bloeiend veld tussen Vaals en Vijlen

Dutch Mountain Trail etappe 2: Bocholtz naar Vijlen

Dutch Mountain Trail, etappe 2 van Bocholtz naar Vijlen. Tijdens deze etappe bedwingen we de tweede summit van de Dutch Mountain Trail en wandelen we over het hoogste punt van Nederland; het Drielandenpunt bij Vaals. Daarna gaat het verder door het glooiende landschap en het Vijlenerbos richting Vijlen waar we overnachten.

Dutch Mountain Trail etappe 2 Bocholtz Vijlen inclusief overnachten

Dutch Mountain Trail etappe 2 Bocholtz Vijlen inclusief overnachten en aanlooproutes

Dutch Mountain Trail etappe 2 Bocholtz naar Vijlen, routegegevens.

  • Totale afstand van deze etappe: 21 kilometer, 23 inclusief extra stuk van ons overnachtingsadres in Bocholtz en naar Vijlen
  • Voornamelijk onverharde paden
  • Summit: Schneeberg
  • Horeca: in Bocholtz, op het Drielandenpunt in Vaals en Vijlen. Iets van de route Boscafé het Hijgend Hert.
  • Startpunt: Drakentanden grens Nederland/Duitsland, of Hoeve Gillishof (Zandberg 20 Bocholtz)
  • Eindpunt: Hotel Restaurant Cuba Libre ( 1 kilometer van de route, Mamelisserweg 16-18  Vijlen)
Tip: wandel de route met de gps óf het speciale boekje om foutlopen te voorkomen. Onderweg ontbreekt het regelmatig aan goede routeaanduidingen.

Een goede start van onze wandeling

Na een lekker ontbijt bij Hoeve Gillishof is het tijd om afscheid te nemen van ons fijne plekje. Helemaal uitgerust van de eerste etappe en klaar voor de volgende! Stiekem vinden we het best wel jammer dat we alweer weg moeten maar de trail wacht. Het belooft vandaag weer een warme dag te worden daarom beginnen we op tijd met wandelen. Nog een laatste blik en dan lopen we richting de grens waar we de Dutch Mountain Trail weer op gaan pikken.

Wil je ook op de hoeve overnachten tijdens het wandelen? Boek je kamer via de website van Gillishof of via Booking.com.

Dutch Mountain Trail etappe 2 Hoeve Gillishof Bocholtz

Sfeervol en rustig: Hoeve Gillishof in Bocholtz

Wandelen op de grens van Nederland en Duitsland

Op de grens wandelen we langs een oude spoorlijn en de drakentanden ( Höckerhindernisse). Deze pyramidevormige betonblokken werden in de tweede wereldoorlog door de Duitsers aangelegd om vijandige tanks tegen te houden en is onderdeel van de Atlantikwall.

Na de korte stop bij de drakentanden gaat de wandelroute verder langs een rand met stuikgewas tussen de akkers. Vanaf het hoog gelegen wandelpad hebben we een mooi uitzicht over het heuvelachtig landschap om ons heen. Hoewel het nog vroeg is voel je dat het een hele warme dag wordt en het is lekker om ook af en toe een klein stukje in de schaduw te kunnen wandelen.

Dutch Mountain Trail etappe 2 Drakentanden grens Nederland Duitsland

Dutch Mountain Trail etappe 2:  Drakentanden op de grens van Nederland en Duitsland

Dutch Mountain Trail etappe 2 bij Bocholtz

heuvelachtig landschap tijdens de Dutch Mountain Trail

Vergezichten en fluitenkruid

Ook op het volgend deel van deze tweede etappe van de Dutch Mountain Trail genieten we van de vergezichten. Langzaam aan wandelen we in de richting van Vaals. Via een breed pad komen we in het kleine Orsbach. Daarna wandelen we over een smal pad bovenop de heuvels en worden we omringd door bloeiend fluitenkruid.

Halverwege het pad komen ons drie wandelaars tegemoet en doen we even een stap opzij om over de velden uit te kijken en ze te laten passeren. Het koren wuift in het kleine briesje dat voor een wlkome verkoeling zorgt. Daarna wandelen we verder richtin het bos en de tweede summit van de trail: de Schneeberg.

pad op etappe 2 van de Dutch Mountain Trail

doorkijkje huis in Orbach

Schattig doorkijkje in het kleine Orbach

fluitenkruid langs de Dutch Mountain Trail

Lente op de Dutch Mountain Trail

wandelaars op de Dutch Mountain Trail

vergezichten tijdens etappe 2 van de Dutch Mountain Trail
Summit 2 van de Dutch Mountain Trail: de Schneeberg

Aan het eind van het pad wacht ons een mooie maar behoorlijke klim naar de Schneeberg. We wandelen door een prachtig bos en houden de GPS goed in de gaten om niet op een verkeerd bospad terecht te komen. Eenmaal boven spotten we een paar wandelschoen dat op een boom gespijkerd is. Bewust achtergelaten voor de Dutch Mountain Trail of al eerder? Grappig, ze lijken verdacht veel op het eerste paar wandelschoenen dat ik had.

klim naar de Schneeberg

De klim naar de Schneeberg

schoenen op boom langs Dutch Mountain Trail

Op etappe 2 van de Dutch Mountain Trail kom je 2 keer een paar schoenen tegen.

Richting het Drielandenpunt in Vaals

Aan de andere kant van de Schneeberg verlaten we het bos en wandelen langs bloemrijke akkers richting het Drielandenpunt in Vaals. Gek genoeg is het hoogste punt van Nederland geen summit op de Dutch Mountain Trail, iets met hoogteverschil en steilte van de aanloop ofzo.

Wij vinden het in ieder geval een mooie plek om even te stoppen voor koffie met een lekker stukje Limburgse vlaai. Niet goedkoop, maar wel erg lekker! Daarna duik ik nog even het toilet in en gaan we weer op pad voor het vervolg van onze 2e etappe.

kleurrijke bloemenvelden in de buurt van Vaals

uitzicht op Vaals

Vaals in zicht

Geleidelijke klim naar de Vaalserberg en het Drielandenpunt

Een geleidelijke klim naar de Vaalserberg en het Drielandenpunt

Dutch Mountain Trail etappe 2, Vijlen en het Vijlenerbos

Fris en fruitig beginnen we aan het laatste deel van deze etappe en al snel wandelen we langs een grenspaal, één van de velen langs de Dutch Mountain Trail. Na een klein stuk door het bos komen we weer in een meer open landschap. Het vakantiegevoel viert hoogij op deze etappe want naast het zonnige weer weer is het landschp in Limburg bijzonder mooi. De glooiende heuvels staan vol met bloemen en het uitzicht is weer top, wat wil een mens nog meer?

Na een tijd komen we op een stuk dat we al kennen van de Trage Tocht Vijlen, een prachtige route die we onderbraken met een drankje bij Boscafé t Hijgend Hert. Vandaag wandelen we door  en trotseren we wederom de hoogteverschillen van het Vijlenerbos en waar het net nog rustig was komen we hier ineens diverse wandelaars tegen. "Je bent er bijna hoor" roept één van hen, "de top is niet ver meer".

bloeiend veld tussen Vaals en Vijlen

Echt vakantiegevoel op deze etappe van de Dutch Mountain Trail

bospad in de buurt van Drielandenpunt Vaals

grenspaal langs de Dutch Mountain Trail bij Drielandenpunt Vaals

De laatste kilometers

De laatste kilometers van etappe 2 van vliegen voorbij en voor we het weten hebben we het punt bereikt waar we van de route af gaan wijken. Vandaag overnachten we in het gezellige Vijlen, het enige bergdorp van Nederland. Nog een kilometer afdalen en dan bereiken we hotel restaurant Cuba Libre waar we gaan genieten van het speciale Dutch Mountain Trail wandelarrangement.

Dutch Mountain Trail bij Vijlen

Dutch Mountain Trail etappe 2

wandelroute bij Vijlen

lentewandeling Vijlenerbos

Een warm welkom in Vijlen

Viktor en Mirjam zijn de trotse eigenaars van Cuba Libre. Speciaal voor wandelaars van de Dutch Mountain Trail bedachten zij een arrangement. Hierbij krijg je naast een overnachtig in het knusse hotel ook een diner én ontbijt aangeboden. Bij aankomst spreken we een tijd af waarop we willen eten en daarna hebben we nog tijd om even te douchen en te relaxen.

Het tapas menu

Vanavond genieten we van het tapas menu. Dit menu is één van de specialiteiten van Cuba Libre waarvoor mensen graag deze kant uit komen. We zitten prinsheerlijk op het terras en als tegen 8 uur de laatste gasten verdwijnen raken we aan de praat met Viktor. Zelf is hij een groot fan van de Dutch Mountain Trail. "Over het feit dat Vijlen, als enige bergdorp van Nederland, niet opgenomen is in de wandelroute is het laatste woord nog niet gesproken" zegt hij met een grote grijns. En terwijl het stil wordt om ons heen genieten wij op onze kamer na van de fraaie wandeldag, op naar etappe 3!

Wil je ook overnachten in Vijlen? Boek je arrangement via de eigen website of je kamer via booking.com

Tip: hotel Cuba Libre bereik je ook makkelijk met de bus vanuit Vaals en is daardoor ideaal als overnachtingsadres!

Hotel Restaurant Cuba Libre Vijlen

Handige gids over de Dutch Mountain Trail

Nieuwsgierig naar al onze ervaringen op de Dutch Mountain Trail?

Geplaatst in bergwandeling, Dutch Mountain Trail, Europa, meerdaagse wandelroute, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Limburg, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *