Palenque

De zes mooiste tempels van Mexico.

Mexico heeft een bijzondere geschiedenis en geweldige bezienswaardigheden. Ik trok al twee keer door dit prachtige land en raakte niet uitgekeken. Je vind er heerlijke stranden, groene jungle en gave tempels uit verschillende periodes. Ieder tempelruïne heeft zijn eigen charme en karakter. Mijn tips voor de zes mooiste tempels van Mexico.

Teotihuacan, Mexico City (México)

Teotihuacan, of de stad van de goden, ligt op ruim 50 kilometer van Mexico City. Het is één van de meest machtige steden uit het Pré Colombiaanse tijdperk. Ooit telde de stad meer dan 25.000 inwoners. In het centrale deel liggen de langgerekte "avenue of the death" en de tempel van Quetzalcoatl. Aan het begin en eindpunt staan de indrukwekkende piramides van de zon en de maan. Klim naar boven op één van de piramides voor een spectaculair uitzicht over het hele terrein. Vanuit Mexico City kun je Teotihuacan per taxi bereiken. Of reis met de metro en pak de bus vanaf deTerminal Autobuses del Norte. Wij boekten een tour met gids via ons hotel.

Teotihuacan praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 7 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s middags
 • Toegangsprijs: (2020) 70 Pesos, inclusief het kleine museum. Je betaalt extra voor je foto of video camera.
 • Bijzonderheden: Het uitzicht vanaf de piramides van de zon en maan. Op zondag is het erg druk omdat de toegang voor Mexicanen op die dag gratis is.

mooiste tempels van Mexico teotihuacan

mooiste tempels van Mexico teotihuacan

teotihuacan

Monte Albán (Oaxaca)

Monte Albán is een stad van de Zapoteken en ligt niet ver van de stad Oaxaca.  Doordat het op een hoge heuvel ligt heb je een geweldig uitzicht naar alle kanten. Het is er heel erg rustig en je kunt in alle stilte ronddwalen over het uitgestrekte terrein. Vanuit Oaxaca gaan er kleine busjes naar de tempel of je kunt er een tour boeken. Wij huurden een fiets en reden er vanuit de stad naartoe. Het is wel even klimmen op de heenweg, maar goed te doen. Ik vind dit zelf een super leuke manier om zowel Monte Alban als de omgeving rond de oude stad te bekijken.

Monte Alban Praktisch.

 • Openingstijden: Dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags
 • Toegangsprijs: (2020) 70 Pesos.
 • Bijzonderheden: De spectaculaire uitzichten vanaf de hoge berg en de rust. De tempels van Monte Albán staan op de Unesco werelderfgoedlijst.

monte-alban3

monte-alban1

monte-alban2

Mijn favoriete tempel in Mexico: Palenque (Chiapas)

De tempels van Palenque zijn mijn persoonlijke favoriet van de mooiste tempels van Mexico Dit komt voornamelijk door de geweldige ligging, midden in de jungle van Chiapas. Het hele complex is omgeven door groen en regelmatig hoor je de brulapen in de boomtoppen naar elkaar roepen. Ook vind je veel leguanen op het terrein die zich niet storen aan de mensen.

Het is bijzonder om te beseffen dat het grootste deel van de stad nog onder de grond verstopt ligt. Als je door de jungle loopt vind je regelmatig kleine hoopjes steen. Hoe gaaf zou dat zijn om die op te kunnen graven! Vanuit het dorp Palenque kun je met minibusjes (Collectivo) ieder kwartier naar de tempels. De kosten zijn 20 Pesos. Wij reden er met de eigen auto naartoe.

Palenque praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot half 5 ’s middags
 • Toegangsprijs: (2020) 80 Pesos.
 • Bijzonderheden: De waanzinnige ligging midden in de jungle.

mooiste tempels van Mexico palengue

mooiste tempels van Mexico palengue

palengue2

Chichen Itza (Yucatán)

Chichen Itza is één van de meest bekende en best gerestaureerde tempel complexen van Mexico. De grote piramide tempel El Castillo, op het centraal gelegen plein, is de blikvanger. Helaas mag je er tegenwoordig niet meer opklimmen omdat er simpelweg té veel mensen op liepen. Maar er zijn nog veel meer mooie gebouwen op het terrein te vinden. Zo is er een goed bewaard balveld en de bijzondere muur van de doodshoofden.

Chitchen Itza is makkelijk vanuit Playa del Carmen en Cancun te bereiken. Het grote nadeel van deze ligging is de enorme drukte. Mijn advies: slaap in de buurt en ga vroeg in de ochtend of aan het eind van de middag als er nog geen dagjes mensen zijn. Dan komt de sfeer het best tot haar recht!

Chichen Itza praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot half 5 ’s middags
 • Toegangsprijs: (2019) 486 Pesos.
 • Bijzonderheden: Het kan heel druk zijn met dagjesmensen. Kom vroeg in de ochtend of laat op de dag.

mooiste tempels van Mexico chitzen-itza

chitzen-itza1

Uxmal (Yucatán)

Uxmal, vlakbij de stad Merida, wordt als één van de belangrijkste opgravingen van de regio beschouwd. De gebouwen die je aantreft zijn weer compleet anders als die van andere sites. Ze zijn groot en gedecoreerd met elementen uit de Puuc stijl. Vooral de grote piramide van de tovenaar spreekt met haar ronde vormen tot de verbeelding. Uxmal wordt door veel mensen overgeslagen maar persoonlijk vind ik dat echt zonde. Wat mij betreft is het één van de mooiste tempels van Mexico.

Uxmal praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags
 • Toegangsprijs: (2020) 418 Pesos.
 • Bijzonderheden: De piramide van de tovenaar. Grote gebouwen en decoratie.

uxmal mooiste tempels van Mexico

uxmal2

Coba (Quintana Roo)

De ruïnes van Tulum, met de spectaculaire ligging, zijn bij de meeste Mexico gangers wel bekend. Vanuit Tulum kun je ook een bezoek brengen aan het wat minder bekende Coba. Het complex van Coba is rondom twee meren gebouwd en ligt midden in de jungle. Door die jungle loopt een wirwar aan oude paden. Het grootste netwerk van stenen paadjes in Mexico.  Als je beneden loopt heb je het nog niet zo in de gaten, maar vanaf de top van de Nohoch Mul Piramide is het uitzicht over de jungle spectaculair. Ook het balveld is geweldig mooi bewaard gebleven. Een groot deel van het complex ligt nog steeds verstopt onder de jungle. Je kunt bij de ingang ook een fiets huren om het gebied te bekijken.

Coba praktisch:

 • Openingstijden: Dagelijks van 8 uur ’s ochtends tot 5 uur ’s middags
 • Toegangsprijs: (2020) 75 Pesos.
 • Bijzonderheden: De ligging in de jungle en het balveld.

mooiste tempels van Mexico coba

coba2

coba1

Geplaatst in bucketlist, Mexico, Midden-Amerika, tempels, UNESCO Werelderfgoed.

12 reacties

 1. Palenque en Chitzen Itza ben ik ook geweest tijdens mijn reis door Midden-Amerika, maar bij die andere tempels nog niet. Mooi, heb ik een goed excuus weer terug te gaan naar dat schitterende land! Vond het er echt geweldig. Alleen het eten… ik vind die bruine bonensmurrie echt niet lekker.

  • Ik vind Mexico echt een geweldig mooi land. Qua eten; het is eenvoudig maar ik vind het wel te doen. Maar goed, je gaat niet naar Mexico voor het lekkere eten toch?

 2. Ik wil ze gewoon allemaal zien 😉 Al klinkt Palenque wel erg goed, zo midden tussen de dieren. Wij hebben (nog geen concrete) plannen om volgend jaar door Mexico te reizen, dus ik ga jouw artikel vol tips zeker opslaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *