brug over de Dommel

Wandelen langs de Dommel; het Loondermolenpad

Het Loondermolenpad is een afwisselende, niet al te lange rondwandeling door het dal van de Dommel. Heerlijk om te doen als je slechts een paar uur de tijd hebt. Let tijdens het wandelen goed op want er is genoeg te ontdekken. Wie weet spot je net als wij een ree of één van de ijsvogels die in de oeverwanden van de Dommel nestelen. Wandel je met ons mee?

Het dal van de Dommel

De Dommel stroomt vanuit België bij het dorp Borkel en Schaft Nederland binnen en voert je dwars door diverse landschappen. Hoewel het gebied rond de beek het hele jaar door mooi is zijn mijn persoonlijke favoriete jaargetijden voor een wandeling de lente en zomer.

Het Loondermolenpad is één van de vele wandelroutes in het gebied en neemt je mee door het dal van de Dommel bij Waalre en Riethoven. Het is een natte laarzenpad en kan op bepaalde plekken flink drassig zijn, zeker als het regenachtig weer is geweest. Tijdens het wandelen kom je meerdere kleine voetgangersbruggen tegen en wandel je regelmatig langs de kronkelige oever van de Dommel. De foto's in dit blog zijn van een wandeling begin juni.

→Ook mooi om te wandelen in het dal van de Dommel: de Plateaux en het Hageven.

ruige natuur langs de Dommel het Loondermolenpad

Het startpunt bij de Volmolen

Startpunt van de wandelroute is de Volmolen. Deze dubbele molen staat deels in Waalre en deels in Riethoven en heeft in de loop der jaren meerdere functies gehad. Hij werd gebruikt in de nabewerking van geweven wollen stof (vollen), als oliemolen, graanmolen en sinds 2000 wordt hij ingezet voor de elektriciteitsproductie. Bij de Volmolen vind je een gezellig terras en het startpunt van twee wandelroutes. De blauwe route, het Loondermolenpad, en een gele route aan de andere kant van de doorgaande weg.

Nadat we onze auto tegenover de molen geparkeerd hebben steken we de weg over. Binnen enkele minuten zijn we ondergedompeld in een wereld vol ruige, natte natuur. We wandelen op smalle paden langs de oevers van de beek en over vlonderpaden. Het zonlicht wordt gefilterd door het bladerdek, vogels fluiten en er zoemen libellen en muggen om ons heen. Voor ons uit steekt een ree het pad over en verdwijnt tussen de bomen voor we goed en wel in de buurt zijn. Welkom in de natuur!

wandelen langs de Dommel het Loondermolenpad

wandelen langs de Brabantse Dommel bij Volmolen Waalre

Libelle in het dal van de Dommel

 
Variatie

Via een wat meer open pad en een klaphekje komen we opnieuw in een wat dichter begroeid gebied. Natuurgebied de Elshouters is een mooi voorbeeld van oud, middeleeuws, cultuurlandschap. We wandelen door een broekbos, waar de begroeiing wordt bepaald door de (vaak hoge) waterstand.  In dit bos zie je vooral elzen en wilgen en dichtbij de beek liggen kleinschalige hooilandjes.

Iets verder zien we juist weer veel populieren. Het hout van deze rechte, hoge bomen werd vroeger veel gebruikt voor het maken van klompen, lucifers en meubels. Opnieuw verlaten we de Dommel en wandelen door kleinschalige akkers en stukjes natuur. We wandelen over landgoed de Loonderhoeve waar samen met Natuurmonumenten gewerkt wordt aan het nog natuurlijker maken van het gebied. Hier steken we opnieuw de Dommel over. De weides in dit deel staan vol prachtige blauwe en paarse lupines.

→Tip: het Loondermolenpad is slechts één van de (meer dan) 40 rondwandelingen op Myfootprints.

Loondermolenpad Waalre Riethoven

mooi pluis langs de Dommel

wandelen in Brabant het Loondermolenpad

brug op het Loondermolenpad

Lupine langs de Dommel

Droge grond

Op het laatste deel wandelen we nog een klein stukje langs de Dommel en daarna nog wat verder van het water af. Over brede zandpaden tussen ruige akkers en langgerekte bomenlanen. Dan gaat het nog even kruip-door-sluip-door tussen hoge grassen, rietstengels, kleine bosjes en natte stukken. Voor we het weten staan we weer bij de Volmolen. Een heerlijke wandeling om de dag mee af te sluiten.

rand bos en akkers Waalre Brabant

akkers en bosrand in het dal van de Dommel bij Waalre

struinpad langs de Dommel
Handig om te weten over het Loondermolenpad bij de Dommel.

 • Deze wandelroute is ruim 6 kilometer lang en makkelijk te volgen.
 • Startpunt van de route is de parkeerplaats bij de Volmolen aan de Volmolen 1 Riethoven. Hier vind je ook de enige horeca langs de route.
 • Goede wandelschoenen die nat mogen worden zijn aanbevolen, zeker als het geregend heeft.
 • Honden mogen mee, mits aangelijnd.
 • Let goed op de blauwe flits van de ijsvogel, zeker langs de oevers van de Dommel.
 • NB; in het weekend kan het druk zijn. Kies dan een andere route of start vroeg of aan het eind van de middag.
 • Ga je tegen de schemering wandelen (in voorjaar en zomer) vergeet dan geen muggenspray mee te nemen.
 • Wil je de route uitbreiden dan kun je eventueel de gele route er aan vastplakken. Deze start ook bij de Volmolen.
 • Meer informatie over de route en het gebied vind je op deze pagina van Natuurmonumenten.

Nog niet uitgewandeld?

Klik hier door voor al mijn tips voor de mooiste wandelingen in Brabant. Veel plezier.

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Nederland.

8 reacties

 1. Het is zo mooi om de ijsvogel te spotten. Dit klinkt ook weer als een heerlijke wandeling. Mooi in het groen. Ik vind het wel leuk als de laarzen aanmoeten, lekker door de plassen banjeren.

  • Pas zag ik de ijsvogel in een ander deel van het dal van de Dommel. Ik wilde hem al jaren zo graag zien en eindelijk lukte het. Ik begreep pas dat door alles wat er nu gebeurt in onze natuur men verwacht dat er heel veel ijsvogels te zien zullen zijn. Joepie! Ik houd ook wel van dit soort wandelingen, lekker struinen door de ruige natuur.

 2. Wat gaaf dat je hier ijsvogels kunt zien, dat wil ik echt graag nog een keer! De wandeling klinkt verder ook super. Je hoeft ook helemaal niet ver weg om mooie dingen te zien.

 3. Dit is nou een mooie route voor mij…lekker in de buurt ook. Ik rijd iedere dag langs de Dommel, maar dat is in Eindhoven. Ik wist helemaal niet dat je ijsvogels kon spotten bij de Dommel. Die wil ik al jaren zien. Bedankt voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *