Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen hangbrug over de Tiroler Achen

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen, hiken in Duitsland

Tijdens onze week in Chiemgau in het zuiden van Duitsland liepen wij een smokkelaarsroute in de Beierse Alpen. Een grensoverschrijdende, middelzware bergwandeling door de bossen, langs het water van de Tiroler Achen en door de Entenlochklamm. Met een venijnige klim op de tweede helft. Wandel je weer met ons mee?

Het startpunt van de route

Vanuit onze camping is het een minuut of 20 rijden naar het startpunt van de route in Ettenhausen. Als we aan het begin van de lange weg naar de parkeerplaats van de kabelbaan komen staat er ineens een kaartjesautomaat. Nederlands als we zijn besluiten we iets terug te rijden door het dorp, de 307 richting Kössen te nemen en te parkeren langs de Tiroler Achen op een kleine landweg onder de eerste brug. Een plek die we al op de kaart gespot hadden. Hier staan diverse auto's van vissers en wandelaars en het ligt op een 100 meter van de route af. Veilig én gratis dus.

We steken de 307 over, wandelen 100 meter tegen het verkeer in en gaan dan links de weg af. Daar pikken we de route op. Het begint al goed met een prachtig uitzicht op de hoge bergtoppen die deze vallei omringen.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

Verstopt in de bossen

Als we aan het eind van de grasvlakte zijn lopen we de bossen in. En dan staan we midden in het bos ineens voor een mooi meer. Het blauwe water van de Rundesburgersee glinstert aanlokkelijk in het zonnetje. Nieuwsgierig als we zijn  besluiten we even van de route af te lopen en het blijkt een viskwekerij te zijn in privé eigendom. Overal staan bordjes dat je het water niet in mag. Geen meer om in te zwemmen dus, maar wel erg mooi om te zien.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Naturschutzgebiet

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Rudersburger See

Makkelijk te volgen

Weer terug op de route wandelen we om het meer heen. Het pad stijgt in een langzaam tempo en al redelijk snel zitten we ruim boven de vallei. De route gaat nu over een redelijk breed pad, soms in de volle zon, soms door het bos. Dit eerste deel van de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is bewegwijzerd via bordjes met het logo van de Smugglerweg, handig want zo hoeven we niet veel op de telefoon of kaart te kijken.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen routebordje

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen bos

Grensoverschreidend

Het leuke aan de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is dat hij grensoverschrijdend is. Zo komen we al wandelend vanzelf in Oostenrijk terecht, dat is al de tweede keer tijdens deze vakantie. De Beierse Alpen lopen hier naadloos over in Tirol. Grappig om te bedenken dat ik al diverse malen aan de andere kant van deze bergen heb rondgewandeld tijdens eerdere zomervakanties.

Als we bij de Wallfahrtskirche Maria Klobenstein in de buurt zijn verlaten we de officiële smokkelaarsroute. Deze loopt verder via het hoger gelegen pad. Wij dalen af en gaan vanaf nu de Samerrundweg volgen. Deze zal ons uiteindelijk naar de parkeerplaats terug brengen.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen routebord

Genieten

Beneden aangekomen steken we met een hangbrug de Entenlochklamm over. We wandelen langs de oever en koelen onze voeten in het frisse water. De picknickbankjes aan de oever zijn allemaal bezet met mensen die net als wij genieten van deze prachtige omgeving.

Wij hebben zin in koffie en lopen daarom door naar het iets hoger gelegen Gasthaus Klobenstein. Het terras zit flink vol en we schuiven aan bij een echtpaar aan één van de tafels. Onze buren zitten aan brood met uitgebakken spekvet, jaiks denk ik maar ze vertellen ons dat het erg lekker is. Ieder zijn ding zullen we maar zeggen. De koffie laat even op zich wachten, maar we hebben de tijd.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen hangbrug over de Tiroler Achen

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen de Entenlochklamm

 

Weer omhoog

Na de koffie bekijken we het kleine kerkje en vervolgen onze weg. We klimmen de kloof uit en dan gaat het over een doorgaande weg met weinig ruimte om uit te wijken. Iets waar ik persoonlijk nooit blij van word. Gelukkig steken we na een kleine 300 meter de weg over en slaan een pad naar boven in. Onderweg hebben we een prachtig uitzicht op de lager gelegen kloof.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen Wallfahrtskirche Maria Klobenstein

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen uitzicht over de Tiroler Achen

Pijn

Het pad is breed en stijl en blijft maar doorgaan. Na alle zware wandelingen van de afgelopen dagen speelt mijn knie een beetje op. We kozen deze smokkelaarsroute in de Beierse Alpen omdat hij, volgens de campingbaas, redelijk vlak was. Mijn knie doet steeds meer pijn en na een tijd staat het huilen me nader dan het lachen. Hoezo redelijk vlak?

Gelukkig komt er aan alle ellende een eind en komen we uiteindelijk bij een alpenweide. Het uitzicht is werkelijk fenomenaal. Bovendien is er geen mens te bekennen omdat iedereen de route via het dal terugloopt, iets wat ik ook wel weer snap. "Maar dan hebben we wel dit" zeggen we tegen elkaar als we even later op een paar grote rotsen in de stilte onze broodjes opeten.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen weg omhoog

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen alpenwei

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen alpenweide uitzicht op de Geigelstein

De laatste loodjes

Mijn knie schreeuwt om rust, maar we zijn er nog niet. De laatste kilometers gaan langs alpenweides en via het bos langzaam aan omlaag. We verlaten Oostenrijk en passeren ongemerkt de grens met  Duitsland. En dan zijn we er. Een prachtige route, maar voor mij eigenlijk iets te veel na alle eerdere wandelingen. Tijd om te gaan relaxen en genieten van al het moois dat we zagen op onze eerste kennismaking met Beieren.

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen weg langs bos

 

Smokkelaarsroute in de Beierse Alpen afdaling door het bos

Handig om te weten over de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen

 • De totale afstand van de smokkelaarsroute in de Beierse Alpen is ruim 13 kilometer.
 • Officiële start en eindpuntpunt van deze middelzware rondwandeling; Parkplatz Geigelstein in Ettenhausen. Hier moet je betaald parkeren.
 • NB: Wij begonnen zelf iets verderop bij de gratis parkeerplaats onder de brug waar de weg 307 de Tiroler Aachen over gaat. Daarna steek je de  de weg over, wandelt 100 meter richting Ettenhausen en pikt daar de route op in de vallei. Je passeert de Parkplatz Geigelstein dan wat later op de route.
 • Goede wandelschoenen zijn aanbevolen.
 • Na het passeren van de Wallfahrtskirche Maria Klobenstein volgt een pittige stijging naar de hoger gelegen alpenweides.
 • Op warme dagen kun je je heerlijk opfrissen in het water van de Tiroler Ache bij de Wallfahrtskirche
 • Het eerste deel van de route is goed aangegeven via gele wegwijzers met de tekst Schmugglerweg.
 • Bij de lokale VVV kun je de wanderkarte Chiemse krijgen waarop de route aangegeven staat.
 • Horeca; bij de Wallfahrtskirche vind je Gasthaus Klobenstein voor een drankje of eenvoudige hap. Verderop op de Peterer Alm
 • Meer informatie over de route vind je op de site van de regio Chiemgau.

 

Vond je deze  smokkelaarsroute in de Beierse Alpen leuk? Dan vind je deze wandelingen vast ook interessant!

Geplaatst in bergwandeling, Duitsland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

4 reacties

 1. Duitsland is zo mooi he! Ik wilde je net al vragen of het inderdaad vlak is maar het antwoord heb je al gegeven. Niet dus… Jammer, want hellingen en klimmen gaat niet hier. Of zijn er ook andere wandelingen die wel vlak zijn hier in de buurt denk je? Lijkt me een fijn gebied om een keer heen te gaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *