sfeer in de grotwoningen is. Het prachtige uitzicht op Guadix en de omringende bergen van de Sierra Nevada krijgen we er gratis bij!
Waarom zijn er zo veel grotwoningen in Andalusië?

Hoewel je in de hele provincie Granada grotwoningen vindt is dit het gebied waar ze het meest geconcentreerd zijn. De grotten zijn uitgehouwen in het zachte kalksteen en zijn door hun dikke buitenmuren het hele jaar door ongeveer 19 graden. De eerste tekenen van het gebruik van deze grotwoningen stammen uit de 8e eeuw maar het merendeel van de woningen is gemaakt in de 16e eeuw. De Moren, op de vlucht geslagen voor de Spanjaarden, zochten hun heil in deze gebieden.

Grotwoningen in Guadix

In totaal telt Guadix zo'n 2000 grotwoningen in wisselende staat van onderhoud. Diverse woningen zijn aangepast en voorzien van alle moderne gemakken. Er is ook een deel dat nog opgeknapt moet worden of zelfs niet meer is dan een façade. Hoe meer je het centrale deel van de Barrio ingaat, hoe verder het verval is.  Witte schoorstenen steken uit de heuvels, ramen en deuren domineren het landschap. Naast de woningen die door de Spanjaarden zelf bewoond worden zijn er ook een aantal te huur. Er zijn zelfs diverse hotels die compleet bestaan uit gerestaureerde grotwoningen.

grotwoningen in Guadix2

grotwoningen in Guadix6

grotwoningen in Guadix3

Overnachten in grotwoningen in Guadix

Wil je zelf een keer ervaren hoe het is om in een grot (woning) te overnachten dan zijn er in de directe omgeving van Guadix diverse hotels die dit soort accommodatie aanbieden. Het aanbod varieert van eenvoudige eenpersoons onderkomens tot grote appartementen waar je met je gezin of andere groepen kunt verblijven. Een groot voordeel van een grot; tijdens de hete maanden is het er heerlijk koel zonder het gebruik van de airco. Eenmaal binnen hoor je niets van de buren want alles is super geluiddicht! Wij vonden het zelf heel leuk om op zo'n bijzondere plek te slapen en waanden ons even terug in de tijd in ons appartementje van Cuevas Pedro Antonio de Alarcon. Vind je zelfs dat nog te heet neem dan zeker even een duik in het zwembad!

Er zijn zijn naast deze nog diverse andere grotwoningen te boeken, kijk hier maar eens even naar nog zo'n mooi plekje, de Cuevas de Maria. Het loont zeker de moeite waard om even rond te kijken of te wachten op "het juiste moment" want er wordt regelmatig aardig gestunt met de prijzen. Wij reisden op de bonnefooi en hadden geen uitgebreide keuzemogelijkheden meer, maar vonden ons 2-persoons grot prima!

bijzonder hotel in Andalusië

grotwoningen in Guadix4

 

Heb jij weleens in grotwoningen in Guadix geslapen?

Ben je benieuwd op welke bijzondere plekken ik nog meer heb geslapen? Kijk dan zeker eens op mijn pagina met al mijn tips voor overnachten!

Wil je weten wat we nog meer in Spanje deden en zagen? Klik dan eens door naar mijn Spanje pagina.

Geplaatst in bucketlist, Europa, hotspots, overnachten, Spanje.

16 reacties

 1. Wat supersfeervol en bijzonder! Ik vind de minder gemoderniseerde / opgeknapte grotten het leukst, op de één of andere manier hebben dingen die er een beetje vergane-glorie uitzien altijd een soort aantrekkingskracht op mij 🙂

 2. Ha wat leuk dat jij ook zo’n Andalusië fan bent! Ik heb er ook twee weken rondgereisd, maar heb geen grotwoningen bezocht. Wel heb ik tijdens mijn cursus Spaans hier het een en ander over geleerd en vind het heel leuk om nu jouw foto’s en ervaringen te zien. Goede reden om nog eens terug te gaan naar Andalusië!

 3. Dit ziet er heel knus en sfeervol uit! Leuke overnachtingstip en de omgeving ziet er ook heel mooi uit! De meest bijzondere accomodatie waar ik in heb geslapen is een tent haha, wel verschillende soorten waaronder een tipi dat maakt het gelukkig iets bijzonderder. Oh en ik heb ook vaak in een kale en lege berghut geslapen waar we feestjes hielden toen ik wat jonger was en nog in Frankrijk woonde 😉

  • Ik heb dus nog nooit in een berghut geslapen. Dat vind ik toch wel een bijzondere slaapplek! Dit voorjaar en aan het begin van de zomer gaan we veel de Europese bergen in op onze Europese roadtrip en dan hoop ik er een keer één te kunnen meepikken.

 4. Tof! Echt een leuke tip. Lijkt me wel superleuk om met z’n tweetjes in zo’n aparte omgeving te overnachten. Het grotten-museum (ook in Guadix gelegen) is naar het schijnt de moeite waard om te bezoeken.

 5. Die grotwoning lijkt me zo leuk! Ik heb nog nooit op een bijzondere plek overnacht en vind dat best wel jammer. Dus zeker iets dat ik in de toekomst wil doen. Jullie roadtrip lijkt me wel ontzettend gaaf. Ik zou Granada en Sevilla erg graag willen zien. Ik dacht dit via citytrips te doen, maar een roadtrip zoals jullie die deden, lijkt me zoveel leuker. Super leuke reis-inspiratie!

  • En dan hebben wij nog lang niet alles gezien. Andalusië is echt geweldig om een roadtrip te maken. Bovendien kun je geregeld goedkope vluchten naar Malaga vinden (vanuit Nederland in ieder geval) en autohuur is echt niet duur.

 6. Kan iemand mijn /ons vertellen hoe de situatie binnen is. Zijn er ramen zodat je wel naar buiten kunt kijken> Ik heb namelijk engtevrees of te wel claustrofobie.
  Als de ruimtes groot zijn en eventueel een raam is dat geen probleem.
  Met dank Jan Breet Lelystad

  • Hoi Jan. De meeste van deze woningen hebben weinig tot geen ramen en de ruimtes zijn niet al te groot. Ik heb er zelf geen last van en vond het juist wel charmant, maar ik kan me voorstellen dat het voor jou dan te klein voelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *