Marktplein tijdens GLOW Eindhoven

Glow Eindhoven, tips voor je bezoek aan dit bijzondere lichtfestival

GLOW Eindhoven is een gratis te bezoeken lichtfestival in het centrum van Eindhoven en staat vol met kunstzinnige lichtwerken.Voor de bezoeker zijn alle lichtwerken van GLOW Eindhoven gratis én eenvoudig te bekijken door het volgen van de 5 km lange uitgezette wandelroute. 

Sint Catharinakerk tijdens GLOW Eindhoven

GLOW Eindhoven.

Lichtkunstfestival GLOW Eindhoven is een wandelroute door het centrum van de stad langs objecten van internationale lichtkunstenaars. Ik was bij één van de eerste edities en bezocht het festival sinds die tijd regelmatig. In de loop der jaren is het festival uitgegroeid tot een echte happening die Eindhoven een week lang op zijn kop zet.

Na het ontstaan van de luciferindustrie rond 1870 vestigde Philips in 1891 een gloeilampenfabriek in de stad. Een bron van licht voor de hele wereld. Aan deze gebeurtenissen dankt Eindhoven zijn bijnaam Lichtstad. Met GLOW wordt de sterke band die Eindhoven met licht heeft geaccentueerd.

Het lichtfestival wordt georganiseerd door Stichting GLOW Eindhoven. Elk jaar wordt er nieuwe lichtkunst gemaakt waarbij het accent ligt op vernieuwing en talentontwikkeling. De stukken die je ziet worden speciaal voor het festival ontworpen en veelal in Eindhoven gemaakt. Het centrum van de stad verandert tijdelijk in één groot open lucht museum.

Het evenement is gegroeid van 45.000 bezoekers tijdens de eerste editie in 2006, naar ruim 750.000 bezoekers in 2018.

 
Een tegenpool voor de hedendaagse sensatie en onrust, een impressie van de Markt tijdens GLOW 2018.

"Tussen beweging en onbeweeglijkheid is een schaal gemaakt. Met behulp van handgeschilderde dia’s en geometrische patronen wordt een drukke markt omgetoverd in een meeslepende ervaring die het publiek op eigen tempo kan ontdekken. De toeschouwer wordt uitgenodigd om te dralen en te ontspannen, te onderzoeken en te vertragen. Bijna 2 miljoen ANSI Lumen projectiekracht zorgt voor een waar lichtbad dat het publiek zal ontroeren".  (Bron Website van het festival)

Markt tijdens lichtfestival 2018

Marktplein tijdens GLOW Eindhoven

GLOW Eindhoven 2019.

Glow staat elk jaar in het teken van een thema. Dit jaar vindt het GLOW lichtfestival plaats van 9 t/m 16 november 2019 en het thema is ‘Living Colors’. Wil je het festival zelf bezoeken?

De wandelroute is overal te starten en goed aangegeven. Kom je met het openbaar vervoer dan kun je vanaf het centrale trein- en busstation de bordjes volgen. Kom je met de auto dan kun je op diverse plekken parkeren. Houdt er wel rekening mee dat een groot deel van het centrum afgesloten is of erg druk. Op diverse plekken in de binnenstad zijn er gezellige terrasjes waar je voor, na of tijdens de wandeling even kunt zitten.

Meer informatie over het festival, de route en de lichtkunstwerken vind je op deze pagina.

Geplaatst in Brabant, Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *