Annapurna Circuit

De mooiste wandelroutes ter wereld, tips van reizigers en wandelaars.

Ik ben een groot liefhebber van wandelen, zowel thuis als tijdens mijn reizen. Op MyFootprints schrijf ik over de leukste wandelingen die ik zelf maak en die té leuk zijn om niet te delen. Helaas kan ik lang niet ieder mooi gebied zelf bekijken en daarom riep ik de hulp in van andere reizigers en wandelaars. In dit blog vind je hun tips voor de mooiste wandelroutes ter wereld. Ik ben benieuwd welk van deze routes jij al kent!

De mooiste wandelroutes ter wereld

Als ik ga reizen ben ik altijd op zoek naar mooie nieuwe wandelingen. Toen ik recent een oproep deed en anderen vroeg naar de mooiste wandelroutes ter wereld kwamen er ontzettend veel reacties. Het blog dat ik in gedachten had zou een stuk of 8 wandeltips voor je hebben, maar in plaats daarvan werden het er wel 13!

Het is aardig wat leesvoer, maar voor jou als echte wandelliefhebber is dat vast niet erg want in welk blog vind je zó veel inspiratie bij elkaar? De mooiste wandelroutes ter wereld neemt je mee naar maar liefst 5 van de 7 werelddelen! De mooiste routes van Europa lees je in een apart blog en op Antarctica na hebben we ze dan allemaal gehad ;).

 Krul jezelf lekker op onder die plaid, steek de kaarsjes aan, schenk een glaasje in en droom even weg bij de mooiste wandelroutes ter wereld. Ik durf te wedden dat jij straks ook fantaseert over één (of meer 😉 ) van deze prachtige wandelingen!

Mijn persoonlijke favoriet: de W-Trekking in Torres del Paine, Chili

Zes dagen lang trokken we met de tent en grote backpack door dit prachtige berggebied in Patagonië. Waar geen enkel pad recht is en elke dag weer een nieuwe uitdaging. Vol modder, rivieren en gigantische rotsblokken. Met enorme gletsjers die krakend en rommelend stukken ijs laten vallen. Vosjes en muizen die het voorzien hebben op je eten, wind die je met rugzak en al van een rotsblok afblaast en de dag erop windstilte.

Van regen naar zon, mist en wolken, van koud naar warm. Fijne gesprekken in de camperskitchen, heldere sterrenhemels en lange nachten in de tent. We wilden onszelf een mooie uitdaging stellen en die kregen we! Brandende spieren, afzien, jezelf tegenkomen maar toch doorzetten en eindigen bij de prachtige "Torres". Een hike die niet mag ontbreken op de lijst met mooiste wandelroutes ter wereld en die je absoluut op je bucketlist kunt zetten!

Wil je meer lezen over deze uitdagende hike? Hier vind je onze ervaring op de W-Trek in Torres del paine, Chili.

mooiste wandelroutes ter wereld deW-trekking Torres del Paine Grey glacier

 

 

Corinne over de Valle de Cocora (Colombia);

Vanuit de verte zie je ze al boven de jungle uitsteken, de lange dunne stammen van de waxpalm. Het is de nationale boom van Colombia en de langste palmboom ter wereld. Ze kunnen tot wel 60 meter hoog worden.

De Cocoravallei ligt in het Colombiaanse Andesgebergte. Het is een beschermd gebied, maar je hoeft er geen entree te betalen en je kunt gerust op eigen houtje lopen. Er is een mooie wandeling van 11 km, waarbij je het beste van de omgeving ziet. De wandelpaden zijn goed gemarkeerd, dus je hebt geen gids nodig.

Maar wat een bijzonder landschap! Je voelt je enorm klein tussen die metershoge palmen. Een uniek stukje natuur en een absoluut aanradertje!

De mooiste wandelroutes ter wereld Valle de Cocora, Colombia

Yvonne over de Jomsom Trek (Nepal);

Eén van de mooiste wandelroutes ter wereld die ik ooit maakte was gelijk ook de pittigste en hij begon met de mooiste vlucht die ik ooit maakte. Vanuit Pokhara vliegen we in de vroege ochtend naar Jomsom, een vlucht tussen de majestueuze, besneeuwde toppen van de Himalaya door. Na de landing beginnen we meteen aan onze twee uur durende tippel naar Kagbeni. De adem wordt ons af en toe benomen, niet alleen door de hoogte, maar ohh.. wat is het hier mooi. Zo indrukwekkend om tussen die machtige bergen door te lopen.

Na een overnachting in een eenvoudig guesthouse begint een dag van stevig klimmen, waarbij we steeds hoger de bergen in komen. De uitzichten op de berghellingen, waar de eerste herfstkleuren zichtbaar zijn en de wolken langzaam overheen rollen, zijn fenomenaal. Het valt niet mee om hier steil omhoog te lopen, maar de beloning is groot en als we aankomen in Muktinath zijn we onder de indruk van dit hooggelegen plaatsje, waar je één lijkt te zijn met de natuur. Vanaf hier gaan we alleen nog maar naar beneden, maar juist dit hoge stuk door de Himalaya zal mij altijd bijblijven.

De mooiste wandelroutes ter wereld Jomsom Trekking Nepal

 

Monique over de Tongariro Crossing (Nieuw Zeeland)

Als je van wandelen/ hiken houdt dan mag je in Nieuw Zeeland één wandeling zeker niet missen... De Tongariro Crossing is één van de mooiste  mooiste wandelroutes ter wereld. In ongeveer 8 uur maak je een fantastische tocht van Mangatepopo naar Ketetani (of andersom). Je loopt door een bijna surrealistisch landschap. De tocht gaat langs drie vulkanen: Mt Ruapehu, Mt Tongariro en Mt Ngauruhoe.

Na een steile klim waan je je even in een maanlandschap. Vervolgens kom je bij een uitgestrekte vallei met hel blauwe meren. Tijdens deze wandeling word je verwend met het ene prachtige uitzicht na het andere. En gedurende eindeloos durende afdalingen kom je langs kokende en rokende bergstroompjes en wandel je langs een rivier door bosrijke omgeving. Zoveel diversiteit in één bijzondere tocht. Lees meer over deze indrukwekkende wandeling op het blog van Monique Langeslag.

Jacoba (Co) over Angels Landing (Amerika);

Een van de meest bijzondere wandelingen die ik maakte was die naar de top van Angels Landing in Zion National Park (Utah, Verenigde Staten). Een pittige wandeling met veel haarspeldbochten en een flinke klim.

Het laatste stuk over de rotsen is vrij smal (soms maar een meter breed) en heb je zowel links als rechts een afgrond van een paar honderd meter. Er zijn dan ook kettingen om je aan vast te houden. Op de top is de uitzicht over Zion Canyon echt fenomenaal. Aangezien ik niet bepaald een "daredevil" ben en een beetje last heb van hoogtevrees, ben ik er nog steeds super trots op dat ik dit heb gedaan.

Angels Landing Zion National Park

Carolien over Corcovado National Park (Costa Rica);

Als je naar Costa Rica gaat, dan hoef je niet veel te wandelen om al veel groen te kunnen zien. Maar in één specifiek gebied moét je echt wel op pad en liefst meerdere keren. Ik heb het over Corcovado National Park in het zuiden van Costa Rica. Wij boekten hier een nacht op een onderzoeksstation zodat we extra veel wandelingen konden maken. Hiermee vergroot je ook de kans op ontmoetingen met dieren en zeker vroeg in de morgen en laat op de middag ben je dan ook een van de weinige toeristen in dit gebied. Wij spotten veel verschillende dieren, zoals de tapir, pekari (wilde zwijnen), aguouti, veel verschillende soorten apen en vogels. Wandelen in Costa Rica is zwaar door de warmte maar wel ontzettend gaaf!

doodshoofdaapje Corcovado National Park

Diana over de Boiling Pot (Zambia);

Tijdens je bezoek aan de Victoria Falls in Zambia moet je zeker niet de mini hike “Boiling Point” overslaan. Het zit wat verborgen en het is even zoeken maar dan krijg je ook wat. De hike brengt je naar het laagste punt van de Victoria Falls, Boiling Point. Het is een single trail die je rechtstreeks naar je bestemming brengt. Via de zelfde weg ga je ook weer terug omhoog. De hike duurt ongeveer 2 a 3 uur, zowel omlaag als omhoog en je waant je in een echte mini jungle. Overal zie je bavianen en hoor je de golven van de Zambezi al razen. Dit stukje Afrika is zo groen en mooi dat je het bijna lijkt of je in de jungle in
Azië loopt.

Boiling Pot, Vic Falls Zambia

De mooiste wandelroutes ter wereld: Annapurna Circuit en Everest Base Camp Trek (Nepal);

Eén van de mooiste wandelroutes ter wereld die Tikva ooit heeft gelopen is het Annapurna circuit in Nepal inmiddels tien jaar geleden. Nu ligt er meer weg maar toen liepen we in 16 dagen van Bhulbule naar Tatopani via de 5416m hoge Thorang La pass. Wat deze wandeling zo geweldig maakt is dat je de natuur echt op het tempo van je voetstappen ziet veranderen. Van de laaglanden waar de oogst net werd binnen gehaald tot aan de Himalaya pieken waar je een weg moet vinden in de sneeuw. Er is geen gemotoriseerd vervoer en je hebt geen ander doel dan lopen. Je wereld wordt heel klein maar daardoor ook zo groot.

Nu met een kleuterdochter beperken we ons tot wandeling van een dag van het Harzgebergte tot de Andes, maar die Himalaya roept ons en we gaan ooit terug.

Naast het Annapurna Circuit kun je nog een andere trekking maken in het Himalayagebied. Mirre liep de Everest Base Camp Trek. Deze 14 daagse trekking gaat vanuit het plaatsje Lukla naar het basiskamp van de hoogste berg ter wereld: Mount Everest. Een geweldige uitdaging voor de liefhebbers.

Annapurna Circuit

Rieneke over de Tiger Leaping Gorge ( China);

In het Zuid-Westen van China vind je een prachtige kloof waar je op eigen gelegenheid kunt wandelen. De naam van deze kloof is Tiger Leaping Gorge. Je hebt verschillende routes die door de kloof lopen met elk hun eigen moeilijkheidsgraad. Kies je voor de pittige wandeling, trek er dan twee dagen voor uit. Je komt onderweg verschillende guest houses tegen waar je de wandeling op kunt breken en kunt overnachten. Ook zitten er op de route Chinezen die water en snacks en bamboestokken verkopen. Met zo'n stok is de wandeling een stuk beter te doen, aangezien je meer grip hebt op het terrein. Naast de besneeuwde bergen zie je onderweg veel bossen, watervallen en valleien.

Na een flinke klim daal je weer af totdat je bij de gevreesde 28 bends komt, de pittigste klim van deze wandeling. Maar de beloning van deze beklimming is een prachtig uitzicht over de omgeving. Hier en daar wordt er een kleine bijdrage gevraagd om een mooi uitzicht te bewonderen of verder naar het dal af te dalen. Al met al is Tiger Leaping Gorge een prachtige gevarieerde route door de enorm indrukwekkende natuur van China. Wat ons betreft echt een aanrader!

Tiger Leaping Gorge

Marie-Lise over de Double O Arch-hike (Amerika);

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben geen hiker. Tuurlijk doe ik af en toe weleens een stevige wandeling, maar dat was eerder “omdat het goed is voor de gezondheid”. De fun eraan? Die zag ik niet. Tot 2 jaar geleden toen ik één van de mooiste wandelroutes ter wereld liep.

Ik was met een groepsreis mee naar de westkust van de USA. We stopten in Arches NP, en kregen van de reisleidster tijd om de wandeling naar Landscape Arch te maken, en dan terug te keren naar de bus voor de picknick. Van bij Landscape Arch kan je echter verder wandelen tot Double O Arch, en dat is precies wat ik met enkelen gedaan hebben. We zouden onze lunch wel op de bus opeten.

Het werd een geklauter over sliprock, een vechten tegen hoogtevrees, een opzoeken van fysieke grenzen (want mijn lichamelijke conditie is nihil), maar we hebben het gehaald. Dat de groepsleidster zich ondertussen enorm ongerust maakte, daar dachten we niet aan. Tijdens deze race tegen de klok en de eigen grenzen, heb ik de ziel van het park gevoeld, maar heb ik vooral ook ervaren hoe plezierig het is om jezelf uit te dagen.

Arches National Park USA De mooiste wandelroutes ter wereld,.

Sander en Jolien over de beklimming van Mount Rinjani (indonesië);

Toen we in Indonesië aankwamen wisten we dat we één ding moesten doen en dat is vulkaan Rinjani beklimmen. De tocht is zeer pittig en dat is meteen de reden wat deze tocht zo mooi maakt. De krater bestaat uit zeer steile stukken. Over een stuk van 7 kilometer doen wij 7,5 uur. Het is klauteren geblazen en we lopen langzamer dan 1 kilometer per uur. Onderweg zie je bijna altijd prachtige uitzichten over het eiland en de top van vulkaan Rinjani. Met een piek van 3726 meter hoogte altijd in het zicht. Het venijn zit hem in de staart. De laatste honderden meters gaan via een smal pad waar je links en rechts de afgrond in staart. Het pad bestaat uit vulkanisch los zand. Twee stappen omhoog, één stap terug. Om 6 uur begint het langzaam te schemeren. De zon komt op en het landschap ontvouwt zich. Wat we toen zagen is niet te omschrijven. Dat maakte dat we het afzien helemaal vergaten.

Rinjani, Lombok

Chantal over la Ciudad Perdida (Colombia);

Eén van de mooiste wandelroutes ter wereld die ik heb gemaakt is de wandeling naar de verloren stad, la Ciudad Perdida, in het noorden van Colombia. Deze eeuwenoude stad (maar liefst 650 jaar ouder dan Machu Picchu) werd gesticht door Indianen en pas in 1972 ontdekt door een groep schatzoekers. De tocht er naar toe is absoluut geen ‘walk in the park’ maar een intensieve trekking van vijf dagen onder begeleiding van een gids dwars door de jungle. Elke dag loop je uren achter elkaar in de hitte, eerst omhoog dan weer omlaag en het stikt er van de muggen. Maar de route door de jungle is fantastisch! Onderweg zijn er spectaculaire viewpoints, kun je zwemmen in de rivier op de mooiste plekjes en zie je leden van de Wayuu Indianen stam die in hutjes in de jungle wonen alsof de tijd heeft stilgestaan. Lees meer over mijn reis door Colombia in mijn blog Backpacken in Colombia.

de mooiste wandelroutes ter wereld wandeling la Ciudad Perdida Colombia

Annemarie over het Abel Tasman National Park (Nieuw-Zeeland)

In de zomervakantie van 2016 reisden we met onze twee kinderen door Nieuw-Zeeland. Een van de hoogtepunten tijdens deze reis was de wandeling van 6,5 kilometer in het Abel Tasman Park op het Zuidereiland. Dit kleine nationale park staat vooral bekend om de mooie ‘golden beaches’. Het was fris (want winter in Nieuw-Zeeland), maar de zon scheen. Vanuit het plaatsje Kaiteriteri werden we met een bootje afgezet bij het strand van Onetahuti. We waren de enigen op dit strand en hoorden alleen vogels en de golven van de zee. Wat een rust!

Het eerste deel van de wandeling ging over hoger gelegen, smalle paden met een schitterend uitzicht op verlaten strandjes en de zee. Daarna ging het pad verder van de kust af en liepen we door het bos. Het eindpunt van onze wandeling was Medlands Beach, waar we ’s middags weer werden opgepikt met een bootje. We hadden de wandeling redelijk vlot gedaan en konden bij dit strand nog even genieten van de zon, de prachtige omgeving en vooral ook: de stilte.

Abel Tasman Niew Zeeland

Piet over de Takezi trail. ( Bolivia)

In het duister van La Paz lopend naar een busstationnetje om daar de bus  te nemen naar het dorpje Ventilla. Het dorpje is niet de plek waar we uitstappen, dat is ergens langs de weg in de middle of nowhere. Langzaam stijgt de weg. Eerst een pad dat op sommige plekken een oude Inca trail is, gemaakt van rotsblokken. Omgeven door hoge bergen is de klim schitterend. Behalve in een dorpje is er verder geen mens te zien. De pas zelf ligt op 4650 meter hoogte en met name het laatste stuk is zwaar doordat dat gedeelte van de klim vrij steil is. Na de pas overschreiding is de trail echt mooi, authentiek en stammend uit de Inca tijd. Boven is het mistig maar daarna is het allemaal groen.

Vlak na de pas overnachten we en in de ochtend is het zonnig met omringende bergen en heuvels. De afdaling gaat urenlang omlaag. Ook hier geen mensen behalve waar we een dorpje tegenkomen. We laten het overweldigend mooie berglandschap van de Andes even achter ons om uiteindelijk uit te komen in het plaatsje Taquesi waar de Yungas begint. Terug naar La Paz is over een gevaarlijke slingerende weg waar soms aardverschuivingen de weg deels versperren. Een niet echt veel gelopen trail, maar echt één van de mooiste wandelroutes ter wereld. Door ons in 2 dagen gelopen hoewel er 3 dagen aangeraden werd. Een heel schitterende trekking door afwisselend landschap.

Takezi Trail Bolivia

 

Wat een geweldig overzicht is de mooiste wandelroutes ter wereld geworden! Stuk voor stuk pareltjes die ik graag een keer zou willen lopen en genoeg om over te dromen. Wie weet komt er nog eens een deel twee met nog meer tips voor de mooiste wandelroutes ter wereld.

Heb je nog niet genoeg wandelinspiratie opgedaan? Lees dan verder op deze pagina met de mooiste wandelroutes buiten Europa!

 

Blijf je liever wat dichter bij huis? Lees dan deze tips voor de mooiste routes binnen Europa!

 

Wat is de mooiste wandeling die jij ooit maakte? Deel hem met ons onder dit blog om nog meer mensen te inspireren!

 

Geplaatst in bucketlist, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen buiten Europa.

14 reacties

 1. Wat een inspirerende lijst! Stuk voor stuk prachtige tochten door de mooiste natuur. De Tongariro crossing stond al op mijn lijstje, verder ben ik nu ook erg enthousiast over de wandelingen in Amerika en Nepal!

  • Dat is het zeker! Ik sta te trappelen om ze allemaal een keer te lopen, zo veel mooie plekken, zucht. Amerika kan ik je uit persoonlijke ervaring natuurlijk ook warm aanbevelen!

 2. Echt heel gave trekkingen allemaal. Ik moet zeggen dat ik in mijn leven ook al wel een paar gelopen heb. Maar er staan hier een aantal heel mooie trektochten bij! De Rinjani is de enige die ik ook gedaan heb. En de meest aansprekende is die van naamgenoot Yvonne van der Laan, de Jomsom trek. Maar uiteraard zijn de andere ook geweldig! En leuk natuurlijk dat er 1 van mij bij staat. Ik geloof dat ik de enige niet blogger ben die er bij staat!

 3. Oke, wauw, ik wil deze dus het liefst gewoon allemaal eens doen. De wandelingen in Nepal lijken mij adembenemend, zo gaaf! Dat wil ik zeker doen als wij echt lang gaan reizen. De tiger leaping gorge wil ik ook graag doen, nu hadden wij daarvoor helaas te kort tijd in china, maar goed, goede reden om terug te gaan. Die laatste foto van de wandeling in Bolivia vind ik zo mooi, ik had geen idee dat je daar ook zulke prachtige wandelingen kan maken!

 4. Mooie verzamelblog geworden Ivonne! Ik lees ‘m en ik denk “ow ja, de Tigerleaping Gorge!” Die vond ik ook zo mooi. En verder heel veel inspiratie opgedaan voor toekomstige reizen. 🙂

  • Ik vind ze allemaal geweldig en heb er nog geen één van gelopen. Maar…voor deze winter staat een reis naar Chili en Argentinië op het programma en dan gaan we ook een hele mooie tocht maken in Torres del Paine! De voorbereidingen zijn in volle gang. Enorm veel zin in.

 5. Op onze website geven wij tips over ongeveer 60 lange afstandswandelingen in diverse Europese landen. Meerdaagse tochten. Van Kreta tot Schotland, van Zweden tot Spanje, oost en west Europa. Adviezen over de bereikbaarheid, de kaarten, de routes en verslagen over de routes zelf: bijzonderheden, het landschap, de hoogtes. Met veel foto’s en veel video’s.
  Alle wandelingen zijn door onszelf gelopen.
  Heel veel wandelplezier!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *