herfst in de Pyreneeën startpunt wandeling Cirque de Lescun

Herfstwandeling in de Franse Pyreneeën; Cirque de Lescun

Tijdens onze roadtrip naar het zuiden van Portugal besloten we spontaan een paar dagen te gaan wandelen in de Franse Pyreneeën. We vielen met onze neus in de boter en werden getrakteerd op de mooiste herfstkleuren. Onder een strak blauwe lucht wandelden we op de eerste dag over het Cirque de Lescun. Een uitdagende route tussen hoge bergpieken met felgekleurde bossen die eindigt bij het hooggelegen bergmeer Lac de Lhurs. Wandel je met ons mee?

Heerlijk wakker worden.

Na een heerlijk rustige nacht worden we wakker in ons appartement in Bedous. Ik gooi het raam open en geniet van het prachtige uitzicht. Er zijn nog wat wolken maar terwijl we aan het ontbijt zitten breekt de zon steeds meer door. Tijd om op pad te gaan!

Ook op zoek naar een mooie plek om te overnachten in een authentiek Frans dorpje? Appartement Traversière is geschikt voor max 4 personen van alle gemakken voorzien. Bedous heeft een supermarkt in de buurt en de bakkerij is om de hoek. In de buurt vind je een overvloed aan wandelmogelijkheden. Wij kunnen je deze uitvalsbasis van harte aanbevelen.

appartement in Bedous Franse Pyreneeën

Uitzicht vanuit ons appartement. Zo wil ik wel elke dag wakker worden!

 

Het startpunt van de wandelroute door de Pyreneeën

Vanuit Bedous is het een korte rit naar Lescun en het startpunt van de wandeling. Het laatste stukje van de rit gaat door een vallei en we kijken onze ogen uit. Nog voor we aan de wandeling beginnen zijn we al een paar keer gestopt en uitgestapt om even goed om ons heen te kijken. Wat is het mooi!

"Verboden voor campers" lezen we op het laatste deel en na het passeren van de nauwe straatjes van Lescun snappen we waarom. Hier wil je geen tegenliggers tegenkomen! Na het dorp is het nog een klein stukje tot de parkeerplaats. Van al die bergtoppen en herfstkleuren wordt een mens helemaal blij. We kunnen niet wachten om dit gebied verder te gaan verkennen en trekken snel de wandelschoenen aan.

Lescun Pyreneeën Frankrijk

herfst in de Pyreneeën startpunt wandeling Cirque de Lescun

Naar het Lac de Lhurs

Ons plan is om een ronde te wandelen. Hiervoor gaan we eerst naar het Lac de Lhurs om daarna via de hogere bergen door te wandelen naar de waterval van Sanchèze aan de andere kant van de bergen. De route is goed uitgezet en makkelijk te volgen. Zo hoeven we de GPS niet te gebruiken en kunnen ons helemaal concentreren op de omgeving en het wandelen zelf. Het eerste stukje gaat over een breed pad met spectaculaire vergezichten. Na slechts enkele minuten wandelen weten nu al dat het zeker niet de laatste keer is dat we in de Pyreneeën komen!

wandeling Lac de Lhurs Etsault

Cirque de Lescun Pyreneeën Frankrijk

herfstwandeling in de Franse Pyreneeën
Klimmen, klimmen, klimmen....

Het duurt niet lang voordat we een bospad inslaan. Hier gaat het niet meer vlak maar steeds omhoog. De ene keer wat steiler, de andere keer via een vals plat, maar stijgen doen we! Alle beenspieren worden weer goed aan het werk gezet.

Langzaam aan komen we steeds hoger. De paden worden smaller en het uitzicht mooier. Bij ieder uitzichtpunt roep ik hoe goed het was om van onze kustroute af te wijken en een paar dagen te gaan wandelen in de Pyreneeën. De kleuren spatten er werkelijk vanaf. Dit is de ultieme herfstwandeling, volgens mij kan het niet mooier worden.

Cirque de Lescun Frankrijk

Cirque de Lescun Pyreneeën Frankrijk in de herfst

Cirque de Lescun herfswandeling Pyreneeën

Lunch with a view,  Lac De Lhurs.

Na een uur of 2 lopen bereiken we het hoogste punt van de wandeling naar Lac de Lhurs. Hier komen we voor het eerst een paar andere wandelaars tegen, een Frans gezin met 2 kinderen. Terwijl de jongens enthousiast over de rotsen klauteren staan de volwassenen even stil. Om op adem te komen, te genieten en foto's te maken. "Wat een prachtige route" zeggen we tegen elkaar. "Ja, echt boffen op deze mooie dag, mooier dan dit wordt het niet in de herfst".

Na het passeren van de laatste rots komt het Lac de Lhurs in zicht waar we op een grote rots zitten en onze boterhammen opeten. Lunch with a view, daar houden wij wel van!

bovenop de berg Cirque de Lescun

Cirque de Lescun France

Cirque de Lescun Lac de Lhurs

 

Helaas pindakaas

Nadat we onze lunch ophebben gaan we op zoek naar het vervolg van het pad dat ons naar de andere kant van de bergen zal brengen. Er staat een pad op de kaart die we hebben maar in het echt is ie nergens te vinden. We wandelen wat door de modder en over rotsen maar zonder succes.

Uiteindelijk besluiten we om te draaien en hetzelfde pad terug te lopen want klunen over de hoge bergtoppen lijkt ons niet echt een plan. Bovendien werd er in de middag nog regen en wat onweer voorspeld vanochtend en die combo lijkt ons geen wijsheid. Na een lange afdaling staan we weer op de parkeerplaats en besluiten de waterval voor vandaag te laten wat het is. Het was geweldig en we zijn tevreden. terug naar de douche en het gezellige Bedous.

Cirque de Lescun boven het Lac de Lhurs

Handig om te weten over deze ultieme herfstwandeling

 • Startpunt van de route is de parkeerplaats voorbij het dorp lescun. Klik hier voor de exacte locatie.
 • De afstand van de wandeling is ongeveer 11 kilometer maar je overbrugt veel hoogteverschil.
 • Voor deze wandeling heb je een auto nodig of moet je vanuit Lescun nog enkele kilometers extra lopen.
 • Vanaf de parkeerplaats kun je kiezen uit een langere route naar het Lac de Lhurs of een kortere naar de waterval van Sanchèze, combineren in één rondwandeling is helaas niet mogelijk.
 • Goede wandelschoenen worden aanbevolen evenals laagjes kleding. Het weer kan snel omslaan in de Pyreneeën.
 • Horeca in Lescun, net voor de wandelroute.
 • Let op, Lescun ligt hoog en is een stuk kouder dan het dal waar Bedous in ligt. Ook ligt er in de winter een flink pak sneeuw.
 • In Lescun heb je een camping en overnachtingsmogelijkheden.
 • Slaap je liever in het dal dan kunnen wij je Appartement Traversière in Bedous warm aanbevelen. (Minimaal verblijf 2 nachten)
 • Wildkamperen kan ook, bij de parkeerplaats. Wij spraken een Frans stel dat er met de camperbus had gestaan. A room with a view!

Tips voor nog meer mooie bergwandelingen:

 

Wat is jouw favoriete bergwandeling?

 

 

Geplaatst in bergwandeling, Europa, Frankrijk, wandelen, Wandelen in Europa.

4 reacties

  • Ik ben gek op de herfst maar gekker op de lente en zomer. De winter vind ik alleen leuk op een heldere dag, het liefst als er verse sneeuw ligt waar nog niemand in gelopen heeft. Elk jaargetijde heeft haar eigen mooie dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *