beuken in het Mastbos Breda tijdens wandeling

Wandelroute Breda; wandel door het Mastbos en het Markdal

Samen met vriendin Fanny maakte ik een mooie wandelroute in Breda. We stippelden een wandelknooppuntenroute uit en wandelden door het uitgestrekte Markdal en langs de vennen, beukenlanen en het vlonderpad van het Mastbos. Leuk om dicht bij een grote stad zo veel mooie natuur te kunnen ontdekken. Wandel je met ons mee?

Start van de wandelroute Breda.

Nadat we de wandelroute thuis hebben uitgestippeld zoeken we een handige parkeerplek waar we kunnen beginnen. Mijn oog valt op de enorme parkeerplaats van Restaurant Bouvigne Paradijs, naast het kasteel. Vanaf hier wandel je zo het Mastbos in. Een perfecte plek om te verzamelen. Als eerste wandelen we richting knooppunt 17. We passeren het indrukwekkende kasteel van Bouvigne dat weerspiegeld wordt in de de vijver. Iets verderop duiken we via een klein bospad het Mastbos in.

→tips voor meer wandelroutes in Brabant vind je op de wandelen in Brabant pagina.

kasteel Bouvigne Breda startpunt van wandelroute Mastbos en Markdal

beuken in het Mastbos Breda tijdens wandeling

Het Mastbos

Het Mastbos is een groot bosgebied ten zuiden van Breda en één van de oudste naaldbossen van Nederland. Haar naam dankt het gebied aan de grote grove dennen, die vroeger mastbomen werden genoemd. In het Mastbos kun je heerlijk wandelen op één van de uitgezette routes of zelf een mooie route uitstippelen via de wandelknooppunten.

Wandel over smalle paden en brede beukenlanen, door de heide en donker naaldbos. In het bos stikt het van de vogels en bij de vennen kun je op zoek naar kikkers, salamanders, vlinders en libellen. Met wat meer geluk spot je een boommarter, ree, vos of eekhoorn.

Vennen en het vlonderpad

Via smalle en bredere beukenlanen wandelen we steeds verder het bos in tot we bij een ven komen. De kikkers kwaken er driftig op los op deze zonnige voorjaarsdag. Iets verder treffen we nog een tweede ven, omgeven door een heel groot nat gebied dat is afgezet met een hekwerk. Aangezien we gek zijn op mooie vennen blijven we een tijd staan kijken terwijl we van de stilte genieten.

Iets verderop eten we op een dikke boomstam onze boterhammen en gaan daarna op zoek naar het vlonderpad. We moeten het even navragen aan een andere wandelaar maar het blijkt vlakbij knooppunt nummer 10  in een hoekje verstopt te liggen. Jammer dat we niet iets dichter bij het ven komen maar van een afstand is het ook mooi.

ven in het Mastbos Breda

beukenlaan in het Mastbos Breda

vlonderpad Mastbos Breda

De Kogelvanger

Het tweede deel van onze wandelroute is nog mooier dan het eerste. Terwijl we lekker aan de klets zijn passeren we het ene ven na het andere. Het wordt langzaam aan best wel warm dus af en toe zoeken we even de schaduw van de grote beukenbomen op om even wat te drinken.

Vlak voor we het Mastbos verlaten komen we bij de Kogelvanger. Dit voormalig militair schietterrein is tegenwoordig een natuurgebied. Wandelen doe je over de oude wal. De gracht die ontstond door het uitgraven van deze wal heeft nu voornamelijk een functie als kikker- en salamanderbroedplaats. Een koppeltje ganzen met jongen staat langs het wandelpad en houdt iedere wandelaar nauwlettend in de gaten. Even later zwemt er een roodwangschildpad voorbij. Die heeft hier een mooi tweede leven gekregen.

brede beukenlaan in Mastb

Kogelvanger ven Breda

de Kogelvanger Breda

ganzen met jong Mastbos Breda

Nieuwe natuur in het Markdal

Nadat we een weg zijn overgestoken wandelen we kort door een woonwijk.  Al vrij snel bereiken we het dal van de beek de Mark. Deze stroomt dwars door de stad en door de weilanden ten zuiden van Breda. Het gebied is tegenwoordig in beheer van Natuurmonumenten. Langs de beek zijn natuurlijke oevers gegraven en het water in het Markdal mag weer kronkelen.

Aan de overkant van de beek graast een koppeltje koeien en hebben we uitzicht op de skyline en de Sint Laurentiuskerk in Ulvenhout. Op de weides liggen fietsen en er wordt gezond en gepicknickt. Wat een fijne plek om even te ontsnappen aan de stadse drukte. Er is genoeg ruimte voor iedereen. Na nog een klein kwartiertje wandelen bereiken we het eind van onze wandelroute en is het tijd om af te slaan richting de parkeerplaats.

Markdal bij Breda

uitzicht over Markdal Breda

uitzicht op Ulvenhout vanaf het Markdal Breda

Markdal wandeling Breda

wandelroute Breda

 

Handig om te weten over de wandelroute Breda

  • De totale wandelroute die wij bij Breda uitstippelden is 12 kilometer lang.
  • Start van deze rondwandeling is de parkeerplaats van restaurant Bouvigne Paradijs, Bouvignelaan 3 Breda. Hier kun je gratis parkeren.
  • De route volgt de volgende wandelknooppunten: 17-4-5-29-41-62-50-10-8-6-7-18-60-17.
  • Deze wandelroute is makkelijk uit te breiden door meer wandelknooppunten toe te voegen.
  • Hoogtepunten: het Mastbos Breda, kasteel Bouvigne en het Markdal.
  • Voor het wandelen van het vlonderpad weken we even af van de route af bij knooppunt 10.
  • Schoenen waarop je lekker wandelt zijn voldoende voor deze route.
  • Horeca: aan het startpunt Restaurant Bouvigne Paradijs, bij knooppunt 99 (te bereiken vanaf punt 62) Pannenkoekenrestaurant Dennenlucht.
  • Lees hier tips voor nog meer leuke wandelroutes in Breda.
  • Meer wandelinspiratie nodig? Klik dan even door naar deze pagina met al mijn wandelroutes.
Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

2 reacties

  1. Hoi

    Heb je een uitgebreide en exacte routebeschrijving van de wandeling door het mastbos inclusief vlonderpad en het Markdal in Breda?
    Het lijkt me een fantaschtische wandeling maar ik ben iemand die altijd en overal de weg kwijt raakt. Daarom heb ik die nodig om niet te verdwalen….
    Ik wil er gerust voor betalen.

    • Hoi. Ik heb helaas geen totaal uitgeschreven route voor je omdat wij hem via wandelknooppunten liepen (zie onderaan het blog voor de exacte nummers), plus een kleine extra lus bij het vlonderpad. De wandelknooppunten in het Mastbos en Markdal bij Breda zijn prima te volgen. Groetjes en veel wandelplezier, Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *