Boswachterij Dorst lig in de Baronie van Breda. Een bos van ongeveer 1.000 hectare midden tussen Breda, Oosterhout en Tilburg. Omsloten door stedelijk gebied is het een gebied in ontwikkeling. Productiebos verandert in een plek waar mensen uit de steden kunnen recreëren. Wij wandelden een mooie route van 13 kilometer door Boswachterij Dorst. Tijdens deze wandeling passeer je diverse kunstige bouwwerken, of follies, die spelen met het omringende landschap en wandel je langs de leemputten van Dorst. Wandel je met ons mee?
Op een winterdag in Boswachterij Dorst......
Parkeren wij de auto bij Jacobushoeve in Dorst. We hebben al een tijd gereden en ik moet enorm nodig plassen maar helaas is de horeca dicht. Het wordt weer wildplassen vandaag. Gelukkig wandelen wij een route door Boswachterij Dorst dus het verlossende struikgewas is niet ver. Nadat we de rugzakken hebben omgedaan wandelen we via een stukje provinciale weg richting een breed pad op de rand van akkers en bos. Hier zoek ik even een rustig plekje en dan kunnen we echt aan de wandel. Het beloofde zonnetje laat zich nog niet zien en het is best nog fris dus we zetten er een lekker vaartje in.
De kunstroute door Boswachterij Dorst
Niet veel later wandelen we het bos in. Hier treffen we een wandelpaaltje waarop meerdere wandelroutes staan aangeduid waaronder de Kunst Route. Wie deze route wandelt komt langs diverse kunstwerken of follies. Deze kunstwerken zijn speciaal ontworpen om natuur en mens dichter bij elkaar te brengen en staan op diverse plekken in Boswachterij Dorst.
Onze wandeling pikt een deel van deze kunstroute mee. Al vrij snel komen we bij het eerste kunstwerk van onze route, de Duiventoren. Deze is genoemd naar het gebied waar we doorheen wandelen en heeft gaten waar vogels in kunnen nestelen. Een vreemd contrast om zo'n witte toren in het bos te zien opduiken, maar wel leuk. Het is nog stil rond de gaten en ik ben wel nieuwsgierig welke vogels er straks in deze Duiventoren zullen gaan broeden.
Natuurgebied De Duiventoren
In natuurgebied De Duiventoren vind je nog resten van een oud grachtenstelsel dat over is gebleven uit tijden van vroegere bewoning. Onze wandeling gaat over brede zandpaden aan de rand van het bos. We volgen knooppunten dus hebben we alle tijd om lekker om ons heen te kijken. Onderweg passeren we meermaals een bordje met de tekst Boswachterij Dorst. Het is heerlijk rustig op de paden. Nadat we de provinciale weg zijn overgestoken wandelen we richting de tweede follie, De stal, en de Leemputten van Dorst.
Ons favoriete plekje van Boswachterij Dorst
De stal staat aan het begin van een brede vallei waarin zich de Leemputten van Dorst bevinden. Rond de plek van de voormalig steenfabriek is een prachtig landschap ontstaan. Een vlakte vol heide, zandvlaktes en waterpartijen. Terwijl we, vanuit omgekeerd perspectief, vanuit de stal naar het landschap kijken besluiten we even af te wijken van de route en een klein extra rondje te lopen. Inmiddels piept de zon er ook steeds vaker door waardoor alles er nog mooier uitziet.
Halverwege ons extra rondje passeren we een omgevallen berkenboom. Ideaal om onze boterhammen op te eten en het landschap in ons op te nemen. Dat dit een favoriet wandelgebied in de Baronie is blijkt al snel als meerdere wandelaars ons passeren. Druk is het niet op deze maandag maar we zijn zeker niet alleen.
lunchtime.....in de Leemputten Dorst
Zicht op De stal vanuit de vallei
Stuifduinen en vleermuizen in de Leemputten
Na de picknick wandelen we terug naar de Stal waar we onze wandeling weer vervolgen. Over grote en kleine paadjes door het bos lopen we met een ruime boog rond de vallei waar we net waren. Na een tijdje bereiken we natuurgebied Surae en wandelen we langs de Leemputten. Hier treffen we vooral veel stuifzand en enkele grote waterpartijen. Overblijfselen van de afgravingen, nu natuurgebied.
In de leemhoudende wanden zijn vleermuisgrotten te vinden. Afgescheiden van het wandelpad door een kleine gracht kunnen zij in alle rust overnachten. Tijdens onze reizen zagen wij al meerdere malen vleermuizen uitvliegen tegen de avondschemer altijd bijzonder om te zien.
Vleermuisgrotten in De Leemputten Dorst
Via het bos terug naar het startpunt
Nadat we de Leemputten achter ons hebben gelaten gaat de wandeling door het bos terug naar het startpunt in Dorst. Een tijd loopt de route evenwijdig aan de weg om even later wat dieper het bos in te gaan. Hier treffen we nog een follie. Een stilteplek in het bos waar de geluiden van de omringende wegen minder te horen zijn. Vandaag horen we nog best wel wat van de weg maar wellicht komt dat omdat de bomen om ons heen nog kaal zijn.
Op laatste stukje van de wandelroute passeren we een paar mooie historische boerderijen en dan staan we weer bij de parkeerplaats van de Jacobushoeve. Normaal gesproken zou het heerlijk zijn om hier nog even wat te drinken of een ijsje te eten maar wij hebben andere plannen. Vannacht slapen we namelijk bij een fijne B&B met eigen terras. Snel in de auto en op naar Molenschot!
Prachtige boerderijen op het laatste deel van onze wandeling
Landelijk overnachten in B&B Beukenhof in Molenschot
Wil je er echt even helemaal uit zijn? Kies er dan net als wij voor om een paar routes te combineren met een overnachting in de regio. Wij slapen in B&B Beukenhof dat mooi centraal tussen deze beide wandelroutes in ligt.
B&B Beukenhof ligt net buiten het plaatsje Molenschot in een landelijke omgeving. Achter de boerderij van Marja zijn in een losstaand gebouw twee knusse kamers gemaakt. Beiden kamers hebben een privé terras met zicht op de tuin en zijn in landelijke stijl ingericht. Onderweg heb ik Marja al een appje gestuurd dat we eraan komen en ze staat ons al op te wachten.
Nog voor we onze spullen uitpakken zet Marja een lekkere kan koffie voor ons klaar. Zo genieten we in de zon van een heerlijk bakkie met paaseitjes. Als de koffie op is het tijd om ons te installeren en voor een lekkere regendouche. "Die wil ik thuis ook wel" zeg ik tegen Frank, "zalig"!
Prinsheerlijk op het eigen terrasje
Een Engeltje aan huis
Tot de zon aan warmte verliest zitten we prinsheerlijk buiten en dan is het tijd voor de avondmaaltijd. Omdat uit eten niet mogelijk is hebben we een maaltijd besteld bij café 't Engeltje. Een lekker plateau met hapjes als voorafje, hoofdgerecht en nagerecht. Wat een feest. Natuurlijk is het leuker om uit eten te gaan maar het Engeltje aan huis is een prima alternatief!
Engeltje aan huis, wat een verwennerij
Slapen als roosjes
Na al die buitenlucht slapen we als roosjes in ons grote bed. In de vroege ochtend drink ik het eerste bakje koffie op het terras en dan komt Marja om de hoek piepen met het ontbijt. Een gekookt eitje, sap, vers fruit, yoghurt en lekkere broodjes. Genoeg om energie op te doen voor onze wandeling bij Chaam van vandaag. Daarna is het tijd om afscheid te nemen van dit heerlijke plekje.
Zelf overnachten in deze fijne B&B?
B&B Beukenhof is te vinden op Bedandbreakfast.nl en op Booking.com. Natuurlijk kun je ook zelf contact opnemen met Marja om je overnachting te regelen.
Klik op de foto om hem groter te kunnen zien!
Top 8 mooiste wandelingen
Deze rondwandeling door Boswachterij Dorst is één van de 8 routes uit de Top 8 mooiste wandelingen van Toerisme De Baronie. Speciaal voor wandelaars stelden zij 8 fijne en gevarieerde wandelroutes samen die de veelzijdigheid van het Brabantse landschap goed laten zien. De wandelroutes zijn tussen de 8 en 14 kilometer lang en zijn uitgeschreven in een nieuwe wandelbundel. Deze is te bestellen via de website of af te halen bij één van de infopunten in de regio.
Al wandelend ontdek je de mooiste gebieden tussen Tilburg, Breda en de Belgische grens. Van het Mastbos en Markdal bij Breda, boswachterij Dorst, landgoederen en boerenland rond Chaam en het beekdal van de Merkske tot de Regte en Strijbeekse heide.
- Lees hier mijn eerdere wandelblog over het Mastbos en Markdal bij Breda.
- Ook uit de bundel: Wandelroute Chaam: Landgoederen, heide en stil boerenland
Handig om te weten over deze wandelroute door Boswachterij Dorst
- Deze rondwandeling door Boswachterij Dorst is ruim 13 kilometer lang
- Startpunt van de wandeling is de Jacobushoeve, Steenovensebaan 29, Dorst (open van woe-zon)
- Hier kun je ook parkeren
- Onderweg passeer je meerdere kunstwerken die een beroep doen op je gevoelens en spelen met het omringende landschap
- Schoenen waarop je lekker wandelt zijn prima voor deze wandeling
- Horeca: alleen aan het startpunt van de route bij de Jacobushoeve
- Tip: wandel bij follie "De stal" een extra rondje door natuurgebied Surae en het dal van de Leemputten.