wandelen rond kapel de heilige Eik Oirschot

Wandelen rond kapel de Heilige Eik in Oirschot

Tijdens het wandelen van de Trage Toch Spoordonk kwam ik in gesprek met een local. Hij gaf me de tip om te gaan wandelen bij de Kapel van de Heilige Eik bij Oirschot. Samen met Frank wandelde ik een fijne route vanaf de kapel over landgoed de Baest, door het dal van de Beerze en langs visvijver ‘t Lisje. Een heerlijke, niet al te lange wandeling. Perfect voor wie er in korte tijd veel wil zien. Wandel je met ons mee?

De kapel van de Heilige Eik in Oirschot

Het startpunt van onze wandelroute is de kapel van de Heilige Eik in Oirschot. Er zijn meerdere verhalen in de omloop over deze bedevaartsplaats. Eén ervan spreekt over een Mariabeeldje dat werd gevonden, in een eik geplaatst en vereerd door herders en boeren. Het beeld werd meegenomen en in plaatselijke kerk gezet maar de volgende ochtend was het weer terug in de eik. Zieken die het beeldje bezochten genazen op wonderbaarlijke wijze. De huidige kapel stamt uit 1854 en elk jaar bezoeken rond de 250.000 mensen deze bijzondere plek.

Nadat we de auto hebben geparkeerd lopen we richting de kapel en kijken onze ogen uit. Niet alleen is de kapel mooi van buiten maar van binnen is hij zeker net zo indrukwekkend. Er zijn kleine glas in lood ramen, een barok altaar en op diverse plekken branden kaarsjes.

kapel van de Heilige Eik in Oirschot

interieur kapel van de Heilige Eik Oirschot

Het dal van de Beerze

Thuis hebben we het GPX bestand al op de telefoon gezet. In eerste instantie wandelen we de verkeerde kant uit om daarna  snel de route goed op te pikken. Geeft niks, kunnen we de kapel en de Beerze ook nog even van de andere kant bewonderen.

Wie er in dit deel van Brabant wandelt komt op zijn wandeling vaak wel een keer in het dal van de Beerze. Nadat we een klein kapelletje ter ere van Anthonis van Padua passeren volgen we de Beerze terwijl deze zich door het bos heen kronkelt. In de verte horen we het geluid van de nabijgelegen snelweg. Bijzonder hoe je zo dicht bij de drukte zo'n fraai stukje natuur kunt vinden. Het is een geweldige dag om te wandelen. De vogels fluiten volop en de bomen en struiken beginnen uit te schieten.

de Beerze bij Kapel de Heilige Eik Oirschot

bij de Kapel van de Heilige Eik Oirschot

wandelroute Oirschot de Beerze

 

Afwisselend landschap van landgoed de Baest

Nadat we het bos verlaten komen we in een meer open landschap. Via een hangbrug steken we de Beerze over en wandelen langs weides vol paardenbloemen en bloesemrijke bomenrijen. Mijn sweater gaat uit en kan de rugzak in. Aan het eind van de weides wandelen we weer door een stuk bos en nogmaals door een meer open landschap tot we opnieuw bij de Beerze komen. Hier zoeken we een mooi plekje om onze boterhammen op te eten. Onze neuzen richting de zon en uitzicht over het water. Hoe eenvoudig kan geluk zijn.

brug voor wandelaars over de Beerze Oirschot

bloesem in dal van de Beerze

wandeling bij Oirschot dal Beerze en landgoed Baest

beukenbossen op landgoed Baest Oirschot

wandeling rond de Heilie Eik en landgoed de Baest Oirschot

wandeling landgoed de Baest en Beerze

dal van de Beerze bij Oirschot
Het Wilhelminakanaal en visvijver 't Lisje

Nadat we een tijd langs de Beerze hebben gewandeld komen we via een groot ven in het dal van de Groote Beerze waar we richting het Wilhelminakanaal lopen. We tikken het kanaal even aan en slaan dan af richting de grote visvijver van 't Lisje waar diverse mensen aan het vissen zijn.  Op de kop van de vijver slaan we rechtsaf bij café de Nachtegaal en bereiken via een kort stukje asfaltweg weer een onverhard pad. In de verte zien we de auto's razen op de snelweg maar hier is het heerlijk rustig.

overgang Beerze naar Grote Beerze landgoed Baest Oirschot

vijver landgoed de Baest Oirschot

bloesembomen tijdens wandeling bij de Heilige Eik

Weer richting de kapel van de Heilige Eik

Het laatste stuk van de route gaat over een lang pad tussen de akkers dat we delen met fietsers. Vanaf hier is het "immer gerade aus". Na een tijd steken we een weg over en nadat we een tweede weg over zijn gestoken zien we een bord dat fietsers verwijst naar de Heilige Eik. Hier slaan we linksaf en komen al snel weer aan de achterkant bij de parkeerplaats van de kapel uit. Eind aan een fijne wandeling die stiekem weer veel te snel voorbij ging.

fietspad richting de Heilige Eik Oirschot

bordje Heilige Eik Oirschot op wandelroute

Handig om te weten over wandelen rond de Heilige Eik Oirschot

  • De route is 7 kilometer lang en gaat over makkelijke paden.
  • Startpunt is de parkeerplaats bij de kapel van de Heilige Eik, Proosbroekweg 11 Oirschot.
  • Horeca: café de Nachtegaal bij de visvijver 't Liske.
  • Goede wandelschoenen worden aanbevolen want soms kan het drassig zijn.
  • Honden mogen mee op de route maar niet bij de visvijvers van 't Lisje, daar moet je omlopen.
  • Je volgt de wandelroute bij de Heilige Eik d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
Geplaatst in Brabant, Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *