Bedafse Bergen stuifduinen

De Maashorst wandelen en wisenten spotten in het oergebied van Brabant

Natuurgebied de Maashorst is een uitgestrekt natuurgebied in het oosten van Brabant. In de Maashorst kun je eindeloos wandelen en op zoek gaan naar wildlife als de wisent, Tauros en de Exmoorpony. Een gebied waar natuur weer natuur mag zijn. Wil je zelf de Maashorst bezoeken? Lees dan zeker even onze tips voor de mooiste plekken en fijne wandelroutes.

Natuurgebied de Maashorst

De eerste keer dat we van Natuurgebied de Maashorst hoorden was toen we op weg naar mijn ouders een groot bord langs de snelweg zagen staan. Onze nieuwsgierigheid was gewekt en het duurde niet lang voordat we de Maashorst zelf gingen verkennen. Het leuke van het gebied is dat het enorm gevarieerd is. Zo heb je er uitgestrekte zandvlaktes en stuifduinen, nieuwe natuur, heidevelden, bossen en natte gebieden. Daarnaast kun je tijdens het wandelen in de Maashorst een schare aan wildlife tegenkomen.

De totale oppervlakte van het gebied is 2400 hectare groot en bevind zich in de gemeenten Oss, Landerd, Bernheze en Uden in het oosten van de provincie Brabant.

wandelen bij Oss natuurgebied Herperduin

Het prachtige Groot Ganzeven bij Herperduin

Wandelen en fietsen in de Maashorst

Wie er zelf in de Maashorst op pad wil heeft de keuze uit een overvloed aan uitgezette wandelroutes. Via de wandelknooppunten stippel je makkelijk een eigen route uit en natuurlijk kun je ook altijd vrij wandelen. Ook voor fietsers is er genoeg te beleven in de Maashorst. Door het gebied gaan diverse fietspaden en meerdere uitgezette fietsroutes.

Wandelen door de Bedafse Bergen

Eén van onze favoriete delen van Natuurgebied de Maashorst zijn de Bedafse Bergen, ten westen van de plaats Uden. Het meest bijzondere deel van de Bedafse Bergen vinden wij persoonlijk de grote stuifduinen. Hier kun je heerlijk wandelen, ravotten met de kinderen of picknicken in het zonnetje.

Tijdens een wandeling door het gebied kom je naast de stuifduinen met houtwallen ook nog wat kleine stukken heide, akkers en sloten tegen. Een mooi gevarieerd gebied dus. Wandelen kun je er via de knooppunten of volg de 5 kilometer lange gele wandelroute die start bij de parkeerplaats aan de Schansweg.

→Lees hier alles over onze wandeling in stuifduinen van de Bedafse Bergen.

wandelen Bedafse Bergen de Maashorst

Boom in de Bedafse Bergen, overgeleverd aan de elementen

Wisenten in de Maashorst

De wisent wordt ook wel de Europese Bizon genoemd en is het grootste, nog levende, landdier in Europa. Een imposant dier waar je niets dan respect voor kunt hebben. Je vindt de wisent in Nederland op de Veluwe, in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en tegenwoordig ook in Natuurgebied de Maashorst. Totdat de wisenten in de Maashorst gewend zijn aan hun nieuwe plek leven ze nog in een groot omheind gebied en kun je ze bezoeken tijdens een excursie met de ranger.

Zelf op pad om wisenten te spotten

Wie er liever zelf op pad gaat kan vanuit Natuurcentrum de Maashorst (Erenakkerstraat 5, Nistelrode) een speciale route wandelen die aangegeven wordt met paaltjes met een wisentenhoofd. Bij het natuurcentrum kun je ook parkeren en daarnaast starten er nog enkele andere wandelroutes. Voor de kinderen start er iets verderop bij de parkeerplaats aan de Slabroekseweg een kabouterpad, ook leuk!

Rond het gebied waar de wisenten leven kun je wandelen maar je kunt ze ook zien op speciale uitkijkplaatsen zoals die aan de Udensedreef (bij een houten wisentbeeld). Wij hadden geluk en spotten de kudde terwijl we langs de afrastering wandelden. Hier troffen we ze rustig grazend in een hoek van het gebied aan. Meer over de wisenten in Natuurgebied de Maashorst vind je op deze pagina.

wisent in de Maashorst

Vriendelijk maar toch oppassen en afstand houden bij een wisent!
Natuurgebied Herperduin

Het natuurgebied Herperduin, ook wel de Herpse bossen genoemd, ligt tussen Herpen en Oss en is een voormalig heide- en stuifzandgebied. Je kunt er vrij wandelen maar ook een route uitstippelen via de wandelknooppunten. Onderweg wandel je langs diverse grote vennen, waaronder het Groot Ganzenven en recreatieplas het Klompven, door het bos en over stuifzand- en heide gebieden.

Vanuit de grote uitkijktoren heb je een geweldig uitzicht over de omgeving. Dit gebied is geliefd bij wandelaars van alle leeftijden en ideaal voor gezinnen! Je vind er namelijk ook een buitenspeeltuin midden in het bos!

→Lees hier meer over ons rondje Herperduin via wandelknooppunten.

uitkijktoren Herperduinen

Indrukwekkend uitzicht over stuifzand en bos vanuit de uitkijktoren

Ken jij de Maashorst al? En wat is jouw favoriete deel van dit mooie natuurgebied?

Geplaatst in Brabant, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Nederland.

2 reacties

  1. Hi Ivonne! Dat is weer een mooie blog geworden. De wisenten heb ik daar ook mogen bewonderen. Geweldig! De andere twee gebieden ben ik n.a.v. je blog van plan ook te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *